Помідори рецепт на зиму: калорійність, консервування та соління, дуже смачно

Помідор – це незамінний у сучасної людини продукт. У кулінарії його застосовують дуже широко, а кількість цікавих рецептів постійно зростає. З нього можна робити смачні соуси (наприклад, кетчуп або аджику), додавати в салати (разом з капустою, морквою, кабачками, огірками, перцем та іншими овочами), використовувати як інгредієнт в піцу, швидко малосолить їх в поліетиленовому пакеті.

Влітку овоч можна швидко і просто прибрати в морозилку до потрібного часу. Але також з томатів можна робити відмінні заготовки на зиму, які будуть відмінно зберігатися дуже довго. Можна, звичайно, і купувати взимку тепличні помідори. Але заготівлі сезонних овочів куди краще!

У овочевих заготовок є безліч переваг. Консервація з помідорів – це хороший спосіб зберегти корисні властивості продукту і поповнити свій раціон в холодну пору року вітамінами, яких дуже багато в домашніх закрутках. До того ж, овочева закуска на зимовому столі виглядає красиво, як на картинці.

Способів заготовити овоч на зиму просто море: закатати в банку під кришку, засолити в бочці, каструлі, пластиковому контейнері, готувати у власному соку, часточками, половинками або з хрусткими огірочками в рослинному маслі, зі стерилізацією і без.

Нарівні з солоними огірками в зимовий період часу серед закаток у підприємливих господинь йдуть солоні томати. Вони надзвичайно смачні вприкуску з відварною картоплею, так і як закуска на столі будуть до місця.

До того ж, такий продукт має чималий термін зберігання (в холодильнику, в льосі або просто коморі), а також не втрачає своєї цінності та користі протягом багатьох місяців.

Обережно: ніколи не употрябляйте помідори з банки, в якій проржавіла кришка. Шкідливі речовини вже в продукті!

Помидоры рецепт на зиму: калорийность, консервирование и соление, очень вкусно

Приготувати ці пасльонові можна різними способами: в бочках, у відрах або в простих літрових банках. На просторах інтернету є безліч цікавих покрокових рецептів з фото і відео, які навчать будь-яку господарку.

У кожному рецепті є своя родзинка і секретний інгредієнт: оцет, горілка, аспірин, лимонна кислота, цибуля, часник, мед, олія, листя хрону, гірчиця, різна зелень… Все це потрібно для того, щоб готові закачування не вибухнули і мали незвичайний пікантний смак.

Якийсь із цих способів напевно сподобається вам найбільше і стане вашим улюбленим!

Користь і шкода для організму

В першу чергу хочеться відзначити той факт, що помідор – незаперечний борець з раковими захворюваннями і мутації ДНК. Всі про це чули, але мало хто замислювався, в якому вигляді варто вживати помідор для профілактики цієї страшної хвороби.

Справа полягає в тому, що користь солоних помідорів значно вище користі свіжого овоча в боротьбі з хворобою. В томатах міститься така речовина як лікопін, який є потужним природним антиоксидантом. І він активується в овочі тільки в готовому, а не сирому вигляді.

Але не тільки профілактика онкології можлива при вживанні в їжу помідорів. У доповнення до нього йде ще один «помічник» – альфа-томатін, який бореться з вже утворилися шкідливими клітинами.

Вже на цьому етапі можна судити про корисні властивості солоних помідорів, але це далеко не все.

Порада: у своєму складі помідори містять так всім відомий «гормон радості», тому обов’язково внесіть томати в раціон харчування – і ви цілком зможете впоратися з неврозами і депресивним станом.

Також томати покращують кишкову перистальтику, допомагаючи впоратися із запорами. Насіння цих червоних овочів – відмінний засіб для профілактики утворення тромбів в судинах, так як мають властивість розріджувати кров.

До всього іншого, помідор – джерело вітамінів і корисних речовин. У нього входить вітамін А, К, РР, група вітамінів Ст. Також збагачений томат магнієм, цинком, марганцем, залізом, йодом і натрієм.

Незважаючи на безперечну користь, шкоду помідори теж можуть принести. В першу чергу, це можлива поява алергічної реакції. Тому алергікам слід з обережністю ласувати цим продуктом.

Протипоказані томати і людям з каменями в нирках і сечовому міхурі, так як при надмірному вживанні вони можуть спровокувати активне зростання каменів в сечовидільній системі.

Помидоры рецепт на зиму: калорийность, консервирование и соление, очень вкусноПомидоры рецепт на зиму: калорийность, консервирование и соление, очень вкусно

Солоні помідори і діабет 2 типу

Людям, які страждають підвищеним рівнем глюкози в крові, непросто правильно підібрати харчування, адже доводиться вважати мало не кожен грам з’їденої їжі, визначаючи кількість вуглеводів.

На щастя, томати діабетикам є не протипоказано, так як калорійність одного помідора, в тому числі і солоного, коливається в районі 23 Ккал, а глікемічний індекс дорівнює 10, що є всього лише 1/5 від допустимої норми.

До того ж, томат на 93% складається з рідини, а це дозволяє більшою засвоюваність корисних речовин в зв’язку з тим, що вони надходять в організм у розчиненому вигляді.

Інше питання полягає в тому, скільки ж можна їх їсти. Тут краще знати міру і не зловживати таким продуктом.

Солоні помідори при дієті

Перебуваючи в стані схуднення багато дівчат стрімко вивчають придатність всіх продуктів для свого раціону. Енергетична цінність солоних помідорів не висока, але є кілька підводних каменів…

Хоч помідори і відносяться до продуктів з низькою калорійністю, гуру дієтології рекомендують віддавати перевагу свіжим овочам, а не з банки.

В першу чергу слід зазначити, що в ході теплової обробки (хоч і немає процесу варіння) багато корисні речовини, що відіграють не малу роль при позбавленні від ваги, і кислоти піддаються руйнуванню. Заливка гарячим розсолом сильно скорочує кількість корисних складових в закусці.

До всього іншого, в закатках використовується цукровий пісок і сіль, який грає роль бар’єра під час виведення рідини з організму. Сама калорійність солоного помідора дозволяє вживати його людям, які знаходяться на дієті. А ось допоміжні консерванти, які потрібні, щоб банки не вибухали…

У цьому випадку, доведеться визначитися, чого варто сказати «ні» – стрункій фігурі або консервації.

Помидоры рецепт на зиму: калорийность, консервирование и соление, очень вкусноПомидоры рецепт на зиму: калорийность, консервирование и соление, очень вкусно

Солоні помідори під час вагітності та грудного вигодовування

У період очікування дива майбутнім мамам теж варто відмовитися від закаток, і причина криється все в тій же солі. За рахунок того, що вона блокує вихід води, вагітна жінка може зіткнутися з виникненням набряків.

Акуратною потрібно бути і в період лактації і їсти такі продукти тільки після консультації зі своїм лікарем.

При ГВ лікарі-педіатри не рекомендують вживати в їжу томати, щоб не спровокувати у дитини алергію, яка залишиться з ним на все життя.

Порада: якщо хочете перевірити, схильний ваш малюк до алергії, використайте маленький шматок томату і подивіться після декількох годувань (краще поспостерігати протягом доби), немає висипань на тілі немовляти.

Алергічна реакція на томати

Яким би смачним був цей продукт, на жаль, він таїть у собі небезпеку появи алергії. Вона може проявлятися як у вигляді нежитю, сльозоточивості, так і у вигляді висипань по тілу або локалізовано, або повсюдно.

В основному це не стосується жовтого (золотистого) і помаранчевих помідор, тому як в їх складі немає червоного пігменту, який організм може сприймати як чужорідне речовина. Обережними потрібно бути з бурими томатами.

У багатьох алергія може спалахнути навіть при одному тільки насиченому запаху овоча або швидкому контакті з ним. Проявитися реакція на вживання продукту може години через півтора або ж через декілька днів.

Тому варто з акуратністю давати овоч маленьким дітям, особливо якщо ви знаєте про генетичної схильності до алергії у дитини.

Помидоры рецепт на зиму: калорийность, консервирование и соление, очень вкусноПомидоры рецепт на зиму: калорийность, консервирование и соление, очень вкусно

Чому солоні помідори гірчать

Бувають рідкісні випадки, коли ви відкрили баночку солоних помідорів,але залишилися вкрай задоволені результатом. І проблема полягає далеко не в обраній рецептурою. Помідор іноді починає гірчити у зв’язку з вкрай тривалим дозріванням, залежних від несприятливих умов, а саме нестачі світла і тепла. У кінцевому підсумку в овочах накопичується велика кількість соланіну, що і призводить до погіршення смакових якостей.

Помідори і отруєння

Яким би нешкідливим і корисним не здавався цей овоч, заробити отруєння від вживання цілком можливо. В даному випадку все залежить від кількох факторів.

Важливо: перед вживанням помідори обов’язково потрібно мити під струменем проточної води, причому дуже ретельно. В тазу – небажано.

Якщо ви придбали овочі в магазині, то швидше за все, при їх вирощуванні використовувалося не мало хімічних компонентів для стимуляції росту.

Або ж ви просто погано обробили томати перед подачею на стіл.

Також не варто економити на даному продукті, відрізаючи невеликі зіпсовані і гнилі місця, бо як продукти гниття поширюються на весь томат, а не тільки в тому місці, де це спостерігається на поверхні. Вживання такого овочу може завдати чималої шкоди здоров’ю.

Помидоры рецепт на зиму: калорийность, консервирование и соление, очень вкусноПомидоры рецепт на зиму: калорийность, консервирование и соление, очень вкусно

Тяга до солоних помідорів

В принципі, при грамотному підході до складання свого раціону, можна не відмовлятися від солоних помідорів, врегулювавши їх спожите кількість до мінімуму. Але якщо у вас все ж з’явилася непереборна і необґрунтована тяга до цього солоного або маринованному овочу, то варто задуматися. Це може бути сигналом про виникнення хвороби (наприклад, зневоднення або нестача вітамінів і мінералів).

Вибір сорти помідор для соління

Кожна господиня прагне домогтися того, щоб її заготівлі були не тільки смачними, але і привабливим зовні. Велику роль у цьому відіграє вибір сорти помідорів.

Є ті, які будуть ідеально виглядати в салаті, але при попаданні в сольовий розсіл втратять привабливий зовнішній вигляд.

Порада: для солінь вибирайте екземпляри з пружною м’якоттю, що відрізняються своєю мясистостью від родичів по городу. В заготовках вони будуть ідеальні!

Помидоры рецепт на зиму: калорийность, консервирование и соление, очень вкусноПомидоры рецепт на зиму: калорийность, консервирование и соление, очень вкусно

Оптимально віддати перевагу сортам з назвою «Дамські пальчики» або «Сливка». Багато також люблять консервувати помідори черрі. Вони прикрасять будь-який стіл, адже дрібненькі апетитні помідори виглядають, дійсно, по-царськи. Навіть у свіжому вигляді вони виграють за рахунок свого насиченого солодкуватого смаку і малої кількості насіння. Така закуска – просто пальчики оближеш”!

Заготовити солоні помідори на зиму в домашніх умовах можна по-різному: або орієнтуючись на стандарти рецептів, або імпровізуючи на свій лад. І не важливо з якої саме рецептурою ви приготуєте солоні помідори до столу, це не зменшить їх вкладу в здоров’я вас і ваших близьких.

Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: