Хліб в духовці: Прості і смачні рецепти

Напевно, багато хто з нас ще пам’ятають неймовірний запах свіжого хліба з печі? Наші бабусі та прабабусі були справжніми майстрами домашньої випічки! А зараз все інакше – всі поспішають і більшість не бажають витрачати час, набагато простіше заглянути в магазин біля дому і купити чергову булку… Так простіше! Але, якщо трохи задуматися, то очевидний питання: «Чому покупне виріб так довго не псується»? Відповідь ясна – стабілізатори та інші добавки додають термін зберігання, а користі від цього ніякої!

Лікарі і дієтологи розходяться в думці, одні стверджують, що хліб шкідливий, інші, що в помірній кількості він безцінний. Розберемося докладніше: виріб з борошна вищого сорту зовсім не є еталоном якості, набагато корисніше воно буде з грубого помелу. Можна змішати житнє і цільнозернове борошно пшеничне в співвідношенні 4:1 і вийде ідеальний баланс користі, особливо для дітей.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

Основний компонент цієї випічки – дріжджі. Багато суперечок про шкоду і користь їх в сучасному світі. Продукт отриманий після хімічної обробки і складається з термофільних грибів сахароміцетів. У складі є вітаміни групи В (корисні для нервової системи, обміну речовин та інших процесах), вітамін С, який благотворно впливає на імунний захист організму і інші мікроелементи.

Отже, давайте ж не будемо зволікати і почнемо приготування цього чудового продукту, без якого не може обійтися людина в сучасному світі.

Хліб в духовці – простий рецепт без дріжджів і без закваски

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

Користь і простота виготовлення домашнього хліба без дріжджів і закваски неможливо недооцінити. Спробуйте скористатися цим рецептом і точно не пошкодуєте!

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне 350 гр.
  • Борошно полбяна (можна використовувати будь-який інший сорт) 50 гр.
  • Вода кімнатної температури 300 мл
  • Розпушувач 2 ч. л.
  • Яблучний оцет 1 ст. ложка
  • Рослинна олія 1 ст. ложка
  • Сіль 1 ч. л.

Спосіб приготування:

1. Додаємо в ємність з водою яблучний оцет і рослинне масло.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

2. З’єднуємо в глибокій посуді попередньо просіяне пшеничне і полбяную борошно, або іншого сорту.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

3. Сюди ж підсипаємо розпушувач і сіль.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

4. Робимо лунку в центрі і заливаємо підготовлену суміш. Швидко замішуємо тісто, воно виходить м’яке і липке. Зручніше працювати в рукавичках.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

5. Формуємо клубок, який рясно посипаємо борошном.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

6. Викладаємо тісто на силіконовий килимок, можна використовувати пергамент. Де ком робимо у вигляді товстої коржі і надрізаємо його, як показано на картинці.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

7. Випікаємо 40 хвилин в розігрітій духовці до 180 градусів. Золотистий колір скоринки говорить про готовність.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

8. Охолоджуємо наше виріб на решітці під вафельним рушником! Приємного апетиту!

Смачний житній хліб на заквасці

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

Для приготування вам знадобиться одна ніч для настоянки опари, вже вранці можна приступати безпосередньо до випічки. Дотримуючись рецептом, ви отримаєте дві булочки дуже корисного і апетитного хліба.

Інгредієнти для опари:

  • Закваска 100% вологості 50 гр.
  • Житнє обдирне борошно 300 гр.
  • Вода кімнатної температури 300 мл.

Інгредієнти для тіста:

  • Опара 600 гр.
  • Пшеничне борошно вищого сорту і цільно-зернова за — 150 гр.
  • Вода 150 мл
  • Мед або цукор 35 гр.
  • Сіль 12 гр.

Спосіб приготування:

Перші три етапи виконуємо напередодні випікання.

1. Беремо 50 грамів закваски з холодильника і поміщаємо в глибоку миску.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

2. Насипаємо житнє борошно і додаємо воду. Вода повинна бути з-під крана.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

3. Ретельно перемішуємо, накриваємо рушником і залишаємо на столі на ніч. За ніч опара збільшиться в три рази і придбає пухку, пористу консистенцію.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

4. Беремо з заготівлі рівно 600 грамів, що залишилася маса піде на наступний хліб (залишок у баночку і в холодильник). В закваску вливаємо теплу воду.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

5. Помішуючи, поступово додаємо обидва види пшеничного борошна, а в кінці сіль і мед.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

6. Змащуємо дві форми рослинним маслом і відразу поміщаємо в них тісто.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

7. Мокрими руками вирівнюємо заготовку у формі і зверху посипаємо кунжутом.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

8. Включаємо світло в духовці, на дні ставимо склянку теплої води. Поміщаємо в духовку форми з заготовками на 1,5 години на расстойку. Маса збільшиться в 1,5 рази.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

9. Нагріваємо духовку до 240 градусів, ставимо тісто на 15 хвилин. Потім зменшуємо температуру до 200 градусів і витримуємо ще 30 хвилин. У підсумку отримуємо ось такий гарний і рум’яний хлібець.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

10. Виймаємо випічку з духовки, але не поспішаємо діставати з форми і злегка опрыскиваем водою. Вкриваємо рушником на 20 хвилин. Потім виймаємо з форми.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

11. Можна виставити готовий виріб на ґрати, і укривши рушником дати охолонути, а можна відразу приступити нарізці. Приємного апетиту.

Простий рецепт білого хліба в духовці на кефірі

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

Апетитний і повітряний хліб на кефірі зможе приготувати будь! Свіжий шматочок з варенням або сметаною вам відразу нагадає про дитинство. Спробуйте приготувати і точно не пошкодуєте!

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне вищого сорту 1,5 кг
  • Кефір 3,2% 500 мл
  • Сухі дріжджі 11 гр.
  • Цукор 2 ч. л.
  • Сіль 1,5 ч. л.
  • Масло рослинне 2 ст. л.
  • Тепла вода 500 мл
  • Кунжут за смаком

Спосіб приготування:

1. У теплу воду додаємо цукор, трохи борошна, сухі дріжджі і доводимо до однорідності. Даємо настоятися 10 хвилин.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

2. Приступаємо до приготування тіста: в глибоку ємність перекладаємо дріжджі, сіль і кефір. Перемішуючи, поступово додаємо борошно. Спочатку використовуємо ложку, а потім доводимо його руками.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

3. Підливаємо рослинне масло і ще раз вимішуємо масу руками.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

4. Даємо їй настоятися 40 хвилин під рушником. Далі обминаємо і викладаємо на стіл.

5. Ділимо його на дві рівні частини і надаємо округлість.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

6. Трохи посипаємо борошном форму і викладаємо в неї тісто, другу частину – на пергамент. Для випікання хліба можна використовувати деко, застелене пергаментом.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

7. Накриваємо тісто і даємо йому піднятися протягом 40 хвилин. Потім змащуємо його кип’яченою водою і робимо паралельні надрізи.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

8. Посипаємо кунжутом і випікаємо при 180 градусах 35-40 хвилин.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

Виріб готовий, їжте на здоров’я!

Домашній рецепт сірого хліба з пшеничного борошна

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

Раніше сірий хліб стояв на столі тільки у селян, але через багато років люди зрозуміли на скільки він корисний і приємний своїм незвичайним трохи кислуватим смаком.

Інгредієнти:

  • Борошно пшеничне вищого сорту 400 гр. + 2 ст. л.
  • Борошно житнє 550 гр.+ 150 гр. для присипки столу
  • Вода тепла близько 35 градусів 600 мл.
  • Дріжджі 11 гр.
  • Сіль 1 ст. л.
  • Цукор 2 ч. л.
  • Олія рослинна 4 ст. л.

Спосіб приготування:

1. Наливаємо в миску 150 мл води, засипаємо дріжджі, 1 чайну ложку цукру і розмішуємо.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

2. Насипати 2 столові ложки просіяного борошна вищого сорту, накриваємо плівкою, ставимо у тепле місце й даємо піднятися протягом 20 хвилин.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

3. Просіваємо обидва види борошна і з’єднуємо між собою.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

4. У ємність з дріжджами підливаємо 450 мл. води, поступово всипаємо основний інгредієнт і замішуємо тісто руками.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

5. Вливаємо в загальну масу рослинне масло, сіль і чайну ложку цукру, і доводимо до однорідності.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

6. Викладаємо тісто на стіл, присипаний житнім борошном. Обминаємо його протягом 10 хвилин, поміщаємо в посудину, накриваємо плівкою і даємо настоятися близько години.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

7. Потім ділимо його на дві рівні частини. Формуємо хліб, як на картинці.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

8. На пергамент викладаємо сформоване тісто. Прикриваємо його плівкою і рушником, ставимо в тепле місце приблизно на пів години.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

9. Робимо надрізи і присипаємо борошном. Ставимо в розігріту до 190 градусів духовку і випікаємо 45 хвилин.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

Приємного апетиту!

Як спекти цибульний хліб в духовці

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

Цибулевий хліб обожнюють багато гурманів. Його легко приготувати і його пікантний смак ви безсумнівно запам’ятайте. Щодо запаху не переживайте, при правильній термічній обробці, він зникне.

Інгредієнти:

  • Мука пшенична вищий сорт 550-650 гр.
  • Вода ледь тепла 300 мл.
  • Цибуля ріпчаста 300 гр.
  • Рослинна олія 50 мл + необхідну кількість для смаження
  • Дріжджі сухі 7 гр.
  • Яйце куряче 1 шт.
  • Сіль 1 ч. л.
  • Цукор ч. л.
  • Молоко для змащування виробів

Спосіб приготування:

1. Обсмажуємо цибулю, нарізану кубиками, в рослинному маслі до золотистого відтінку. Додаємо одну столову ложку основного інгредієнта, перемішуємо і тримаємо на вогні ще одну хвилину.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

2. У глибоку ємність виливаємо воду, кладемо цукор, дріжджі, три столові ложки борошна з гіркою і доводимо до однорідності. Накриваємо ємність і залишаємо на півгодини.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

3. Далі додаємо сіль, яйце, 50 мл олії і обсмажену цибулю. Замішуємо вміст.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

4. Поступово засипаємо борошно і ретельно вимішуємо руками. Формуємо кулю, накриваємо його і ставимо в тепле місце на 1 годину.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

5. Викладаємо тісто на стіл і обминаємо. Далі ділимо його на дві рівні частини. Формуємо пласт товщиною не менше 1 см і звертаємо в рулет.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

6. Поміщаємо обидві частини на деко, можна використовувати пергамент, тефлоновий або силіконовий килимок. Накриваємо тканиною і даємо настоятися 30 хвилин.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

7. Обмазуємо молоком і ставимо в духовку на 30 хвилин при 180 градусах.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

8. Щоб скоринка була м’якою, накриваємо рушником до повного охолодження.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

Приємного апетиту!

Хліб з борошна першого сорту

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

Інгредієнти:

  • Борошно першого сорту 400 гр.
  • Сіль 1 ч. л. з гіркою
  • Сухі дріжджі 1 ч. л. з гіркою
  • Вода тепла 260 мл
  • Масло рослинне 1 ст. л.

Спосіб приготування:

1. Просіваємо борошно і у неї додаємо сіль з дріжджами.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

2. Повільно заливаємо воду і починаємо замішувати тісто руками. Вливаємо олію і доводимо його до готовності.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

3. Поміщаємо ком тесту на стіл і обминаємо протягом 10 хвилин. Кладемо його в каструлю, накриваємо кришкою і залишаємо на 2,5 години в теплому місці. Маса за цей час збільшиться в кілька разів.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

4. По закінченню часу обминаємо піднялася масу і залишаємо ще на 15 хвилин в закритій ємності. Даємо тісту форму у вигляді розплющеними пласта. Закручуємо в рулет і защипуємо його.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

5. Змащуємо форму маслом і викладаємо в неї рулет, приминаючи зверху.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

6. Накриваємо рушником і ще раз залишаємо в теплому місці на 40 хвилин.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

7. Запікаємо в попередньо розігрітій духовці при температурі 180 градусів 45-55 хвилин. Дверцята під час готування не відкриваємо!

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

8. Виймаємо випічку з форми, зверху змащуємо водою і накриваємо рушником до повного охолодження. Булку хліба кладемо на грати, дно при цьому має бути відкрито.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт дріжджового хліба в домашніх умовах

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

Безумовно, це один з найпростіших рецептів домашньої випічки. Вам знадобиться мінімум часу, і аромат свіжого хліба наповнить ваш будинок затишком!

Інгредієнти:

  • Пресовані дріжджі 30 гр.
  • Цукор 1 ст. л. без гірки
  • Сіль 1 ч. л.
  • Борошно пшеничне 500 гр.
  • Тепла вода 300 мл
  • Рослинна олія для змащування форми

Спосіб приготування:

1. Подрібнюють дріжджі і опускаємо їх у чашу від міксера, також тісто можна замісити руками в глибокій мисці.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

2. Додаємо цукор, сіль, борошно, воду і все добре перемішуємо.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

3. Отриману масу залишаємо в теплому місці на 30 хвилин. Тісто має піднятися. Змащуємо форму для випічки.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

4. Виминаємо масу в мисці і відразу відправляємо в форму. Акуратно розправляємо його.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

5. Ставимо за духовку на 190 градусів і чекаємо, поки вона нагріється. За цей час тісто трохи підніметься.

6. Випікаємо 30-40 хвилин до золотистого кольору скоринки.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

7. Змащуємо скоринку водою, щоб вона набула м’якість. Накриваємо рушником на півгодини.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

8. Тепла і апетитна випічка готова.

Хлеб в духовке: Простые и вкусные рецепты

Подаємо до столу!

Відео про те, як запекти хліб на сухих дріжджах швидкого приготування

Ніякої куплений в магазині хліб не зрівняється зі смаком домашнього.

Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: