Виноград – користь і шкода для здоров’я, організму, калорійність

Якщо ви бачили виноградні кисті на лозах, то знаєте, як чарівний аромат, і як притягують погляд стиглі, наповнені п’янким соком ягоди. Існує безліч сортів винограду, і кожен має неповторний смак. Але давайте розберемося, чим же так корисні ці плоди для організму людини, і скільки його можна і потрібно вживати, щоб отримати максимум користі.

Хімічний склад і калорійність

Вітамінний склад винограду воістину унікальний, в нього входять вітаміни групи «В», далі «А», «С», «Е», «Н», «РР», а також практично вся таблиця Менделєєва. Він має велику поживну цінність і володіє лікарськими властивостями.

У 100 г свіжого винограду міститься до 72 ккал. Залежно від сорту винограду, калорійність зменшується або збільшується.

Виноград - польза и вред для здоровья, организма, калорийность

Більш ніж на 80% виноград складається з води, яка надзвичайно цінна для організму. Оскільки в ній розчинені ефірні і дубильні речовини, а до складу входять натуральні моно – і дисахара, білок, мінеральні кислоти і навіть жир.

Харчова цінність (на 100 г продукту)

Білки 0,6 г
Жири 0,6 г
Вуглеводи 15,4 г
Харчові волокна 1,6 г
Вода 80,5 р

Користь винограду для організму

Виноград - польза и вред для здоровья, организма, калорийность

Для дорослих

Ще в глибоку давнину виноград вважали найкращим засобом для лікування багатьох хвороб. Стародавні лікарі порівнювали його з материнським молоком, здатним вигодувати здорову дитину.

І справді важко переоцінити користь цих апетитних ягід з-за унікального комплексу вітамінів та амінокислот, які в них містяться.

Крім цього до складу ягід входять ензими – білкові сполуки, які відповідають за безперебійну роботу всіх органів людини.

Виноград надзвичайно корисний людям, страждаючим:

  • хронічними захворюваннями легенів і бронхів,

Його з успіхом використовують для лікування:

  • гіпертонії,
  • туберкульозу,
  • анемії,
  • нервових стресах.

Виноград настільки корисний, що навіть офіційна медицина використовує його в лікуванні таких захворювань, як подагра, хронічні захворювання нирок і сечового міхура, печінки та шлунку.

Для дітей

Виноград - польза и вред для здоровья, организма, калорийность

Особливо корисний виноград для дітей з ослабленим організмом, які схильні:

  • частих простудних і вірусних інфекцій,
  • з недокрів’ям,
  • слабким набором ваги.

До трьох років дітям виноград не рекомендується давати.

Який виноград корисніше — чорний або зелений?

Виноград - польза и вред для здоровья, организма, калорийность

Чорний і зелений виноград абсолютно різні за смаком, але кожен з них володіє корисними властивостями. Регулярне вживання плодів можуть принести величезну користь організму.

Чорний

Чорні сорти винограду мають найбільш цінними і корисними якостями для організму людини. Саме чорний виноград є лідером за вмістом антоциана, що володіє надзвичайно потужним протизапальну і антиоксидантну дію.

Це унікальна речовина перешкоджає окисленню судин, а також блокує зростання патологічних клітин.

Ягоди чорного винограду корисно вживати для профілактики запальних захворювань, а також вірусних. Плоди поліпшують роботу мозку, перешкоджають погіршенню пам’яті, продовжують молодість і є прекрасним засобом від стресу.

Зелений

Наступним за змістом корисних речовин є зелений виноград. Він містить ресвератол, який навіть гальмує розвиток хвороби Альцгеймера і старечої деменції.

Зелений виноград покращує настрій, знімає втому. Його рекомендується вживати при катаракті, при захворюваннях травної системи, хронічних запорах.

Кишмиш, або зелений виноград без кісточок, штучно виведений з допомогою селекції та містить занадто багато цукру, а концентрація корисних речовин в декілька разів нижча порівняно з чорними ягодами. Але багато хто воліє вживати цей сорт ягід через відсутність кісточок.

Звичайно, абсолютно всі сорти цієї ягоди дуже смачні, так навіщо позбавляти себе задоволення і не побалувати іноді гроном спілого винограду. Адже користь від будь-яких стиглих і свіжих фруктів велика.

Скільки можна з’їдати винограду в день?

Пам’ятайте, що будь-які надмірності шкідливі. Тому перш ніж купувати і їсти виноград кілограмами, подумайте, що ще в давнину лікарі говорили, що крапля ліки лікує, а ложка цього ж ліки може вбити.

Сучасні дієтологи вважають, що не слід вживати в добу більше 200-300 г свіжих ягід, оскільки вони містять багато цукрів, а надлишок вітамінів також шкідливий, як і нестача.

Виноградні кісточки: користь і шкода

Виноград - польза и вред для здоровья, организма, калорийность

Вчені виявили, що в маленьких кісточках міститься маса калію і кальцію. Вітамін «Е» уповільнює процеси старіння у всіх органах людського організму, виводить токсини і шлаки, знижує ризик захворювання раковими захворюваннями, захищає печінку і нирки від руйнування.

Вже кілька років тому виноградні кісточки стали активно застосовуватися в косметології. Вичавки з них використовують для виготовлення антивікових кремів і бальзамів, а комплекс безцінних вітамінів дозволяє зволожувати і живити шкіру колагеном.

Олія виноградних кісточок – корисні властивості

Виноград - польза и вред для здоровья, организма, калорийность

Олія виноградних кісточок – це чудова суміш з сонячних променів, теплого південного вітру і чарівництва матері-природи.

Виноградне масло унікальна тим, що містить хлорофіл, тому має зеленувато-жовтий відтінок. Його консистенція нагадує оливкову олію першого вичавлювання, а аромат дивує легкої горіховою ноткою.

Якщо ви вибираєте масло з виноградних кісточок для внутрішнього вживання, то зверніть увагу на спосіб його отримання. Оскільки метод холодного пресування набагато корисніше, хоча цей продукт буде набагато дорожче.

Олію використовують і в кулінарії, додають в заправку для салатів, маринадів та виготовлення оцту. А також в косметології для виготовлення дорогих і ефективних засобів для догляду за шкірою і волоссям.

Користь виноградного листя

Виноград - польза и вред для здоровья, организма, калорийность

Корисними властивостями володіють не тільки ягоди винограду, але і листя.

В Молдавії і Грузії з листя цієї рослини готують дуже смачну страву – долму, трохи нагадує наші голубці.

Відомо, що настій з листя цієї рослини очищає організм від шлаків і токсинів, а також позбавляє від целюліту.

Для цього потрібно 1 ст. л. сухих подрібнених листків залити 200 г окропу і настояти півгодини, а потім приймати по 50 г тричі на день.

Цим відваром можна полоскати горло при ангінах, а також промивати носоглотку при вірусних інфекціях.

Виноградні листя прикладають до ран, а їх відваром промивають гнійні виразки.

Сушений виноград — цілющі властивості

Виноград - польза и вред для здоровья, организма, калорийность

Вважається, що сушений виноград – ізюм навіть набагато корисніше свіжого винограду, хоча калорійність в’ялених фруктів збільшується в геометричній прогресії.

Ізюм містить багато заліза, калію і кальцію, які чудово засвоюються в поєднанні один з одним.

Тому його рекомендують вживати вагітним жінкам, дітям і людям, страждаючим серцево-судинними захворюваннями і мають проблеми з суглобами.

Крім цього, родзинки допомагає:

  • при захворюваннях ШКТ,
  • покращує роботу печінки,
  • очищає верхні дихальні шляхи від шкідливої мокротиння,
  • знімає набряклість,
  • виводить пісок з сечового міхура,
  • допомагає схуднути, оскільки володіє унікальним вмістом вітамінів і органічних сполук.

Родзинки займає верхній рядок у списку сухофруктів. Він надзвичайно популярний і корисний з-за того, що в ньому зберігаються всі вітаміни і мінерали, що є і в свіжому винограді.

АЛЕ варто пам’ятати, що в ізюмі надзвичайно високий відсоток вмісту цукру, порядку 85-88%, що, природно, позначається на його калорійності.

На 100 г продукту доводиться 260-270 ккал, тому людям, що страждають на діабет і бажають знизити вагу, потрібно їсти його з обережністю.

Види сушеного винограду

  • Світлий (світло-коричневий або золотистий) – виготовляють із світлих або зелених ягід, його назва «сабз». А в народі його називають кишмиш;
  • Жовтий — середнього розміру з великою кісточкою всередині. Його виготовляють з різних сортів світлого винограду;
  • Родзинки бурштинового відтінку — великий з кількома кісточками. Він дуже солодкий і м’ясистий. Його найчастіше виготовляють з винограду, відомого під назвою «Дамські пальчики»;
  • Чорний родзинки з багровим або фіолетовим відтінком виготовляють з ягід винних сортів, без кісточок з пікантним смаком.

У дієтологів вважається найкориснішим чорний родзинки, оскільки його менше всього піддають хімічній обробці.

Саме в ньому міститься величезна кількість антиоксидантів, які сприяють збереженню молодості і здоров’я, а також підтримують імунітет.

Застосування в кулінарії

Виноград - польза и вред для здоровья, организма, калорийность

Дієтологи рекомендують їсти ягоди винограду в свіжому вигляді, як самостійне блюдо. Так як плоди мають насичений, своєрідний смак і не завжди поєднуються з іншими продуктами.

Але досвідчені кулінари готують з винограду прекрасні десерти, екзотичні салати, які не тільки смачні, але і корисні.

Сушений виноград використовують для приготування кондитерських виробів. Багато господині додають родзинки в солодку випічку, в каші. З нього готують компоти і відвари або вживають, як ласощі до чаю.

Вино з виноградних ягід часто використовують для приготування соусів до м’яса, а також для маринування. Крім цього, червоне виноградне вино містить цілющі речовини, які необхідні людям, що страждають анемією або хворобами верхніх дихальних шляхів.

Ще сто років тому таке вино продавали в аптеках, як лікарський засіб. А в наші дні безліч цінних рецептів народної медицини засновані саме на цьому червоному вині.

Дуже корисний сік виноградний, хоча він і містить багато цукру, але ці цукри, що легко засвоюються і виводять з організму, тому не принесуть зайвої ваги нашій фігурі.

Правила зберігання

Якщо ви збираєтеся довго зберігати ягоди, то вибирайте їх з обережністю, не пошкодивши пензлика. Уважно простежте, щоб не було гнилі або цвілі. Абсолютно всі ягоди повинні бути сухими і щільними, покритими невеликою кількістю білого нальоту.

У ящиках

Зберігати його потрібно в дерев’яних ємностях з отворами, щоб забезпечити циркуляцію повітря. Ящики повинні знаходитися в прохолодному і сухому приміщенні. Зазвичай це льох або підвальне приміщення. Вологість повітря в приміщенні повинна бути 80%. А зберігати грона краще при температурі від 0 до +8 °C.

Застосування ємності з водою

Виноград - польза и вред для здоровья, организма, калорийность

Для збереження невеликого виноградного врожаю, грона необхідно зрізати разом з лозою. Потім опустити кінець довгої гілки в пляшку з вузькою шийкою, наповнену водою. Туди ж додайте активоване вугілля. Він не дасть з’явитися шкідливим бактеріям і дозволить зберегти плоди як можна довше.

Щоб пензлик вільно звисала, пляшку розташовують на полицях під нахилом. У такому положенні грона можуть зберігатися до двох місяців.

Протипоказання

Ми так багато говорили про користь винограду й ізюму, що тепер варто трохи сказати про протипоказання. Кому потрібно їсти його з обережністю або зовсім відмовитися від вживання.

Не рекомендують вживати ці ягоди людям:

  • з гострою формою туберкульозу,
  • страждають цукровою хворобою або ожирінням,
  • схильним до сильних набряків.

При загостренні захворювань ШКТ також потрібно відмовитися від свіжих овочів і фруктів, особливо якщо це виразкові форми коліту або гастриту.

Навіть свіжий виноградний сік містить багато кислоти, здатної зруйнувати зубну емаль. Тому варто обполіскувати порожнину рота кожен раз після того, як вип’єте цей напій.

Висновок

У винограду багато корисних властивостей, які благотворно впливають на організм дорослих і дітей. У сезон дозрівання цих плодів вживайте виноград у свіжому вигляді, готуйте напої, консервуйте на зиму. І не забувайте про існуючі протипоказання.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: