Як сушити гриби лисички в домашніх умовах на зиму в электоросушилке, для ліків і лікувальних цілей

З лисичок готують безліч смачних страв. Але цей вид грибів сильно відрізняється від більшості інших своїх “родичів”. Вчені виявили масу корисних властивостей в лисичках. У цих яскравих дари лісу містяться речовини, що допомагають боротися з гепатитом C, цукровий діабет і деякими онкологічними захворюваннями. Ефективні вони і в боротьбі з глистами. Список корисних властивостей можна продовжувати і далі. Але мета цієї статті докладно розповісти, як сушити гриби лисички в домашніх умовах на зиму, щоб наготовлювати з них ліки.

Как сушить грибы лисички в домашних условиях на зиму в электоросушилке, для лекарства и лечебных целей

Справа в тому, що збір грибів можливий протягом 3-4 місяців у році. Після термічної обробки розкладаються багато сполук, які використовуються в лікувальних цілях. Значить, закривати їх в банках не можна. Залишається дізнатися, чи можна сушити лисички. Як показує практика, вони добре піддаються процесу сушіння. Зробити це можна декількома способами. Нижче ви зможете дізнатися, як сушити лисички правильно, щоб їх можна було використовувати для лікування.

Збір і підготовка

Важливо: для сушки не рекомендується збирати лисички відразу після дощу, оскільки в них буде міститися занадто багато вологи.

Для початку варто розповісти, як правильно збирати лисички. Перш ніж покласти зібрані грибочки у відро чи у кошик, зріжте нижню частину з землею, зніміть листя, хвою і гілочки. У такому разі будинку буде менше роботи по очищенню грибів від бруду, яка легко проникає між його пластинками.

Ні в якому разі не можна мити гриби. Вони вберуть воду і стануть непридатні для висушування. Скористайтеся маленьким ножем і дитячою зубною щіткою, щоб видалити із пластинок плода застряглі смітинки. Капелюшок і нижню частину ніжки можна обтерти серветкою або трохи вологою губкою.

Огляньте гриби. Зіпсовані або пошкоджені лісовими мешканцями екземпляри краще викинути. Після чищення викладіть лисички на шматок натуральної тканини або паперовий рушник. Вони повинні обсохнути протягом півгодини.

Природний спосіб

Как сушить грибы лисички в домашних условиях на зиму в электоросушилке, для лекарства и лечебных целей

Краще всього сушити лисички на осінньому нежаркому сонці або в кімнаті, де підтримується низька вологість повітря. Гриби акуратно нанизують на волосінь або міцну нитку, залишаючи відстань у кілька міліметрів. Не можна допускати, щоб вони потрапили під дощ, туман або вплив пара. Якщо це сталося, подальша сушка не буде успішною.

Можна використовувати інший спосіб. Застеліть стіл або поверхня шафи пергаментом. Викладіть в один шар гриби. Зверху можна прикрити їх марлею або сіткою від комарів, щоб на продукт не сідали комахи.

Сушка при кімнатній температурі буде тривати приблизно тиждень, або трохи довше. Готовність можна перевірити, розламавши лисичку. Якщо при цьому виділяється волога, значить, залиште їх ще на кілька днів. Коли гриб гнеться, а середина суха – процес закінчено. Пересушені плоди ламаються.

У духовці

Как сушить грибы лисички в домашних условиях на зиму в электоросушилке, для лекарства и лечебных целей

Зазвичай для заготівлі сушених продуктів використовують електричну духовку, так як в ній можна найбільш точно регулювати температуру. Деко або решітку застеляють чистими аркушами паперу або пергаментом. Великі гриби розрізати навпіл, щоб все висохло приблизно в один час.

Добре, якщо в духовій шафі є конвекція. У такому разі лисички можна сушити на кількох рівнях одночасно, адже вентилятор рівномірно розподіляти гаряче повітря. Температура виставляється 45-50°C. Більш високу включати не можна, тому що після 60 градусів починають руйнуватися корисні речовини.

Щогодини грибочки потрібно перевертати. Через 4-5 годин дрібніші плоди можуть бути готові. Перевіряти слід так само, як і при природному способі сушіння. Лисички повинні бути до кінця висушені через 6-8 годин.

Важливо: дверцята духовки повністю закривати не можна, інакше випарена волога буде знову потрапляти в гриби, і зіпсує їх.

У електросушарці

Как сушить грибы лисички в домашних условиях на зиму в электоросушилке, для лекарства и лечебных целей

Сьогодні в супермаркетах електроніки можна придбати різноманітні моделі сушарок для продуктів. Їх зручно використовувати для заготівлі лисичок. Ці прилади сконструйовані так, щоб висушувати продукти максимально швидко і ефективно.

Підготуйте гриби так само, як і для попередніх способів обробки. Розкладіть на решітках пристрої так, щоб між ними проходило повітря. У різних моделях сушарок програми можуть відрізнятися. Тому потрібно звіритися з інструкцією, яка саме забезпечить температуру до 50°C (можливе відхилення на 5° в одну або іншу сторону). Для готовності потрібно 3-3.5 години. Але все одно потрібно перевіряти стан грибів, так як всі пристрої сушать продукти з різною інтенсивністю.

Зберігання

Висушені лисички можна зберігати двома способами.

  1. Скляна банка. Перед тим як покласти сушені гриби, її потрібно ретельно вимити і повністю висушити. Потім пересипати лисички і закрити капроновою кришкою.
  2. Паперовий пакет. Він добре пропускає повітря, тому немає небезпеки появи цвілі. Але варто мати на увазі, що пакети можна тримати тільки в сухому приміщенні, щоб продукт не відсирів. Упаковку слід ретельно закривати, щоб в грибах не оселилася харчова моль.

Порада: можна насипати в банки вже перемелене в порошок гриби.

Лисички, які висушені і зберігаються правильним способом, не втрачають своїх лікувальних властивостей протягом року. Крім використання в медичних цілях, сушені гриби можна додавати в суп в розмоченому вигляді, щоб вони додали страві аромату.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: