Чи можна вагітним мариновані гриби або годуючої мами

Багато люблять побалувати себе маринованими грибочками. Майбутні і новоспечені матусі – не виняток.

Але вагітні та жінки в першу чергу думають про здоров’я та безпеку своїх малюків. Тому багато з них бояться включати ці лісові дари в своє меню, боячись нашкодити тим, хто залежить від них повністю.

Тому варто розібратися, чи мають материнські страхи обгрунтовані причини.

Дозволено чи є мариновані гриби вагітним

Перш ніж відповісти на це питання, потрібно дізнатися, чи корисні гриби взагалі, а вже потім можна торкнутися способи їх приготування.

Корисні властивості

Гриби володіють набором позитивних властивостей. Вони містять у собі ряд вітамінів, амінокислоти, білки і хітин, що сприяє зміцненню імунітету, покращує стан шкіри, волосся і нігтів, знімає запалення і добре впливає на роботу серцево-судинної системи.

Можно ли беременным маринованные грибы или кормящей маме

Небезпечні властивості

У той же час, більшість видів грибів з труднощами засвоюються травною системою, і тому заборонені людям з хворобами шлунково-кишкового тракту.

Крім того, гриби здатні накопичувати в собі токсичні речовини. Лісові дари, зібрані поблизу пожвавлених автошляхів або в екологічно несприятливих зонах, здатні викликати важкі отруєння як мами, так і дитини.

Гриби, які зберігалися в невідповідних умовах або занадто довго, також можуть містити шкідливі речовини. Такі точно не можна!

Які гриби дозволено вживати

Самими безпечними грибами вважаються печериці. Вони перетравлюються набагато швидше лісових грибів, а значить, мають менше навантаження на травну систему.

Опеньки, маслюки та гливи майже не поступаються печерицям, так як менше інших дикорослих грибів здатні вбирати в себе токсини.

Можно ли беременным маринованные грибы или кормящей маме

Крім того, не варто з’їдати навіть рекомендовані гриби, якщо їх вигляд або запах викликає підозри. Гриби занадто старі, зморщені або зі слідами плісняви слід без жалю викидати.

Найкраще вживати гриби з супермаркету, адже туди їх везуть з ферм, де спеціально вирощують для продажу.

Приготування маринованих грибів

Що стосується способу приготування, то до маринованою грибів варто ставитися обережно. Адже в більшості випадків гриби не піддають термічній обробці. А значить, що є великий ризик отруєння як майбутньої мами, так і малюка всередині.

Якщо ж все-таки матусі при грудному вигодовуванні дуже захотілося поїсти грибів, особливо замаринованих, то слід дотримуватися кількох порад:

  • Вживайте тільки перевірені гриби, не купуйте продукт з рук на ринку.
  • Ретельно відбирайте і мийте гриби.
  • Домашня варіння повинна проходити протягом години, а воду потрібно зливати.
  • Намагайтеся не робити гриби дуже гострими.
  • Не варто їсти гриби на ніч, а також великими порціями.

Простий рецепт маринованих печериць для вагітних

Дана рецептура кардинально не відрізняється від будь-яких інших стандартних методів маринування грибів, крім способу підготовки печериць до подальшої консервації, так як цей крок є основним при приготуванні грибних страв для вагітних і годуючих мам.

Саме тому ми опишемо, як правильно підготувати основний продукт для подальшої готування і зробити смачну закуску більш безпечною.

Час приготування: 45 хвилин

Кількість порцій: 5

Енергетична і харчова цінність

  • калорійність – 69.6 ккал;
  • білки – 2.2 м;
  • жири – 5.3 м;
  • вуглеводи – 3.3 р.

Інгредієнти

  • шампіньйони – 0.5 кг;
  • часник – 10 г;
  • вода – 400 мл;
  • олія оливкова – 50 мл;
  • перець духмяний – 5 шт;
  • лавровий лист – 1 шт.;
  • зерна гірчиці – 5 м;
  • сіль – 20 г;
  • цукровий пісок – 30 г;
  • оцет столовий 9% – 50 мл

Поетапне опис приготування

  1. Щоб не нашкодити ні собі, ні дитині відібрані свіжі грибочки слід старанно вимити під струменем проточної, ретельно очистити їх від шкірки, розташованої на шапочці печериць, і відварювати в киплячій воді протягом 17 – 20 хвилин. Після чого відкинути на кулінарне сито, ще раз промити і дати стекти всій зайвої рідини.
  2. Поки гриби варяться, не втрачаючи часу, готуємо маринад. Для цього змішуємо в невеликому сотейнику чисту фільтровану воду, сіль, цукровий пісок, горошини запашного перцю, насіння гірчиці, листочок лавра і оливкова олія, доводимо цю суміш до скипання на помірному полум’я і проварюємо близько 5 – 7 хвилин. У самому кінці варіння вливаємо в розчин столовий оцет і знімаємо його з вогню.
  3. У підготовлені знезаражені ємності упереміш викладаємо відварені печериці з очищеним і подрібненим пластинками часником, заливаємо їх доверху получившимся маринадом і закриваємо пластиковими кришками.
  4. Як тільки закуска охолоне при кімнатній температурі, відразу ж переставляємо її в холодильник, де вона може зберігатися до 1 тижня.

Важливо: вагітним дозволяється іноді є мариновані гриби, але варто знати, що дієтологи радять готувати їх іншими способами. Набагато безпечніше буде гриби гасити або ж варити грибний суп.

Дозволено чи є мариновані гриби при грудному годуванні

Можно ли беременным маринованные грибы или кормящей маме

Так як багато речовини з їжі, яку їсть мама, виявляються в грудному молоці та надходять немовляті, то варто дотримуватися тих же рад, що і мамам, які очікують появи дитини на світ.

Додатково можна тільки додати, що у новонароджених шлунок ще не зміцніла, і деякі складові грибів, а також оцет можуть викликати у малюка коліки, здуття кишечника і порушення стільця.

Авторитетний педіатр Комаровський взагалі вважає, що від грибів в період вагітності і лактації краще відмовитися.

Але якщо ви впевнені, що гриби, які у вас є, безпечні, то обов’язково дотримуйтеся порад по їх приготуванню.

Здоров’я вам та вашим малюкам!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: