яблучний сік користь і шкоду для печінки, нирок, властивості та протипоказання

Лікарі всього світу наполягають на вживанні фруктів, але що вони говорять про соки прямого віджиму? Так чи корисний яблучний сік, як часто його можна пити, і якої шкоди для організму він може принести?

Яблука – це доступний і корисний джерело вітамінів: A, B, C, E, PP, сірки, міді, фосфору, кальцію, фтору, алюмінію, хрому, заліза, натрію, калію, цинку і т. д. Все перераховане відноситься виключно до натурального домашнього яблучного соку, так як в магазинних аналогах дуже багато домішок, підсолоджувачів і консервантів.

яблочный сок польза и вред для печени, почек, свойства и противопоказания

Чим корисний яблучний сік

Фрукти – обов’язкова частина раціону будь-якої людини. Новітні дослідження доводять, що вживання яблучного соку сприяє захисту організму від вірусних захворювань, запобігає розвитку атеросклерозу. Речовини, що містяться в цих фруктах, руйнують холестеринові бляшки, а пектини сприяють виведенню важких металів і радіоактивних речовин. Особливо це важливо, якщо у вас малорухливий спосіб життя, зайва вага чи ви нерегулярно харчуєтеся. Яблучний сік має і такі властивості:

  • запобігає появі запорів. Пектин – це добавка, яка не перетравлюється організмом, і, проходячи через ШКТ, попутно очищає його.
  • корисний під час дієт – пектин ускладнює проходження їжі через шлунок, тому в організму більше часу для того, щоб засвоїти всі корисні речовини і вітаміни, що надходять з їжею, а почуття насичення триватиме значно довше.
  • збуджує апетит. Вживання фруктів провокує викид гормону інсуліну, це підвищує рівень цукру в крові, що викликає відчуття потреби в їжі.

Корисні властивості та протипоказання є у будь-якого продукту, тому варто знати, що яблука можуть і нашкодити.

Важливо: лікарі часто говорять про те, що сік діє майже як зубна паста, він допоможе «дезінфікувати» порожнину рота після прийому їжі і видалити наліт, але це не зовсім корисно, так як яблучна кислота може призвести до руйнування слабкою зубної емалі.

яблочный сок польза и вред для печени, почек, свойства и противопоказания

Кому варто відмовитися від вживання яблучних соків

Якщо сприймати сік з яблук як природне ліки, то слід пам’ятати, що у нього є протипоказання і побічні ефекти. Ставитися до “сокової терапії” потрібно дуже вибірково і завжди свої дії узгоджувати з лікарем. Також слід звертати увагу на самопочуття після вживання продукту, адже кожен організм може сприймати його по-різному. Зловживати яблучним соком не рекомендується:

  1. Людям з різними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Гастрит, виразки шлунка і дванадцятипалої кишки та деякі інші проблеми шлунково-кишкового тракту характеризуються підвищенням кислотності травних соків. Вживання продуктів з яблук може посилити проблему.
  2. Алергікам. Цікаво, що сам плід може не викликати сильну реакцію, але після вживання соку вона буде більш явною. У червоних яблук більше шансів викликати алергію, ніж у зелених, тому людям з підвищеною чутливістю до алергенів варто бути обережніше. До речі, дітям прикорм вводять саме сік із зелених яблук.
  3. Діабетикам також варто бути акуратніше – яблучний сік провокує підвищення рівня глюкози, але в межах норми. Безконтрольне вживання, звичайно ж, нашкодить, але якщо ви будете себе обмежувати, розраховувати добову норму яблук і постійно стежити за глікемічним рівнем поглинаються продуктів, то навіть цукровий діабет не буде перешкодою для того, щоб пити улюблений напій.
Читайте також:  Чи потрібно мити геркулес або вівсянку перед варінням і чому

яблочный сок польза и вред для печени, почек, свойства и противопоказания

Шкоди для печінки і нирок також присутня. Хоч яблучний сік і здатний повільно, але поступово руйнувати і виводити каміння з нирок, все ж при надмірному вживанні кислота зашкодить всьому організму. Існує дуже багато монодієт, які засновані на яблуці і соку з нього, але спочатку завжди варто проконсультуватися у лікаря.

Для схуднення свіжовичавлений яблучний сік зовсім не такий корисний, як прийнято вважати. Фрукт дійсно низькокалорійний і практично не містить жирів. Але при цьому в ньому високий вміст вуглеводів, а цукру не менш небезпечні для фігури.

Яблука – це лише джерело енергії, але не «спалювач жирів», як люблять говорити деякі сучасні дієтологи. Тим більше, якщо пити один яблучний сік, то незабаром це погано позначиться на фігурі. Оскільки яблука збуджують апетит, вживати їх під час дієти марно. У соках, а особливо магазинних, міститься багато цукру. Краще з’їсти фрукт, щоб заповнити шлунок клітковиною і отримати відчуття ситості.

Користь і шкода соків прямого віджиму

По суті, соки прямого віджиму це ті ж фреші, тільки пастеризовані. Виробляють їх у промислових масштабах. Продукт піддається мінімальній обробці. Він не проходить стадії освітлення, концентрування і стабілізації. Навіть пастеризуються соки прямого віджиму тільки один раз, а іноді виробники пропускають і цей етап. У той час як, наприклад, відновлені походять множинне теплову обробку.

Завдяки тому, що сік не піддається багатьом промисловим процесам, зберігається максимальна кількість вітамінів і поживних речовин. Засвоюється продукт дуже швидко, однак це буде корисно не всім. Хворим на цукровий діабет або тим людям, у яких спостерігається тенденція до підвищення рівня глюкози, вживати соки прямого віджиму не рекомендується. Навіть один стакан продукту може спровокувати різкий стрибок цукру крові.

Читайте також:  Огіркові роли — супер закуска для святкового столу

яблочный сок польза и вред для печени, почек, свойства и противопоказания

Сокотерапія

Останнім часом здорове харчування дуже популярно. Люди стали цікавитися складом продуктів і відкривати для себе багато нового. Деякі вважають, що соки як концентрат вітамінів і корисних речовин дійсно можна застосовувати як ліки і профілактики різних захворювань. А ті, хто спробував таке лікування на собі, відзначають покращення самопочуття.

З медичної точки зору це вірно лише наполовину. Свіжовичавлений яблучний сік дійсно надає загальнозміцнюючу дію на імунну систему організму, прискорює метаболізм і сприяє нормалізації процесів травлення. Якщо сировина піддається обробці, корисні речовини руйнуються. Виходить насичений цукром і кислотами напій, який може викликати печію і підвищення концентрації глюкози в крові.

Якщо ж вам хочеться спробувати лікування яблучним соком, врахуйте декілька моментів:

  • вживайте тільки фреші і соки прямого віджиму;
  • уважно вивчайте склад продукту, який купуєте в магазині – не повинно бути нічого зайвого;
  • приймайте сік вранці за 20-30 хвилин до їжі, у кількості не більше 100 грам;
  • якщо ви вживаєте яблучний сік щодня, його кількість за добу не повинна перевищувати 1-2 склянки;
  • курс лікування – 21 день, після чого необхідно зробити перерву щонайменше 2 тижні і за бажанням продовжити терапію.

яблочный сок польза и вред для печени, почек, свойства и противопоказания

Порада: щоб яблучний свіжоприготований сік краще засвоювався, змішуйте його з овочевим в пропорції 1:1.

Лікувальні властивості яблук не можна заперечувати, але разом з тим варто пам’ятати і про можливу шкоду – кислотність фруктів може послужити погану службу, тому в усьому треба знати міру.

DvaGusya