Хурма-користь і шкода для організму, для здоров’я, протипоказання

Важко повірити, що колись мешканці нашої країни були не знайомі з цим пружним яскраво-помаранчевим фруктом. Сьогодні хурма міцно увійшла в наш раціон. На прилавках магазинів можна зустріти цей ароматний і соковитий плід у величезному асортименті.

З давнини в країнах Південно-Східної Азії вважали хурму «ягодою богів». За переказами вона зберігає молодість, зцілює від різних хвороб, покращує пам’ять, зір, підвищує увагу.

А красуні використовують м’якоть ягід терпкої для проведення косметичних процедур, щоб додати бархатистість шкірі і волоссю шовковистість.

Хімічний склад і калорійність хурми

Всі помаранчеві плоди мають у складі бета-каротин, який є природним антиоксидантом, і чим більше помаранчевого кольору в шкірці плоду, тим більше цієї корисної речовини вона має у своєму складі.

Хурма-польза и вред для организма, для здоровья, противопоказания

Бета-каротин необхідний для нормалізації зору, для утримання в тонусі очних м’язів, для підтримки тонусу шкіри і запобігання передчасного старіння.

Моносахариди, які входять до складу хурми, благотворно впливають на роботу серцевого м’яза, тому лікарі рекомендують людям, що страждають серцево-судинними захворюваннями, вживати в їжу хурму замість кондитерських десертів.

Крім цього, мікроелементи, що входять до складу цього фрукта, активно беруть участь у кровотворенні. А вітамін «С», яким так багата хурма, захищає наш організм в період інфекційних захворювань.

До складу хурми входять також:

  • Йод — необхідний для роботи щитовидної залози і надниркових залоз,
  • Магній — будівельний матеріал для всіх клітин організму,
  • Залізо – допомагає при анемії і підтримує процес синтезу ДНК,
  • Калій – підтримує роботу мускулатури і всіх тканин (м’язових, скелетних, нервових).

Хурма має і яскраво-вираженою сечогінною властивістю, щоб вивести з організму зайві води із солями, потрібно в день з’їдати не менше трьох плодів стиглої хурми і запивати їх зеленим чаєм або теплим молоком.

Корисні властивості для організму людини

Стигла хурма чудово втамовує відчуття голоду, але при цьому вважається низькокалорійним продуктом: на 100 г 67 ккал.

Хурма-польза и вред для организма, для здоровья, противопоказания

При будь-яких розладах травної системи хурма з допомогою великого вмісту пектину дуже корисна.

В’яжучі і дубильні речовини, що містяться в цьому продукті, знищують кишкові палички, в тому числі і палички, золотистого стафілокока.

Кардіологи в один голос стверджують, що калій, що міститься в хурмі, допомагає роботі серця і попереджає його передчасне старіння,

Весь комплекс вітамінів допомагає підтримувати судини в порядку.

Якщо з’їдати 2-3 стиглих помаранчевих плоду, то у вас підвищиться настрій, нормалізується сон, оскільки в них міститься весь спектр вітамінів «В».

Хурма – відмінний природний антисептик і відхаркувальний засіб. Тому в період гострих застуд не нехтуйте цими корисними ягодами. Бажано з’їдати не менше трьох на добу.

Користь для вагітних і годуючих

Хурма надзвичайно корисна для жінок в цікавому положенні із-за високого вмісту кальцію. Цей мінера необхідний організму матері для формування кісткової тканини плоду.

Хурма-польза и вред для организма, для здоровья, противопоказания

Крім цього, природний кальцій допоможе зберегти жінці здоров’я зубів, нігтів, прекрасну зачіску і блиск шкіри.

А залізо, що міститься в цьому помаранчевому плоді, активно бере участь у кровотворенні і не дасть розвинутися анемії. Фосфор вплине на правильний розвиток головного мозку і прискорить обмінні процеси.

Але дуже налягати на ці плоди не варто, оскільки це може призвести до запорів.

В період лактації також краще відмовитися від поїдання хурми, оскільки незміцнілий дитячий шлуночок ще не готовий до прийому важкої їжі.

Користь хурми для дітей

Маленьким дітям у віці до 3-х років не варто ласувати смачною хурмою. Їх шлунок ще тільки пристосовується до грубої їжі, і хурма занадто важка для незміцнілих шлунків.

Хурма-польза и вред для организма, для здоровья, противопоказания

Дітям, старше 3-х років, можна потроху вводити хурму в раціон, але робити це потрібно обережно і уважно стежити за реакціями організму.

Взагалі лікарі – дієтологи вважають, що тільки з 10-ти років можна давати дітям 1-2 плода в добу, що заповнити недолік вітамінів.

Всі корисні властивості хурми сприяють і для поліпшення зору, і для зміцнення судин, і для активізації м’язової діяльності.

Дітям можна вживати хурму і в сирому вигляді, і як начинку для пирогів, і у вигляді варення, джему або мусу. А також особливим ласощами вважається сушена хурма, трохи нагадує за смаком фініки.

Як правильно вибрати хурму?

Вибираючи хурму, потрібно звертати увагу на сорт, оскільки саме від сорту залежить смак цього фрукта.

Хурма-польза и вред для организма, для здоровья, противопоказания

Яскраво-оранжеві ягоди Шарон мають довгасту форму, вона пружна на дотик, але їй треба трохи полежати в домашньому теплі, щоб позбутися від в’язкого присмаку.

Солодка, шоколадно-жовта хурма Корольок має чудовий смак і їй не потрібно визрівати, вона має солодку м’якоть шоколадного відтінку і яскраво вираженого екзотичного смаку.

Переспевшая хурма перетворюється в кашкоподібну масу, і є її неприємно. А також псується її запах. Тому варто вибирати цілі, щільні плоди, пружні і без чорних плям.

Як дозріти в домашніх умовах

Хурма-польза и вред для организма, для здоровья, противопоказания

Терпкий смак хурми далеко не всім до смаку, тому варто вибрати стиглий і солодку ягоду. Але якщо купили недозрілі плоди, тобто деякі способи, щоб прискорити процес дозрівання:

  • Покласти плоди в морозильну камеру на 12 годин, а потім вийняти і розморозити, вона буде солодкою, але м’якою і соковитою, тому їсти її доведеться за допомогою ложки;
  • Плоди обережно наколоти виделкою в декількох місцях і покласти у воду температурою 40 градусів на 12 годин. Після цього хурма стане солодким і соковитим;
  • Зробити на плодах кілька маленьких нарубав голкою і покласти ненадовго в горілку або коньяк, плоди стануть просто чудовими;
  • В щільний пакет покласти недозрілі хурму, туди ж відправити два — три великих банана і три стиглих червоних яблука. Через три-чотири дні хурма повністю дозріє і стане дуже солодкою і ароматною;
  • Покладіть плоди хурми в темне місце, поставте поруч кілька лимонів і накрийте рушником. Вже через три дні ви будете їсти бажані плоди.

Тому не засмучуйтеся, якщо ви купили недостиглі плоди хурми, ви зможете легко довести їх до зрілості будь-якими домашніми засобами.

Що можна приготувати з хурми

Хурма-польза и вред для организма, для здоровья, противопоказания

У тих країнах, де вона росте, з неї готують безліч страв, на наш погляд трохи екзотичних. Наприклад, в Південній Америці з неї випікають пудинги і кекси, а в країнах Сходу її подають в обсмаженому вигляді зі спеціями як приправу до рису. У Країні висхідного сонця сушені ягоди хурми вважаються особливим ласощами, за смаком вони схожі з інжиром.

У деяких країнах з неї готують пунш, пиво і сидр, різноманітні вина та солодощі.

У нас хурма популярна як солодкий фрукт, але є безліч рецептів салатів з додаванням цього плоду. Вона чудово поєднується з морепродуктами і з куркою.

Попередньо видаливши кісточки можна готувати з хурми смузі, желе або муси. А крім цього, звичайно, її використовують для приготування кондитерських виробів.

Користь сушену хурму

Сушена хурма з глибокої давнини відома в країнах Сходу. Її з успіхом використовували в багатьох медичних рецептів, а також для приготування страв. Вона володіє всіма корисними якостями, як і свіжі стиглі плоди. З сушену хурму можна готувати компоти, киселі, муси або їсти як самостійне блюдо.

Приготування сушену хурму

Хурма-польза и вред для организма, для здоровья, противопоказания

Для процесу вибирають щільні і пружні плоди і ріжуть їх обручками.

Якщо у вас є сушарка для фруктів, використайте її послугами, вона набагато полегшує процес заготовок. Якщо ж такої немає, то скористайтеся духовкою. Але тільки в тому випадку, якщо у вас електрична духовка.

Духову шафу слід нагрівати до 90 градусів, шматочки хурми розкласти на листі, застеленому пергаментом і трохи збризнути лимонним соком. Хурма буде готова через 3 години.

Зберігати її слід в щільно закритому скляному посуді.

Користь хурми в’яленої

Ті, хто піклується про своє здоров’я і не вживає кондитерських виробів, з успіхом їдять в’ялену або сушену хурму як особливу ласощі до чаю, готують з неї пироги і джеми. Адже «ягода Богів» ніколи не втрачає своїх дивовижний корисних властивостей, її можна, звичайно, з обережністю, і вживати вагітним жінкам і дітям з трьох років.

Приготування в’яленої хурми

Хурма-польза и вред для организма, для здоровья, противопоказания

Для виготовлення в’яленої хурми потрібно вибрати стиглі і рівні плоди. З них треба зняти тоненьку шкірку і готові плоди повісити на мотузку за хвостик. Врахуйте, що не можна поміщати ці плоди під прямими сонячними променями, але приміщення повинно бути добре провітрюваним.

Процес буде продовжувати не менше 14-16 днів. Приблизно на 6-8 день на поверхні плодів з’явиться білий наліт, не бійтеся – це виступає цукор.

Який сорт хурми самий корисний і смачний

Сортів хурми дуже багато, і серед привезеної сама солодка шоколадна хурма з яскраво-коричневого м’якоттю. І чим яскравіше і темніше м’якоть, тим солодші плоди на смак. Цей сорт називається Шарон. Найкраща за відгуками знавців – це инжирная Шарон з фруктово-шоколадним смаком і екзотичним запахом.

Хурма-польза и вред для организма, для здоровья, противопоказания

Дуже солодка хурма сорту корольок, вона також буває шоколадна і мандаринова. Якщо плоди стиглі, дуже соковиті і ними можна напитися, як соком. Але якщо не любите надто багато солодощі, то не беріть мандаринову або медову хурму.

Хурма-польза и вред для организма, для здоровья, противопоказания

Їстівні кісточки хурми

У стиглої хурми зазвичай 4-6 кісточок, щільно вкритих солодкою м’якоттю, що оберігає їх від висихання.

Хурма-польза и вред для организма, для здоровья, противопоказания

Відомо, що перемелені кісточки хурми в США змішували з борошном і використовували для хлібопечення, а також з них готували сурогат кавового напою.

Знавці готують, що ці кісточки можна їсти, як і насіння, але тільки потрібно вибирати кісточки від плодів яскраво-помаранчевої стиглої хурми. Їх потрібно вимити і обсмажити на сковороді протягом 10-15 хвилин, а після цього вони повністю готові до вживання.

Читайте у статті про корисні властивості гарбуза

Читайте у статті про користь і шкоду яблук для організму людини

Протипоказання

Хурма-польза и вред для организма, для здоровья, противопоказанияОсобливих протипоказань до вживання хурми немає, але якщо її поїдати у величезних кількостях, то можуть виникнути деякі неприємні наслідки:

  • Хурма з терпким смаком і недозрілі при вживанні більше чотирьох плодів в день може викликати розлад шлунку,
  • У хурмі досить високий вміст таніну, тому її варто вживати з обережністю людям, схильним до запорів або після операцій на черевній порожнині або шлунку,
  • Якщо після операції виникли спайки, то вживання цього плоду небажано,
  • Оскільки природа дала цього фрукту багато цукру, то її потрібно з обережністю вживати діабетикам і людям, що страждають ожирінням.

І як би ви не любили стиглу хурму, пам’ятайте, що все добре в міру, навіть найбільш корисні і смачні поди принесуть шкоду, якщо вживати їх кілограмами. Не забувайте також обов’язково мити фрукти перед вживанням теплою водою.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: