Кавун: користь і шкоду для здоров’я людини Для жінки коли його є Для чоловіків Калорійність

Кавун – це не тільки смачний і корисний продукт, але ще й справжній порятунок від спраги в спекотний і задушливий літній день. Більшість з нас люблять цей плід і використовують його сік в якості освіжаючого напою. Є такі ласуни, які воліють кавун на десерт, можна в компанії з іншими фруктами.

Ця величезна солодка ягода володіє безліччю корисних і цілющих властивостей, але при її вживанні варто дотримуватися певну норму і враховувати наявні протипоказання. Про користь і шкоду кавуна можна отримати більш детальну інформацію з даної статті.

Харчова цінність, хімічний склад і калорійність кавуна

Арбуз: польза и вред для здоровья человека Для женщины когда его есть Для мужчин КалорийностьКавун – низькокалорійний продукт, який рекомендований в різних дієтах для зниження зайвої ваги за короткі терміни. При вживанні кавуна шлунок наповнюється, з’являється відчуття насичення, але калорій організм отримує мінімальну кількість.

Трохи більше 90% плоду складає вода, 0,1 – жири, близько 0,5% — білки, приблизно 7 – 7,5% — вуглеводи.

Хімічний склад

Склад плода свідчить про його величезною корисності та індивідуальності. В соку і м’якоті кавуна є: вітаміни – А, В, Е, С, К, РР; мінерали – залізо, калій, кальцій, натрій, магній, фосфор, мідь, селен, йод, цинк, марганець та інші; замінні і незамінні амінокислоти; біологічно активні речовини. Всі хімічні складові грають важливу роль у людському організмі і позитивно впливають на здоров’я.

Норма вживання в день, скільки потрібно з’їсти

Арбуз: польза и вред для здоровья человека Для женщины когда его есть Для мужчин КалорийностьВ якій кількості можна вживати кавун — однозначної відповіді немає, все залежатиме від віку, наявних захворювань та індивідуальних особливостей людини. У перший раз обсяг з’їденого продукту не повинен перевищувати сто грамів. При нормальному сприйнятті добову норму можна поступово збільшити до невеликого за розміром кавуна вагою близько одного — півтора кілограмів, дітям – не більше двохсот грамів в день.

Тим, хто перебуває на кавуновій дієті, допускається вживати по півтора – два кілограми в день (якщо всі інші продукти, а також чай і каву в ці дні під забороною).

Чим корисний кавун для організму жінки

«Ягода молодості» — так називають кавун багато жінок, тому що він позитивно впливає не тільки на загальний стан організму, але і уповільнює процес старіння. Досить з’їдати дві – три часточки щодня в кавуновий сезон і жінка буде відчувати себе бадьорою і енергійною, а виглядати свіжою і молодшою.

Арбуз: польза и вред для здоровья человека Для женщины когда его есть Для мужчин КалорийностьКористь солодкого плоду складається з декількох пунктів:

  • після лікування антибіотиками кавун рекомендується в їжу для відновлення мікрофлори шлунка та кишечника;
  • при регулярному прийомі кавуна і обмеження в їжі з високою калорійністю, сприяє спалюванню жирів і позбавлення від зайвих кілограмів;
  • зміцнює волосся, нігті, позитивно впливає на стан шкірних покривів;
  • призупиняє ознаки старіння;
  • позбавляє від сильних головних болів, мігрені, безсоння;
  • є прекрасним профілактичним засобом від онкологічних захворювань;
  • міститься у складі речовина цитрулін стимулює статевий потяг.

Корисні властивості кавуна при вагітності

У період вагітності кавун допомагає позбутися набряків на ногах і болісної печії, він заспокоює нервову систему, знімає нервову напругу, хвилювання, тривожність, позитивно впливає на розвиток плода та знижує ризик передчасних пологів, викидня.

В останні два місяці перед пологами вживання кавуна краще скоротити до мінімуму. Це пояснюється тим, що він підвищує навантаження на нирки і сечовий міхур, що вже і так відбувається з-за зростаючого малюка в животі у мами. Сильний сечогінний ефект може нашкодити вагітній жінці і сприятиме дуже частого відвідування туалету.

Користь кавуна для чоловіків

Арбуз: польза и вред для здоровья человека Для женщины когда его есть Для мужчин Калорийность

  1. Кавун позбавляє від помірної і сильної болі в м’язах після напружених тренувань і посилених занять у спортзалі.
  2. Він розширює кровоносні судини, що сприяє появі сильного сексуального потягу.
  3. При регулярному вживанні кавунового соку або декількох часточок кавуна щодня (не менше п’яти – шести штук) поліпшується ерекція, і відновлюються згасаючі сексуальні функції.
  4. Кавун є профілактичним і лікувальним засобом від безпліддя.
  5. Чистить печінку від шлаків і токсинів, слідів алкоголю, відновлює здоров’я після похмілля.
  6. Розщеплює дрібні камені в нирках і сприяє виведенню піску.

Кавун для дітей: користь і з якого віку давати

Арбуз: польза и вред для здоровья человека Для женщины когда его есть Для мужчин КалорийностьКавун в дитяче харчування не рекомендується включати раніше двох – трьох років. При першому вживанні не варто давати більше 50 грамів, так як можлива алергічна реакція. Після доби і відсутності негативних наслідків кавун дають дитині з урахуванням примірної добової норми:

  • від двох до двох з половиною років – від 50 до 150 грамів;
  • від двох з половиною до трьох років – від 150 до 250 грамів;
  • від трьох років – 250 – 400 грамів.

У складі солодких плодів містяться цінні для дитячого організму компоненти, які надають різну позитивний вплив на здоров’я чи є хорошим профілактичним засобом.

  • Вода добре втамовує спрагу в спекотний день і перешкоджає обезводнення організму.
  • Клітковина сприяє нормальній роботі шлунка і кишечника, є профілактичним засобом при запорах.
  • Для лікування недокрів’я і анемії у складі кавуна є залізо.
  • Для підвищення настрою і зміцнення імунітету, а також для поліпшення мозкової діяльності на допомогу прийдуть численні види вітамінів.
  • Глюкоза і фруктоза принесуть заряд бадьорості і додадуть позитивної енергії.
  • Калій і магній необхідний дітям з крихкими кровоносними судинами для їх зміцнення.

Вживання кавуна при різних захворюваннях

Арбуз: польза и вред для здоровья человека Для женщины когда его есть Для мужчин КалорийностьПри наявності будь-якого захворювання норму вживання кавуна краще обговорити зі своїм лікуючим лікарем. Адже важливо не тільки отримати задоволення від смачного продукту, але ще й не нашкодити. Наприклад, при діабеті кількість солодкої ягоди краще обмежити, а при ниркових проблеми – навпаки, збільшити до двох кілограмів м’якоті в день.

При діабеті

Діабетикам рекомендується вживати кавун в помірних кількостях в якості замінника солодощів. Він також корисний здатністю виводити з організму шкідливий холестерин.

При гіпертонії

Кров очищується від шкідливих речовин, навантаження на серце і ризик виникнення інфаркту знижуються, підвищений тиск поступово нормалізується.

При застуді

Простудні захворювання часто супроводжуються високою температурою, при якій організм зневоднюється. Кавун може стати в цей період не тільки джерелом додаткової енергії, але і заповнить запас води в організмі.

Для печінки і підшлункової залози

Печінка є надійним фільтром нашого організму, який «засмічується » при збої в роботі шлунково-кишкового тракту. Кавун відновлює роботу органів травлення, виводить токсини і всякі шкідливі речовини, чистить жовчні канали і допомагає печінці працювати повноцінно.

При захворюваннях нирок

Поширена ниркова проблема – це камені, які утворюються в результаті порушеного обміну речовин. Кавун сприяє його відновленню, а також зняттю запалення (нирок і сечового міхура) і виведенню солей, шлаків, піску і дрібних каменів. Сечогінний ефект кавуна ефективно очищає нирки.

Терапевтичний ефект кавунових кірок і насіння

Арбуз: польза и вред для здоровья человека Для женщины когда его есть Для мужчин КалорийностьКавунові кірки – це:

  • корисні мікроелементи, вітаміни, антиоксидант і безліч інших корисних хімічних елементів;
  • боротьба із зайвою вагою і тривожністю, з занепокоєнням без причини і нервовими розладами;
  • зняття м’язового болю після спортивних навантажень, головного болю;
  • усунення набряклості, сильний сечогінний і жовчогінний ефект;
  • зволожуючі і живильні маски для шкіри.

Кавунові кірки можна додавати в салати з овочів і фруктів, їх можна смажити як кабачки або разом з м’ясом і картоплею. Спочатку тверду верхню шкірку (зелену) повністю зрізують, а решту (білу) нарізують на невеликі шматочки. Висушені кірки заварюють окропом, настоюють кілька хвилин і п’ють як чай. Для зняття головного болю свіжі кірки прикладають на лобову область.

Кавунові кісточки – це:

Арбуз: польза и вред для здоровья человека Для женщины когда его есть Для мужчин Калорийность

  • ефективний засіб від глистів;
  • ефективний відвар при шкірних захворюваннях, кровотечах;
  • настойка для зниження високої температури.

З насіння кавуна готують настойки, відвари, подрібнюють для компресів і примочок, а також сушать і вживають в свіжому вигляді.

Корисні напої з кавуна

Арбуз: польза и вред для здоровья человека Для женщины когда его есть Для мужчин Калорийность

Смузі

Для приготування смузі на основі кавуна використовуються різні додаткові складові: екзотичні або звичні для нас фрукти, пряні трави, йогурти та інші продукти. Всі інгредієнти змішують за допомогою блендера до однорідності і насолоджуються букетом смаків і ароматів. Кількість кожного інгредієнта залежить від індивідуальних переваг і може бути змінена за вашим бажанням.

Варіанти смузі:

  • м’якоть кавуна, мед, листя м’яти, йогурт, кориця;
  • м’якоть кавуна, ківі, м’ята, йогурт, лід;
  • кавун, ананас, ванілін, йогурт з персиком;
  • шматочки кавуна, полуниця, банан, листя м’яти;
  • кавун, вишня, банан, м’ята;
  • м’якоть кавуна, полуниця, йогурт, вівсяні пластівці, лимонна цедра.

Освіжаючий напій

Арбуз: польза и вред для здоровья человека Для женщины когда его есть Для мужчин КалорийностьУ спекотні літні дні важко обійтися без освіжаючих прохолодних напоїв. Одним з популярних напоїв літа є лимонад на основі кавунової м’якоті і м’яти.

Для його приготування знадобляться такі продукти: приблизно один кілограм кавунової м’якоті без кісточок, півтора лимона середніх розмірів, сто грамів цукрового піску, щедра жменю свіжих м’ятні листя.

Спочатку у велику ємність потрібно вичавити лимонний сік, туди ж покласти лимона, цукор і листя м’яти. Усе ретельно перетирають за допомогою дерев’яної ложки, додають збиту в блендері і проціджену через сито м’якоть кавуна (тобто вже сік) і шматочки льоду.

Коктейль (безалкогольний)

Арбуз: польза и вред для здоровья человека Для женщины когда его есть Для мужчин КалорийностьІснує безліч простих безалкогольних коктейлів, які теж готують за допомогою блендера. Вони відрізняються неповторним смаком, свіжістю і індивідуальним смаком, додають сил і бадьорості. Необхідно збити всі інгредієнти до стану однорідності і відразу подавати.

Варіанти коктейлів:

  • заморожені кубики кавунової м’якоті (близько 500 грамів), ванільне морозиво (100 грамів), молоко (250 мл), цукор (три столові ложки);
  • кавунова м’якоть і свіжа полуниця (по 500 грамів), кубики льоду;
  • холодна мінеральна вода (300 мл), м’якоть кавуна (500 грамів), лимонний сік, листя м’яти;
  • м’якоть кавуна (600 грамів), два великих банан, кокосове молоко або вершки (200 мл);
  • кавунова м’якоть (близько 1 кг), рідкий мед (одна столова ложка), холодна вода (один стакан), лимонний сік (50 мл), цукровий сироп або цукор (за смаком).

Як розпізнати вміст нітратів у кавуні

Арбуз: польза и вред для здоровья человека Для женщины когда его есть Для мужчин КалорийностьНітратні кавуни часто дуже важко відрізнити від якісних плодів без лабораторних досліджень, але деякі відмінності все ж є. Варто звернути увагу на такі ознаки, які можуть свідчити про наявність нітратів у кавунах:

  • великі плоди вагою більше 4 – 5 кілограмів у перших числах серпня (в цей час великоплідні сорти ще не встигають дозріти природним чином);
  • проколи і чорні крапки на поверхні, які говорять про те, що кавуну «допомогли» вирости і дозріти;
  • неправильна і дивна форма плоду з горбистою поверхнею;
  • смуги на поверхні шкірки не чіткі, а розмиті;
  • наявність невеликих вм’ятин на поверхні;
  • тонкий парафіновий шар на поверхні говорить про довгому зберіганні плода;
  • при розрізуванні м’якоть повинна бути цукристої (наче з дрібних крупинок), а не гладкою і дзеркальної;
  • м’якоть містить прожилки жовтого або оранжевого відтінку (у якісного плоду вони білі).

Які не варто купувати кавуни

Не можна купувати кавуни:

  • на стихійних ринках, без дотримання санітарних норм;
  • без наявності сертифікату якості продуктів;
  • вздовж автомобільних доріг;
  • на самому початку літнього сезону або ранньою весною, такі плоди можуть містити велику кількість нітратів та інших шкідливих речовин;
  • з ушкодженнями на поверхні, а також потріскані і розрізані на частини.

Терміни зберігання цілого і розрізаного кавуна

Максимальний термін зберігання цілого кавуна – не більше 90 – 100 днів. Для зберігання придатні тільки плоди з товстою кіркою, без жодного ушкодження на її поверхні, відсутність вм’ятин, тріщин, цвілі і ознак захворювань. Сприятливі умови – це висока вологість повітря (80 -90%), температура – від 1 до 5 градусів тепла, відсутність освітлення та якісна вентиляція приміщення. Плоди не повинні торкатися між собою.

Розрізаний кавун бажано вживати в той же день, але при необхідності можна потримати в холодильнику близько двох — трьох діб. В теплих умовах вже через десять – дванадцять годин починаються процеси бродіння, продукт стає небезпечним.

Можливу шкоду для організму і протипоказання

Арбуз: польза и вред для здоровья человека Для женщины когда его есть Для мужчин КалорийностьТака корисна ягода як кавун іноді може і нашкодити здоров’ю. Це можливо тільки тоді, коли не враховуються протипоказання. А їх існує чимало. Кавун не можна вживати:

  • при індивідуальній непереносимості;
  • при схильності до алергії;
  • при сечокам’яної хвороби з наявністю великих за розміром екскрементів;
  • при коліті та діареї;
  • при запаленні нирок і сечового міхура;
  • при хронічних захворюваннях шлунка і кишечника;
  • на восьмому і дев’ятому місяці вагітності;
  • у поєднанні з соліннями.

Чим корисний кавун — відео

Всі частини цього популярного плода є корисними і потрібними, а сам кавун – поживним, ароматним і смачним. Головне – враховувати всі заходи безпеки, вживати його в межах рекомендованої норми і по можливості не змішувати з іншими продуктами.

Читайте також:

  • Як вибрати стиглий і солодкий кавун
  • Диня: користь і шкоду для здоров’я людини
  • Гарбуз: користь і шкода для здоров’я
Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: