Як відчистити емальовану каструлю від пригорілої їжі всередині і зовні

У наших квартирах затишна кухня не тільки місце для приготування їжі, але і вітальня, і їдальня і найбажаніше місце для вечірніх посиденьок за ароматним чаєм. Тому кожна господиня прагне зробити її якомога привабливіше. А видовище брудних закопчених каструль здатне відбити апетит у самого невибагливого людини.

Емальовані каструлі, безсумнівно, є в арсеналі кожної господині. Сучасні магазини пропонують їх в широкому асортименті будь-якого розміру, кольору і малюнка. Вони зручні і для варіння супів і борщів, киселів і компотів, каш і гарнірів, а також для замішування тіста і маринування м’яса. Але такий посуд має свої особливості, і якщо їх не знати, то її вік буде недовгим.

Особливості емальованого покриття

Как отчистить эмалированную кастрюлю от пригоревшей пищи внутри и снаружи

Вся емальований посуд виготовляється з металу і покривається тонким шаром емалі, яка наноситься на основу. Емаль виготовляється зі спеціальної склокераміки, яка стійка до високих температур, окислення, хімічним реакціям і не вступає у взаємодію з харчовими продуктами.

Але цей тонкий шар емалі легко може бути пошкоджений при будь-якому механічному впливі на неї. Наприклад, при сильних ударах гострими предметами. І тоді пошкоджена емаль пропускає іржу і кислоти, і посуд приходить в непридатність.

Але, як би не була акуратна і уважна господиня, все ж іноді і у неї підгорає каша або варення, або тікає молоко. Тоді постає питання: яким чином швидко, ефективно і безпечно відчистити емальовану каструлю?

Як відчистити емальовану всередині каструлі

Как отчистить эмалированную кастрюлю от пригоревшей пищи внутри и снаружи

Отже, у нас трапився казус і готується на плиті в емальованій каструлі підгоріла їжа. Що робити?

Одразу викидати цілком придатну для подальшої роботи посуд – це не вихід. Тому потрібно подумати, як відчистити і не пошкодити зовнішнє покриття каструлі.

Використання металевих мочалок та щіток, ножів і скребків ми відкидаємо відразу.

Магазини побутової хімії пропонують молодим господаркам величезний вибір різних засобів по догляду за будинком і посудом. Але зазвичай вони дуже дорогі, а дешеві, природно, не якісні. Крім цього, багато досвідчені господині рекомендують якомога менше використовувати засоби побутової хімії на своїй кухні. Адже це суміші агресивних речовин, здатних викликати алергію або отруєння. А їх запах довго не вивітрюється із закритого приміщення, а частинки можуть залишитися на посуді і потрапити в готову їжу.

Тому пропоную скористатися перевіреними рецептами, відомі ще нашим прабабусям, які дійсно були прекрасними господинями і свято дотримувалися порядок на кухні і чистоту своїх каструль.

На кожній кухні є кухонна сіль і харчова сода, оцет і активоване вугілля, суха гірчиця і молочна сироватка. Всі ці засоби дуже дешеві, але їх можна з величезним успіхом використовуватися для чищення пригорілої посуду.

Сіль

Зовсім свіжий нагар на дні каструлі можна прибрати за допомогою солі. Насипте її товстим шаром і залиште на 3 години, а потім вимийте каструлю гарячою водою з допомогою твердої губки.

Якщо цей спосіб не допоміг, то можна в 500 г води насипати 50 г солі і прокип’ятити посуд 15-20 хвилин, а потім охолодити і вимити за допомогою будь-якого засобу для миття посуду. Весь нагар легко відійде.

Оцет або лимонна кислота

Оцет або лимонну кислоту можна також використовувати для чищення, але тільки якщо емаль абсолютно ціла і немає ніяких тріщин і сколів. А також оскільки кислоти можуть руйнувати склокераміку, не залишайте цю суміш в посуді довше, ніж це належить за інструкцією.

Змішайте 50 г оцту і 300 г води і прокип’ятіть суміш протягом 15 хвилин, а потім відразу ж вимийте і прополощіть в декількох водах.

Харчова сода

Прекрасний результат дає використання харчової соди. Вона не тільки допоможе позбутися від жиру і нагару, але і додасть посуді сліпучий блиск.

У бак налийте води і висипте пачку харчової соди, потім занурте туди пригоріла каструлю (можна і не одну) і поставте на повільний вогонь. Нехай вода покипить близько години, а потім дайте їй охолонути і вимийте посуд у звичайному режимі.

Господарське мило

Досить древній спосіб миття каструлі зсередини за допомогою господарського мила. Натріть мило на дрібній тертці, збийте в міцну піну і нанесіть на посуд зі всіх сторін, залиште все на ніч, а вранці твердої стороною мочалки потріть особливо проблемні місця і промийте посуд.

Сироватка

Якщо у вас в холодильнику випадково залишилася сироватка від кислого молока, то скористайтеся цим абсолютно нешкідливим і екологічно чистим способом чищення. Налийте в посуд сироватку на три години, а потім спокійно відмийте каструлю губкою.

Активоване вугілля

Огидні пригорілі сліди залишає варення або втекла молоко. Щоб позбутися їх слідів, можна скористатися таблетками активованого вугілля. Розтлумачте їх в дрібний порошок і засипте дно посуду, подивіться, щоб всі підгорілі місця були добре засипані. Через годину налийте в посуд 0,5 літра води і залиште ще на годину, а потім вимийте будь-яким миючим засобом і м’якою мочалкою.

Деревна зола

Якщо неприємність з посудом у вас сталася на дачі, то можна скористатися деревною золою. Цей спосіб випробуваний і схвалений ще нашими предками, які постійно чистили свій посуд золою і піском.

Насипте В каструлю золи, приблизно на третину об’єму, долийте води до верху і прокип’ятіть протягом півгодини. Потім охолодіть і вимийте.

Фрукти або овочі

Слабкий нагар можна видалити за допомогою фруктів або овочів. Поріжте на дрібні шматочки цибулину або яблуко, помістіть в каструлю, долийте водою до половини і прокип’ятіть протягом чверті години. Всі чудово відмиється.

Чистка емальованої каструлі зовні

Как отчистить эмалированную кастрюлю от пригоревшей пищи внутри и снаружи

Досить простий і легкий спосіб чищення посуду до первозданної чистоти за допомогою соди і клею. У великий бак (можна взяти бачок для кип’ятіння білизни) налити води, висипати пачку харчової соди, додати півпачки кальцинованої соди і вилити пляшечку конторського клею. Скласти туди весь посуд, що потребує чищення і кип’ятити не менше години. Потім остудити, вийняти посуд і обполоснути її під проточною водою, можна навіть холодної.

Результат вас просто вразить, настільки легко відійде вся, навіть застарілий бруд, жир і нагар, і посуд засяє, ніби тільки що з магазину.

Усіма способами, якими ми користувалися для відтирання пригорілої їжі всередині посуду, ми зможемо якісно відмити жирний і вапняний наліт, і нагар з зовнішньої сторони каструлі. Але тут емаль так само боїться механічного впливу, як і всередині, і так само легко може бути пошкоджена.

Корисні поради господиням

Как отчистить эмалированную кастрюлю от пригоревшей пищи внутри и снаружи

Емальований посуд дуже зручна, але вимагає догляду та своєчасного очищення, якщо ми хочемо, щоб вона служила довго й радувала око своїм зовнішнім виглядом. Тому дотримуйтеся простих правил догляду та чистки.

  • Щоб позбавитися від запаху пригорілої їжі, прокип’ятіть посуді дрібно нарізаний лимон, а потім вимийте звичайним способом.
  • Не готуйте в подібній посуді жарке і нічого не запікайте, від сильного жару емаль швидко лопається.
  • Не бажано зберігати в емальованому посуді тривалий час салати з оцтом або лимоном. Продукти, що містять кислоти можуть пошкодити покриття.
  • Щоб молоко не підгоріло, влийте в каструлю трохи сирої води і змочіть стінки посуду.
  • Не піддавайте каструлю падінь і механічних ударів. Постукування ложкою об край посуду призводить до появи сколів.
  • Оскільки емальований посуд боїться різкої зміни температури, не ставте холодну каструлю, щойно з холодильника, відразу на сильний вогонь.
  • Щоб перепад температур не порушив покриття, мити емальовану каструлю після приготування їжі рекомендується через деякий час.

  • Якщо всередині каструлі утворилися відколи, не використовуйте її для приготування їжі. Буде краще, якщо ви будете зберігати в неї якісь сухі продукти.Как отчистить эмалированную кастрюлю от пригоревшей пищи внутри и снаружи

Час від часу набувають нові каструлі. І досвідчені господині рекомендують, зробивши подібну покупку, загартувати каструлю. Для цього наповніть її до країв водою, прокип’ятіть воду, а потім залиште охолоджуватися. Це допоможе зберегти емаль на довгий термін користування.

 

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: