Як правильно стерилізувати банки в духовці, на пару, в мультиварці

Літня і осіння пора – це час заготовок запас овочів, ягід і грибів. Звичайно, процес консервації вимагає часу і сил, але результат себе виправдовує. Адже як приємно в холодний зимовий день відкрити баночку з маринованими огірочками, свіжим салатом або з ароматним варенням.

А щоб труди не пропали даром, і вся консервація збереглася до весни, важливо не тільки знати рецептуру заготовок, але й як правильно стерилізувати банки і кришки. Тим більше, способів стерилізації дуже багато: і в духовці, і в мікрохвильовці, на пару, в мультиварці, в посудомийній машині. Докладніше читайте нижче в статті.

Підготовчий етап перед стерилізацією банок

Как правильно стерилизовать банки в духовке, на пару, в мультиварке

Щоб домашні заготовки простояли всю зиму і не зіпсувалися, необхідно дуже серйозно підійти до питання підготовки банок.

  • Вони повинні бути без сколів, щербин, подряпин, особливо, їх верхній край.
  • Досвідчені господині рекомендують використовувати для заготовок банки, які вже були у вживанні. З точки зору фізики це цілком виправдано, це скло вже пройшло загартування.
  • Якщо ви придбали нову тару, то потримаєте її під струменем гарячої води (поступово збільшуючи температуру). Це необхідно для того, щоб скло звикло до високих температур і не урвався у відповідальний момент.
  • Відібрані банки необхідно ретельно вимити гарячою водою з содою або гірчичним порошком. Миючими засобами для цієї мети користуватися не радять. Частки хімічних речовин, випадково залишилися на склі, можуть зіпсувати смак ваших заготовок.

Після миття можна перейти безпосередньо до стерилізації. Способів існує безліч, вибирайте для себе найзручніший і з успіхом їм користуйтеся.

Способи стерилізації порожніх банок для заготовок

Стерилізацію проводили ще наші бабусі, звичайно, в той час вони робили це в основному на пару, а сьогодні сучасні господині можуть вдатися і до послуг мікрохвильовій печі, мультиварки і аэрогриля.

Як правильно стерилізувати банки в духовці

Как правильно стерилизовать банки в духовке, на пару, в мультиварке

Плити з духовками є в кожній кухні. Цей спосіб досить зручний, якщо вам потрібно підготувати багато банок за раз. АЛЕ будьте обережні, при сильному нагріванні тара може лопнути. Тому користуйтеся температурою не вище 160 градусів.

Вже добре промиті вологі банки поставте вниз горловинами на решітку в холодну духовку. Включить її і доведіть температуру до 160 і тримайте в ній судини доти, поки банки повністю не висохнуть. Приблизно це займе 15 хвилин.

Стерилізація банок в мікрохвильовці

Как правильно стерилизовать банки в духовке, на пару, в мультиварке

Якщо у вас є НВЧ-піч, то для стерилізації її можна з успіхом використовувати. Банки об’ємом 0,5 л стерилізують на 2 хвилини, а літрові – за 3 хвилини. Вплив мікрохвиль повністю вбиває всі бактерії.

У кожну вимиту банку треба налити трохи води (приблизно, висотою 2 см) і поставити їх в мікрохвильовку. Звичайні трилітрові банки вертикально не поміщаються в СВЧ-піч, але їх цілком можна помістити туди, поклавши набік.

Встановіть потужність 700-800 ватт, а таймер часу на 2-3 хвилини. Цього часу цілком достатньо, щоб вода закипіла і чудово прогріла банки.

Як стерилізувати банки на пару над каструлею

Стерилізація банок за допомогою пари – це самий старий спосіб, ним користувалися господині і на початку минулого століття. При цьому способі банку обробляють гарячим пором з посудини, на який вона встановлена.

Для подібної роботи поставте на вогонь каструлю, наповнену водою, а на неї або грати з духовки, або обмежувач (спеціальну металеву пластину), а можна скористатися мантоваркой і дайте воді закипіти. На цей обмежувач, який не дає банку впасти в каструлю з окропом, встановлюємо будь-яку банку шийкою вниз. Банки об’ємом 0,5 літра стерилізують 10 хвилин, великі за розміром – 15-20 хвилин.

При цій роботі потрібно бути гранично обережним знімаючи банки з обмежувача, легко можна обпектися парою.

Як правильно стерилізувати банки в киплячій воді

Как правильно стерилизовать банки в духовке, на пару, в мультиварке

Стерилізація скляної тари в каструлі з киплячою водою – один з найбільш простих методів. Банки повністю опущені у воду і кип’ятити в ній протягом необхідного часу.

Для цієї роботи вам знадобиться велика каструля або бак, або відро з широким дном. Постеліть На дно бавовняну тканину в кілька шарів (можна скористатися круглим шматком дерева), а зверху встановіть чисті банки вгору шийкою. Між банками укладіть шари марлі або бавовняної тканини, щоб при кипінні вони не стукали один про одного.

У разі якщо судини не поміщаються в ємність у вертикальному положенні, покладіть їх горизонтально. Залийте чистою холодною водою, щоб вона покривала всі банки повністю, поставте на вогонь, доведіть до кипіння і кип’ятіть протягом 15 хвилин.

Стерилізація банок в посудомийній машині

Как правильно стерилизовать банки в духовке, на пару, в мультиварке

З появою на наших кухнях посудомийних машин, пароварок та аэрогрилей спростився і спосіб стерилізації. Сучасні господині з успіхом використовують всі ці агрегати не тільки для приготування їжі, але і для підготовки тари для консервування.

Чисті банки встановлюють в мийне приміщення, не додаючи ніяких миючих засобів, а потужність встановлюють з найвищою температурою.

Можна стерилізувати банки в пароварці?

При наявності пароварки можна швидко і просто простерилізувати банки. Цей спосіб допоможе заощадити час і сили. Але обробити вдасться обмежена кількість банок, якщо пароварка невелика.

Чисті банки поміщають в пароварку горловинами вниз і встановлюють режим варіння на пару 15 хвилин.

Стерилізація банок в аерогрилі

Как правильно стерилизовать банки в духовке, на пару, в мультиварке

У банки наливаємо потроху води і встановлюємо на нижню решітку аэрогриля, попередньо накривши кришкою. Стерилізація проводиться при заданій температурі 120-140 градусів і високій швидкості, приблизно 15-20 хвилин.

Стерилізація банок в мультиварці

У чашу мультиварки наливаємо літр води, встановлюємо піддон для приготування їжі на пару, а на неї поміщаємо банку шийкою вниз і стерилізуємо у режимі «Пар» 15-20 хвилин.

Інші способи стерилізації банок

Здавалося б, просто неможливо придумати нічого нового для підготовки банок до заготівельному сезону. Але хитромудрі господині постійно винаходять нові способи, помітно полегшують їх життя і роботу.

Пропонуємо вашій увазі стерилізацію за допомогою оцту або горілки. Перевірено на власному досвіді — банки чудово підходять для консервування, і продукція в них не псується.

Банки попередньо вимити з содою і добре сполосніть проточною водою. У чисту півлітрову банку налийте холодної кип’яченої води по «плечики» і додайте 70 % оцет — 7 ст. л. Закрийте кришкою і інтенсивно потрясти протягом 20 секунд. Потім розчин перелийте в іншу банку і повторіть процес. Такий склад можна використовувати до тих пір, поки він не помутніє. Далі оброблені банки перевертаємо догори дном на сухе рушник. А після можна складати маринади.

Якщо ви віддаєте перевагу скористатися спиртовим розчином, то підготуйте складу з розрахунку на 200 г води 200 г горілки і дійте, як у випадку з оцтом.

Як правильно стерилізувати банки з заготовками

Как правильно стерилизовать банки в духовке, на пару, в мультиварке

Деякі рецепти салатів або домашньої аджики вимагають стерилізації банок разом з заготовками, для проведення подібної роботи вам знадобиться каструля з широким дном. На дно каструлі кладемо вафельний рушник або бавовняну тканину в чотири соя і встановлюємо банки, але не дуже щільно, щоб при кип’ятінні вони не зачіпали один одного.

Вода повинна доходити, приблизно, до плічок банок. На банки з заготовками надягаємо підготовлені кришки. Коли вода закипить, засікаємо час: 3-х літрові банки стерилізуємо — 30 хвилин, 2-х літрові – 20 хвилин, а літрові – 10 хвилин.

Потім банки обережно виймаємо з каструлі і закручуємо кришки. Банки ставимо на горлечка, а зверху закутуємо рушником або ковдрою до повного охолодження (приблизно на добу). Після чого заготовки можна перенести в комору або льох.

Стерилізація банок з заготовками в духовій шафі

Цей спосіб зручний тим, що в духовку можна помістити відразу багато банок і одночасно їх простерилізувати.

Розкладаємо В банки заготовки і нещільно прикривають кришками.

Для початку духовку розігріваємо до 50 градусів і поміщаємо туди банки, а потім доводимо температуру до 150 градусів.

Стерилізуємо банки так само, як і в першому випадку. Потім вимкнувши вогонь, даємо банкам трохи охолонути, виймаємо продукцію і щільно закриваємо кришкою.

Стерилізація кришок

Как правильно стерилизовать банки в духовке, на пару, в мультиварке

Якщо ми так ретельно підходимо до стерилізації банок, то, природно, необхідно піддати цієї операції і кришки.

Металеві кришки

Якщо ви використовуєте сучасний варіант багаторазових кришок Твіст-офф, то для початку огляньте їх на наявність іржі, подряпин, відколів і т. д.

Якщо кришки зберегли запах від торішніх заготовок, то після миття потримайте їх 15-20 хвилин в розчині лимонної кислоти (1 ч. л. на 1 літр води) або оцтовому розчині (50 г оцту (9%) на 1 літр води).

Одноразові кришки також потрібно перевіряти, щоб гумка щільно прилягала, не було тріщин і пошкоджень.

Кришки стерилізують безпосередньо перед самим закатыванием консервів. Самий простий і легкий спосіб – в киплячій воді. Візьміть каструлю, закип’ятити в ній воду і покладіть туди металеві кришки на 5 хвилин.

Будьте обережні при вийманні кришок з гарячої води, для такої мети майте дерев’яні щипці.

Ні в якому разі не використовуйте для стерилізації металевих кришок СВЧ-піч.

Стерилізувати металеві закручені кришки зручно в духовій шафі одночасно з банками. А ось бляшані кришки з гумовими вставками в духовці стерилізувати не рекомендуюется.

Пластикові кришки

Пластикові кришки кип’ятити не можна, вони під час тривалого нагрівання деформуються і втрачають герметичність. Тому їх досить опустити на 1 хвилину в гарячу воду (80С), потім підсушити на рушник, щоб вода не потрапила на заготовки і закрити банки.

Можна кришки не обробляти окропом, а помістити в розчин фурациліну, марганцю або спирту. Цей спосіб допоможе продезінфікувати і металеві і пластикові кришки.

Як бачите, існує безліч способів підготовки банок і кришок до заготівельному сезону. Вам потрібно тільки вибрати найбільш зручні методи для себе і радувати своїх домашніх смачними заготовками на зиму.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: