Як освітлити яблучне вино в домашніх умовах, що робити, якщо не бродить, скільки додавати цукру

Говорячи про вини, зазвичай мається на увазі алкогольний напій, заснований на винограді, який росте далеко не скрізь. Зате вже яблуками наші краї надзвичайно багаті. З них-то і можна отримати ароматне вино 10-12 градусів фортеці. Ті, хто збирається робити напій вперше, зможуть дізнатися, які підійдуть фрукти, скільки цукру додати в сік, і як освітлити яблучне вино в домашніх умовах. Іноді в процесі приготування виникає проблема — не виходить домогтися бродіння. Про те, як її вирішити, також описується в статті.

Яблучне вино на диких дріжджах

Как осветлить яблочное вино в домашних условиях, что делать, если не бродит, сколько добавлять сахара

У рецепті вказано кількість соку, а не яблук, так як кожен сорт має свою соковитість. Для отримання 1 л соку потрібно приблизно 1.5-1.8 кг фруктів.

Важливо: кількість цукру залежить від сорту яблук і розраховане для плодів середньої солодощі. Відповідно, для більш кислих цукру потрібно взяти на 1/3 більше, для солодкавих – на 1/3 менше.

Інгредієнти

  • сік яблучний 5 л
  • цукор 1 кг
  • винні дріжджі 2.5 ч. л.

На порцію

Калорії: 162.5 ккал

Білки: 0.1 г

Жири: 0 м

Вуглеводи: 8.3 р

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Как осветлить яблочное вино в домашних условиях, что делать, если не бродит, сколько добавлять сахара

    Яблука готуєте і видавлюєте, як у попередньому рецепті.

  • Как осветлить яблочное вино в домашних условиях, что делать, если не бродит, сколько добавлять сахара

    Сік залиште в широкій ємності для початку бродіння. Не забудьте накрити її марлею або тюлем, щоб в сусло не потрапив сміття.

  • Как осветлить яблочное вино в домашних условиях, что делать, если не бродит, сколько добавлять сахара

    Через 2 дні зачерпніть 1 літр соку, розведіть в ньому дріжджі і цукор. Влийте суміш назад в загальну ємність, перемішайте.

  • Как осветлить яблочное вино в домашних условиях, что делать, если не бродит, сколько добавлять сахара

    Ретельно вимийте скляну пляшку, обдайте окропом і наповніть її суслом. Візьміть медичну рукавичку або звичайний кульку, вимийте в середині з миючим засобом і надіньте на горлечко. Стежте, щоб не проходило повітря. Проколіть тонкою голкою гуму. Знайдіть для ємності темне місце. Температура там повинна бути стабільною, в межах 18-25°C.

  • Как осветлить яблочное вино в домашних условиях, что делать, если не бродит, сколько добавлять сахара

    Рукавичка або кулька буде надуватися – це означає, що бродіння в нормі. Через місяць-півтора бульбашки повітря перестануть з’являтися, а гумова “кришка” здується. Це свідчить про те, що вино готове. Можна вже пити, але для поліпшення смаку його потрібно наглухо закрити і залишити в темряві ще на два місяці.

Вино на культурних дріжджах

Как осветлить яблочное вино в домашних условиях, что делать, если не бродит, сколько добавлять сахара

Фахівці практикують виготовлення домашнього напою з так званої червоної схемою — з додаванням культурних дріжджів. З ними процес бродіння проходить швидше та активніше. В результаті готовий продукт можна отримати за більш короткі терміни.

Час приготування: 60 хвилин

Кількість порцій: 30

Енергетична цінність

  • калорійність – 162.5 ккал;
  • жири – 0 г;
  • білки – 0.1 г;
  • вуглеводи – 8.3 р.

Інгредієнти

  • сік яблучний – 5 л;
  • цукор – 1 кг,
  • винні дріжджі – 2.5 ч. л.

Покрокове приготування

  1. Яблука готуєте і видавлюєте, як у попередньому рецепті.
  2. Сік залиште в широкій ємності для початку бродіння. Не забудьте накрити її марлею або тюлем, щоб в сусло не потрапив сміття.
  3. Через 2 дні зачерпніть 1 літр соку, розведіть в ньому дріжджі і цукор. Влийте суміш назад в загальну ємність, перемішайте.
  4. Ретельно вимийте скляну пляшку, обдайте окропом і наповніть її суслом. Візьміть медичну рукавичку або звичайний кульку, вимийте в середині з миючим засобом і надіньте на горлечко. Стежте, щоб не проходило повітря. Проколіть тонкою голкою гуму. Знайдіть для ємності темне місце. Температура там повинна бути стабільною, в межах 18-25°C.
  5. Рукавичка або кулька буде надуватися – це означає, що бродіння в нормі. Через місяць-півтора бульбашки повітря перестануть з’являтися, а гумова “кришка” здується. Це свідчить про те, що вино готове. Можна вже пити, але для поліпшення смаку його потрібно наглухо закрити і залишити в темряві ще на два місяці.

Порада: якщо немає підходящої скляній ємності з вузьким горлечком, для приготування вина можна використовувати баклажку з-під води. Але якщо ви збираєтеся і надалі займатися переробкою ягід і фруктів, все ж придбайте скляну пляшку, так як вона більш екологічна. Вино в ній зберігається краще, не купуючи стороннього присмаку і запаху.

Как осветлить яблочное вино в домашних условиях, что делать, если не бродит, сколько добавлять сахара

Що робити, якщо вино не бродить

Буває, що вино з яблук не бродить, хоча ви намагалися дотримати всі рекомендації. Це відбувається з кількох причин. Але майте на увазі, що процес бродіння просто міг ще не початися, і ви переживаєте занадто рано.

Надлишок або нестача цукру

Спробуйте сусло: воно повинно бути середньої солодощі. Нудотність або кислий смак свідчать про неправильних пропорціях інгредієнтів. Занадто кисле вино поправляють за допомогою додавання цукру – 100 г на 1 л напою. Переслаженное сусло розбавляють водою або несолодким соком не більше 150 мл на 1 л.

Низька якість природних дріжджів

Для природного бродіння використовуються дикі дріжджі, які можуть перестати діяти в будь-який момент. Для відновлення процесу можна взяти десяток ягід винограду на 10 л, попередньо роздавивши їх, або невелику жменю родзинок. Для більш швидкого ефекту приготуйте закваску з пакетика фабричних дріжджів і влийте в сусло.

Цвіль

З’являється, якщо всередину потрапили підгнилі частини яблук або була погано дезінфікована ємність. Можна спробувати прибрати цвіль, опустити в вино трубочку і перекачати вміст в іншу сулію, залишивши верхню частину. Іноді цей метод допомагає. Якщо ж цвіль з’явилася знову, всю рідину треба вилити, ємність простерилізувати. Надалі постарайтеся більш ретельно стежити за чистотою посуду і якістю виноматеріалу.

Перепад температури

Якщо в період бродіння відбулися скачки температури, це може негативно позначитися на стані сусла. Переставте ємність у приміщення з постійним оптимальним режимом. Якщо стався перегрів (вище 30°C), знизьте температуру і долийте винної закваски.

Способи освітлення

Навіть після ретельного проціджування яблучне вино залишається мутним. Для одних людей це не має значення, в той час як іншим важливий естетичний вигляд напою. Навіть в домашніх умовах його можна освітлити. Робиться це за допомогою декількох простих способів.

Яєчний білок

Для 10 літрів вина достатньо половини білка від курячого яйця. Відокремте 1 білок, додайте столову ложку води, збийте. Коли утворюється піна, половину суміші змішайте зі склянкою вина. Вилийте в загальну ємність. Осад випаде приблизно через 3 тижні. Потім напій можна буде зцідити.

Желатин

Даний продукт легко знайти в будь-якому магазині, а очищення вина з його допомогою проводиться за досить простою схемою. На 100 літрів напою вам знадобиться 12-15 г желатину. Замочіть його в холодній воді (200 мл), яку за добу кілька разів змініть. Через 24 години зцідіть і залийте склянкою підігрітого до 40-50 градусів вина.

Перемішувати до розчинення, а потім додайте 1 літр вина. Ще раз збовтайте. Вилийте суміш в основну бутель. Через 2 тижні випаде осад. Напій потрібно як можна обережніше перелити в іншу ємність, щоб туди не потрапила каламуть, інакше весь процес потрібно буде починати заново.

Нагрів

Ємність з вином щільно закрийте і поставте в каструлю з водою (її має бути врівень з напоєм). Нагрівайте на середньому вогні. Для контролю температури використовуйте термометр: не грійте воду більш ніж до 50°C. Вимкніть плиту, але бутель залиште там, де вона є, до охолодження. Нагрійте вино таким способом ще 2 рази. Потім дайте йому постояти близько тижня, поки не з’явиться осад, і акуратно перелийте.

Порада: зберігайте готове яблучне вино в темряві, в герметично закритій скляній тарі.

Не допускайте, щоб ємності з напоєм стикалися з батареями або перегрівалися іншим способом. Підвал або льох, у якому підтримується однакова температура, трохи нижче кімнатної, — ідеальне місце для домашнього напою. При дотриманні правил зберігання яблучне вино не втрачає властивостей і смаку протягом 2-3 років.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: