Напевно у багатьох є своє улюблене, солодке частування, яке нагадує Вам смак з дитинства, таке як пишна шарлотка або сметанник класичний. А у мене це кекси, смачні, солодкі і трохи калорійні.
Це кондитерський виріб випікається в основному круглої або прямокутної форми, в центрі з наскрізним отвором. Вони бувають за складом складні і прості. Поділяються таким чином, якщо до складу тіста входять такі компоненти, як какао, горіхи, родзинки і багато іншого — то це складні.
Історія походження їх почалася в Древньому Римі, тоді гранат, горіхи і родзинки змішували в ячмінне пюре. А вже починаючи з 16 століття стає популярним по всій Європі, їх рецепти різноманітні і численні.
Сьогодні я хочу з Вами поділитися 8 простими, але дуже смачними рецептами приготування даного виробу в домашніх умовах.
Кілька цікавих варіантів приготувань в інших країнах. Наприклад, в США так званий «фунтовий кекс», готують з щільною текстурою він складається з масла, цукру, борошна та яєць, кожен виходить вагою в 1 фунт. На Багамських Островах інгредієнти, які використовують для начинки — фрукти, горіхи і родзинки, їх спочатку витримують в ромі 2-3 місяці. А після процесу випікання тим же самим ромом і поливають заготовки. А зараз поговоримо про те, які все-таки готують в Росії.
- Кекси в формочках зі сметаною — Покроковий рецепт
- Сирні кекси з родзинками в духовці
- Прості кексики з какао по домашньому
- Смачні кекси з малиною
- Мафіни з сиром на кефірі
- Як приготувати кекси без яєць з варенням
- Мандаринові кекси: Смачно і просто
- Відео про те, як приготувати кексики на майонезі в силіконових формах
Кекси в формочках зі сметаною — Покроковий рецепт
Інгредієнти:
- Борошно — 300 гр.
- Яйце — 3 шт.
- Сметана 20 % — 150 гр.
- Цукровий пісок — 150 гр.
- Сіль — 1/4 ч. ложки
- Розпушувач для тіста — 1 ч. ложка
- Рослинне масло — 2 ст. ложки
- Какао за бажанням — 1 ч. ложка
Спосіб приготування:
1. Розбиваємо в глибоку миску 3 курячих яйця, додаємо до них цукровий пісок, ванільний цукор і 1/4 чайної ложки солі, все це ретельно збиваємо блендером, природно, що модно використовувати віник, але це в кілька разів збільшить час.
2. Додаємо 20% сметану і ще раз збиваємо все міксером до однорідності.
3. У борошно додаємо розпушувач і починаємо просіяти в нашу масу. Додайте спочатку половину борошна, перемішайте, подивіться консистенцію і після всипте залишилася. Добре вимішуємо міксером.
Порада: Головне не переборщити з борошном, тісто має нагадувати збиту сметану.
4. Вливаємо 2 столових ложки рослинного масла і тепер доводимо до однорідності за допомогою лопатки.
5. Половину тіста перекладаю в іншу миску і додаю до неї какао. Отримуємо два види тіста. Ви можете зробити тільки одне біле.
6. Далі беремо формочки, якщо це силіконові, то їх змащувати маслом не потрібно, а якщо інші трохи змастимо, присипаємо борошном, щоб кекси легко діставалися. Надлишки борошна стряхиваем, просто перевернемо форму.
7. Форму ми підготували, тепер викладаємо тісто чергуючи біле з шоколадним.
8. Ставимо кекси в духовку на 20-25 хвилин при 180 градусах. Перевіряємо готовність за допомогою зубочистки, вона повинна бути повністю суха і у них повинен з’явитися рум’яний колір.
Дістаємо з форм і звичайно ж даємо охолонути, потім посипаємо пудрою. Приємного апетиту.
Сирні кекси з родзинками в духовці
Інгредієнти:
- Сир — 200 гр.
- Сметана — 2 ст. ложки
- Яйця — 2 шт.
- Вершкове масло — 20 гр.
- Борошно — 180 гр.
- Цукровий пісок — 180 гр.
- Сіль — 1/3 ч. ложки
- Сода — 1/2 ч. ложки
- Родзинки — 50 гр.
- Лимонна кислота
Спосіб приготування:
1. Замочуємо родзинки гарячою водою і дамо трохи набрякнути.
2. Розтопимо 20 гр. вершкового масла. Сир будь-якої жирності викладаємо в миску і розминаємо його виделкою, розбиваємо 2 яйця, додаємо цукровий пісок, сік і вливаємо остигле масло. Все ретельно перемішуємо.
3. Додаємо 2 столові ложки сметани і знову все доводимо до однорідності. Кладемо соду, гасимо її, вносимо трохи лимонної кислоти і наллємо трохи води. Просіваємо в інгредієнти борошно, замішуємо тісто, трохи густіше, ніж на оладки.
4. Родзинки зливаємо, просушуємо, трохи присипаємо борошном, перемішуємо і додаємо в тісто. Ретельно розмішуємо.
5. Форми для випічки змащуємо олією, викладаємо масу в них, трохи більше ніж до половини форми, так як кекси будуть в процесі випікання підніматися. Ставимо в розігріту духовку і випікаємо при 180 градусах 35-40 хвилин.
Готову випічку виймаємо, остуджуємо і насолоджуємося чудовим смаком.
Прості кексики з какао по домашньому
Інгредієнти:
- Яйце — 2 шт.
- Розтоплене вершкове масло — 100 гр.
- Кефір — 200 мл
- Борошно — 250 гр.
- Розпушувач — 100 гр.
- Какао — 30 гр.
- Чорний шоколад — 100 гр.
Спосіб приготування:
1. З допомогою міксера збиваємо яйця, цукровий пісок, до однорідної, світлою і повітряної маси. Потім додаємо остигле розтоплене масло і слідом вливаємо кефір.
Порада: Не варто вливати холодний кефір, прямо з холодильника, дайте йому постояти при кімнатній температурі.
2. Просіваємо всі сухі інгредієнти. Борошно, какао і розпушувач. Робимо ми це для того, щоб позбутися від грудочок. Додаємо в міксер і протягом двох хвилин збиваємо.
3. Подрібнюємо шоколадні шматочки руками або ножем.В результаті повинні вийти невеликі грудочки шоколаду, а не крихта. Можна купити вже готові шоколадні чіпси, але у наших магазин навряд чи є можливість їх знайти.
4. Залишилося додати чорний шоколад в готове тісто, розмішати і дістати формочки.
5. Розкладаємо масу по формах і ставимо в заздалегідь розігріту духовку при температурі 180 градусів, на 18-20 хвилин. Вони повинні як слід підрум’янитися. Їх готовність легко перевіряється за допомогою зубочистки.
Готові Кексики, ну а далі, впевнена знайдете їм застосування. Приємного апетиту.
Смачні кекси з малиною
Інгредієнти:
- Малина — 100 гр.
- Вершкове масло — 100 гр.
- Молоко — 120 гр.
- Борошно — 220 гр.
- Цукровий пісок — 180
- Яйце — 1 шт.
Спосіб приготування:
1. На розігрітій плиті розтопимо вершкове масло, потім до нього додаємо цукровий пісок, збиваємо все, перешиваємо з допомогою віночка.
2. Потім розбиваємо в миску яйця і збиваємо все. Поступово вливаємо молоки і перемішуємо. Всипаємо борошно і замішуємо тісто.
3. Додаємо свіжі або розморожені ягоди малини і змішуємо.
4. Після чого з допомогою ложечки накладаємо тісто у формочки. Ставимо запікатися в духовку при температурі 200 градусів на 15 хвилин.
Дістаємо готові кекси, пригощаємо своїх рідних, згадуємо бабусину випічку. Приємного апетиту.
Мафіни з сиром на кефірі
Інгредієнти:
- Сир — 400 гр.
- Пшеничне борошно — 1 склянка
- Кефір — 100 мл
- Розпушувач — 1,5 ч. ложки
- Яйце — 1 шт.
- Вершкове масло — 50 грам
- Цукровий пісок — 100 гр.
- Сіль — щіпка
- Ванільний цукор — 10 гр.
Спосіб приготування:
1. Розтопимо вершкове масло і залишимо його остигати. Беремо сир, кладемо в глибоку миску, додаємо цукровий пісок, ванілін, добре перетираємо. Повинна вийти кашка.
2. В окремій чашці збиваємо яйце, виливаємо до розчиненому сиру.
3. Додаємо розтоплене, остигле масло, перемішуємо і вливаємо кефір. Змішати просіяне борошно, розпушувач, сіль, і поступово всипаємо до інгредієнтів, замішуємо тісто. Воно має вийти густим.
4. Розкладаємо по формах і ставимо в розігріту духовку до 180 градусів, на 20 хвилин.
Перевіряємо готовність, виймаємо з духовки і використовуємо за призначенням. Приємного апетиту.
Як приготувати кекси без яєць з варенням
Інгредієнти:
- Міцний чай — 0,5 склянки
- Цукровий пісок — 0,5 склянки
- Варення — 0,5 склянки
- Рослинне масло — 2 ст. ложки
- Борошно — 300 гр.
- Сода — 1 ч. ложка
- Лимонний сік — 2 ч. ложки (або оцет — 1 ч. ложка)
Спосіб приготування:
1. Висипаємо в глибоку посуд цукровий пісок, додаємо варення (будь-яка на ваш смак), перемішаємо. Гасимо соду лимонним соком і вливаємо — маса починає пінитися.
2. Потім вливаємо півсклянки міцного не гарячого чаю, 2 ложки олії, за бажанням можна додати корицю.
3. Всипаємо просіяне борошно і ретельно все перемішуємо і тісто готове. Від міцного чаю воно набуває коричневого відтінку.
4. Форму для випікання злегка змащуємо рослинним маслом і рівномірно розподіляємо тісто. Відправляємо випікатися в розігріту до 200 градусів духовку.
5. Випікаємо кекс до сухої палички, протикаємо зубочисткою, якщо вона суха дістаємо. Залишаємо на 5 хвилин у формі, потім виймаємо.
Посипаємо цукровою пудрою і ще гарячий розрізаємо. Неймовірна ніжність. Приємного апетиту.
Мандаринові кекси: Смачно і просто
Інгредієнти:
- Борошно — 350 гр.
- Цукровий пісок — 1 склянка
- Яйце куряче — 3 шт.
- Рослинна олія — 150 мл
- Розпушувач — 1 ч. ложка
- Ванілін — 1 ч. ложка
- Мандарин 1 шт.
Спосіб приготування:
1. Мандарин промиваємо під проточною водою, розрізаємо на невеликі шматочки прямо зі шкіркою і відправляємо в блендер і подрібнюємо.
2. Розбиваємо яйця, додаємо до них цукровий пісок, з допомогою міксера збиваємо, коли маса збита, вливаємо олію, а потім подрібнений мандарин.
3. Всипаємо просіяне борошно з розпушувачем і ваніліном, все ретельно перемішуємо з допомогою міксера або ложки.
4. Беремо будь-які форми, які є у вас, выделываем тісто на деко і ставимо в розігріту духовку на 25 хвилин при 180 градусах.
Виймаємо з форм випічку і йдемо пити чай.
Відео про те, як приготувати кексики на майонезі в силіконових формах
У цьому відео Ви побачите простий рецепт приготування домашніх кексів, які виходять м’які і дуже смачні!
Приємного апетиту!