Плов в мультиварці з яловичиною – покроковий рецепт з фото, приготування в редмонд, поларіс, панасонік

Плов – це надзвичайно смачне блюдо узбецької кухні, приготувати яку можна навіть без використання каструлі або казана. Все, що вам потрібно – мультиварка будь-якої фірми, необхідний мінімум інгредієнтів і знання кількох основних секретів, щоб рис вийшов розсипчастим, а м’ясо соковитим і ніжним. Особливо цей спосіб сподобається тим, хто пропагує правильне харчування і воліє варити, а не смажити, адже чудо-горщик дозволяє це робити краще, ніж будь-який інший побутовий кухонний прилад.

Зараз точно можна сказати, в якій країні народилося таке незвичайне блюдо, як плов. Воно вважається узбецьким, хоча технологія приготування – далекосхідна, так як в казанках або воках рис випарювали саме таким чином, викладаючи продукти шарами.

В даний час рецептів плову сотні, якщо не тисячі, і в кожній родині його готують по-своєму. Хтось додає сухофрукти або йогурт, інші люблять гострий рис з чилі і часником, а хтось зовсім замінює рис булгуром, перловкою або гречкою. Кожен з таких рецептів має право на існування.

Плов в мультиварке с говядиной - пошаговый рецепт с фото, приготовление в редмонд, поларис, панасоник

Плов з яловичиною в мультиварці

Узбеки образяться, якщо дізнаються, що ви готуєте їх улюблена страва з яловичини, так як у них прийнято додавати тільки баранину, а замість масла використовувати курдючний жир. Але ніхто не забороняє вам брати курятину, свинину або телятину.

Варто знати, що плов навмисно робиться калорійним і жирним – узбеки навіть спеціально викладають поруч з готовою їжею часник і чилі, які здатні порушити апетит. Навіть якщо здається, що ви вже об’їлися, з-за цих продуктів зможете впихнути в себе ще трохи. Зовсім необов’язково робити плов настільки калорійним – для дієтичної різновиди краще використовувати відварене куряче м’ясо або готувати на одних овочах.

Рис можна брати абсолютно будь-який, головне, щоб він не був ламким – перед покупкою крупи обов’язково огляньте пачку з різних сторін, щоб була відсутня дрібна потерть. Звичайний довгозерний рис рекомендується промивати і заливати теплою водою, щоб потім він проварился краще, але коли використовуєте вже пропарений, цей крок можна пропустити.

Якщо робите плов на булгуре, то у готового страви буде незвичайний горіховий аромат. Любителі експериментувати з класичними рецептами повинні обов’язково спробувати замінити рис булгуром, до того ж приготування практично нічим не відрізняється.

Цю крупу не можна промивати, достатньо буде дати їй постояти в теплій воді, а потім залити холодною в співвідношенні 2:1. Якщо взяли 1 склянку крупи, то берете 2 склянки води, не більше – у процесі варіння рис може збільшитися майже в 5 разів відносно своєї початкової маси і стати кашею, а цього краще не допускати, якщо ви зібралися готувати ідеальний розсипчастий плов.

Порада: якщо не любите морква, її можна сміливо замінити куркумою або томатною пастою, щоб отримати насичений помаранчевий колір.

Інгредієнти

  • яловичина 1 кг
  • рис 1 кг
  • цибуля ріпчаста 300 г
  • морква 400 г
  • перець червоний гострий 4 шт.
  • олія соняшникова 300 мл
  • сіль 1,5 сл.л.
  • зіра 1 ч. л.
  • часник 3 головки

На порцію

Калорії: 184.5 ккал

Білки: 10.1 г

Жири: 5.7 г

Вуглеводи: 23.3 р

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Плов в мультиварке с говядиной - пошаговый рецепт с фото, приготовление в редмонд, поларис, панасоник

    Ставимо мультиварку в режим «смаження» і розігріваємо олію.

  • Плов в мультиварке с говядиной - пошаговый рецепт с фото, приготовление в редмонд, поларис, панасоник

    Цибулю чистимо, миємо, обсушуємо паперовими рушниками (для того, щоб жир не розбризкав з-за води), а потім нарізаємо тонкими півкільцями або кубиками.

  • Плов в мультиварке с говядиной - пошаговый рецепт с фото, приготовление в редмонд, поларис, панасоник

    Засипаємо цибулю в чашу мультиварки і обсмажуємо з обох сторін протягом 5 хвилин.

  • Плов в мультиварке с говядиной - пошаговый рецепт с фото, приготовление в редмонд, поларис, панасоник

    Яловичину нарізаємо невеликими шматочками в півтора – два сантиметри. Якщо ви впевнені у виробника, м’ясо можна навіть не мити, але раз вже намочили, теж бажано обсушити рушниками. Обсмажуємо м’ясо 10 хвилин до золотистої скоринки.

  • Плов в мультиварке с говядиной - пошаговый рецепт с фото, приготовление в редмонд, поларис, панасоник

    Моркву нарізаємо тонкою довгою соломкою і кладемо в чашу. Смажимо весь зірвак ще 5 хвилин, потім ставимо режим «гасіння» або «суп», додаємо трохи гарячої води, якщо м’ясо не дало власного соку, а потім тушкуємо 40 хвилин.

  • Плов в мультиварке с говядиной - пошаговый рецепт с фото, приготовление в редмонд, поларис, панасоник

    Коли яловичина виявилася старою або жорсткою, необхідно додати більше води. Періодично піднімайте кришку мультиварки і перевіряйте, щоб в чаші залишався бульйон, в якому зірвак зможе тушкуватися.

  • Плов в мультиварке с говядиной - пошаговый рецепт с фото, приготовление в редмонд, поларис, панасоник

    У цей час потрібно підготувати рис: крупу необхідно ретельно і кілька разів промити. Потім заливаємо її теплою водою і поки відставляємо в сторону. Якщо цього не зробити, то вона провариться нерівномірно і зможе перетворитися в непривабливу кашу.

  • Плов в мультиварке с говядиной - пошаговый рецепт с фото, приготовление в редмонд, поларис, панасоник

    Коли казан приготується, додайте всі необхідні спеції. Зіру перед цим потрібно трохи потерти в долонях, щоб вона дала більше запаху. Основа для плову повинна бути трохи пересолена. Якщо сильно переборщили з сіллю, то бульйон можна розбавити гарячою водою. У таких спеціях, як куркума, барбарис і каррі особливої потреби немає, їх вводять просто заради цікавого смаку.

  • Плов в мультиварке с говядиной - пошаговый рецепт с фото, приготовление в редмонд, поларис, панасоник

    Перчик чилі моєму, просушуємо паперовими рушниками і додаємо в казан, не видаляючи ніжку. Перець буде всього лише прикрасою, тому різати його не потрібно.

  • Плов в мультиварке с говядиной - пошаговый рецепт с фото, приготовление в редмонд, поларис, панасоник

    Зливаємо воду з крупи і з допомогою шумівки викладаємо її на зірвак рівним щільним шаром.

  • Плов в мультиварке с говядиной - пошаговый рецепт с фото, приготовление в редмонд, поларис, панасоник

    Заливаємо плов гарячою водою з розрахунку 2:1 так, щоб вона покривала рис на 2 пальці. Якщо у вас маленька чаша мультиварки, то краще зменшити кількість всіх інгредієнтів в два рази, так як ємність рекомендують заповнювати на 2/3.

  • Плов в мультиварке с говядиной - пошаговый рецепт с фото, приготовление в редмонд, поларис, панасоник

    Часник очищаємо від лушпиння, миємо, але не поділяємо за зубчики. Коли вода вбереться, акуратно вставляємо головки в рис.

  • Плов в мультиварке с говядиной - пошаговый рецепт с фото, приготовление в редмонд, поларис, панасоник

    Встановлюємо режим «плов» або «гречка» на 40 хвилин і чекаємо фінішного сигналу таймера.

Після того як апарат закінчить роботу, плов необхідно ретельно перемішати, дістати часник і перець. Якщо ворушити інгредієнти в період варіння, то рис не пропарится рівномірно і перетвориться на кашу. Рецепт підходить для більшості бюджетних моделей, у тому числі для таких як “Борк”, “Вітьок”, “Скарлетт” і більш дорогих “Філіпс” і “Тефаль”.

Подавати плов необхідно на широкому блюді разом з коржиками і зеленню. Зверху можна прикрасити його голівкою часнику, а з боків викласти перець чилі. Приємного апетиту!

Особливості приготування в мультиварках різних фірм

Плов в мультиварке с говядиной - пошаговый рецепт с фото, приготовление в редмонд, поларис, панасоник

У будь-якій, навіть самої дешевої мультиварці, пароварці або сковорварке є необхідні для приготування плову режими, а саме «смаження», «гасіння», «плов» або «суп». Якщо ви давно користуєтеся цим кухонним апаратом, то легко розберетеся у всіх подпрограммах і без праці знайдете потрібну.

До кожної моделі додається спеціальна інструкція з мінімальним набором рецептів, в тому числі і плову. У «Поларисе» присутній режим з відповідною назвою, тому ніяких труднощів виникнути не повинно.

Якщо робите в «Редмонді», то для приготування зірвака можна використовувати «смаження» або «випічку», а після додавання крупи готувати в режимі «паровий рис». У «Панасонике» і «Мулинексе» теж є спеціальна програма «плов», завдяки якій зробити ідеальне узбецька страва зможе навіть новачок.

Плов – це справжній витвір мистецтва і просто смачна їжа на кожен день. Правильно приготувати її допоможуть покрокові фото і навчальні відео, і незабаром ви зможете робити плов вже просто по пам’яті, а вашими кулінарними талантами будуть захоплюватися навіть найзатятіші критики, удачі!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: