Гарбуз: користь і шкода для здоров’я, організму, калорійність, рецепти напоїв

Це трав’яниста сланка рослина культивують на всіх континентах з давніх часів. Гарбуз почали розводити ще до нашої ери – вже тоді були оцінені її харчові та лікувальні властивості.

Хімічний склад і калорійність гарбуза

Тыква: польза и вред для здоровья, организма, калорийность, рецепты напитков

Овоч з баштану вважається дієтичним продуктом – 100 г гарбуза міститься всього 22 кал і повна відсутність холестерину. Енергетичні складові розподілені таким чином: вуглеводів в продукті — 4,4 г, білків — 1 р і поліненасичених жирів — 0,1 р.

Велика частка у вітамінному складі припадає на каротин, групи B, токоферол і аскорбінову кислоту, в мінеральному – на натрій, калій, залізо, магній, кальцій. У плодах присутні до 20% крохмалю, 14% цукрів, смоли і пектини.

У м’якоті, крім іншого, є ще кислоти – кремнієва і фосфорна, а в насінні рослинні жири (до 46%), переважно представлені олеїнової та лінолевої кислот.

Яка користь гарбуза для організму людини

Тыква: польза и вред для здоровья, организма, калорийность, рецепты напитков

Біохімічний склад продукту навіть вчені називають «міні-аптекою» — включати гарбуз можна сміливо в лікувальні дієти при різних захворюваннях. У овоча великий перелік показань завдяки імуностимулюючу, протимікробну, кровотворних, знеболювальну, жарознижувальну властивостями.

Препарати з гарбуза допомагають загоювати рани, знижувати цукор, знімати запалення. Привертає баштанної овоч не тільки загальнозміцнюючими властивостями, але і здатністю протистояти ракових пухлин.

Для дорослих

Традиційна медицина рекомендує хворим вводити гарбуз в раціон харчування при таких захворюваннях:

  • при жовчнокам’яній хворобі, холециститі та інших проблемах з печінкою;
  • проблеми з ШКТ, особливо з підвищеною кислотністю;
  • у лікуванні нирок, як ефективний сечогінний (рекомендовано в сирому вигляді);
  • завдяки гарбузі швидше йде відновлення після Боткіна;
  • атеросклероз, аритмія, гіпертонія – і тут корисна баштанна культура;
  • продукт легко справляється не тільки з застудами і бронхіальну астму, але і з туберкульозом;
  • до переліку можна включити також нервові захворювання, остеохондроз, безсоння;
  • корисна гарбуз при порушенні обмінних процесів (діабеті, подагрі, ожирінні).

Гінекологи рекомендують вагітним вводити даний продукт в раціон на ранніх стадіях – це відмінний засіб проти токсикозу. А годуючим мамам гарбуз допомагає стимулювати лактацію.

Для дітей

Тыква: польза и вред для здоровья, организма, калорийность, рецепты напитков

Страви з цього овочу корисні зростаючому організму, як загальнозміцнюючий засіб. Але в першу чергу плоди допомагають впоратися з анемією, золотуху, застудами.

Гарбуз не важка для шлунка, тому її вводять дієтичне меню при відновленні після харчових отруєнь. Завдяки великому вмісту вітаміну A гарбузові страви – відмінна профілактика порушень зору.

Здавна в народній медицині дають дітям насіння, щоб позбутися від паразитів. Але знаходиться в насінні компонент кукурбетин вбиває не всі види паразитів і не повністю, а лише паралізує їх. Тому рекомендується приймати додаткові препарати.

До трьох років насіння дітям давати не бажано.

Користь гарбуза — відео

Гарбузове насіння. У чому користь і шкода

З насіння можна готувати різні препарати, які допомагають позбутися багатьох недуг.

Тыква: польза и вред для здоровья, организма, калорийность, рецепты напитков

Гарбузове молочко

З висушених і розтертих насіння в поєднанні з конопляними (1:1) роблять «молочко». Для цього отриманий порошок заливають окропом поступово, малими порціями – на склянку цілих насіння знадобиться 300 мл води. Поки рідину вливають, не припиняють тиснути насіння.

Готовий розчин проціджують, і напій вживають при спазматичних болях та як сечогінний засіб. За день випивають 3 склянки, кожен раз готуючи свіже молочко.

Порошок

Тыква: польза и вред для здоровья, организма, калорийность, рецепты напитков

Якщо в першому рецепті насіння використовувалися неочищені, то для цього доведеться позбутися від шкірки. Подрібнювати сировину краще в кавомолці, а зберігати в холодильнику на дверцятах. Приймають за півгодини перед кожним прийомом їжі, запиваючи водою 1-2 ст. л. порошку.

Цей засіб допомагає нормалізувати роботу багатьох систем – ендокринної, нервової, кровотворної, серцево-судинної. Добре допомагає не тільки при сталися порушення обмінних процесів, але і в профілактиці проблеми.

Настій

Насіння потрібно взяти з перезрілих плодів і попередньо їх висушити.

200 г насіння заливають крутим окропом (0,5 л) і настоюють на водяній бані 15 хвилин.

Приймають засіб при циститі і подагрі, попередньо процідивши. Випивати настій потрібно за 20 хвилин до їжі 4 рази в день по 0,5 склянки.

Протипоказання

Насіння можуть бути протипоказані для тих, у кого є алергія або непереносимість деяких складових компонентів.

Не рекомендуються насіння людям, у яких є загострення захворювань ШЛУНКОВО-кишкового тракту або ожиріння.

Насіння гарбуза — це досить калорійний продукт. У день бажано з’їдати не більше 100 г насіння.

Масло гарбуза. Корисні властивості та протипоказання

Тыква: польза и вред для здоровья, организма, калорийность, рецепты напитков

Цей продукт отримують з насіння гарбуза методом холодного і теплого віджиму. Всі корисні речовини, що входять до сировину, зберігаються і в маслі, надаючи такі дії на організм:

  • лінолева кислота є незамінною у всіх життєво важливих процесах;
  • пальмітинова виводить поганий холестерин, не дає згустків осідати на стінках судин;
  • стеаринова підтримує потрібний рівень корисного холестерину;
  • білки, вітаміни, мікроелементи насичують організм енергією і беруть участь в основних процесах;
  • без токоферолів неможливий білковий обмін; цей вітамін бере участь у метаболізмі клітин, захищає від недокрів’я, занепаду сил і імунних порушень;
  • каротиноїди – це можливість уповільнити старіння; корисний елемент бере участь в обмінних процесах, окисно-відновних, дозволяє поліпшити зір і зберегти цілісність зубів;
  • у флавоноїдів широкий спектр дії – вони володіють протимікробними, дубильними, антиоксидантними властивостями;
  • фитостиролы дозволяють уникнути утворення злоякісних пухлин;
  • фосфоліпіди нормалізують жировий обмін, позитивно впливаючи на стан дерми; надають регенеруючу та імуномодулюючу дії.

Вживаючи олія з гарбузового насіння, легко впоратися з порушеннями в обміні речовин, поліпшити імунну систему, налагодити роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту та інших органів, а також значно відсунути старіння.

До даного препарату слід ставитися з обережністю. Масло може спровокувати діарею і алергічні реакції. Акуратно беруть продукт при жовчнокам’яній хворобі, так як виведення конкрементів йде дуже активно.

Корисні рецепти з гарбуза

Тыква: польза и вред для здоровья, организма, калорийность, рецепты напитков

Ті, хто вже ввів у свій раціон страви з гарбуза, оцінили дегустаційні і корисні властивості продукту. Вживати гарбуз можна як в сирому вигляді, так і піддавати тепловій обробці. Нижче наводиться кілька простих рецептів, як варіанти гарбузової кулінарії.

З сирого овочу

Для того щоб ввести гарбуз в салат, беруть дозрілі плоди зі щільною, їстівної м’якоттю.

салат з яблуком і гарбузом

  • свіжу гарбуз (400 г) подрібнюють на крупній тертці;
  • 1 кисле яблуко очищають від шкірки і насінників, ріжуть тонкими скибочками;
  • змішавши продукти, додають дрібно різаний зелений лук;
  • заправляють сіллю і цукром за смаком.

Затока інгредієнти сметаною, салат подають до столу.

яблучно-гарбузовий салат з медом

Тыква: польза и вред для здоровья, организма, калорийность, рецепты напитков

  • 600 г твердої м’якоті стиглої гарбуза і 5 яблук натирають на тертці;
  • цедру з 2-х лимонів і сік вводять в підготовлену масу;
  • заправляють за смаком медом і всипають мелені волоські горіхи.

Можна використовувати також фундук або ліщину.

овочевий салат

  • 200-250 г свіжого гарбуза труть на тертці;
  • помідори (3 шт.) і болгарський перець (2 стручки) ріжуть кубиками;
  • ріпчасту невелику цибулину нарізають тонкими кільцями;
  • всі овочі змішують, додавши роздавлений часник (2-3 зубця) та зелень;
  • солять за смаком, збризкують оцтом (1 ч. л.) або лимонним соком;
  • заправляють оливковою олією.

Ті, хто любить погостріше, можуть додати в салат трохи меленого чорного перцю або стручкового подрібненого. Страву можна також доповнити маслинками без кісточок.

З запеченою

Гарбуза, запекаемые в духовці, не втрачають своїх цілющих властивостей, а набувають смакові якості. Пропоновані рецепти стануть відмінним доповненням до дієтичного меню.

гарбуз, запечена в духовці з медом

Тыква: польза и вред для здоровья, организма, калорийность, рецепты напитков

  • свіжу гарбуз (400 г) нарізують на невеликі шматки;
  • мед 2 ст. л.) змішують з рослинним маслом (1 ст. л.);
  • в приготованому соусі обвалюють гарбуз і укладають на деко.

Запікають в заздалегідь розігрітій духовці 40 хвилин при 180 градусах.

гарбуз в сметані

Можна без нічого запекти шматочки гарбуза в духовці, а потім подати зі сметаною, а можна поступити інакше:

  • скибочки (0,5 кг), посолити і обваляти в борошні;
  • обсмаживши на вершковому маслі, викласти на деко;
  • залити збитою сметаною (150 г) і поставити в духовку.

Цей рецепт можна урізноманітнити, замінивши кисломолочний продукт сметанним соусом, з додаванням яєць, спецій і зелені.

З вареної

Гарбуз додають у перші страви і готують з неї смачні каші, які дуже подобаються дітям.

каша з гарбуза

  • гарбуз (1 кг) заливають водою, щоб вона злегка покривала нарізаний овоч;
  • солять за смаком і, додавши 200 г рису, варять до повної готовності крупи;
  • наприкінці варіння кладуть вершкове масло (100 г).

При бажанні воду можна замінити молоком, а рис пшоном або манною крупою. До столу кашу подають зі сметаною, сиропом або повидлом (хто як любить).

солодка каша

Тыква: польза и вред для здоровья, организма, калорийность, рецепты напитков

  • нагріти молоко (400 г) і покласти кубики гарбуза (300 г);
  • посолити за смаком, додати цукор і довести до кипіння;
  • всипати пшоно (6 ст. л.) і зварити кашу, заправивши в кінці вершковим олією (1 ст. л.).

Солодке страву подають зі свіжими ягодами, як десерт до чаю.

суп-пюре

Тыква: польза и вред для здоровья, организма, калорийность, рецепты напитков

  • гарбуз (0,5 кг) та моркву (3 шт.) нарізають кубиками;
  • овочі укладають у каструлю і заливають окропом (1 л);
  • за смаком додають сіль, цукор і варять, поки продукти не розм’якшаться;
  • протирають суп через сито;
  • розтирають в половині склянки води борошно (2 ст. л.) і вводять в пюре;
  • додавши томатну пасту (2 ст. л.), варять ще кілька хвилин.

Перед тим, як зняти з плити, суп-пюре розводять вскипевшим молоком (2 склянки) до густоти сметани. При подачі до столу заправляють вершковим маслом.

суп з грибами і яблуками

  • відварити гриби (200 г) і згасити в рослинному маслі разом з коренем петрушки або селери;
  • 2 картоплини і гарбуз (200 г) нарізати соломкою;
  • овочі відварити до напівготовності;
  • додати гриби, скибочки помідора і кислого яблука;
  • варити до повної готовності.

Подаючи суп до столу, заправляють сметаною і присипають зеленою цибулею.

Гарбузовий сік: користь і шкода

Тыква: польза и вред для здоровья, организма, калорийность, рецепты напитков

Сік з гарбуза можна вживати свіжовичавлені або зробити зимові заготовки, щоб корисний напій був завжди під руками.

З його допомогою лікують хронічні цистити і в стадії загострення, уретрити, пієлонефрити та інші хвороби сечостатевої системи, а також усувають проблеми з печінкою.

Гарбузовий сік – хороший заспокійливий засіб, яке рекомендується випивати на ніч.

В інших випадках склянку напою приймають за 20 хвилин до їжі тричі на день. При бажанні сік можна розбавити водою у співвідношенні 1:1, але тоді і добову норму доведеться збільшити вдвічі.

При серйозних проблемах зі ШЛУНКОВО-кишкового тракту і зниженій кислотності від напою краще відмовитися повністю. З-за проносного дії не можна вживати сік при діареях.

Сік свіжовичавлений

Приготувати напій нескладно – достатньо м’якоть очистити від насіння і нарізані шматочки, укласти в соковижималку. Можна також скористатися блендером. Не маючи під руками побутової техніки, рекомендується скласти марлю в кілька шарів і через неї віджати сік з натертої м’якоті.

Щоб приємно було пити гарбузовий сік, можна корисний овоч поєднувати з іншими інгредієнтами.

з яблуком і спеціями

Беруть однакову кількість (по вазі) яблук і гарбуза, тиснуть сік окремо або в одному приладі. Якщо не планується напій консервувати, то беруть мала кількість продуктів – на 1 день. За бажанням можна додати цукор або мед.

Пікантність яблучно-гарбузовий напій придбає, якщо додати трохи спецій – імбиру, кориці, мускатного горіха.

з морквою

Тыква: польза и вред для здоровья, организма, калорийность, рецепты напитков

У цьому рецепті моркви береться трохи – на 1 кг гарбузової м’якоті всього лише 1 коренеплід, щоб не було надлишку каротину. Інакше може розвинутися гіпервітаміноз.

Шматочки гарбуза і моркви покласти в блендер і добре збити. Отриману масу протерти через сито або віджати через 4 шари марлі. Вітамінний напій підсолоджують медом і додають 1-2 краплі лимонного соку. Якщо проблем з горлом немає, в склянку можна покласти кубик льоду.

Сік на зиму

Описані рецепти свіжовичавлених соків можна використовувати і для консервації. Але для цього доведеться напій піддати кип’ятіння. Пропонується спробувати і інші варіації зимових заготовок:

з апельсином

Тыква: польза и вред для здоровья, организма, калорийность, рецепты напитков

  • готують сироп з 4 л води і 0,5 кг цукру;
  • 2 кг гарбузової м’якоті подрібнюють і додають у сироп;
  • варять масу 15 хвилин і гарячої заливають в блендер;
  • додають сік з 3-х апельсин, натерту цедру і лимонку на кінчику ножа;
  • подрібнену масу знову ставлять на плиту.

Як тільки напій закипить, варять 10 хвилин і розливають по банках. Охолоджують в перевернутому вигляді.

За цим рецептом можна заготовити на зиму гарбузовий сік з додаванням інших фруктом, що володіють кислинкою, або використовувати ягоди (більше всього підходить журавлина).

Зберігання гарбуза в домашніх умовах

Тыква: польза и вред для здоровья, организма, калорийность, рецепты напитков

Свіжий гарбуз буде на столі всю зиму, якщо створити правильні умови для її зберігання. В першу чергу звертають увагу на якість плодів – вони повинні бути цілими, з сухими жорсткими плодоніжками.

В погребі

Тим, хто живе в приватному будинку, пощастило – у них є спеціальне приміщення для зберігання зимових заготовок. У погребі легше створити відповідну температур близько 5-15 градусів тепла і помірну вологість. Гарбуз зберігають на стелажах, застелених соломою. Плоди розкладають на невеликій відстані один від одного плодоніжками вгору.

В квартирі

У цьому варіанті для зберігання складніше підібрати відповідний режим, адже потрібно ще звести до мінімуму кількість сонячного світла. Оптимальним варіантом можна вважати комору. За її відсутності використовують утеплену лоджію або закритий балкон. Але тоді доведеться подумати про додатковому підігріві.

Якщо є морозильна камера, то плоди можна розділити на частини, розфасувати в пакети або лотки, і заморозити. В такому вигляді гарбуз може зберігатися майже рік.

Протипоказання

Тыква: польза и вред для здоровья, организма, калорийность, рецепты напитков

Про шкоду гарбуза вже згадувалося вище, але варто торкнутися і такі моменти:

  • не можна вживати продукт, якщо порушений кислотно-лужний баланс;
  • гарбуз протипоказана при кишкових коліках;
  • не варто захоплюватися клацанням насіння – псується емаль на зубах.

Овоч допомагає знизити цукор в крові, але якщо діабетикам вживати гарбуз сирий, можна тільки нашкодити.

Висновок

Овоч з оранжевою м’якоттю, присутній в раціоні, — це можливість уникнути багатьох серйозних захворювань. Гарбуз допоможе продовжити молодість і зробити зовнішність привабливішою. Всі плоди з великим вмістом каротину допоможуть уникнути депресій і впоратися зі стресовими ситуаціями.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: