Імбир – рослина, що володіє пряним ароматом і унікальними цілющими можливостями. Корінь імбиру володіє багатьма корисними властивостями, а чай з імбиром ще з давніх часів застосовувався при лікуванні простудних захворювань. З даної статті ви дізнаєтеся про всі корисні властивості імбиру для організму, і як його вживати в лікувальних цілях . Так само ви дізнаєтеся, як застосовувати імбир при схудненні, і все про використання цієї спеції в кулінарії.
- Хімічний склад і калорійність
- Корисні властивості імбиру
- Для чоловіків
- Для жінок
- Для вагітних і годуючих
- Для дітей
- Імбир — засіб для схуднення
- Рецепти
- Кефір з меленим імбиром
- Напій з імбиром і корицею
- Чай з імбиром і часником
- Імбир — застосування в лікувальних цілях
- Для лікування застуди
- При захворюваннях горла
- При цукровому діабеті
- Імбир при діабеті — відео
- Для імунітету
- Від головного болю
- Від захитування
- Як правильно вживати імбир
- Свіжий корінь
- Імбир мелений
- Маринований імбир
- Маринований імбир — найкращий рецепт — відео
- Імбир в цукрі
- Корисні напої з імбиром: рецепти
- Теплий чай
- Імбирний лимонад — відео
- Вгамовує спрагу напій або чай
- Тонізуючий коктейль
- Смузі
- Освіжаючий імбирний ель
- Як правильно вибрати і як зберігати імбир?
- Як вибрати корінь імбиру — відео
- Протипоказання
- Корінь імбиру — у чому шкода? — відео
Хімічний склад і калорійність
Склад імбиру унікальний, адже в ньому містяться не тільки вітаміни А, В1, В2 , З, але і безліч інших необхідних організму корисних речовин.
Корінь імбиру багатий на вуглеводи і клітковину, він містить натуральні цукри і жири, а також крохмаль, смоли і ефірні олії.
У складі містяться амінокислоти:
- треонін;
- триптофан;
- лізин;
- фенілаланін;
- метіонін;
- валін.
Також імбир містить такі мікро – і макроелементи:
- мідь;
- марганець;
- цинк;
- селен;
- залізо;
- калій;
- магній;
- кальцій;
- фосфор;
- натрій.
Гострий і пряний присмак імбиру надає гінгерол і ефірні масла.
Корисні властивості імбиру
Завдяки наявності в складі безлічі вітамінів, мікро – і макроелементів, імбир володіє великою кількістю корисних властивостей:
- допомагає збити температуру і знищити віруси при ГРЗ (але при підвищенні понад 38 градусів, вживання імбиру заборонено);
- усуває нудоту і дискомфорт у шлунку при токсикозі, після операцій, в період хіміотерапії, при закачуванні;
- знижує рівень холестерину в крові, розріджує кров і покращує кровообіг;
- сприяє очищенню судин, завдяки чому широко застосовується в якості профілактики інсультів і інфарктів;
- зміцнює кісткову тканину, усуває запальні процеси в суглобах;
- знімає набряки;
- бореться з втомою;
- сприяє зниженню ваги;
- виводить шлаки і токсини з організму;
- має відхаркувальну і потогінний ефект.
Для чоловіків
Імбир дуже корисний для чоловічого здоров’я, так як він:
- підсилює потенцію;
- додає чоловічої сили і впевненості;
- додає життєвої енергії;
- усуває запалення передміхурової залози.
Для жінок
Жінкам імбир не менш корисний, тому що він:
- уповільнює процеси старіння шкіри;
- ефективно бореться з целюлітом;
- зменшує больові відчуття і прибирає дискомфорт в період менструації;
- допомагає при головному болі і запаморочення.
Для вагітних і годуючих
У першому триместрі вагітності, жінкам можна вживати спецію в дуже малих кількостях – не більше 2 грамів сухого імбиру в добу.
Але найбільшу користь принесе чай зі свіжим імбиром (не більше 1 літра в день), він допоможе зміцнити імунітет і усуне напади токсикозу.
У жінок, які годують груддю, імбир посилює лактацію. Але починати вживати цю пряність можна не раніше, ніж дитині виповниться три місяці, щоб не спровокувати алергічної реакції.
Імбир найкраще використовувати для приготування чаю, в такому вигляді зберігаються всі корисні якості, а вплив на дитину буде мінімальним.
Якщо у дитини з’явилася висипка або інша негативна реакція, від вживання чаю варто відмовитися.
Для дітей
Імбир для дітей дуже корисний, так як має противірусну і антибактеріальним ефектом. В якості профілактики або під час застуди, дитині можна запропонувати чай з імбиром.
У віці від трьох до семи років, краще заварювати чай з коренем імбиру, або використовувати суху пряність як спецію.
Імбир — засіб для схуднення
Вживаючи в їжу, імбирний корінь, можна легко скинути зайві кілограми, так як він покращує метаболізм та відновлює роботу ШКТ.
Так само, що міститься в імбирі речовина гінгерол, сприяє розщепленню жирових тканин і поліпшенню кровообігу.
Рецепти
Кефір з меленим імбиром
Інгредієнти:
- 1 склянку кефіру;
- 1ч. л. рідкого меду;
- по 0,25 ч. л. імбирного порошку і кориці;
- червоний мелений перець на кінчику ножа.
Всі інгредієнти необхідно ретельно переміщати. Замініть таким напоєм один прийом їжі і зниження зайвих кілограмів вам гарантовано!
Напій з імбиром і корицею
Інгредієнти:
- 1 літр кип’ятку;
- 30 г меду;
- 0,5 палички кориці;
- сік половинки лимона;
- 50 г подрібненого імбиру.
Як приготувати:
- Корицю залити окропом і настояти протягом однієї години.
- Додати мед, сік лимона, імбир.
- Суміш настояти протягом трьох годин.
Цей напій володіє сильним тонізуючим ефектом, тому краще пити вранці.
Чай з імбиром і часником
Інгредієнти:
- 1 стакан води;
- 2 зубчики часнику;
- 10 г кореня імбиру.
Як приготувати:
- Імбир з часником залити киплячою водою.
- Суміш настоювати близько години.
- Вживати як чай.
Імбир — застосування в лікувальних цілях
Так як імбир володіє безліччю корисних властивостей, з нього можна приготувати велику кількість цілющих засобів.
Для лікування застуди
Інгредієнти:
- 1 літр води;
- 3 ч. л. білого ( або зеленого)чаю;
- шматочок імбиру;
- половина палички кориці;
- 1 ст. л. меду;
- кілька листочків свіжої м’яти;
- трохи чорного перцю;
- по 100 мл грейпфрутового і лимонного соку.
Як приготувати:
- Воду закип’ятити, додати очищений і порізаний пластинками імбир.
- Варити 10-15 хвилин.
- У відвар додати перець, паличку кориці і листочки м’яти.
- Довести до кипіння і додати заварку, зняти з вогню, процідити.
- Додати мед, лимонний сік і сік грейпфрута.
Отриманий відвар випити протягом дня.
При захворюваннях горла
Інгредієнти:
- 200 мл води;
- 1 ч. л. заварки (можна брати будь-чай);
- 3 ч. л. цукру;
- трохи кардамону;
- стакан молока;
- кілька шматочків імбирного кореня.
Як приготувати:
- В окріп додати заварку, цукор, імбир, кардамон.
- Томити на повільному вогні протягом трьох хвилин, остудити.
- В отриману суміш додати підігріте молоко;
Пити по склянці двічі на день.
При цукровому діабеті
Корінь імбиру очистити від шкірки і порізати на невеликі шматочки. Залити окропом і настояти протягом однієї години. Приймати два рази на день по 100 мл перед їдою.
Імбир при діабеті — відео
Для імунітету
Взяти лимон, лайм і апельсин. Дрібно порізати і залити окропом. Додати трохи імбирного соку. Такий напій чудово підвищує імунітет і покращує настрій.
Від головного болю
Взяти десертну ложку соку лимона і стільки ж свіжого тертого імбиру. Суміш відразу ж з’їсти. Процедуру повторити через кілька годин.
Від захитування
При закачуванні можна пожувати шматочок імбиру. Також допоможуть імбирні цукати і імбирний чай, що зменшує відчуття нудоти, і борються з тяжкістю в шлунку.
Як правильно вживати імбир
Імбир має дуже цікавий, терпкий і трохи пекучий смак, який надає стравам пікантну нотку.
Свіжий корінь
У свіжому вигляді імбир використовують для приготування чаю, десертів, овочевих страв і маринадів.
Цікавий смак додає ця пряність м’ясних супів і бульйонів.
Свіжий корінь додасть смаку тушкованого м’яса і птиці. І дуже часто імбир використовують для приготування солодкої випічки , мармеладу і желе.
Імбир мелений
Мелений імбир використовують для приготування різних борошняних виробів. Його додають безпосередньо в тісто при замісі.
Маринований імбир
Маринований корінь імбиру володіє лікувальними і корисними властивостями.
- Він вважається джерелом молодості, завдяки наявності антиоксидантів в продукті.
- Його часто застосовують при лікуванні грипу і простудних захворювань.
- Сприяє розрідженню мокротиння, допомагає впоратися з кашлем.
- Застосовується при лікуванні артритів і ревматизму.
- Налагоджує процес травлення.
- Позбавляє організм від токсичних речовин і отрутохімікатів.
- Застосовується при схудненні.
У день рекомендується з’їдати не більше 160 гр. імбиру.
Приготування маринованого імбиру в домашніх умовах
Інгредієнти:
- 100 грамів свіжого імбиру;
- 120 грамів цукрового піску;
- чайну ложку солі;
- 50 мл води;
- 100 мл оцту;
- 50 мл бурякового соку.
Поетапне приготування:
- Імбир очистити від шкірки і нарізати тонкими, довгими смужками.
- Для маринаду необхідно в сотейник налити воду, додати оцет, цукор і сіль.
- Суміш довести до кипіння і додати буряковий сік.
- Порізаний імбир скласти в скляну тару, залити маринадом і остудити.
- Накрити кришкою і зберігати в холодильнику.
Маринований імбир — найкращий рецепт — відео
Імбир в цукрі
Вживають такий імбир у вигляді перекусу, щоб утамувати відчуття голоду. Ласунам імбир в цукрі може замінити цукерки або інші солодощі.
Для приготування цукатів потрібно:
- 100 грамів кореня імбиру
- 600 мл води
- 600 грамів цукрового піску + для присипки
Приготування:
- Свіжий імбир почистити від шкірки і порізати на тонкі шматочки, не більше 3 мм
- У сотейник налити воду, додати цукор і закип’ятити.
- Заважати, поки весь цукор розчиниться, потім додати імбир і варити ще близько 45 хвилин.
- Імбир процідити і дати просохнути протягом півгодини.
- Обваляти імбирні шматочки в цукровому піску і підсушити на пергаментним папері.
- Зберігати в скляній тарі під кришкою.
Корисні напої з імбиром: рецепти
З імбиру можна приготувати смачні, корисні і поживні напої.
Теплий чай
Інгредієнти:
- півтора склянки води;
- 1 чайна ложка чорного чаю;
- паличка кориці;
- 2 шт. гвоздики;
- 0,5 см кореня імбиру;
- 1 ст. л. меду;
- 1 ст. л. сушеної журавлини;
- шматочок лимона.
Як приготувати:
- В окріп додати корицю, гвоздику, імбир, проварити 3 хвилини.
- Додати журавлину і лимон довести до кипіння.
- У напій додати чай, настояти протягом п’яти хвилин.
- Процідити і охолодити до 60 градусів, додати мед.
Імбирний лимонад — відео
Вгамовує спрагу напій або чай
Інгредієнти:
- 1 літр води;
- 3 ч. л. зеленого чаю;
- 1-2 см кореня імбиру;
- лимон;
- кілька листочків свіжої м’яти.
Як приготувати:
- Імбир очистити від шкірки, нарізати невеликими слайсами;
- З лимона вичавити сік;
- У киплячу воду додати імбир і сік лимона.
- Варити 10-15 хвилин на повільному вогні.
- Додати листочки м’яти і вимкнути вогонь.
- Настоювати протягом 10 хвилин під кришкою.
- Окремо заварити зелений чай, коли трохи охолоне процідити.
- Настоявшийся напій також процідити і з’єднати з чаєм.
Отриманий напій можна вживати як холодним, так і гарячим.
Тонізуючий коктейль
- 50 грамів кореня імбиру;
- один лимон;
- великий огірок;
- 15 листочків свіжої м’яти.
Імбир, огірок і м’яту подрібнити, з лимона вичавити сік. Залити суміш двома літрами води, настоювати 12 годин.
Смузі
Для приготування цього корисного напою знадобиться:
- 500 грамів полуниці;
- 1 банан;
- 200 мл молока;
- мед за смаком;
- 1 ст. л. імбиру;
- насіння чіа – за смаком.
Всі інгредієнти подрібнити в блендері.
Освіжаючий імбирний ель
- 150 г імбиру
- стакан фільтрованої води;
- 0,5 літра води з газом;
- п’ять столових ложок цукру;
- один лайм;
- пару листочків свіжої м’яти;
- лід (за бажанням).
Приготування сиропу:
- Імбир почистити і порізати на невеликі слайсы, залити водою і довести до кипіння.
- Томити на невеликому вогні близько п’яти хвилин.
- Накрити кришкою і настоювати приблизно одну годину.
- Процідити і додати цукор.
- Імбирний сироп варити до тих пір, поки весь цукор не розчиниться.
- Остудити і перелити в скляну тару, зберігати в холодильнику.
Щоб приготувати імбирний ель необхідно:
- У склянку покласти лід і листя м’яти.
- Додати сік лайма (2 столові ложки)
- Налити заздалегідь приготований сироп( 100 мл) і газовану воду(200 мл).
- Прикрасити листям м’яти.
Як правильно вибрати і як зберігати імбир?
При купівлі кореня імбиру в магазині, варто звертати увагу на такі моменти:
- корінь має виглядати свіжим;
- не варто брати занадто м’які корінці, так як вони швидше псуються;
- колір кореня повинен бути однорідним;
- не варто купувати пошкоджені і розламані коріння, так як вони вже втратили свої цілющі властивості.
Зберігати свіжий імбир, потрібно загорнувши в пергаментний папір і помістивши в холодильник у відділення для овочів. Зберігається корінь не більше шести місяців.
Як вибрати корінь імбиру — відео
Протипоказання
Так як імбир вважається потужним природним лікарським засобом, то використовувати його для лікування можуть не всі.
Щоб не завдати шкоди своєму здоров’ю, не слід вживати імбирне ліки в таких випадках:
- при підвищенні температури тіла вище 38 градусів;
- якщо є виразка шлунка або виразки дванадцятипалої кишки;
- при пухлинних новоутвореннях в організмі;
- при жовчнокам’яній хворобі;
- у період другого і третього триместру вагітності;
- при годуванні груддю, можна вживати імбир не раніше, ніж дитині виповниться три місяці;
- якщо є алергічна реакція на цю пряність.
Корінь імбиру — у чому шкода? — відео
Корінь імбиру — це дуже корисна для здоров’я пряність. Імбир чудово бореться з багатьма захворюваннями, робить позитивний вплив на весь організм, забезпечує необхідними вітамінами і мінералами. Але, як і з будь-якої іншої пряністю, з імбиром необхідно звертатися обережно. Якщо не нехтувати усіма особливостями його вживання і враховувати всі протипоказання, то користь для організму буде просто величезною.