Всім привіт! Я вже не одноразово заводила тему про французьких стравах і зараз теж хочу розповісти про один з них. Це десерт у вигляді довгастого пиріжка, волоського горіха і бублика з заварним тістом і з начинкою, звичайно ж це еклер. Коли заводжу про цих солодощах мова, одразу згадую смак з дитинства, як пекла їх бабуся, а потім мама.
Історія походження цього солодкого страви наступна, вона бере свій початок з 1553 року, коли Катерина Медічі переїхала у Францію, при її дворі був кухар Пантерелли, він відкрив заварне тісто і з гордістю назвав його своїм ім’ям. Нова випічка викликала фурор у дворі і її включили в королівське меню.
Сьогодні хочу поділитися з Вами кількома рецептами приготування еклерів в домашніх умовах з різними видами крему. Так само пропоную оцінити дуже смачні кекси в формочках.
Помадка для тістечка може бути абсолютно різною, заварний, сирною, білкової, масляної. Зверху цей десерт так само можна різноманітно прикрасити на свій розсуд, тертим шоколадом, глазур’ю і навіть ягодами. Багато кухарів вважають, що ідеальним дане ласощі має бути довжиною 14 див. Пропоную Вам перевірити, чи так воно насправді.
- Еклери в домашніх умови — Покроковий рецепт
- Простий рецепт еклерів зі згущеним молоком
- Класичний рецепт заварних еклерів
- Як приготувати заварне тісто для еклерів
- Як зробити тістечка з сирною начинкою
- Домашні еклери з лимонним кремом на водяній бані
- Смачні тістечка з білковим кремом
- Еклери зі збитими вершками по-домашньому
- Відео про те, як спекти еклери за гостом срср
Еклери в домашніх умови — Покроковий рецепт
Інгредієнти:
- Молоко — 75 гр.
- Масло вершкове — 75 гр.
- Вода — 75 гр.
- Цукровий пісок — 3 гр.
- Сіль — 3 гр.
- Борошно пшеничне — 100 гр.
- Яйце — 3 шт.
Спосіб приготування:
1. Беремо борошно і обов’язково просіваємо через сито. Воду наливаємо в каструлю (можна взяти воду і молоко в пропорції 50/50), додаємо сіль, цукор, і хороше вершкове масло високої жирності. Доводимо до кипіння, але не кип’ятимо, чекаємо повного розчинення масла.
Порада: Для еклерів краще всього брати борошно з високим вмістом білка.
2. Як тільки масло розчинилося, знімаємо з плити і як можна швидше всипати борошно і перемішати. Потім, знову ставимо каструлю на плиту і заварюємо до тих пір, поки воно не стане однорідним грудкою, зазвичай це займаємо 2-3 хвилини.
3. Розбиваємо яйця в окрему миску, добре збиваємо і проціджуємо через сито, щоб відсіяти непотрібні шматочки білка.
4. Перекладаємо тісто в міксер і вливаємо потихеньку яєчний меланж. Тісто має бути однорідним, тягучим.
5. Беремо кулінарний мішок, надягаємо яку насадку і відсаджуємо тістечка на пергамент, правильніше всього по горизонталі, так краще відбувається циркуляція повітря. Ставимо в розігріту духовку, заздалегідь необхідно розігріти до 180 градусів і випікаємо 30-40 хвилин.
Потім заповнюємо тістечко будь-якою начинкою і насолоджуємося. Приємного апетиту!
Простий рецепт еклерів зі згущеним молоком
Інгредієнти:
- Вода — 125 мл
- Вершкове масло — 80 гр.
- Борошно — 150 гр.
- Сіль — 1/3 ч. ложки
- Цукровий пісок — 1 ч. ложка
- Яйце — 3 шт.
- Для крему:
- Вершкове масло — 100 гр.
- Варене згущене молоко — 1 банка
Спосіб приготування:
1. Почнемо з тіста. У сотейник наливаємо воду, вершкове масло, яке попередньо ми дістанемо з холодильника, щоб воно розм’якло, сіль, цукровий пісок. Ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
2. Після того, як маса закипіла, всипаємо борошно і дуже швидко починаємо перемішувати до однорідної грудки. Залишаємо отриману масу на 15 хвилин остигати.
3. Коли тісто охолоне і не обпалює руки, додаємо яйця і збиваємо з допомогою міксера, веничка або ложки до однорідності.
4. За допомогою кулінарного пакетика формуємо еклери довгастої форми, але це на ваш розсуд, можна зробити і круглої. Ставимо в духовку, розігріту до 170 градусів на 25 хвилин.
Рада: Час запікання залежить від вашої духовки. Так що під час випікання слідкуйте за приготуванням. Коли тістечка готові, то вони повинні легко отлепать від фольги.
5. Займемося начинкою, вершкове масло кімнатної температури збиваємо до білого, додаємо варену згущенку і знову збиваємо до однорідності, крем готовий, ставимо його в холодильник.
6. Залишаємо тістечко остигати, а потім за допомогою шпажки вичищаємо внутрішні перегородки і начиняємо кремом.
Для прикраси можна посипати цукровою пудрою. Приємного апетиту.
Класичний рецепт заварних еклерів
Інгредієнти:
- Для тіста:
- Молоко — 100 мл
- Вершкове масло — 90 гр.
- Вода — 100 мл
- Борошно — 120 гр.
- Яйце — 3 шт.
- Для крему:
- Молоко — 250 гр.
- Цукровий пісок — 100 гр.
- Курячий жовток — 2 шт.
- Ванілін — щіпка
- Борошно — 30 гр.
Спосіб приготування:
1. Перше, що ми робимо, готуємо тісто. У глибоку каструлю наливаємо молоко, воду, кладемо вершкове масло, ставимо на вогонь до закипання.
2. Потім всипаємо борошно і заварюємо тісто секунд 10. Знімаємо з плити, даємо трохи охолонути і додаємо яйця по одній штуці і перемішуємо. Повинно вийде однорідне, не дуже туге тісто.
3. Візьмемо кондитерський пакетик, перекладаємо в нього тісто і видавлюємо на фольгу або пергамент. Кладемо на деко і ставимо в розігріту духовку до 180 градусів на 20-25 хвилин.
4. В цей час готуємо заварний крем. Наливаємо молоко в каструлю, ставимо на вогонь до закипання.
5. У жовтки додаємо цукровий пісок і розтираємо. Вносимо щіпку ваніліну і борошно, добре перемішати.
6. Цю масу маленькими порціями додаємо в кипляче молоко, постійно помішуючи, щоб не було грудочок. Ставимо суміш на слабкий вогонь і постійно помішуємо і уварюємо до стану густої сметани.
7. Готові еклери остуджуємо, робимо невеликий отвір за допомогою ножа, в кондитерський мішок (шприц) викладаємо готовий крем і заповнюємо заготовки.
Наш десерт готовий, за бажанням можна зверху змастити шоколадною глазур’ю. Приємного апетиту.
Як приготувати заварне тісто для еклерів
Інгредієнти:
- Молоко — 100 мл
- Вода — 250 мл
- Вершкове масло — 115 гр.
- Цукровий пісок — 15 гр.
- Сіль — 1 щіпка
- Борошно — 200 гр.
- Яйце — 4-5 шт.
Спосіб приготування:
1. Беремо глибоку каструлю, поміщаємо в неї молоко, воду вершкове масло, цукровий пісок і сіль, ставимо на середній вогонь, постійно помішуємо, доводимо до кипіння, але не даємо кипіти. Коли з’являються перші бульбашки, зменшуємо вогонь до мінімуму.
2. Всипаємо борошно відразу все кількість, інтенсивно починаємо замішувати лопаткою дві хвилини до однорідної маси, знімаємо з плити.
3. Додаємо по одному яйцю і ретельно перемішуємо, щоб вони не зварилися, як тільки вбили одне яйце, кладемо наступне.
4. Беремо досить великий кулінарний пакетик, викладаємо в нього наше готове густе тісто. На деко застеляємо пергаментом і викладаємо тісто у формі еклерів. Вони можуть бути, як і маленькими, так і традиційно довгими. По кожному тістечку зверху проходимся виделкою, щоб вирівняти.
5. Ставимо деко в розігріту духовку до 180 градусів. Через 15-20 хвилин, коли вони вже почнуть підніматися, потрібно швидко відкрити дверцята духовки, щоб випустити пар.
Ще через 10 можна діставати і наповнити начинкою. Приємного апетиту.
Як зробити тістечка з сирною начинкою
Інгредієнти:
- Заварне тісто — 300 гр.
- Крем:
- Сир 5% — 200 гр.
- Масло вершкове — 100 гр.
- Цукрова пудра — 45 гр.
- Згущене молоко — 35 гр.
- Ванільний цукор — 1 ч. ложка
Спосіб приготування:
1. Як приготувати заварне тісто, ви можете подивитися в рецептах які знаходяться вище. За допомогою кулінарного шприца викладаємо на пергамент порції тіста довжиною 12-14 см на невеликій відстані один від одного. Поміщаємо в розігріту духовку до 220 градусів на 15 хвилин, потім зменшуємо до 180 і печемо ще 20 хв.
2. Готуємо крем. Через друшляк протираємо 5% сир, додаємо ванільний цукор і цукрову пудру, ретельно перемішуємо. Збиваємо вершкове масло кімнатної темпери протягом двох хвилин, додамо до нього згущене молоко і продовжуємо збивати ще протягом 1 хвилини. Змішуємо дві маси.
3. Повністю остиглі еклери наповнюємо кремом, попередньо розрізавши навпіл або проробивши отвір.
Зверху посипаємо цукровою пудрою і подаємо до столу. Приємного апетиту.
Домашні еклери з лимонним кремом на водяній бані
Інгредієнти:
- Для тіста:
- Яйце — 3 шт.
- Вода — 160 мл
- Вершкове масл0 — 80 гр.
- Сіль — 2 гр.
- Цукровий пісок — 10 гр.
- Борошно — 100 гр.
- Для крему:
- Цукровий пісок — 10 гр.
- Сіль — 1/4 ч. ложки
- Вершкове масло — 120 гр.
- Лимонний сік — 150 мл
- Лимонна цедра
- Яйце — 3 шт.
- Яєчний жовток — 3 шт.
- Для меренга:
- Яєчний білок — 3 шт.
- Цукровий пісок — 100 гр.
Спосіб приготування:
1. Першим ділом готуємо тісто. У каструлю наливаємо воду, висипаємо сіль, цукровий пісок і масло кімнатної температури. Варимо до тих пір, поки масло не розтопиться.
2. Наступне, що ми робимо всипаємо попередньо просіяне борошно, ретельно перемішуємо, не прибираємо з вогню до тих пір, поки суміш не загусне. Тісто має утворити шар.
3. Знімаємо з плити, перекладаємо в глибоку чашку, остуджуємо, приблизно, до температури тіла. Додаємо яйця і ретельно збиваємо.
4. В кондитерський шприц поміщаємо тісто і видавлюємо його лініями на деко. Попередньо злегка побрызгаем деко, а потім еклери водою. Розігріваємо духовку до 150° і ставимо тістечка на 40-45 хвилин, вони повинні стати злегка коричневими.
5. Тим часом приготуємо крем. У мисці змішаємо яєчні жовтки, цукровий пісок, сіль і цедру.
6. Помішуючи, вливаємо лимонний сік і варимо на водяній бані, постійно помішуючи. Коли крем стає густуватим, кладемо вершкове масло і продовжуємо заважати. Загортаємо в харчову плівку і даємо охолонути.
7. Еклери наповнюємо лимонним кремом, а зверху покриваємо їх меренгою, глазур’ю або кремом.
Смачне явство до чаю готово. Приємного апетиту.
Смачні тістечка з білковим кремом
Інгредієнти:
- Для тіста:
- Борошно — 150 гр.
- Вода — 250 мл
- Масло вершкове — 100 гр.
- Яйце — 4 шт.
- Сіль — щіпка
- Для білкового крему:
- Яйце — 3 шт.
- Цукровий пісок — 180 гр.
- Вода — 50 мл
- Лимонна кислота — 1/4 ч. ложки
- Для глазурі
- Какао — 5 ст. ложок
- Цукровий пісок — 5 ст. ложок
- Олія — 15 гр.
- Молоко 50 мл
Спосіб приготування:
1. У сотейник або маленьку каструлю наливаємо воду, кладемо масло і додаємо сіль, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння, знімаємо з вогню.
2. Відразу ж в один момент висипаємо всю муку і інтенсивно перемішуємо. Добре розтираємо тісто, щоб не було грудок і випарувати надлишки вологи, знову ставимо на вогонь і продовжуємо розтирати, гріємо з усіх боків поки до дна не почне прилипати борошно.
3. Викладаємо тісто в глибоку миску і знову перемішуємо, щоб воно почало холонути. Тепер по одному додаємо яйця і ретельно перемішуємо. Тісто має бути не дуже густим і не дуже рідким.
4. В кондитерський мішок перекладаємо тісто і викладаємо на пергамент або фольгу смужки приблизно 10-12 див. Ставимо в розігріту до 200 градусів духовку на 10 хвилин, потім убавим до 180 градусів і випікаємо ще 20 хвилин.
5. Білки відділяємо від жовтків. Збиваємо на маленьких обертах, поступово збільшуємо до максимуму. І так збиваємо до густої піни.
6. Висипаємо В каструлю цукровий пісок, вливаємо воду, готуємо сироп на середньому вогні. Кладемо лимонну кислоту.
7. Тонкою цівкою вливаємо сироп в крем. Приготуємо глазур. У каструлю на водяній бані, додаємо какао, цукровий пісок, перемішаємо, додамо вершкове масло. Поступово вливаємо молоко і доводимо до потрібної консистенції.
8. За допомогою кулінарного пакету і довгою насадки начиняємо еклери, мачає в глазурі.
Прикрашаємо на свій розсуд. Приємного апетиту.
Еклери зі збитими вершками по-домашньому
Інгредієнти:
- Для тіста:
- Борошно — 150 гр.
- Вершкове масло — 100 гр.
- Вода — 250 гр.
- Яйце — 5 шт.
- Сіль — щіпка
- Для крему:
- Вершки — 500 мл
- Цукровий пісок — 100 гр.
- Ванілін щіпка.
Спосіб приготування:
1. Тісто готуємо таке ж, як і в попередніх рецептах. Наливаємо воду в каструлю ставимо на вогонь, додаємо розм’якшене масло, щіпку солі, як тільки все почне закипати викладаємо всю муку і починаємо інтенсивно вимішувати. Як тільки воно збирається у грудку, замішуємо ще пару хвилин і прибираємо з вогню.
2. Перекладаємо в чашу блендера і як тільки воно охололо по одному вводимо яйця, замішуємо.
3. Перекладаємо в кулінарний шприц і на пергамент викладаємо тісто кільцями. Ставимо в розігріту духовку до 220 градусів на 15 хвилин, потім зменшуємо до 150 градусів і випікаємо ще 10 хвилин.
4. Змішуємо вершки з цукровим піском, ретельно збиваємо і перекладаємо в кондитерський мішок.
5. Розрізаємо тістечко по полам і прикрашаємо так як вам більше подобається, закриваємо зверху другою частиною і посипаємо цукровою пудрою.
Простий рецепт неймовірно смачного десерту. Приємного апетиту.
Відео про те, як спекти еклери за гостом срср
Хочете приготувати чарівно-смачні тістечка, тоді дивіться це відео і відразу ж приступайте до їх готування.
Приємного Вам апетиту!