Кизил-користь і шкода для організму, для здоров’я, скільки з’їсти в день

Важко сказати, скільки років цій культурі. Кісточки кизилу знаходили при розкопках неолітичних пластів. Зустрічається згадка про цілющі властивості рослини в трактатах Гіппократа. У стародавніх народів деяких країн кизил був атрибутикою ритуальних обрядів. На Кавказі досі рослина шанують, як священне.

Хімічний склад і калорійність

Кизил-польза и вред для организма, для здоровья, сколько съесть в день

Плоди залучають, в першу чергу, незвичайним ароматом та освіжаючим смаком. Але не всі, на жаль, знають, настільки потужний цілющий склад у ягід:

  • однієї тільки аскорбінової кислоти міститься 160 мг на 100 г плодів, і вона практично не втрачається при термічній обробці;
  • до 17% у складі присутня цукру (фруктоза і глюкоза)
  • до 10% дубильних речовин;
  • органічних кислот міститься 3,5%, і тут можна виділити яблучну, янтарну і лимонну.

А ще в наявності є ефірні олії, флавоноїди, пектини, антоціани, вітамін Р, мінеральні елементи і т. п. Цінується і кора рослини, що містить глікозид корнин і гіркоти. У листі присутні до 15% дубильних речовин. Кісточки плодів можуть «похвалитися» жирними оліями – на їх частку відводиться 35%.

Кизил низькокалорійний – на 100 г продукту припадає всього 44 ккал. Енергетичну цінність забезпечують вуглеводи, яких у складі 10,5 р.

Скільки ягід кизилу можна з’їсти в день?

Щоб наситити організм вітамінами і мікроелементами, медики і дієтологи радять з’їдати 200 г ягід кизилу кожен день. Найкраще вживати ці плоди у свіжому або сушеному вигляді, так організм отримає максимум користі.

Корисні властивості для організму людини

Кизил-польза и вред для организма, для здоровья, сколько съесть в день

У народній медицині застосовуються всі частини рослин. Вони мають протизапальну, бактерицидну, в’яжучу, жовчогінну та сечогінну дію. Найбільш часто використовуються плоди:

  • при діареях, дизентериях;
  • при перевтомі і занепаді сил під час затяжних хвороб, так як ягоди мають тонізуючу властивість;
  • корисні сердечникам і гіпертонікам;
  • у перетертому вигляді рекомендовані, як противоцинговое засіб;
  • вводять плоди в раціон при захворюваннях ШКТ;
  • відваром плодів лікують грип, ангіну і навіть туберкульоз;
  • піддаються засобу скарлатина і віспа:
  • навіть варення з кизилу допомагає знизити температуру і вгамувати шлункові коліки.

Листя, крім описаних вище дій, сприяють зниженню цукру в крові. У поєднанні з корою допомагають впоратися з нервовими хворобами і склерозом. Відвар коренів допомагає позбутися від каменів у нирках і зняти ревматичні запалення. У зовнішньому застосуванні його використовують при лікуванні виразок, наривів, фурункулів і інших шкірних захворюваннях.

У кизилу є і вузьконаправлені дії, з урахуванням статевої та вікової приналежності.

Користь для жінок

Кизил-польза и вред для организма, для здоровья, сколько съесть в день

Кизилу властиво управляти обмінними процесами. Тому жінки прагнуть вводити ягоду в свій раціон, щоб стежити за фігурою. Плоди володіють антиоксидантними властивостями – не тільки зміцнюють імунітет, але і допомагають відсунути старість.

Корисні плоди при гінекологічних проблемах. Відвари допомагають швидко усунути запалення і відновити сили. Зменшують больовий синдром в менструальний період. Корисно засіб і вагітним – м’яко виводить токсини з організму, позбавляє від анемії, відновлює рівень гемоглобіну.

Для чоловіків

Цю ягоду називають не просто кизилом – в народі існує приставка «чоловічий». Здавна кисло-солодкі плоди цінувалися за здатність підвищувати чоловічу потенцію. Нормалізує кизил сечостатеву систему. Також корисний при подагрі і є хорошим профілактичним засобом від раку передміхурової залози.

Сильній половині людства, зайнятими на важких і шкідливих виробництвах, відвари кизилу допоможуть зняти втому м’язів, вивести шкідливі токсини з організму, зміцнити нервову систему.

Для дітей

Дітям корисні відвари плодів при застудах. Можна з цією метою додавати в звичайні чаї кизилове варення (особливо при високій температурі). Засіб допоможе не тільки підвищити імунітет, але і посприяє гарному апетиту.

Надає кизил позитивний вплив на розвиток зростаючого організму, направляючи обмінні процеси в потрібне русло. Якщо періодично вводити маленьким дітям в раціон плоди кизилу, можна уникнути рахіту.

При лікуванні діареї малюкам не рекомендовані відвари – краще робити з ягід кисіль. Для цього 3 ст. л. плодів (свіжих або сухих, попередньо розмочених) заливають склянкою води і варять, поки не загусне. Стакан киселю поділяють на 3 рази і дають дитині перед їжею.

Кизил сушений — корисні властивості

Кизил-польза и вред для организма, для здоровья, сколько съесть в день

При усушці ягоди практично не втрачають своєї корисності. Тому всі описані вище властивості притаманні і сушеним плодам. Їх можна просто жувати або заварювати як чай. Але захоплюватися продуктом не слід, взявши до уваги потужний хімічний склад.

Кісточки кизилу: користь і шкода

Раніше кісточки висушували, перемелювали та отримували сурогат кави. Але більше цінується ця частина плода за здатність ефективно вилікувати тяжкі форми геморою. Цілющі олії, що входять до складу кісточок, мають антибактеріальні, протизапальні, ранозагоювальні властивості.

Кизил-польза и вред для организма, для здоровья, сколько съесть в день

Застосовують відвари з кісточок для миття голови при себореї. Притаманні засобу і зазначені вище цілющі властивості.

Але слід враховувати тонізуючу дію (і не тільки кісточок), тому приймати цілющі препарати перед сном не рекомендується. Протипоказані вони і надто збудженим людям.

Не варто забувати, що в кісточках багато дубильних речовин. Тому при запорах вони тільки погіршать ситуацію.

Застосування в лікувальних цілях

Кизил-польза и вред для организма, для здоровья, сколько съесть в день

Існує безліч рецептів використання плодів кизилу та інших частин рослини. Багато з них універсальні. Пропонується скористатися деякими домашньої терапії.

При простудних захворюваннях

  1. Щоб швидко позбутися від хвороб дихальних шляхів, пропонується приготувати відвар з 2-х ст. л. плодів, залитих склянкою окропу. Варять 30 хвилин на повільному вогні і відразу проціджують. Долив гарячої води до початкового об’єму, приймають по ½ склянки тричі на день.
  2. Можна приготувати настій з листя (1 ст. л.). Заливають склянкою гарячої води і кип’ятять 15 хвилин. Потім настоюють, поки засіб не охолоне, і проціджують. Приймають по третині склянки перед їжею.

При обміні речовин і нервових захворюваннях

  1. Беруть листя кизилу і плоди шипшини (3 частини), листя м’яти (2 частини) і меліси (1 частина). 100 г подрібненого збору заливають холодною водою (600 мл) і настоюють в прохолодному місці 12 годин. Потім ставлять на вогонь, кип’ятять 5 хвилин і, знявши з плити, витримують під кришкою півгодини. Пити тричі на день по склянці напою через годину після прийому їжі.
  2. Потрібно взяти кору молодих гілок кизилу (1 ст. л. подрібненої сировини) і залити холодною водою (350 мл). Наполягають і готують, як у попередньому рецепті. Приймають по півсклянки за тією ж схемою.

При каменях у нирках

Подрібнивши коріння кизилу, беруть 10 г сировини заливають літром води. Уварюють до 1/3 об’єму і проціджують. Приймати потрібно по півсклянки тричі на добу. Курс лікування становить 10 днів. Потім роблять перерву на 2 тижні.

Домашні рецепти з кизилом

Навіть якщо немає серйозних проблем зі здоров’ям, рекомендується періодично вводити ягоди в свій раціон, як корисну вітамінну добавку. Нижче наводяться рецепти, показують, як можна використовувати продукт.

Корисні напої

Кизил-польза и вред для организма, для здоровья, сколько съесть в день

  1. Рекомендується приготувати смачний ароматний чай, взявши склянку свіжих плодів без кісточок. З ягід вичавлюють сік і відокремлюють його від мезги. Вичавки заливають водою (1 л), додають цукор (за смаком), всипають 4 ст. л. чорного чаю і доводять до кипіння. Настій проціджують і з’єднують з кизиловим соком. Напій розливають по чашках, кладуть скибочки лимона і подають до десерту.
  2. Кизиловий компот можна приготувати за таким рецептом. 2 склянки стиглої ягоди промивають і розминають. Заливши холодною водою (2 л), ставлять на вогонь і кип’ятять кілька хвилин. Потім проціджують, додають за смаком цукор. Можна пити теплим, але якщо охолодити компот на льоду, вийде приємний тонізуючий напій.

Компот варто заготовити і на зиму, якщо плоди розкласти по банках і залити цукровим сиропом. В даному випадку на 1 кг ягід знадобиться 350 мл води і 650 г цукрового піску.

Джем

Кизил-польза и вред для организма, для здоровья, сколько съесть в день

Джеми подають до чаю в якості доповнення до бутербродів з маслом, їх використовують як начинку в пироги або їдять, як самостійний десерт, насолоджуючись приємним смаком. Щоб зробити солодку заготівлю на зиму, діють за таким алгоритмом:

  • промиті плоди (1 кг) позбавляють від кісточок і тиснуть ложкою;
  • заливають водою (4 склянки) і уварюють півгодини;
  • вводять 2 кг цукру і, постійно помішуючи, доводять до потрібної густоти.

По консистенції варення з кизилу повинен бути щільніше варення. Фасують по банках в гарячому стані і відразу ж закривають кришками.

Варення з фруктозою

Кизил-польза и вред для организма, для здоровья, сколько съесть в день

Щоб кизил став більш корисним діабетикам рекомендується готувати варення без цукру, з додаванням фруктози. Вона додатково підкреслить аромат і смак ягід. Правда, одне з властивостей цього солодкого продукту, – здатність висвітлювати. Тому приготоване варення вийде ніжно-рожевим. Взявши 2 кг стиглих ягід, приступають до таких дій:

  • кизил очищають від кісточок;
  • ставлять варити сироп з 4-х склянок води та 1,3 кг фруктози;
  • у готовий розчин укладають дерен і варять до потрібної консистенції.

Або надходять по-іншому – проварюють 10-15 хвилин і знімають з вогню. Давши настоятися добу, знову прокипячивают і відставляють. Закінчують варіння на третій день.

Слід взяти до уваги, що варення на фруктозі зберігається не так довго, як цукрове. Щоб насолоджуватися десертом до наступного сезону, його доведеться тримати в холодильнику.

Желе

Кизил-польза и вред для организма, для здоровья, сколько съесть в день

Завдяки великому вмісту пектинів в ягодах кизилу, десерти добре желируются. Тому пропонується потішити дітвору їх улюбленим ласощами. Для приготування желе знадобляться переспілі плоди:

  • ягоди розминають товкачем і видаляють кісточки;
  • пюре викладають в емальований таз і заливають водою, щоб вона злегка покривала масу;
  • уварюють до розм’якшення, потім протирають через сито і ще раз – через 4 шари марлі;
  • отриманий сік повертають в каструлю;
  • додають цукор з розрахунку 700 г на 1 л соку;
  • уварюють до загусання.

Якщо в будинку є соковарка, то краще скористатися йому. Тоді не доведеться фільтрувати, не віджимати, щоб отримати якісний сік. А з решти вичавок можна зварити джем.

Соус до м’ясних страв з кизилу — відео

Протипоказання

Кизил-польза и вред для организма, для здоровья, сколько съесть в день

Про можливу шкоду кизилу вище вже згадувалося. До цього слід додати наступне:

  • враховуючи велику кількість кислот в ягодах, вони не рекомендовані людям з підвищеною кислотністю шлункового соку;
  • вагітним хоч і показаний кизил, але вживати препарати потрібно в малій кількості, так як вони діють збудливо і провокують запори;
  • з цієї ж причини з обережністю дають відвари, киселі і ягоди дітям.

Що стосується годуючих мам, то їм вживати кизилові кошти можна тільки після консультації з лікарем. А при виразці шлунка препарати на основі кизилу завдадуть істотної шкоди.

Корисні властивості кизилу для здоров’я — відео

Висновок

Кизил – не настільки рідкісна ягода, але частіше зустрічається, як дикоросами. В основному, культивують рослина на Кавказі і в Криму. Але якщо пошукати, то і в інших регіонах можна знайти невеликі насадження кизилу. В супермаркетах продається заморожена ягода, а в аптеці, якщо пощастить, можна купити сушені плоди.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: