Калорійність квашеної капусти, користь і шкоду для організму, корисні речовини і властивості

Взимку людському організму як ніколи потрібні додаткові вітаміни і мінерали у великих кількостях. Якщо ви кожну зиму ламаєте голову і не знаєте, звідки вам взяти ці корисні речовини – ця стаття саме для вас!

Їх можна отримати з домашніх заготовок, які працьовиті господині все літо завбачливо запасають! Однією з найбільш багатих на вітаміни є квашена капуста.

Рецептів цієї кисленькой хрусткою закуски з тих далеких часів, з яких вона існує, накопичилося тисячі.

Є кислі заквашені закуски з цибулею, буряком, журавлиною, медом, брусницею.

Можна приготувати мариновану капусту “Пелюстка”, “Провансаль”, по-корейськи або по-китайськи. Процесу квашенья навіть піддаються різні сорти капусти (червонокачанна, пекінська, кольорова).

Різновидів страви просто море, а інтернет повний фото і відео рецептами приготування.

Калорийность квашеной капусты, польза и вред для организма, полезные вещества и свойства

Але найбільш затребуваною завжди буде класика. Таку капустку можна їсти з різними гарнірами (гречка, картопля, макарони), вареними або тешенными овочами (наприклад, зі спаржею), складати комбінації з рибою, відварною куркою або в’яленої яловичиною.

Квашену капусту навіть додають в супи! Ну або можна просто заправити закуску рослинною олією (соняшниковою або оливковою) – і готово! Такий поживний обід з душі кожному!

Вашій увазі пропонується класичний рецепт квашеної капусти.

Інгредієнти

  • білокачанна капуста 1 кг
  • кухонна сіль 15 г
  • морква 1 шт.
  • лавровий лист 2 шт.
  • чорний перець 2-3 шт.

На порцію

Калорії: 28 ккал

Білки: 1.8 м

Жири: 0.1 г

Вуглеводи: 6.9 р

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Зніміть з капусти всі верхні листки, навіть якщо вони не мляві і не зіпсовані. У них скупчуються всі шкідливі речовини, які капуста може наситити з навколишнього середовища.

  • Потім обмийте голівку під проточною водою, тримаючи її качаном вгору, щоб вода не потрапила всередину листя. Після обсушіть капусту паперовими рушниками.

  • Тонко нашаткуйте капусту, використовуючи для цього добре наточенный ніж. Посоліть (сіль використовується тільки сама звичайна) і пам’ятайте руками. І тільки після цього додайте до капусти морква, подрібнену на крупній тертці. Так капуста збереже гарний білий колір.

  • Додайте до маси перець і лавровий лист. Добре вимісіть руками.

  • Помістіть капусту в ємкість для заквашування (це повинна бути скляна, дерев’яна або емальований посуд).

  • Утрамбуйте, накрийте шаром марлі, плоскою тарілкою, а зверху помістіть щось важке: капуста повинна перебувати під гнітом.

  • Кваситься капуста повинна спершу при кімнатній температурі протягом двох днів.

  • Потім її треба прибрати в більш прохолодне місце ще на 2 тижні. Але все це час потрібно постійно пильнувати! Кожен день протягом цього часу знімайте гніт і робіть поверхні кілька проколів (підійде дерев’яна паличка для суші), щоб видалити надлишки вуглекислого газу, що утворюється в процесі бродіння. “Колоти” капуста обов’язково – це позбавить продукт від непотрібного газу і зробить його смачніше.

  • Готову закуску розкладіть по банках і зберігати в холодильнику. Процес приготування займає місяць, а зберігати капусту в прохолодному місці можна в кілька разів довше.

Важливо: вибирати капусту для квашення потрібно правильно. Краще всього підійдуть головки великого розміру і чисто білого кольору. Також прослідкуйте, щоб прожилки на листі були не занадто грубими і товстими.

Калорийность квашеной капусты, польза и вред для организма, полезные вещества и свойства

Квашена капуста: користь і шкода

Крім того, що ця закуска володіє прекрасними смаковими якостями, готується легко, та ще й з доступних продуктів, квашена капуста – справжнє джерело вітамінів. Сама корисна для організму частину таблиці Менделєєва міститься в ній.

Корисних речовин квашена капуста містить в надлишку, що наділяє продукт різними лікувальними властивостями. Для прихильників пп квашена капуста – це просто знахідка!

Квашена капуста багата такими мікроелементами, як залізо, йод, фтор, цинк, калій, магній, натрій, кальцій, фосфор, а також вітамінами А, Е, РР і групи В. Такий хімічний склад – це величезний плюс, який робить закуску не просто смачною, але ще і дуже важливою для повноцінної роботи організму людини.

Багато хто впевнені, що вживати в їжу цю закуску доцільно тільки в зимовий час, адже в літній є свіжа. Але вона багато в чому програє квашеної. По-перше, свіжа капуста при зберіганні з часом втрачає корисні речовини. По-друге, багато хто з них «розкриваються» як раз в процесі бродіння, а також з’являються нові.

Наприклад, при квашенні в капусті утворюються речовини ізотіоціанати. Ці хімічні елементи відрізняються високим антибактеріальним і антиракових дією. Ізотіоціанати запобігають переродження клітин і руйнують канцерогени, які як раз і є причинами виникнення онкологічних захворювань.

Тому для профілактики ракових захворювань, необхідно регулярно вживати квашену капусту.

Калорийность квашеной капусты, польза и вред для организма, полезные вещества и свойства

Крім усього іншого, квашена капуста має дуже низький глікемічний індекс – всього 15, так що абсолютно не впливає на рівень глюкози в крові, що є гарною новиною для діабетиків.

З таким значенням, навіть при діабеті другого типу квашена капуста рекомендована до вживання (вистачить кілька разів в тиждень), оскільки вона покращує роботу підшлункової залози. А це допомагає знизити рівень цукру в крові.

Ну і, звичайно ж, кожен російська людина знає цю кисленькую закуску як чудодійного засобу від похмілля. Квашена капуста, а в особливості її розсіл, усуває одне з найбільш неприємних наслідків надмірного вживання алкоголю (і навіть сильного запою) – зневоднення, відновлює водно-сольовий баланс в організмі.

Незважаючи на всю користь, яку квашена капуста здатна принести організму, цей продукт має ряд протипоказань. Особливо це стосується людей з хронічними проблемами шлунково-кишкового тракту.

Калорийность квашеной капусты, польза и вред для организма, полезные вещества и свойства

Квашена капуста і струнка фігура

Корисні якості цієї закуски не викликають сумнівів, але багатьох людей, а особливо жінок, цікавить дещо інше питання: чи здатна допомогти квашена капуста в схудненні і можна їсти квашену капусту на дієті?

Відповідь однозначна: так. Продукт абсолютно дієтичний та має безліч переваг.

Чому ж серед сотень дієтичних продуктів варто вибрати саме капусту? Цьому є багато пояснень.

По-перше, квашена капуста сприяє гарному травленню, а це означає швидке засвоювання їжі і прискорений обмін речовин. Тому її вживають навіть на сушінню. Маринований низькокалорійний продукт включається до складу білкової, безвуглеводної і кремлівської дієти.

По-друге, клітковина, яка міститься в цьому продукті, сприятливо позначається на роботі кишечнику, запобігаючи запори, а отже, затримку токсинів в організмі. Завдяки тій же клітковині капуста досить довго перетравлюється, що вирішує проблему з почуттям голоду під час дієт.

І по-третє, що найголовніше, 100 г квашеної капусти всього 28 калорій. Тобто їж і худни! Адже на переробку цього продукту організм витрачає більше енергії, ніж отримує з нього, так що квашена капуста є непоганим жіросжігателя. Як вже зазначалося вище, КБЖУ продукту майже ідеальне!

Правда, у всьому потрібно знати міру. Квашена капуста не виняток – не треба їсти її постійно. Переїдання може викликати здуття живота і болю в шлунку, а також набряки, що дасть зворотний ефект – сповільнить процес схуднення.

І головне правило: не їжте квашену капусту на ніч. Найпізніше через три-п’ять годин до сну. Адже, як вже говорилося, шлунку потрібно багато часу, щоб її переварити (капуста не дуже швидко засвоюється), а до вечора його активність знижується, так що поїдання квашеної капусти перед сном може викликати бродіння в ШКТ.

При правильному вживанні, квашена капуста стане для вас номером один, серед продуктів для зниження ваги!

Калорийность квашеной капусты, польза и вред для организма, полезные вещества и свойства

Квашена капуста для шлунка

У квашеній капусті міститься вітамін U, інакше іменований метилметионином, який виступає в ролі захисника слизової оболонки шлунка від шкідливого впливу. Також розсолу квашеної капусти «боїться» бактерія хелікобактер, що провокує появу гастриту. Крім того, розсіл від квашеної капусти здатний вирішити проблему низької кислотності шлункового соку.

Але якщо з шлунком проблеми, треба десять разів подумати, перш ніж відправити в рот порцію квашеної капусти. Приміром, дуже обережно слід вживати при гастриті з підвищеною кислотністю, а краще взагалі відмовитися.

А вже якщо ви страждаєте на виразку шлунка, квашена капуста для вас – табу. Особливо в період загострення. Максимум – в дуже обмежених кількостях на стадії ремісії. Але навіть у цей період, якщо ви помітили тривожные признами і симптоми – відразу припиняйте вживання продукту.

Але ось парадокс: при печії квашена капуста, а в особливості її розсіл, може стати рятівним засобом. Правда, вживати її в цьому випадку потрібно як ліки: дозовано і в певний час, тобто буквально пару ложок за 15 хв. до їди. В інших випадках квашена капуста до вживання натщесерце не рекомендована.

Калорийность квашеной капусты, польза и вред для организма, полезные вещества и свойства

Квашена капуста для підшлункової залози

На підшлункову залозу квашена капуста, яка є одночасно кислої і солоної, чинить подразнюючу дію. Так що при будь-яких порушеннях її роботи ця закуска якщо і не потрапляє в список категорично заборонених, то є продуктом, вживання якого треба звести до мінімуму.

Якщо квашена капуста містить сіль, вона взагалі стає небезпечною при такому захворюванні підшлункової залози, панкреатит. Оскільки вона може викликати набряк залози і сильні болі.

Калорийность квашеной капусты, польза и вред для организма, полезные вещества и свойства

Квашена капуста для кишечника

Для кишечника квашена капуста – кращий друг. Вона є природним пробіотиком, який сприяє не тільки кращому засвоєнню їжі, але і зміцнення імунної системи. Вона заселяє кишечник корисними бактеріями, при цьому всмоктуючи і природним способом видаляючи токсини.

Але далеко не кожен кишечник скаже «спасибі» за квашену капусту. Приміром, дуже часто вона стає причиною метеоризму. Пов’язано це з тим, що надлишок клітковини, що міститься в цьому овочі, передбачає довгий перетравлення. Результат – підвищений газоутворення (людини починає сильно здутися животик).

Категорично протипоказана квашена капуста при проносі. Оскільки вона суцільно складається з клітковини, на переробку якої ШКТ витрачає багато сил, стінки кишечника дратуються і починають набагато швидше і частіше скорочуватися. Ось вам і послаблюючий ефект. Так що якщо ви схильні до діареї, то вживати продукт варто обережно.

Але це властивість кисленькой закуски робить її чудодійним засобом від запору. Це саме натуральне проносне з м’яким ефектом! Мінус для одних – рішення проблеми для інших!

З великою обережністю треба вживати квашену капусту при таких захворюваннях кишківника, як коліт і виразка дванадцятипалої кишки. В якості профілактики цих недуг ця закуска – саме те. Але коли вони вже вразили організм, її поїдання тільки погіршить стан.

Калорийность квашеной капусты, польза и вред для организма, полезные вещества и свойства

Отруєння квашеною капустою

Як бачите, не можна однозначно рекомендувати квашену капусту до вживання всім підряд, оскільки вона може принести як користь, так і шкоду. До речі, нею можна навіть отруїтися. Правда, винна в цьому не сама капуста.

Дуже важливо правильно заквасити капусту. По-перше, вибирайте якісні овочі, стежте, щоб не було підгнилих і млявих листя. Погані або зіпсовані плоди не варто купувати взагалі!

По-друге, добре підготуйте посуд, в якому будете квасити, ретельно вимийте її.

Важливо: ні в якому разі не можна квасити капусту в алюмінієвому посуді, оскільки, вступаючи в реакцію з цим металом, молочна кислота, що виділяється в процесі квашення, перетворюється в справжню отруту.

І по-третє, зберігайте квашену капусту правильно: в темному і прохолодному місці.

Калорийность квашеной капусты, польза и вред для организма, полезные вещества и свойства

Квашена капуста для серця

Ця кисленька закуска – справжня «щітка» для судин, оскільки чудово чистить їх від холестерину, так що якщо немає яких-небудь протипоказань, її неодмінно потрібно включити в раціон. Кардіологи вважають кващенную капусту відмінним захисником від інфарктів.

Але з великою обережністю квашену капусту треба їсти при гіпертонії. Зазвичай ця закуска готується з використанням досить-таки великої кількості солі, а вона, що затримують рідину в організмі, приводить до підвищеного тиску.

Але є і хороші новини: приготувати квашену капусту можна без грама солі. У такому разі її можна сміливо включати в раціон навіть гіпертонікам.

Калорийность квашеной капусты, польза и вред для организма, полезные вещества и свойства

Квашена капуста для печінки

Для самого важливого фільтра в нашому організмі – печінки – квашення капусти є прекрасним помічником. Вона сприяє швидкому очищенню крові і самого органу від токсинів, а також володіє протипаразитарну дію.

Але вживання в їжу квашеної капусти у великих кількостях може завдати печінки шкоди. Виною тому надлишок солі, що міститься в цій закусці.

Якщо мають місце такі захворювання, як печінкова недостатність, гепатит або цироз, від її вживання взагалі треба відмовитися. Допускається прийом в їжу тільки некислої квашеної капусти.

Калорийность квашеной капусты, польза и вред для организма, полезные вещества и свойства

Квашена капуста і камені в органах

Неоднозначний підхід до вживання квашеної капусти в медицині має місце і при наявності такої патології, як камені в людському організмі. Наприклад, до того, як ці утворення з’являться, вживати квашену капусту настійно рекомендують.

В ній є речовини, що руйнують молекули сечової кислоти, яка кристалізується і осідає в суглобах при такої хвороби, як подагра. Та й взагалі, квашена капуста здатна відрегулювати кислотно-лужний баланс в організмі, який при цій хворобі порушується.

Перешкоджає квашена капуста утворення каменів і сечовидільної системи (нирки, сечовий міхур). Також її можна вживати для профілактики жовчнокам’яної хвороби.

Але якщо захворювання вже з’явилося або є ще якісь супутні недуги, до вживання квашеної капусти слід підходити дуже обережно.

Так, наприклад, при сечокам’яній хворобі вона практично протипоказана, оскільки високий вміст в ній кальцію призведе до збільшення каменів. Також при цьому захворюванні не можна їсти квашену капусту з додаванням солі. Те ж стосується і жовчнокам’яної хвороби, і подагри.

При захворюваннях сечовидільної системи квашена капуста з сіллю небезпечна ще й тим, що викликає набряки, які і без того супроводжують цим недугам.

Калорийность квашеной капусты, польза и вред для организма, полезные вещества и свойства

Чоловіча закуска

Особливу увагу на цю закуску слід звернути представникам сильної статі. Велика частина «чоловічих» проблем зі здоров’ям пов’язана з неправильним харчуванням, наслідком якого стає надлишок холестерину в крові.

Далі він збирається в бляшки, закупорює судини, викликаючи застої крові. А це призводить до таких проблем, як імпотенція, простатит та еректильна дисфункція.

Так що якщо немає протипоказань, чоловікам і хлопцям потрібно неодмінно включити квашену капусту в свій раціон. Але знову ж таки це палиця про два кінці.

При наявності простатиту її вживання, навпаки, потрібно звести до мінімуму, оскільки молочна кислота, що міститься в цій закусці, а також надлишок клітковини можуть викликати метеоризм, що при проблемах, так скажемо, нижньої частини тіла вкрай небажано.

Калорийность квашеной капусты, польза и вред для организма, полезные вещества и свойства

Продукт краси

Надає квашена капуста певний позитивний вплив і на зовнішність. Дівчатам, дівчатам і жінкам не варто обходити цей продукт. Він досить ефективно застосовується в домашній косметології.

Наприклад, її сік можна включати до складу домашніх масок для обличчя, робити протирання і примочки. Особливо він корисний для жирної шкіри: допомагає нормалізувати роботу сальних залоз, дбайливо очищає шкіру і звужує пори.

Велику користь зовнішності приносить також кальцій – вітамін краси, – який міститься в квашеній капусті в надлишку. Він надає профілактичну і лікувальну дію на шкіру і волосся (робить їх здоровими і гладкими).

Що найприємніше, цей продукт вкрай рідко викликає алергію. Більш того, квашена капуста дуже корисна при захворюваннях шкіри, таких як екзема. Завдяки високому вмісту вітаміну С квашена капуста сприяє швидкому загоєнню ранок і загальному зміцненню імунітету (що є відмінною профілактикою застуд і захистом від мікробів).

Калорийность квашеной капусты, польза и вред для организма, полезные вещества и свойства

Квашена капуста: і мамам, і дітям

Всі знають, що під час вагітності, а особливо на ранніх термінах, жінок тягне на солоненьке. Але помічено також, що кислого майбутнім матусям хочеться не менше. Так, багато у першому триместрі вагітності накидаються на квашену капусту.

Причини зрозумілі: з зародженням нового життя, яка вимагає величезної кількості корисних речовин, усі вони йдуть з організму матері в організм плода. А де, як не в квашеній капусті, знайти мало не весь список життєво важливих мікроелементів?

Але потребу в ній відчувають не тільки вагітні. Так, тяга до цієї закуски може виникнути при частих стресах. В даному випадку організму потрібні мінеральні солі, що містяться у квашеній капусті.

З причиною потреби розібралися, але можна її задовольняти, вдосталь поїдаючи цю закуску при вагітності? Однозначно, якщо немає інших протипоказань. Квашена капуста при вагітності заповнить запаси вітамінів, зміцнить імунітет і вирішить проблему закрепів, часто мучать майбутніх матусь.

Калорийность квашеной капусты, польза и вред для организма, полезные вещества и свойства

Так що при вагітності їжте квашену капусту досхочу, оскільки після народження малюка у разі грудного вигодовування від неї доведеться відмовитися. Якщо годуюча мати буде вживати в їжу квашену капусту в період лактації, це практично зі стовідсотковою ймовірністю спровокує коліки у малюка.

Також вживання солоної закуски в період гв може викликати алергію у дитини. Тому краще повністю виключити такий специфічний продукт з раціону.

Коли дитина навчиться харчуватися окремо від матері, квашену капусту можна починати включати в його раціон приблизно з 2-3 років, але важливо, щоб при цьому в її складі не було солі і оцту. Давати ж цей продукт не варто, навіть є дитина сама проявляє бажання.

Кількість споживаної дитиною квашеної капусти теж потрібно обмежувати. На правах дорослого він може починати поїдати її у віці не молодше 5 років.

Калорийность квашеной капусты, польза и вред для организма, полезные вещества и свойства

А якщо об’єднати?

Якщо немає ніяких протипоказань, питання викликає сумісність квашеної капусти з іншими продуктами харчування. І завжди стоїть осібно тема її сполучуваності з молочними продуктами.

Тут суворе «ні» слід сказати тільки молока, оскільки кислота, що міститься в квашеній капусті, викликає його моментальне згортання, так що як мінімум дискомфорт у шлунку при такому тандемі вам забезпечений.

А ось що стосується кисломолочної продукції (кефір) і сиру, тут ніяких заборон немає. З капустою вони чудово гармоніюють. Більш того, часто виступають разом як основних складових дієт для схуднення.

Калорийность квашеной капусты, польза и вред для организма, полезные вещества и свойства

Ця традиційна російська закуска, як виявилося, продукт неоднозначний: приносячи користь в одному випадку вона може завдати шкоди іншому. Але якщо немає ніяких протипоказань, квашеній капусті однозначно потрібно сказати «так» і гостинно впустити її на свій стіл.

Так що хрустите на здоров’я!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: