Яблука: користь і шкода для організму людини, для здоров’я

Свіжі, стиглі, ароматні яблука надзвичайно смачні і корисні для людини. Недарма, ще Гіппократ говорив, що якщо є одне яблуко в день, то не будеш хворіти. Великий Авіценна також стверджував, що яблуко щоранку натщесерце продовжує молодість та надає сили.

І в наші дні лікарі стверджують, що в свій раціон необхідно включати фрукти, особливо яблука. До того ж яблука доступні практично всім, вони добре зберігаються, а в сучасному світі існує кілька сотень різних сортів, і кожен може вибрати собі до смаку.

Хімічний склад і калорійність яблук

Будь-який лікар-дієтолог порадить яблука як низькокалорійні продукти всього 47 ккал. Крім цього, в них міститься багато клітковини, яка засвоюється організмом тривалий час і почуття голоду настає пізніше. Клітковина також необхідна ШКТ, вона підсилює перистальтику кишечника, і допомагає вивести токсини.

Майже на 80 % яблука складаються з води, а на 13-14% з вуглеводів, майже 8% — ці мінерали і вітаміни, а білки і жири тільки 1%.

До складу яблук входить багато вітамінів і мікроелементів, які необхідні організму для нормальної роботи.Яблоки: польза и вред для организма человека, для здоровья

Цей плід зміцнює імунітет, підтримує постійний рівень цукру в крові, зміцнює судини і навіть чистить зуби. Існують навіть спеціальні яблучні дієти, що дозволяють скинути кілька кілограмів за лічені дні.

Користь яблук для організму людини

Завдяки легкозасвоюваним вуглеводам, що містяться в будь-яких сортах яблук, вони є ідеальним засобом від запорів і чудово очищають організм від шлаків.

Оскільки всі шкідливі речовини виводяться, і організм очищається, то, як результат ми бачимо прискорення обміну речовин. А це в свою чергу, покращує загальний стан шкіри, волосся, зубів і нігтів.

Яблука чистять не тільки кишечник, але і печінка, і нирки, і підшлункову залозу. Навіть один розвантажувальний день, проведений на яблуках, допомагає відчути легкість і втратити від 0,5 до 1,5 кг зайвої ваги.

Яблука є дієтичним продуктом, їх можна додавати практично в будь-які страви, роблячи їх більш легкими і корисними.

Які яблука корисніше: червоні, зелені або жовті

Яблоки: польза и вред для организма человека, для здоровья

Однозначно відповісти на цей запитання не можна, оскільки всі яблука корисні. Особливо, якщо вони вирощені без ГМО та хімічних добрив. Але за кольором, вони відрізняються з-за різної кількості фарбувального пігменту в їх шкірці.

Зелені яблука

Яблука зеленого кольори вважаються самими гіпоалергенними. Багато хто стверджує, що в них міститься значно більше заліза, ніж в інших сортах. Але це швидше помилкова думка.

Є досить простий спосіб, як дізнатися скільки заліза в яблуці. Для цього стиглий плід треба розрізати і залишити на відкритому повітрі на кілька хвилин. Чим швидше яблучко темніє, тобто окислюється, тим більше в ньому залізистих сполук.

Адже в наші дні виробники фруктів йдуть на різні нечесні прийоми, щоб зберегти урожай як можна довше і продати його дорожче. Тому буває, що і пролежали кілька днів яблука зберігають все такий же ідеальний глянцевий вигляд.

Але часом під словом зелені маються на увазі недостиглі, кислі плоди, які зводять вилиці кислотою. Але цей кислий смак не від надлишку заліза, а від величезної вміст яблучної кислоти.

Червоні яблука

Червоні надзвичайно апетитні яблука, містять велику кількість фарбуючого пігменту, який може викликати алергічну реакцію, особливо у дітей. Крім того, їх потрібно з обережністю вживати в їжу людям з проблемами ШЛУНКОВО-кишкового тракту або верхніх дихальних шляхів.

Жовті яблука

Яблука жовтого кольору не такі алергени як червоні. Але і їх потрібно з обережністю їсти людям, схильним до запальних процесів в легенях і бронхах. Саме ці яблучка найбільше корисні для людей, які мають проблеми з печінкою і жовчним міхуром.

Але самі смачні і корисні яблука ростуть саме на вашому присадибній ділянці і на тих яблунях, які ви посадили і виростили самостійно.

Користь яблучної шкірки і насіння

Яблучні насіння користь і шкода

Яблоки: польза и вред для организма человека, для здоровья

Якщо яблука корисні, то про їх насінні не існує однозначної думки. Оскільки до їх складу входить якась речовина, яка може розкладатися до цианина, надзвичайно шкідливого для людини речовини.

Але думки дієтологів розділилися саме з-за того, що яблучні насіння можуть принести багато користі:

  • вони корисні для серцево — судинної, імунної, ендокринної системи,
  • речовини, що входять до складу насіння, знищують мікроби і бактерії, не дають розмножуватися інфекції,
  • у них входить летрил, який не дає розмножуватися раковим клітинам, тобто вони можуть служити своєрідною профілактикою раку,
  • надають проти мигреневое дію, допомагають від спазмів і болю,
  • їх можна використовувати для приготування унікальних скрабів та інших домашніх косметичних засобів, які благотворно впливають на стан шкіри, сповільнює старіння, прибирають зморшки,
  • вміст йоду в насінні дозволяє покращувати пам’ять і увагу,
  • вони полегшують роботу печінки з-за високого вмісту щавлевої кислоти,
  • якщо є яблука разом з кісточками, то величезний вміст калію допоможе в роботі серцево — судинної системи.

Як бачимо, користі від цих крихіток набагато більше, ніж шкоди.

Яблучна шкірка користь і шкода

Яблоки: польза и вред для организма человека, для здоровья

Левова частка вітамінів і мінералів міститься в шкірці яблук. Але, на жаль, не завжди її можна вживати в пишу.

  • Деякі сорти фруктів мають досить тверду шкірку і багатьом людям доводиться її зчищати.
  • З-за обробки яблук пестицидами та іншими хімікатами також доводиться зрізати шкірку.

Але якщо яблучка вирощені на власній дачі, то вживати плоди краще разом з шкіркою.

Калорійність шкірки одного яблука середнього розміру складає 18 ккал, тобто 1% від денної норми. Останні дослідження показали, що саме в шкірці містяться антиоксиданти, так необхідні для підтримки організму в робочому стані.

Користь і шкода яблучного соку — відео

Надзвичайно корисний свіжовичавлений яблучний сік, який містить всі вітаміни в концентрованому вигляді і допомагає організму швидко відновитися. При хронічних захворюваннях нирок і органів дихання такий напій незамінний.

В якому вигляді корисніше вживати яблука

Вважається, що потрібно в день з’їдати не менше двох соковитих яблук, тільки тоді буде реальна користь для здоров’я. І звичайно краще їсти свіжі фрукти. Але не менш корисні для організму печені, помідори і мочені яблука.

Печені

Яблука в печеному вигляді краще засвоюються організмом, хоча в них набагато менший вміст вітамінів, які руйнуються при запіканні.

Якщо запікати очищені яблука, то їх м’якоть допомагає при дисбактеріозі, запорах, хронічних гепатиті і холециститі.

Вони ніжно відновлюють роботу видільної системи, допомагають виводити з організму лікарські форми, а готувати їх дуже просто.

Рецепт печених яблук

Яблоки: польза и вред для организма человека, для здоровья

Вимиті яблука (очищені від шкірки) поставити на деко і запікати в духовій шафі в залежності від розміру плодів 20-30 хвилин.

Попередньо потрібно зробити кілька проколів у м’якоті. Звичайно, це самий елементарний рецепт. А досвідчені кулінари запікають яблука з різними добавками, кремами і соусами, але це тільки збільшує калорійність продукту.

Сушені

Яблоки: польза и вред для организма человека, для здоровья

Яблучка в сушеному вигляді дуже корисні, оскільки містять багато клітковини і вуглеводів. Але в них повністю зруйнований вітамін «С». Їх вживати при дієті потрібно з обережністю, оскільки калорійність в цьому випадку збільшується в 5-6 разів. Але як джерело енергії, одержуваної з повільних вуглеводів, вони незамінні.

У сезон збору фруктів яблука ріжуть на тонкі скибочки і викладають на аркушах на сонці, прикривши марлею від комах. Ці скибочки потрібно час від часу перевертати, щоб вони були рівномірно підсушені з усіх боків.

Мочені

Яблоки: польза и вред для организма человека, для здоровья

На жаль, мочені яблука в наш час вже маловідомі. А колись вони були дуже популярні. І практично кожна господиня в льох ставила бочонок з моченой антоновкой. Адже саме в моченому вигляді плоди зберігають всі свої корисні властивості, і набувають пікантний смак з-за прянощів, що додаються в маринад.

Такі яблучка підвищують опірність організму до простудних захворювань, а також виробляють сильний протизапальний ефект. Але їх з обережністю потрібно їсти людям з підвищеною кислотністю шлункового соку.

Мочені яблука рецепт в домашніх умовах — відео

Як правильно зберігати яблука в домашніх умовах

Яблоки: польза и вред для организма человека, для здоровья

Для того щоб як можна довше зберегти свій урожай яблук, потрібно для початку правильно зірвати з дерева:

  • плоди не можна бити, упускати, сильно стискати,
  • вони повинні бути без подряпин і червоточин,
  • збирати яблука потрібно тільки в суху, краще сонячну погоду.

Всі зібрані плоди потрібно розсортувати на великі, середні, дрібні і з пошкодженнями. Великі яблука зберігаються гірше, ніж середні і дрібні, тому їх краще з’їсти відразу або залишити для приготування варення або компоту.

Укладати яблука бажано в ємності для зберігання (краще всього дерев’яні ящики з отворами).

Зберігати плоди треба в спеціальному приміщенні, де встановлено суворий температурний режим від 0 до +3 градусів, і з вологістю не вище 85%. Від занадто високої температури яблука сохнуть, в’януть і гниють.

У приміщенні для зберігання фруктів обов’язково треба вибілити стіни, а підлогу обробити залозистим купоросом.

Протипоказання

Яблоки: польза и вред для организма человека, для здоровья

При всіх своїх унікальних властивостях, все ж яблука потрібно з обережністю є людям, страждаючим хворобами шлунка, а в період загострення і зовсім від них відмовитися.

Існує алергія, особливо на яскраві та екзотичні сорти яблук.

При здутті живота і метеоризмі, також краще не вживати в їжу сирі овочі і фрукти, а є їх в печеному вигляді.

АЛЕ пам’ятаєте, що ще Гіппократ говорив, що скрізь потрібна міра. Тому як би ви не любили фрукти і як би вони не були корисні, все ж дотримуйтеся розумної міри.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: