Напевно, багато хто з нас ще пам’ятають неймовірний запах свіжого хліба з печі? Наші бабусі та прабабусі були справжніми майстрами домашньої випічки! А зараз все інакше – всі поспішають і більшість не бажають витрачати час, набагато простіше заглянути в магазин біля дому і купити чергову булку… Так простіше! Але, якщо трохи задуматися, то очевидний питання: «Чому покупне виріб так довго не псується»? Відповідь ясна – стабілізатори та інші добавки додають термін зберігання, а користі від цього ніякої!
Лікарі і дієтологи розходяться в думці, одні стверджують, що хліб шкідливий, інші, що в помірній кількості він безцінний. Розберемося докладніше: виріб з борошна вищого сорту зовсім не є еталоном якості, набагато корисніше воно буде з грубого помелу. Можна змішати житнє і цільнозернове борошно пшеничне в співвідношенні 4:1 і вийде ідеальний баланс користі, особливо для дітей.
Основний компонент цієї випічки – дріжджі. Багато суперечок про шкоду і користь їх в сучасному світі. Продукт отриманий після хімічної обробки і складається з термофільних грибів сахароміцетів. У складі є вітаміни групи В (корисні для нервової системи, обміну речовин та інших процесах), вітамін С, який благотворно впливає на імунний захист організму і інші мікроелементи.
Отже, давайте ж не будемо зволікати і почнемо приготування цього чудового продукту, без якого не може обійтися людина в сучасному світі.
- Хліб в духовці – простий рецепт без дріжджів і без закваски
- Смачний житній хліб на заквасці
- Простий рецепт білого хліба в духовці на кефірі
- Домашній рецепт сірого хліба з пшеничного борошна
- Як спекти цибульний хліб в духовці
- Хліб з борошна першого сорту
- Покроковий рецепт дріжджового хліба в домашніх умовах
- Відео про те, як запекти хліб на сухих дріжджах швидкого приготування
Хліб в духовці – простий рецепт без дріжджів і без закваски
Користь і простота виготовлення домашнього хліба без дріжджів і закваски неможливо недооцінити. Спробуйте скористатися цим рецептом і точно не пошкодуєте!
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне 350 гр.
- Борошно полбяна (можна використовувати будь-який інший сорт) 50 гр.
- Вода кімнатної температури 300 мл
- Розпушувач 2 ч. л.
- Яблучний оцет 1 ст. ложка
- Рослинна олія 1 ст. ложка
- Сіль 1 ч. л.
Спосіб приготування:
1. Додаємо в ємність з водою яблучний оцет і рослинне масло.
2. З’єднуємо в глибокій посуді попередньо просіяне пшеничне і полбяную борошно, або іншого сорту.
3. Сюди ж підсипаємо розпушувач і сіль.
4. Робимо лунку в центрі і заливаємо підготовлену суміш. Швидко замішуємо тісто, воно виходить м’яке і липке. Зручніше працювати в рукавичках.
5. Формуємо клубок, який рясно посипаємо борошном.
6. Викладаємо тісто на силіконовий килимок, можна використовувати пергамент. Де ком робимо у вигляді товстої коржі і надрізаємо його, як показано на картинці.
7. Випікаємо 40 хвилин в розігрітій духовці до 180 градусів. Золотистий колір скоринки говорить про готовність.
8. Охолоджуємо наше виріб на решітці під вафельним рушником! Приємного апетиту!
Смачний житній хліб на заквасці
Для приготування вам знадобиться одна ніч для настоянки опари, вже вранці можна приступати безпосередньо до випічки. Дотримуючись рецептом, ви отримаєте дві булочки дуже корисного і апетитного хліба.
Інгредієнти для опари:
- Закваска 100% вологості 50 гр.
- Житнє обдирне борошно 300 гр.
- Вода кімнатної температури 300 мл.
Інгредієнти для тіста:
- Опара 600 гр.
- Пшеничне борошно вищого сорту і цільно-зернова за — 150 гр.
- Вода 150 мл
- Мед або цукор 35 гр.
- Сіль 12 гр.
Спосіб приготування:
Перші три етапи виконуємо напередодні випікання.
1. Беремо 50 грамів закваски з холодильника і поміщаємо в глибоку миску.
2. Насипаємо житнє борошно і додаємо воду. Вода повинна бути з-під крана.
3. Ретельно перемішуємо, накриваємо рушником і залишаємо на столі на ніч. За ніч опара збільшиться в три рази і придбає пухку, пористу консистенцію.
4. Беремо з заготівлі рівно 600 грамів, що залишилася маса піде на наступний хліб (залишок у баночку і в холодильник). В закваску вливаємо теплу воду.
5. Помішуючи, поступово додаємо обидва види пшеничного борошна, а в кінці сіль і мед.
6. Змащуємо дві форми рослинним маслом і відразу поміщаємо в них тісто.
7. Мокрими руками вирівнюємо заготовку у формі і зверху посипаємо кунжутом.
8. Включаємо світло в духовці, на дні ставимо склянку теплої води. Поміщаємо в духовку форми з заготовками на 1,5 години на расстойку. Маса збільшиться в 1,5 рази.
9. Нагріваємо духовку до 240 градусів, ставимо тісто на 15 хвилин. Потім зменшуємо температуру до 200 градусів і витримуємо ще 30 хвилин. У підсумку отримуємо ось такий гарний і рум’яний хлібець.
10. Виймаємо випічку з духовки, але не поспішаємо діставати з форми і злегка опрыскиваем водою. Вкриваємо рушником на 20 хвилин. Потім виймаємо з форми.
11. Можна виставити готовий виріб на ґрати, і укривши рушником дати охолонути, а можна відразу приступити нарізці. Приємного апетиту.
Простий рецепт білого хліба в духовці на кефірі
Апетитний і повітряний хліб на кефірі зможе приготувати будь! Свіжий шматочок з варенням або сметаною вам відразу нагадає про дитинство. Спробуйте приготувати і точно не пошкодуєте!
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне вищого сорту 1,5 кг
- Кефір 3,2% 500 мл
- Сухі дріжджі 11 гр.
- Цукор 2 ч. л.
- Сіль 1,5 ч. л.
- Масло рослинне 2 ст. л.
- Тепла вода 500 мл
- Кунжут за смаком
Спосіб приготування:
1. У теплу воду додаємо цукор, трохи борошна, сухі дріжджі і доводимо до однорідності. Даємо настоятися 10 хвилин.
2. Приступаємо до приготування тіста: в глибоку ємність перекладаємо дріжджі, сіль і кефір. Перемішуючи, поступово додаємо борошно. Спочатку використовуємо ложку, а потім доводимо його руками.
3. Підливаємо рослинне масло і ще раз вимішуємо масу руками.
4. Даємо їй настоятися 40 хвилин під рушником. Далі обминаємо і викладаємо на стіл.
5. Ділимо його на дві рівні частини і надаємо округлість.
6. Трохи посипаємо борошном форму і викладаємо в неї тісто, другу частину – на пергамент. Для випікання хліба можна використовувати деко, застелене пергаментом.
7. Накриваємо тісто і даємо йому піднятися протягом 40 хвилин. Потім змащуємо його кип’яченою водою і робимо паралельні надрізи.
8. Посипаємо кунжутом і випікаємо при 180 градусах 35-40 хвилин.
Виріб готовий, їжте на здоров’я!
Домашній рецепт сірого хліба з пшеничного борошна
Раніше сірий хліб стояв на столі тільки у селян, але через багато років люди зрозуміли на скільки він корисний і приємний своїм незвичайним трохи кислуватим смаком.
Інгредієнти:
- Борошно пшеничне вищого сорту 400 гр. + 2 ст. л.
- Борошно житнє 550 гр.+ 150 гр. для присипки столу
- Вода тепла близько 35 градусів 600 мл.
- Дріжджі 11 гр.
- Сіль 1 ст. л.
- Цукор 2 ч. л.
- Олія рослинна 4 ст. л.
Спосіб приготування:
1. Наливаємо в миску 150 мл води, засипаємо дріжджі, 1 чайну ложку цукру і розмішуємо.
2. Насипати 2 столові ложки просіяного борошна вищого сорту, накриваємо плівкою, ставимо у тепле місце й даємо піднятися протягом 20 хвилин.
3. Просіваємо обидва види борошна і з’єднуємо між собою.
4. У ємність з дріжджами підливаємо 450 мл. води, поступово всипаємо основний інгредієнт і замішуємо тісто руками.
5. Вливаємо в загальну масу рослинне масло, сіль і чайну ложку цукру, і доводимо до однорідності.
6. Викладаємо тісто на стіл, присипаний житнім борошном. Обминаємо його протягом 10 хвилин, поміщаємо в посудину, накриваємо плівкою і даємо настоятися близько години.
7. Потім ділимо його на дві рівні частини. Формуємо хліб, як на картинці.
8. На пергамент викладаємо сформоване тісто. Прикриваємо його плівкою і рушником, ставимо в тепле місце приблизно на пів години.
9. Робимо надрізи і присипаємо борошном. Ставимо в розігріту до 190 градусів духовку і випікаємо 45 хвилин.
Приємного апетиту!
Як спекти цибульний хліб в духовці
Цибулевий хліб обожнюють багато гурманів. Його легко приготувати і його пікантний смак ви безсумнівно запам’ятайте. Щодо запаху не переживайте, при правильній термічній обробці, він зникне.
Інгредієнти:
- Мука пшенична вищий сорт 550-650 гр.
- Вода ледь тепла 300 мл.
- Цибуля ріпчаста 300 гр.
- Рослинна олія 50 мл + необхідну кількість для смаження
- Дріжджі сухі 7 гр.
- Яйце куряче 1 шт.
- Сіль 1 ч. л.
- Цукор ч. л.
- Молоко для змащування виробів
Спосіб приготування:
1. Обсмажуємо цибулю, нарізану кубиками, в рослинному маслі до золотистого відтінку. Додаємо одну столову ложку основного інгредієнта, перемішуємо і тримаємо на вогні ще одну хвилину.
2. У глибоку ємність виливаємо воду, кладемо цукор, дріжджі, три столові ложки борошна з гіркою і доводимо до однорідності. Накриваємо ємність і залишаємо на півгодини.
3. Далі додаємо сіль, яйце, 50 мл олії і обсмажену цибулю. Замішуємо вміст.
4. Поступово засипаємо борошно і ретельно вимішуємо руками. Формуємо кулю, накриваємо його і ставимо в тепле місце на 1 годину.
5. Викладаємо тісто на стіл і обминаємо. Далі ділимо його на дві рівні частини. Формуємо пласт товщиною не менше 1 см і звертаємо в рулет.
6. Поміщаємо обидві частини на деко, можна використовувати пергамент, тефлоновий або силіконовий килимок. Накриваємо тканиною і даємо настоятися 30 хвилин.
7. Обмазуємо молоком і ставимо в духовку на 30 хвилин при 180 градусах.
8. Щоб скоринка була м’якою, накриваємо рушником до повного охолодження.
Приємного апетиту!
Хліб з борошна першого сорту
Інгредієнти:
- Борошно першого сорту 400 гр.
- Сіль 1 ч. л. з гіркою
- Сухі дріжджі 1 ч. л. з гіркою
- Вода тепла 260 мл
- Масло рослинне 1 ст. л.
Спосіб приготування:
1. Просіваємо борошно і у неї додаємо сіль з дріжджами.
2. Повільно заливаємо воду і починаємо замішувати тісто руками. Вливаємо олію і доводимо його до готовності.
3. Поміщаємо ком тесту на стіл і обминаємо протягом 10 хвилин. Кладемо його в каструлю, накриваємо кришкою і залишаємо на 2,5 години в теплому місці. Маса за цей час збільшиться в кілька разів.
4. По закінченню часу обминаємо піднялася масу і залишаємо ще на 15 хвилин в закритій ємності. Даємо тісту форму у вигляді розплющеними пласта. Закручуємо в рулет і защипуємо його.
5. Змащуємо форму маслом і викладаємо в неї рулет, приминаючи зверху.
6. Накриваємо рушником і ще раз залишаємо в теплому місці на 40 хвилин.
7. Запікаємо в попередньо розігрітій духовці при температурі 180 градусів 45-55 хвилин. Дверцята під час готування не відкриваємо!
8. Виймаємо випічку з форми, зверху змащуємо водою і накриваємо рушником до повного охолодження. Булку хліба кладемо на грати, дно при цьому має бути відкрито.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт дріжджового хліба в домашніх умовах
Безумовно, це один з найпростіших рецептів домашньої випічки. Вам знадобиться мінімум часу, і аромат свіжого хліба наповнить ваш будинок затишком!
Інгредієнти:
- Пресовані дріжджі 30 гр.
- Цукор 1 ст. л. без гірки
- Сіль 1 ч. л.
- Борошно пшеничне 500 гр.
- Тепла вода 300 мл
- Рослинна олія для змащування форми
Спосіб приготування:
1. Подрібнюють дріжджі і опускаємо їх у чашу від міксера, також тісто можна замісити руками в глибокій мисці.
2. Додаємо цукор, сіль, борошно, воду і все добре перемішуємо.
3. Отриману масу залишаємо в теплому місці на 30 хвилин. Тісто має піднятися. Змащуємо форму для випічки.
4. Виминаємо масу в мисці і відразу відправляємо в форму. Акуратно розправляємо його.
5. Ставимо за духовку на 190 градусів і чекаємо, поки вона нагріється. За цей час тісто трохи підніметься.
6. Випікаємо 30-40 хвилин до золотистого кольору скоринки.
7. Змащуємо скоринку водою, щоб вона набула м’якість. Накриваємо рушником на півгодини.
8. Тепла і апетитна випічка готова.
Подаємо до столу!
Відео про те, як запекти хліб на сухих дріжджах швидкого приготування
Ніякої куплений в магазині хліб не зрівняється зі смаком домашнього.
Приємного апетиту!