Плов з нутом – покроковий рецепт з фото за 30 хвилин, скільки варити і як готувати, коли кидати, приготування в мультиварці

Незважаючи на те, що всі звикли бачити плов виключно з використанням рису, багато народів додають до основних інгредієнтів нут, щоб урізноманітнити звичний смак. Баранячий горох збагачує страву додатковими корисними речовинами, робить його більш ситним і привносить в загальну палітру легкі горіхові нотки.

Плов с нутом - пошаговый рецепт с фото за 30 минут, сколько варить и как готовить, когда кидать, приготовление в мультиварке

Пропонуємо ознайомитися з підбіркою рецептів приготування цього другої страви, з яких ви зможете вибрати той, що ближче. Плов з нутом відмінно впишеться не тільки в повсякденне меню, але і займе лідируюче місце серед святкових страв.

Зазвичай страву готують на багатті в казані, однак і в домашніх умовах також можливо зробити справжній плов, головне, правильно слідувати етапами технологічного процесу, і тоді все буде просто і зрозуміло. Варити це блюдо можна як на плиті у підходящої посуді, так і в духовці в порційних горщиках.

Інгредієнти

  • рис пропарений 350 г
  • нут 150 г
  • томати свіжі 200 г
  • цибуля ріпчаста 100 г
  • часник зубками 5 шт.
  • родзинки без кісточок 100 г
  • суміш прянощів «Для плову» за смаком
  • олія для обсмажування

На порцію

Калорії: 361.3 ккал

Білки: 12.3 г

Жири: 3.1 р

Вуглеводи: 71 г

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Плов с нутом - пошаговый рецепт с фото за 30 минут, сколько варить и как готовить, когда кидать, приготовление в мультиварке

    Насамперед підготуйте нут. Цей горох потрібно попередньо вимочувати, мінімальний час – 4 години. У кращому випадку, якщо ви подбаєте про це за добу, напередодні безпосередній готування.

  • Плов с нутом - пошаговый рецепт с фото за 30 минут, сколько варить и как готовить, когда кидать, приготовление в мультиварке

    В цей час займіться овочами. У томатів необхідно зняти шкірку, обдавши окропом для полегшення процедури. Цибуля відповідно очистіть.

  • Плов с нутом - пошаговый рецепт с фото за 30 минут, сколько варить и как готовить, когда кидать, приготовление в мультиварке

    На сковороді нагрійте трохи рафінованої олії і злегка обсмажте цибулю. Слідом потрібно кидати томати. Потушкуйте імпровізований зірвак близько 3 хвилин на середньому вогні, після чого всипте спеції. За бажанням можете додати дрібку зіри, яку розітріть в долонях, щоб вона яскравіше розкрила аромат.

  • Плов с нутом - пошаговый рецепт с фото за 30 минут, сколько варить и как готовить, когда кидать, приготовление в мультиварке

    Настав час викладати нут. Те, що в страві присутній роздавлений горох, не вплине на розсипчастість плову, але наявність такого інгредієнта зробить смак більш насиченим, що заповнить відсутність м’яса.

  • Плов с нутом - пошаговый рецепт с фото за 30 минут, сколько варить и как готовить, когда кидать, приготовление в мультиварке

    Перекладіть всю масу в каструлю або казанок, киньте добру порцію родзинок і підготовлений рис.
    Влийте трохи окропу. Він повинен покривати вміст на 1 див. Варити такий плов необхідно до майже повного всмоктування рідини. Якщо ви не хочете отримати в результаті подібну клейстеру кашу, то, як тільки помітите, що води залишилося зовсім небагато, накрийте посуд кришкою і зніміть з конфорки.

Рецепт узбецького плову з нутом і м’ясом

Неймовірно смачна страва з нотками горіха і легкої гостротою припаде до душі кожному, хто його спробує. Для плову рекомендується використовувати традиційно баранину, однак, ви можете замінити її яловичиною, свининою чи куркою, правда, в разі додавання птиці тривалість готування трохи зменшиться.

Плов с нутом - пошаговый рецепт с фото за 30 минут, сколько варить и как готовить, когда кидать, приготовление в мультиварке

Кількість порцій: 8

Час приготування: 1 година 20 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 428.7 кКал;
  • білки – 23.6 м;
  • жири – 16 г;
  • вуглеводи – 47.6 р.

Інгредієнти

  • баранина – 700 г;
  • нут – 150 г;
  • рис – 500 г;
  • цибуля ріпчаста – 120 г;
  • морква – 80 г;
  • часник – 35 г;
  • олія соняшникова – для обсмажування;
  • гострий перчик середнього розміру – 1 шт.;
  • суміш прянощів: куркума, чабер, паприка, коріандр – 25 г;
  • зіра – 5 м;
  • сушений барбарис – 3 р.

Покрокове приготування

  1. Замочити нут в мисці, заливши його достатньою кількістю води.
  2. Рис гарненько промийте і залиште відмокати.
  3. Овочі очистити.
  4. Моркву поріжте досить довгою соломкою.
  5. Ріпчасту цибулю наріжте великими півкільцями.
  6. У казані розігрійте масло і обсмажте на ньому цибулю до прозорості.
  7. Потім покладіть бруски моркви, а коли вона стане більш м’якою і придбає зажаристую скоринку, можна кидати великі шматки м’яса. Допустимо використовувати як філе, так і баранину на кістки. Якщо ви хочете, щоб м’ясо правильно «схопилося» і всі соки запечатались всередині, обсмажуйте його на високому вогні і вже пізніше зменшіть його до середнього.
  8. Всипте нут і залийте все склянкою гарячої води.
  9. Варіть основу для плову протягом півгодини, не забувши додати спеції на даному етапі. Якщо ви зробите це в кінці готування, то м’ясо не зможе в достатній мірі ввібрати в себе всі аромати.
  10. Коли казан стане більш насиченим, саме час закласти часник. Чистити і розбирати по зубкам його не потрібно.
  11. Також покладіть в казан кайенский перець (чилі).
  12. Залишився останній етап – закладка рису, поверх якого необхідно розсипати жменю барбарису. Ця сушена вишня додасть плову цікаву кислинку.
  13. Влийте рідину. Її потрібно небагато, але достатньо, щоб вона покривала вміст посуду сантиметра на 2.
  14. Відварювати продовжуємо до тих пір, поки води значно не зменшиться. Зберіть з боків рис з допомогою дерев’яної лопатки, щільніше його трамбуючи, щоб вийшло як на фото.
  15. Накрийте плов спочатку тарілкою підходящого діаметра, а зверху кришкою.
  16. Тушкуйте на маленькому вогні близько 20 хвилин до повної готовності.

Рецепт пісного плову

Ще один спосіб варіння без м’яса. Така страва стане відмінною альтернативою класичному варіанту в пост, так і в звичайному раціоні знайде своїх шанувальників.

Плов с нутом - пошаговый рецепт с фото за 30 минут, сколько варить и как готовить, когда кидать, приготовление в мультиварке

Кількість порцій: 9

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 271.5 кКал;
  • білки – 13.8 м;
  • жири – 3.3 г;
  • вуглеводи – 46.7 р.

Інгредієнти

  • рис полірований – 400 г;
  • морква свіжа – 400 г;
  • цибуля ріпчаста великий – 3 шт.;
  • нут – 200 г;
  • печериці свіжі – 300 г;
  • білі гриби (сушені) – 770 г;
  • паприка мелена – ½ ч. л.;
  • коріандр – 1 ч. л.;
  • олія соняшникова 100 мл

Покрокове приготування

  1. Так як в цьому рецепті використовуються сушені гриби, то крім нуту і рису необхідно замочити і їх. Правда, часу для цього їм знадобиться значно менше. Замочувати гриби необхідно тільки що скипіла водою хвилин на 10-15, після чого зцідити рідину. Але не поспішаєте виливати отриманий відвар з дуже яскравим смаком. Надалі він стане в нагоді.
  2. Цибулю і моркву очистіть і подрібніть стандартним для приготування плову способом.
  3. Приготуйте звичайну засмажку. Для цього в розпеченому маслі обсмажте цибулю з морквою.
  4. Після того як овочі приготувалися, додайте до них різані слайсами печериці і крупнорубані білі гриби. Влийте що залишився від сушених грибочків відвар. Родзинка страви полягає як раз у використанні сушеного продукту. Хоч грибів і не багато по співвідношенню до інших компонентів, але вони мають настільки сильний і насичений запах, що перетворять абсолютно будь-яку страву (візьміть цей нюанс на замітку і для інших рецептур).
  5. Коли грибна основа готова, додайте спеції і горох. Тушкуйте хвилин 15-20.
  6. Залишилося всипати рисову крупу. Укладати її треба рівно. Залити трохи води і томити до повного вбирання вологи.

Особливість приготування в мультиварці

Плов с нутом - пошаговый рецепт с фото за 30 минут, сколько варить и как готовить, когда кидать, приготовление в мультиварке

Для плову з нутом в мультиварці яких-небудь особливих навичок не потрібно. Вам достатньо всього лише спочатку спасерувати на режимі «Смаження» всі овочеві компоненти, а вже після засипати горох і рис, долити води і томити в приладі протягом 25 хвилин, приміром, на режимі «Мультиповар» або «Плов».

Однак є один нюанс. Не варто відразу ж відкривати чашу приладу і відправляти страву на дегустацію – треба завжди давати плову постояти близько години. Думаємо, питання — навіщо і чому, вже ні в кого не виникає. Всі знають, що рис повинен дійти і насититися ароматами спецій і овочів.

Швидке приготування плову з нутом за 15-30 хвилин

Якщо ви обмежені в часі, але задалися метою приготувати смачний плов у вашому житті, то вам варто знати, як скоротити час перебування на кухні. І як би не здавалося неможливим приготувати страву з нутом максимально швидко, адже він вимагає належного замочування протягом не менше 12 годин, все ж рішення проблеми є.

По-перше, ви можете відварити бобові в окремому посуді близько 15 хвилин і вже після в цьому ж бульйоні дати настоятися близько 2 годин. По-друге, деякі господині додають у воду трохи порошку харчової соди, що теж сприятливо впливає на зменшення періоду замочування.

Для прискореної готування можна використовувати сорти м’яса, які відносно швидко доходять до м’якості. Різати їх необхідно невеликими шматочками, такими, як на відео. Робити плов можна на сковороді замість казана, дотримуючись стандартної рецептури. Пориньте у світ кулінарного дива, урізноманітнивши звичний блюдо смаком горіха та здивувавши тим самим своїх близьких! Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: