Як сушити яблука в домашніх умовах: на деку, в електричній духовці і на сонці, покрокове фото

Може бути, комусь не подобався компот із сухофруктів в дитсадкові або шкільні роки, але домашній напій з ароматною сушіння люблять всі. І компот далеко не єдине, що можна з неї приготувати. При сушінні зберігається більше вітамінів, ніж при консервації. А найголовніше, виходить смачно. Компот безпечний і корисний для дітей, людей у віці і тих, у кого спостерігаються проблеми з травленням. Обережність при вживанні варто дотримуватись тільки хворим з цукровим діабетом. Ми пропонуємо покроковий рецепт заготівлі кращого сировини для компотів та інших цікавих страв, а фото і відео процесу полегшать ваше завдання.

Как сушить яблоки в домашних условиях: на противне, в электрической духовке и на солнце, пошаговое фото

Як сушити яблука в духовці

Інгредієнти

  • яблука 5 кг
  • цукор за смаком
  • вода-4 склянки

На порцію

Калорії: 24.29 ккал

Білки: 0.20 г

Жири: 0.01 г

Вуглеводи: 6.19 р

Кроки 40 хв. Відео-рецепт

  • Как сушить яблоки в домашних условиях: на противне, в электрической духовке и на солнце, пошаговое фото

    Вимийте плоди. Обірвіть хвостики. Дайте обсохнути або витріть фрукти паперовою серветкою.

  • Как сушить яблоки в домашних условиях: на противне, в электрической духовке и на солнце, пошаговое фото

    Якщо ви прихильник правильного харчування і стежте за тим, щоб в раціоні не було нічого зайвого, пропустіть цей крок. Якщо ви хочете отримати солодкий продукт, змішайте в каструлі цукор і воду. Нагрівайте до повного розчинення кристалів. Залиште остигати.

  • Как сушить яблоки в домашних условиях: на противне, в электрической духовке и на солнце, пошаговое фото

    Наріжте яблука тонкими часточками або кружечками. Можете дістати насіння, але робити це необов’язково – вони самі випадуть при сушінні.

  • Как сушить яблоки в домашних условиях: на противне, в электрической духовке и на солнце, пошаговое фото

    Складіть яблука в каструлю і залийте остившім сиропом так, щоб він повністю покрив скибочки. Поставте посуд у прохолодне місце на добу.

  • Как сушить яблоки в домашних условиях: на противне, в электрической духовке и на солнце, пошаговое фото

    Увімкніть духовку нагріватися. Необхідна температура 60 градусів. Розстеліть на деку пергаментний папір. Розкладіть шматочки в один шар і відправте в духовку.

  • Как сушить яблоки в домашних условиях: на противне, в электрической духовке и на солнце, пошаговое фото

    Поступово додавайте температуру до 110 градусів. Сушаться яблука 6-8 годин, за цей час ви повинні кілька разів перевернути шматочки. Під кінець поступово зменшіть температуру. Готову сушку остудіть і розкладіть по банках або пакетах для зберігання.

Порада: якщо використовувати ґрати замість листа, фрукти будуть оброблені більш рівномірно і не пристане до поверхні.

Как сушить яблоки в домашних условиях: на противне, в электрической духовке и на солнце, пошаговое фото

Сушити яблука можна як у духовці газової плити, так і електричної. На якість заготовки вигляд приладу і принцип його роботи не вплине. У будь-якому випадку яблука можуть потемніти, але слідкуйте, щоб вони не підгоріли. Певну роль відіграє потужність техніки – сушка в слабких плитах вимагатиме більше часу.

Якщо у духовки відсутня функція конвекції, доведеться відкрити дверцята, щоб вільно виходила випарена волога, і процес йшов швидше. Це може викликати певний дискомфорт, адже в період, коли сушать фрукти, коштує досить тепла погода. Проблему вирішують, забезпечивши вентиляцію можна відкрити вікна і включити витяжку.

В духовій шафі вийде якісне сушіння, рівномірно оброблена з усіх сторін, якщо ви не полінуйтеся, будете стежити за нею і вчасно перевертати. У такого способу є досить істотний недолік – обмежене місце. Тобто вийде зробити стільки сушіння, на скільки вистачить дек. А на другу або третю партію часто не залишається ні сил, ні бажання.

Сушіння яблук на сонці і в мікрохвильовці

Досвідчені господині навчилися сушити фрукти в домашніх умовах над газовими конфорками. Нарізані скибочки або кружечки нанизують на нитку і розвішують. Це дуже швидкий спосіб – продукт буде готовий через 2 години. Але необхідно, щоб протягом всього часу працювала витяжка.

Как сушить яблоки в домашних условиях: на противне, в электрической духовке и на солнце, пошаговое фото

Ми також пропонуємо скористатися старим методом і висушити яблука за допомогою сонця. Процес дуже простий. Підготуйте фрукти так само, як і зазвичай. Розкладіть шматочки на столах або дошках, застелених папером або чистою тканиною. Це можна зробити прямо у дворі вашого будинку, на балконі або на підвіконні, якщо ви живете в квартирі. Зверху накрийте фрукти марлею, щоб уберегти від мух.

Висушування триває 3-4 дні, якщо ви помістили заготовки на сонячній стороні. У тіні це займе трохи більше тижня. Щодня яблука потрібно перевертати, а на ніч заносити в приміщення.

Порада: щоб визначити готовність, оцінюйте продукт з різних частин решітки або листа. Всі шматочки повинні бути одного кольору і ступеня просушування.

Зручний і сучасний варіант для заготівлі – мікрохвильовка. Яблука в ході такої обробки практично не втрачають вітамінів. Випромінювання впливає на кожен шматочок рівномірно, і він якісно просушується як зсередини, так і зовні.

Часточки або кружечки розкладають тонким шаром на спеціальному посуді і виставляють СВЧ-піч на потужність 200 Вт. Перевіряти ступінь просушування потрібно кожні 30 секунд, слід перевертати шматочки по мірі необхідності. Всього на приготування піде 3-5 хвилин, залежно від товщини нарізки.

Способів заготовити яблучну сушку безліч, кожен вибирає у відповідності зі своїми можливостями. Але, безумовно, найкращим залишається сушарка. Збереження овочів і фруктів на зиму шляхом видалення з них більшої кількості вологи – пряма функція приладу. Саме тому така обробка вважається найкращою. Розглянемо цей варіант детальніше.

Как сушить яблоки в домашних условиях: на противне, в электрической духовке и на солнце, пошаговое фото

Як сушити яблука в електросушарці

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 30

Енергетична цінність

  • калорії – 23.1 ккал;
  • білки – 0.22 м;
  • жири – 0.01 г;
  • вуглеводи – 5.9 р.

Інгредієнти

  • яблука – 5 кг.

Покрокове приготування

  1. Вимийте фрукти і наріжте на шматочки товщиною не більше 5 мм Насіння і плодоніжки видаляйте.
  2. Рівномірно розкладіть яблука з піддонів.
  3. Увімкніть прилад. Виставте температуру на 60 градусів. На сушіння однієї партії у вас піде близько 8 годин. Бажано кілька разів перевіряти стан заготовки.

Порада: не очищайте домашні плоди від шкірки – в ній сконцентровані практично всі корисні речовини. Але шкурка також накопичує і токсини, тому краще видаляйте з фруктів, куплених в магазині.

Как сушить яблоки в домашних условиях: на противне, в электрической духовке и на солнце, пошаговое фото

Особливість приготування за сортами яблук та умови зберігання

Не всі яблука підходять для такого виду заготівлі. Літні сорти, наприклад, Грушівка, Катя, Аркад, Білий налив, Мелба та інші, містять велику кількість цукрів, з-за чого вони погано просихають і продукт виходить пухким. Така сушка, може, й згодиться на компоти, але з неї не можна зробити нічого більш складного. Якщо ж ви зважилися пустити на заготівлю літні сорти, наріжте фрукти тонший. Для цього можна придбати спеціальний ніж.

Набагато більше підійдуть осінні або зимові кисло-солодкі яблука – Макінтош, Штрейфлінг, Джонатан, Голден, Уэлси. Але найкращим для цієї мети вважається сорт Антонівка. Такі фрукти у свіжому вигляді зберігаються довше, ніж літні, а позбавлені вологи, збережуть необхідні якості ще більш тривалий час.

Після сушіння варто перебрати шматочки і відкласти ті, в яких залишилася волога. Можете довести їх до кондиції або відправити в компот відразу ж. Зберігають продукт в мішечку з тканини. Час від часу перевіряйте стан заготовки, щоб попередити зараження комахами і цвіллю. Якщо ж скласти сухофрукти в чисту банку, щільно закрити і прибрати в холодильник, вони будуть придатні для вживання в їжу протягом двох років.

Как сушить яблоки в домашних условиях: на противне, в электрической духовке и на солнце, пошаговое фото

Порада: щоб сушка не темніла, замочіть неочищені яблука в сольовому розчині на пару хвилин. Для цього розведіть у воді сіль із розрахунку 1 ч. л. на літр. Оброблені яблука вийміть і, не витираючи, винесіть висихати на вулицю.

Домашня сушка — це не тільки сировина для компотів. Вона знадобиться, якщо ви захочете приготувати фруктовий плов, мюслі або кекс. В приготуванні немає абсолютно нічого складного і ви не знайдете кращого способу переробки яблук у врожайні роки.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: