Інжир: користь і шкода для організму

Плоди інжиру відомі людству з давніх пір. У Біблії є згадка про смоковницю, мало хто знає, що це і є дерево, що дає нам чудовий плід – інжир. Його їли в свіжому вигляді і сушили, щоб використовувати для домашньої кулінарії і лікування. Його частенько брали в далекий шлях, оскільки плоди сушеного інжиру здатні відновити сили.

Вважається, що дерево інжиру може плодоносити більше двох століть. Але плоди його дуже рідко можна зустріти у продажу в свіжому вигляді, оскільки вони погано піддаються транспортуванню і швидко псуються. Але зате в сушеному вигляді його зустрічають повсюдно.

Хімічний склад і калорійність

Инжир: польза и вред для организма

Свіжий інжир цілком можна вважати дієтичним продуктом, оскільки в них міститься всього 50 ккал, але зате в сушеному вигляді його калорійність різко збільшується в п’ять разів.

Інжир багатий бета-каротином і вітаміном А, які надзвичайно корисні для очей. У ньому присутній весь комплекс вітамінів В, благотворно діють на нервову систему, стан кісток і судин.

Инжир: польза и вред для организма

Вітамін РР страхує нас від атеросклерозу та інсульту, а вітамін Е корисний для шкіри та імунної системи.

Крім цих вітамінів, інжир багатий і мікроелементами:

  • калій;
  • магній;
  • залізо;
  • кальцій;
  • натрій;
  • фосфор.

Корисні властивості для організму

Инжир: польза и вред для организма

Маючи у своєму складі такий комплекс корисних елементів, інжир надзвичайно корисний для організму людини.

Винні ягоди з давнини використовували в медицині:

  • при лікуванні простудних захворювань, хвороб горла і привязчивого кашлю;
  • при очищенні організму від шлаків і токсинів;
  • лікування селезінки і печінки, позбавлення від паразитів;
  • очищення судин від небезпечних холестеринових бляшок.

Користь для жінок

Смачні і ніжні плоди інжиру корисні жінкам, які носять взуття на високих підборах. З-за такого навантаження у них можуть з’являтися нічні судоми в литкових м’язах. Але вживання інжиру з високим вмістом калію, кальцію і магнію дозволяють позбутися від цих симптомів.

У давнину красуні знали благотворний вплив плодів смоковниці на стан волосся, шкіри, нігтів та збереження молодості. Їх часто використовували для виготовлення домашніх косметичних засобів.

Ці плоди прискорюють обмін речовин і посилюють метаболізм, їх у свіжому вигляді можна і потрібно включати в раціон для диетиков, бажаючих скинути вагу.

Для вагітних

Инжир: польза и вред для организма

Вживання інжиру в період вагітності допоможе жінці виносити і народити здорового малюка.

Постійне вживання інжиру:

  • позбавить від безсоння;
  • заспокоїть нервову систему;
  • допоможе нормалізувати стілець;
  • а комплекс корисних речовин позбавить від анемії, авітамінозу і набряклості.

Але пам’ятайте, що під час вагітності інжир краще вживати у свіжому вигляді, а якщо ви занадто сильно набираєте вагу, то від цих ягід краще і зовсім відмовитися.

Але при лактації його можна вживати в їжу вільно. Він збільшує кількість молока, і воно буде найвищої якості. Але захоплюватися їм також не варто, оскільки це може призвести до газоутворення, як у мами, так і у малюка.

Для чоловіків

Инжир: польза и вред для организма

Чоловікам, схильним до інсультів та інфарктів, плоди інжиру дуже корисні для зниження ризику цих захворювань.

Якщо у чоловіка робота пов’язана з фізичними навантаженнями або він активно займається спортом, то ці плоди йому життєво необхідні для заповнення життєвої активності та енергії.

Ягоди мають слабовыраженным сечогінним ефектом, тому їх потрібно вживати, щоб уникнути інфекцій в сечостатевій системі.

Саме плоди смокви з давнини вважали афродизіаком і радили чоловікам, щоб вони якомога довше зберігали еректильну функцію.

Чоловіки, постійно вживають ці фрукти в їжу, не страждають передчасним сім’явипорскуванням і мають більше шансів зачати здорову дитину.

Для дітей

Инжир: польза и вред для организма

Кожна мама хоче годувати свою дитину тільки смачною і здоровою їжею. Тому чудовою альтернативою кондитерським виробам можуть служити плоди фігового дерева.

З-за великої кількості фосфору інжир благотворно впливає на розвиток головного мозку, а також дає активність і в той же час заспокоює нервову систему та нормалізує сон.

Винні ягоди вважаються гіпоалергенними, тому вводити в дитячий раціон їх можна, починаючи з 9-ти місяців. Але, звичайно, слід уважно стежити за реакціями дитячого організму.

Скільки інжиру можна з’їдати в день

Инжир: польза и вред для организма

Будь-які свіжі фрукти корисні, але дієтологи не рекомендують захоплюватися безконтрольним поїданням плодів. Вміст цукру у винних ягодах досить високо, тому можна швидко набрати вагу і зіпсувати фігуру.

Крім цього, інжир має високий вміст клітковини, що може призвести до розладу травлення.

Тому лікарі – дієтологи рекомендують щодня з’їдати не більше 4-5 стиглих фруктів. При цьому пам’ятайте, плоди швидко псуються, саме тому зустріти його в наших магазинах у свіжому вигляді практично неможливо. А в сушеному вигляді фрукти стають висококалорійними.

Якщо ви не переживаєте за свою фігуру і посилено займаєтеся спортом, то захоплення сушеним інжиром вам не зашкодить, але в інших випадках постарайтеся вдосталь поласувати свіжими ягодами під час літньої відпустки в тропічних країнах.

Сушений інжир — корисні властивості

Инжир: польза и вред для организма

Сушений інжир за своїми властивостями дещо відрізняється від свіжого, оскільки вміст кількості води в плодах зменшується до 70%, а кількість цукру збільшується в 4-5 разів.

Хоча вміст вітамінів і мінералів і в свіжому і сушеному інжирі рівне. Крім того, в сушених ягодах містяться білки, клітковина, пектин і солі деяких мінералів.

Корисні властивості

  • Винна ягода нормалізує роботу кишечника,
  • Очищає організм від шлаків, лікує запори.
  • Пектин відновлює хрящові тканини і покращує стан опорно-рухового апарату.
  • Антиоксиданти допомагають очистити кров від холестеринових бляшок, нормалізувати кров’яний тиск, поліпшити стан судин і капілярів.
  • Сушений інжир з гарячим молоком допомагає при простудних захворюваннях, хронічному кашлі, коклюші, будь-яких видах ангіни, а також пневмонії.
  • Високий вміст вітамінів групи «В» покращує стан нервової системи, позбавляє від депресії, безсоння, покращує настрій і дає життєву енергію.

Але калорійність сушеного інжиру досить висока, на 100 г – 260 ккал. З цієї причини людям з надмірною вагою його потрібно вживати з обережністю, а у післяопераційний період або людям зі зниженою масою тіла його можна вживати в необмеженій кількості.

Сушений інжир потрібно вживати з обережністю людям, що страждають на діабет або подагру, з-за високого вмісту цукру і щавлевої кислоти. Високий вміст клітковини робить ці плоди неприйнятними при гострих захворюваннях ШЛУНКОВО-кишкового тракту.

Як вибрати свіжий інжир

Инжир: польза и вред для организма

Вибрати свіжий інжир в Україні, де він не росте, дуже важко. При цьому багато людей зовсім не уявляють, як повинні виглядати свіжі плоди.

Тому покупцям пропонують, в основному, сушений або консервований інжир, а на прилавках лежать або недостиглі, або перезрілі фрукти. А щоб надати їм товарний вигляд, ягоди обливають різними консервантами чи збризкують синтетичними добавками.

Зовсім свіжу смачну смоковницю можна спробувати лише в тих країнах, де вони ростуть, оскільки ягоди, зірвані з дерева, можуть зберігатися у свіжому вигляді всього кілька годин.

Але сьогодні крім Узбекистану, Туреччини, Вірменії та Китаю, інжир вирощують і в Краснодарському краї. Тому є можливість поласувати інжиром, вирощеним в Україні.

Стиглі ягоди, залежно від сорту, мають темно-зелений, чорний або фіолетовий колір. Всередині у них багато насіння, а якщо на стиглий плід трохи натиснути, то відчуєш м’яку пружність.

У великих містах є великі торгові центри, які спеціалізуються на продажу фруктів і овочів. Тому в наші дні і в людей, що живуть в суворому північному кліматі, спробувати сонячні плоди і ягоди, не піддається довгому зберіганню.

Домашні рецепти

З інжиру, як і з будь-якої ягоди, можна готувати варення, причому безліч рецептів для суміші інжиру з персиками, аличею, апельсинами і лимоном. З соковитим інжиром можна запікати качку або індика, додавати в екзотичні соуси і салати, і звичайно, готувати смачні пироги й кекси.

Варення з інжиру

Инжир: польза и вред для организма

Для варіння варення з інжиру потрібно взяти в рівних частках ягід і цукру (по одному кілограму). Води знадобиться 1 стакан. Зварити сироп, залити вимиті цілі плоди і двічі довести до кипіння, потім дати охолонути і знову довести до кипіння. Варення буде виглядати дуже апетитно, а на смак воно просто чудово.

Щоб зберегти якомога більше вітамінів у ягодах, можна перекрутити плоди з цукром через м’ясорубку, розкласти по банках, але зберігати його потрібно в прохолодному місці. Зате гарячий чай з подібним ласощами допоможе швидко позбутися від будь-яких простудних захворювань.

Рулетики з інжиром

Инжир: польза и вред для организма

Щоб спекти рулетики, потрібно для початку приготувати пюре зі свіжої ягоди. Для цього:

  • ретельно вимийте всі плоди (300 г);
  • потім в ємність для варіння покладіть інжир і додайте цукор з розрахунку по 1 ч. л. без гірки) на кожен плід;
  • туди ж влийте 1 ст. л. апельсинового або лимонного соку.
  • і не більше п’яти хвилин на повільному вогні всі разом нагрійте.
  • після цього суміш можна подрібнити в блендері. Пюре готове.

Приступимо до приготування тіста.

  1. З борошна (150 г) та вершкового масла (75 г) приготуйте крихту.
  2. У цю суміш додайте дуже холодної води (2 ст. л), солі (1/2 ч. л.) і цукрової пудри (25 г).
  3. Замісіть еластичне тісто. Дайте йому полежати в холодильнику протягом години-двох.

Потім розкотіть тісто в великий прямокутник, товщина якого повинна бути 0,5 див. Краю змочіть холодною водою. Змастіть тісто інжировим пюре (200 г) і акуратно скрутіть в поліно, міцно стискаючи краю.

Тепер рулет розрізати на 10-12 частин, укладіть на деко, змащене маслом.

Попередньо нагрійте духовку до 180 градусів, поставте деко в духовку і випікайте протягом 25 хвилин до утворення рум’яної скоринки.

Готового рулету дайте охолонути, а потім подавайте до чаю. Це ласощі доведеться вам і вашим домашнім смаком, і воно стане постійним гостем на вашому столі.

Смузі з інжиру

Инжир: польза и вред для организма

Дуже смачний і корисний напій можна приготувати з інжиру. Для цього нам знадобляться наступні інгредієнти:

  • свіжий очищений інжир — 4-5 штук;
  • один очищений банан;
  • половина склянки соєвого або звичайного молока;
  • 1/2 пакетика ванільного цукру.

Можна додати за смаком насіння льону.

Банан і інжир нарізати шматочками і покласти в блендер. Додати інші інгредієнти і ретельно збити до однорідної консистенції. Смузі готовий.

Корисні властивості інжиру — відео

Протипоказання

Унікальний склад інжиру корисний всім людям, але пам’ятайте, що будь-які надмірності шкідливі. І 1-2 плода дозволять зберегти сили і енергію на довгі роки.

Але все ж людям з надмірною масою тіла його потрібно вживати з обережністю із-за високого вмісту цукру.

При цукровому діабеті, а також при гострих перебігу хвороб шлунка та ШЛУНКОВО-кишкового тракту потрібно відмовитися від вживання цих плодів.

Не слід вживати ці плоди після 18-19 годин вечора, оскільки вони можуть спровокувати безсоння.

Висновок

Плоди інжиру багаті корисними та лікувальними властивостями для організму людини. Радимо в сезон дозрівання цих плодів вживати їх не тільки у свіжому вигляді, але і заготовляти на зиму у вигляді варення, джемів або компотів. І звичайно, враховуйте існуючі протипоказання.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: