Чорноплідна горобина користь і протипоказання, рецепти

Чорноплідна горобина або аронія — це осіння ягода, яка володіє масою корисних властивостей і часто використовується в рецептах народної медицини. Округлі чорні плоди мають кисло — солодкий і трохи терпкий смак.

Відчути відчутну користь ягід можна буде вже у вересні, коли починається дозрівання плодів. І в цей час багато господині зможуть заготовити горобину на зиму у вигляді соків, компотів або варення.

Хімічний склад і калорійність

Черноплодная рябина польза и противопоказания, рецепты

Калорійність чорноплідної горобини не висока і становить 55 кКал на 100 гр. ягід. При цьому в плодах цього ж обсягу містяться:

  • Жири — 0,2 г
  • Білки — 1,5 м
  • Вуглеводи — 10,9 г
  • Харчові волокна — 4,1 г
  • Вода 80,5 р
  • Кислоти органічні — 1,3 г

Чорноплідна горобина багата вітамінами і різними мінеральними речовинами, дані яких представлені в наступній таблиці.

Вітаміни Вміст у 100 гр. плодів (мг) Мінеральні речовини Вміст у 100 гр. плодів (мг)
А 200 мкг Кальцій 28
В1 0,01 Калій 158
В2 0,02 Натрій 4
В6 0,06 Магній 14
В9 1,7 Фосфор 55
З 15 Залізо 1,1
Е 1,5 Марганець 0,5
РР 0,6 Цинк 10
Бета каротин 1,2 Йод 8

 

Зрілі ягоди горобини містять пектин, цукор, клітковину, нікотинову та фолієву кислоту, дубильні речовини.

Користь чорноплідної горобини для організму людини

Черноплодная рябина польза и противопоказания, рецепты

Цінний хімічний склад робить ягоди дуже корисні для організму:

  • ягоди корисні як профілактичний засіб при хворобах судинної системи. У день рекомендується вживати 90 грам плодів;
  • знижується артеріальний тиск;
  • ягоди служать профілактичним засобом від атеросклерозу, тромбофлебіту, тромбозу, варикозу.
  • корисні речовини аронії розщеплюють і виводять з організму холестеринові бляшки, що сприяють зниженню ризику розвитку інфаркту;
  • завдяки горобинового соку розріджується кров, посилюється циркуляція, відбувається очищення та збагачення киснем, що благотворно впливає на роботу всього організму;
  • відвари допомагають виводити зайву жовч;
  • ягоди у свіжому вигляді або сік виводить надлишок рідини, в результаті знижується набряклість кінцівок;
  • чорноплідна горобина дуже корисна для діабетиків, так як міститься в ягодах сорбіт стабілізує кількість цукру в крові і виключає його підвищення;
  • допомагають плоди і при проблемах зі сном, симптомів тривожності, неврозах.

Для жінок

Для жіночого організму ягоди корисні великим вмістом йоду, цей елемент є незамінним. Він позитивно впливає на роботу щитовидної залози, що дозволяє стабілізуватися гормонального фону.

Під час менструації черноплодка робить можливим заповнити дефіцит заліза, а також вони знімають головний біль і втому. При систематичному вживанні горобини стабілізується робота шлунково-кишкового тракту і в цілому поліпшується здоров’я всього організму.

Плоди корисні і для вагітних жінок. Вони сприяють зменшенню токсикоз у першому триместрі вагітності. А сік ягід можна використовувати на більш пізніх термінах, коли багато вагітні жінки страждають від набряків. Але перед вживанням обов’язково ознайомитися з протипоказаннями.

Для чоловіків

Відповідно до досліджень виявилося, що у чоловіків при вживанні горобини поліпшується якість крові, зміцнюють судинні стінки і в рази знижується ризик розвитку патологій серця.

Містяться в ягодах антиоксиданти сприяють очищенню організму від шкідливих сполук. Плоди допомагають від запальних процесів, виникають у тканинах. Також вони служать відмінним профілактичним засобом від багатьох патологій.

Для дітей

У свіжому вигляді горобина служить зміцнюючим засобом для організму, додатково вона є стимулятором росту.

Далеко не всі діти згодні терпіти нудотно-терпкий смак горобини, але з ягід завжди можна приготувати компот, варення, джем і інші смачні десерти.

Навіть у такому вигляді аронія буде боротися з простудними захворюваннями і інфекціями, що мають вірусну природу.

Листя чорноплідної горобини — лікувальні властивості

Черноплодная рябина польза и противопоказания, рецепты

Використовувати в медичних цілях можна не тільки плоди горобини, але і листя. Вони застосовуються разом з комплексною терапією, якщо є проблеми зі щитовидною залозою.

Дуже корисно пити чай з листям, додатково вітамінний напій виведе з організму солі важких металів.

Черговим корисним якістю листочків є їх використання в настоянках. Такі відвари застосовуються для обробки:

  • гнійних ран;
  • глибоких порізів;
  • вугрової висипки;
  • екземі;
  • лишаї;
  • псоріазі;
  • трофічних виразках.

Заготівля чорноплідної горобини на зиму: рецепти

Про користь ягоди було сказано досить багато, тепер прийшов час поговорити про те, як зберегти такий цінний продукт на зиму.

Як правильно сушити аронію

Черноплодная рябина польза и противопоказания, рецепты

Перш ніж займатися заготівлею плодів їх потрібно правильно зібрати і провести підготовчі роботи. Дотримання технології дозволяє зберігати корисні речовини і вітаміни практично без втрати під час обробки.

У кожної рослини є свій термін збору врожаю, те ж саме відноситься і до аронії. Практично всі садові культури збираються до того, як настануть перші заморозки.

А ось горобина тут виняток, найбільш оптимально знімати ягоди після того, як пройдуть перші морози. Цього часу досить для визрівання і повного розкриття цілющих якостей чорноплідної горобини.

Плоди збирають з кущів, використовуючи підручні засоби (гострі ножі, секатори, садові ножиці). Вдома потрібно відокремити плодоніжки, провести сортування ягід, прибрати зіпсовані. Урожай необхідно помити, викласти на рушник і залишити сохнути.

Існує кілька способів по висушування ягід, вибирається той варіант, який найзручніше.

На свіжому повітрі

Використання свіжого повітря цілком підійде для просушування плодів.

  • Після миття та попередньої обсушки ягоди кладуть рівним шаром на піднос або іншу плоску ємність.
  • Їх ставлять на вулиці, якщо є відповідні умови, головне відсутність дощів і наявність сонця.
  • Поки йде сушка, ягоди необхідно періодично перевертати для прискорення процесу.
  • На ніч горобину необхідно занести в будинок, щоб підсушена продукція не була вологою.

Визначити готовність ягода можна простим натисканням на них, сік не повинен виділятися.

У духовці

Для даного методу знадобиться духовка.

  1. Ягоди розкладають тонким шаром на деку і ставлять у розігріту духову шафу.
  2. Температура всередині повинна бути 35 – 40 градусів. Такий режим дозволяє ягодам высушиваться за 30 хвилин.
  3. Потім потрібно збільшити температурний показник до 60 градусів і досушити черноплодку до готовності.

Перш ніж перекладати запаси на постійне місце зберігання їх потрібно остудити до кімнатної температури.

У електросушарці

При наявності такого корисного пристосування горобину потрібно розкласти на підносі тонким шаром і сушити протягом 3-х годин, виставивши температуру +50°С, по закінченні часу цей показник знижується на 5 градусів і ягоди залишають дійти до готовності.

Заморожування на зиму

Черноплодная рябина польза и противопоказания, рецепты

Дуже зручно ягоди аронії заморожувати в морозильній камері, оскільки плоди повністю зберігають свої корисні властивості.

  • Перш ніж відправляти зібраний урожай в морозилку, плоди потрібно перебрати, відокремити від листочків і плодоніжок.
  • Помиті ягоди попередньо просушують і тільки потім заморожують в контейнерах або лотках, або в спеціальних поліетиленових пакетах.

В замороженому вигляді чорноплідна горобина зберігається більше року.

Горобина, протерта з цукром

Черноплодная рябина польза и противопоказания, рецепты

Смак плодів аронії не дуже кислий, а тому для приготування вишуканого десерту цукровий пісок і плоди беруть в однаковій кількості.

  1. Ягоди перед переробкою потрібно перебрати і помити, а потім прокрутити через м’ясорубку або подрібнити в блендері.
  2. Потім насипати ½ від загальної кількості цукрового піску і дати масі постояти близько 20 хвилин, і досипати цукор, що залишився.
  3. Заготівлю розлити по банках. Продукт буде краще зберігатися, якщо зверху насипати ще цукор невеликим шаром. Перетерта черноплодка зберігається в холодильнику.

Варення з чорноплідної горобини

Черноплодная рябина польза и противопоказания, рецепты

Рецепт з ваніліном

У такого варення з’являється вишневий присмак, завдяки особливостям черноплодки і доданої ванілі. Десерт має густу консистенцію і при цьому не потрібно додавати спеціальні загусники.

На 1000 грам промитої і очищеної горобини необхідно взяти:

  • цукрового піску 1200 грам;
  • води – ¼ літра;
  • ваніль – 5 грам.

Перед тим як готувати варення, урожай потрібно перебрати, замочити ягоди без листя і плодоніжок на 10 хвилин і, як слід промити.

Приготування:

  1. У ємність потрібного розміру налити ¼ літра води, закип’ятити, висипати ягоди і дати їм покипіти приблизно 5 хвилин.
  2. Додати весь обсяг цукрового піску і при помішуванні довести до кипіння, зменшити потужність плити до мінімуму і протримати нагрівати варення протягом 15 хвилин.
  3. Зняти ємність і повністю остудити десерт.
  4. Повторити нагрівання, висипати ванілін і кип’ятити протягом 15 хвилин.

Підготувати стерилізовані банки і в них розлити варення в гарячому вигляді, герметично закрити кришки, тару перевернути і залишити до повного охолодження.

Заготовки можуть зберігатися тривалий час в умовах кімнатної температури.

Корисні напої з чорноплідної горобини

Черноплодка підходить не тільки для заготовок на зиму, з її допомогою можна зробити дуже смачні й цілющі напої.

Вітамінний чай

Черноплодная рябина польза и противопоказания, рецепты

Аронія містить у великій кількості вітаміни і мінерали, а тому чаї, приготовані з цієї ягоди, рекомендовані людям для підтримки імунітету, особливо в зимову пору року. Готується напій просто, а виходить дуже смачним.

  • плоди горобини – 2 столові ложки;
  • вода кип’ячена – 0,5 літра.

Черноплодка заливається окропом і кип’ятять протягом 10 хвилин. Відвар настоюється протягом 4-х годин. Потім напій проціджується.

Рекомендована кількість такого напою ½ склянки 3 рази на день. Додатково можна додати цукор або мед на власний смак.

Ферментований чай — відео

Загальнозміцнюючий напій

Черноплодная рябина польза и противопоказания, рецепты

Для приготування загальнозміцнюючий напою знадобиться: сухі ягоди чорноплідної горобини і малини, плоди шипшини, липовий цвіт, вишневі листя, а також листя чорної смородини.

  1. Всі перераховані вище компоненти необхідно взяти в рівних кількостях.
  2. Помістити В термос 3 ст. л. суміші і залити ½ літра киплячої води. Дати настоятися 3 години.
  3. Якщо доданий шипшина, то напій повинен настоюватися протягом 12 годин.
  4. Для пиття вживається теплим не більше 3-х склянок на добу.

Сік з чорноплідної горобини: користь і шкода

Сік, приготований з плодів горобини, володіє наступними корисними властивостями:

  • знижує артеріальний тиск
  • знижує холестерин в крові
  • зміцнює стінки судин і поліпшує їх еластичність
  • покращує імунітет

Сік може бути використаний зовнішньо для лікування опіків.

Приймають сік чорноплідної горобини по 50 мл три рази на день, протягом 2 тижнів.

Протипоказання: сік не рекомендується вживати при гастриті з підвищеною кислотністю, при виразковій хворобі шлунка, при вираженій артеріальній гіпотензії, при підвищеної згортання крові.

Сік у домашніх умовах на зиму

Черноплодная рябина польза и противопоказания, рецепты

Приготувати сік з чорноплідної горобини в домашніх умовах не складно. Для цього знадобиться соковижималка.

  • Підготувати 2 кг ягід, попередньо помитих і відділених від листя і плодоніжок, і по частинам закласти в соковижималку. Плоди горобини не соковиті, тому обсяг соку вийде невеликий.
  • Одержаний сік потрібно накрити кришкою і поставити в холодильник на час.
  • Макуха, який залишився після віджимання необхідно залити окропом. Вода повинна покривати шкурки приблизно на 1 див Потім ємність закрити чистим рушником і залишити на 3 години.
  • Після цього процідити масу і додати підготовлений сік з холодильника.
  • Поставити ємність на плиту і покласти цукор з розрахунку на 1 літр соку ½ склянки і чверть чайної ложки лимонної кислоти.
  • Продукт повинен покипіти протягом 5 хвилин, тепер його можна розлити по стерилізованим пляшках і закрити кришками.

Зберігання чорноплідної горобини

Черноплодная рябина польза и противопоказания, рецепты

Найбільш зручні способи зберігання плодів аронії вже були перераховані в статті вище: сюди входять сушка, заморожування, консервування, приготування соків.

Свіжі ягоди чорноплідної горобини можна зберегти до 2 місяців, дотримуючись певних умов.

Для цього збирають добре дозрілі ягоди аронії. Їх знімають разом зі щитками і укладають в ящики місткістю до 8 кг. Зберігають при температурі до 10⁰С і вологості 80-85%.

Протипоказання

Навіть у такої корисної ягоди, як чорноплідна горобина, є свої протипоказання, а тому з ними варто ознайомитися перш ніж використовувати плоди аронії для лікування.

Якщо є такі захворювання, то черноплодка категорично заборонена до вживання:

  • виразкової патології шлунка;
  • гастрит;
  • підвищений рівень кислотності;
  • гіпотонія;
  • тромбофлебіт.

 

В якості висновку можна сказати, що дана культура володіє лікувальними властивостями, так і протипоказаннями. Будь-яка людина, знаючи свій організм, може сам для себе вирішити принесуть йому ягоди шкоду або користь.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: