Як зберігати солоні гриби в домашніх умовах в банках на зиму, терміни зберігання

Солоні гриби – це універсальна і всіма улюблена закуска, яка також використовується в якості інгредієнта для приготування супів, салатів з консервації та інших страв. У продажу завжди є різні види цього продукту, але набагато смачніше домашні заготовки. Зробити запаси можна в будь-який час, адже деякі гриби доступні круглий рік.

Однак, щоб отримати соління високої якості, використовуйте натуральну сировину, зібране власноруч. Оскільки сезон “тихого полювання” нетривалий, зручно заготовлювати лісові дари відразу у великих кількостях. А після засолу у господинь часто виникає питання: як зберігати солоні гриби в домашніх умовах? Сьогодні ми обговоримо головні правила.

Как хранить соленые грибы в домашних условиях в банках на зиму, сроки хранения

Порада: не використовуйте для зберігання оцинковану, глиняну або пластиковий посуд, щоб розсіл не потрапило жодних домішок.

Наслідки неправильного зберігання

При недотриманні елементарних правил заготівлі і зберігання, соління представляють небезпеку зараження харчові токсикоінфекції. Це можуть бути захворювання різної тяжкості – від неускладнених до отруєнь ботулізму. Але саме останнім найчастіше можна заразитися при вживанні в їжу грибних заготовок.

Збудник захворювання являє собою спору, яка досить стійка до умов зовнішнього середовища. Потрапляє вона на плоди найчастіше ще в місці їх збору, з води або грунту. Саме це є однією з причин, чому гриби зрізують, залишаючи нижню частину.

Наслідки зараження можуть бути важкими. Харчове отруєння, якщо мова йде не про отруту гриба, а саме про неправильній обробці, дає про себе знати у період від 3 годин до 3 діб після вживання. Симптоми в даному випадку проявляються яскраво: нудота, блювота, діарея, лихоманка. Якщо кваліфікована допомога не буде надана вчасно, це може призвести до летального результату.

Клінічні ознаки ботулізму часто виражені у меншій мірі. Перші симптоми захворювання проявляються в середньому через 18-24 години, іноді це займає до 5 діб. Починається хвороба так само, як і звичайне отруєння, але згодом виникають важкі запори (ознака парезу кишечника). Потім виявляються порушення зору та інші неврологічні симптоми.

Це дуже важке захворювання, що вимагає негайного медичного втручання. В іншому випадку можливий летальний результат.

Ботулотоксин може вижити тільки в анаеробних умовах, тобто в середовищі без повітря. А саме вона ідеальна для збереження властивостей солінь. У той же самий час, інші патогенні бактерії добре себе почувають в умовах з доступом кисню. Тому ваше завдання забезпечити максимальну обробку сировини і готових солінь.

Как хранить соленые грибы в домашних условиях в банках на зиму, сроки хранения

Обережно: звертайте увагу на соління перед вживанням. Якщо рідина помутніла, виділяється газ (піднята кришка або неприємний запах з бочки), то необхідно утилізувати продукт.

Як зберігати грибні соління?

Після того, як плоди досить просолились, їх виловлюють з рідини і відкидають на друшляк. Потім промивають під проточною водою і дають стекти. А поки слід підготувати ємність, в якій вони будуть зберігатися.

Це може бути бочка, діжка або емальований посуд, в якій гриби солились. Також допускається використовувати нову тару. Обрану ємність ретельно промийте з содою, обдайте окропом і просушіть. Потім перекладіть в неї заготовки і залийте охолодженим розсолом.

Чим міцніше використовуваний вами розсіл, тим менше ймовірність розвитку мікроорганізмів. Однак якщо рідина дуже “крута”, структура плодів порушується, і вони стають непридатними до вживання. Тому розсіл готуйте такий же, як в рецепті, за яким засолювали гриби. Якщо в ході зберігання рідина випарувалася, долийте необхідну кількість охолодженої прокип’яченої води.

Закрийте ємність кришкою і поставте в прохолодне сухе місце (до 75% вологості). Необхідна температура – 5-6 градусів. Термін зберігання – до 6 місяців.

Как хранить соленые грибы в домашних условиях в банках на зиму, сроки хранения

Порада: якщо ви покладіть гриби в компактні харчові контейнери, то можна зберігати їх у відсіку для свіжих овочів холодильника.

Приблизно раз в тиждень перевіряйте стан заготовок. Струшуйте ємність, щоб розсіл не застоювався. При плесневении видаліть уражені плоди і знімайте утворення на поверхні шумівкою. Якщо цвілі багато чи вона покрила стінки ємності, злийте рідину. Промийте гриби, ретельно вимийте тару і покладіть їх назад. Потім залийте охолодженим знову приготовленим розсолом.

Найзручніше тримати такі соління в холодильнику або на лоджії в скляній банці.

Порада: тара повинна бути ретельно вимита і ідеально просушена, щоб у ній не утворилася цвіль.

Зберігання солоних грибів в банку

Скляна тара – оптимальний варіант, тому як вона може бути піддана стерилізації. Обробка ємності над парою киплячій каструлі протягом 10-15 хвилин забезпечить закусок надійне зберігання. В стерилізованому тарі гриби стоять, не псуючись, до 6 місяців. Заготівлю бажано віднести в підвал або льох, за умови, що температура в приміщенні 2-4 градуси. Місце повинно бути сухим і добре провітрюваним.

Для того щоб підсилити ефект і попередити розмноження бактерій, солоні гриби пастеризують безпосередньо в банках. Для цього ємності з вмістом поміщають в широку каструлю з водою і постеленным на дно рушником. При цьому банки не накриваються кришками, що щільно, щоб мікроорганізми могли вийти через отвір.

Как хранить соленые грибы в домашних условиях в банках на зиму, сроки хранения

Воду необхідно довести до кипіння і обробляти заготовки 30-60 хвилин. Якщо ви впевнені у правильності проведеної стерилізації, можете банки закупорити. Закривати тару дозволяється капроновою кришкою. Вибирайте щільні вироби, які насилу налазять на горлечко банки. Перед закупоркою такі зразки слід розпарювати, так вони будуть вдягатися легше і щільніше прилягати після охолодження.

Зберігаються заготовки, оброблені таким чином, при температурі 2-4 градуси протягом 6-12 місяців. Допустимі коливання від 0 до 7 градусів. Забезпечте хорошу циркуляцію повітря і вологість, що не перевищує 75%.

Перед вживанням відкорковані банки повторно пастеризують, щоб запобігти потенційне зараження ботулізмом. Так само, як і в перший раз, прогрійте їх півгодини в киплячій воді.

Якщо тримати банки з солоними грибами на балконі, забезпечите їх від замерзання. Для цього помістіть заготовки в картонний або дерев’яний ящик, заповнений тирсою або старою ковдрою.

Обережно: після розтину банки гриби можна вживати протягом не менше 2-х діб, інакше існує високий ризик розмноження бактерій.

Як варіант, можна зберігати солоні гриби, заливши їх зверху в банках невеликою кількістю масла. Використовують частіше рослинний продукт, але підійде також і тваринний жир. Це створить помірно-аеробне середовище, тобто вміст кисню буде велике для ботулізму, але недостатньо для інших бактерій.

Как хранить соленые грибы в домашних условиях в банках на зиму, сроки хранения

Такі банки зав’язують марлею або тканиною. Якщо вона маленького об’єму, то не занадто щільно закривають їх кришками – скляними або закручуються металевими.

Можна також зберігати грибні соління в стерилізованому тарі таким чином: ємності доверху щільно заповнюють грибами, які накриваються змоченим горілкою шматочком бавовняної тканини. Потім на нього укладаються хрест-навхрест палички, попередньо вимочені в горілці. Їх кінці заводяться за “плічка” посудини.

Під тиском з плодів виділяється сік. Він повинен хоча б на 1-2 см покрити їх. Якщо цього не відбувається, то долити холодної солоної води. Розчин готується з розрахунку 1 ст. л. на 1 л рідини. Зверху банку закривають змоченою в горілці пластиковою кришкою з бортиком. Зберігають заготовку в прохолодному і сухому місці, поки не з’явиться наступний урожай.

Порада: укладена в банку змочена в горілці або спирті дрантя – хороший спосіб продовжити термін зберігання солоних грибів, але не забувайте стежити за станом тканини. При появі цвілі промийте її в гарячій солоній воді.

Знаючи, як зберегти солоні гриби і дотримуючи всі правила, ви зможете пригощати домашніх смачною та безпечною закускою протягом довгої зими.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: