Ці кілька продуктів краще не вживати після закінчення терміну придатності

Деякі продукти після закінчення терміну придатності негативно впливають на здоров'я людей.

Ці кілька продуктів краще не вживати після закінчення терміну придатності

Проведіть ревізію у холодильнику і викиньте продукти з вичерпаним терміном придатності, якщо вони потрапили у наш список, інформує dvagusya.com.ua.

Свіжовичавлені соки

Натуральні соки псуються швидше за пастеризовані. Термін їх придатності становить кілька годин.

Утримайся від придбання таких напоїв на вулиці, у кафе і ресторанах.

Частинки землі, бактерії і мікроби можуть потрапити у рідину, що призведе до отруєння. Якщо полюбляєте свіжовичавлений сік, готуйте його за домашніх умов з чистих фруктів.

Готові салати

Салати у супермаркетах готують з продуктів, у яких закінчується термін придатності. Майонез і жирні соуси сприяють прискореному розмноженню бактерій. Отже, ви купуєте "свіжу" страву, яка може призвести до неприємних наслідків.

Полюбляєте салати — готуйте їх вдома з гарних продуктів.

Зберігати таку страву у холодильнику можна щонайбільше 2-3 дні, а за кімнатної температури не більше за 6-12 годин (залежить від складу).

Свіжа риба

Свіжа риба — небезпечний продукт навіть за умови правильного зберігання. За недостатньої термічної обробки можна заразитися паразитами. А якщо вона почала сильно пахнути, викидайте її одразу. Прострочені морепродукти є смертельно небезпечніими для людини: вони викликають втрату свідомості, шок, тахікардію, кому.

Молочні продукти

У білково-жировому середовищі відмінно розмножуються шкідливі мікроорганізми, кишкові інфекції, цвіль. Це стосується свіжого молока, кефіру, йогуртів, сиру, м'яких сирів. Особливо небезпечними є продукти, які виготовлені з фермерського непастеризованого молока.

Сир з твердих сортів не становить значної загрози, навіть якщо пролежав у холодильнику досить довго. Можна зрізати верхній шар і переробити. Наприклад, посипати зверху страву, що запікається у духовці.

Ковбаса, сосиски

Навіть велика кількість консервантів не рятує ковбасні продукти від гниття, якщо у них закінчився термін придатності або не дотримувалися умови зберігання.

У кращому випадку можна отримати блювоту, діарею, у гіршому — серйозне отруєння, ураження нервової системи (ботулізм) або кому. За наявності ботулізміу летальний результат настає у 30-50 % випадків.

Читайте також:  Морква: користь і шкода для організму Для жінки калорійність Скільки потрібно з'їсти Фото

Курячі яйця

У сирому вигляді яйця не вживають. Їх додають у тісто, смажать, варять — піддають тепловій обробці, тому на термін придатності не звертають увагу.

Але сальмонела, ботулотоксин та інші шкідливі мікроорганізми можуть витримати навіть високі температури.

Не ризикуйте, відправляйте прострочений продукт у відро для сміття.

Ягоди

У ягід короткий термін зберігання. М'які види (малина і полуниця) зможуть пролежати у холодильнику близько двох днів, потім вони почнуть гнити. Ягідне "пюре" містить багато цукру, який є сприятливим середовище для розмноження бактерій. Так, наприклад, можна легко отримати неприємне захворювання — циклоспороз. Основні ознаки: нудота, тривала діарея, спазми у животі, висока температура.

Куряче м'ясо

М'ясо птиці може бути небезпечнішим, ніж зіпсована яловичина або свинина.

На шкірі залишаються сліди пір'я, фекалій та інших забруднень. А там містяться бактерії, які викликають цілий букет хвороб: від отруєння до порушення роботи головного мозку.

Якщо відчуваєте, що продукт має дивний запах, став липким, відправляйте "біологічну зброю" одразу на смітник. Простежте, щоб до продукту не було доступу у домашніх і диких тварин.

DvaGusya