Гриби – склад, білки, жири, вуглеводи, користь і шкоду для людини

Гриби — це чудовий продукт, з якого можна приготувати багато смачних, поживних і корисних страв. Самі по собі ці лісові дари не містять у складі багато необхідних організмові речовин. Наскільки їх багато — залежить від виду грибів, однак, в загальному показники схожі. Розглянемо хімічний склад грибів, їх калорійність і корисні властивості.

Гриби - склад, білки, жири, вуглеводи, користь і шкоду для людини

Хімічний склад грибів

Він універсальний майже для всіх грибів. Дари лісу включають в себе дуже багато вологи, практично 90%. Решта складових в процентному співвідношенні:

  • білки – 4%;
  • жири – 1%;
  • вуглеводи – 1.5%;
  • клітковина – 2%.

У грибочки міститься багато таких мікроелементів: залізо, цинк, марганець, йод, фосфор, калій, мідь, солі, вітаміни A, B1, PP, C. Печериці включають в себе ще вітаміни D, E, кальцій, селен, 20 амінокислот.

Калорійність грибів

Калорійність грибів

БЖУ і калорійність грибів різняться в залежності від їх типу. Кількість білків, жирів і вуглеводів залежить від виду гриба і варіанти його приготування. Наприклад, менше білка включають ніжки, старі екземпляри і мариновані.

Калорійність білих грибів на 100 грамів становить 25.5 ккал. Білків в цих грибах – 3.2 гр, жирів – 0.7 гр, вуглеводів – 1.6 гр.

Печериці мають калорійність – 26.6 ккал, вміст білків – 4.3 гр, жирів – 1, вуглеводів – 0.1 гр.

Лисички – одні з найбільш низькокалорійних грибів. Калорійність складає всього 22.3 ккал, а показник білків – 1.6 гр, жирів – 1.1 гр, вуглеводів – 1.5 гр.

Корисні і шкідливі якості грибів

Гриби треба їсти з обережністю, оскільки вони можуть приносити як користь, так і шкоду, якщо вживати їх великими обсягами. Не варто нагадувати і про наявність умовно-отруйних і отруйних грибів. Обмежте споживання цього продукту дітьми.

Корисні і шкідливі якості грибів
Гриби містять у собі дуже велику кількість білка, який бере участь у формуванні клітин. Його показник перевищує навіть показники цього елемента в м’ясі або рибі. Крім того, вони містять в складі величезна кількість вітамінів, амінокислот і мінералів, 70% з яких легко перетравлюються і зберігаються в організмі.

Повний список корисних властивостей залежить від конкретного виду гриба. Наприклад, шампіньйони стимулюють роботу серця, посилюють кровообіг, виводять шлаки, токсини та інші шкідливі елементи. Білі гриби містять у собі рідкісні антибіотики, здатні боротися з шкідливими бактеріями шлунково-кишкового тракту, можуть запобігти розвитку раку.

Гриби - склад, білки, жири, вуглеводи, користь і шкоду для людини
Поряд з корисними властивостями, є і застереження. Цей продукт не можна вживати дітям до 5 років і дорослим із захворюваннями шлунка. Гриби важко перетравлюються і засвоюються організмом, тому важливо їх є добре підготовленими.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: