Плов з сухофруктами – покроковий рецепт з фото, приготування з м’ясом і без

Плов – це улюблене у багатьох країнах страву східної кухні, рецепт якого має нескінченне число варіацій. З основними інгредієнтами цього гарніру – м’ясом і рисом – чудово поєднуються сухофрукти. Вони дають свій неповторний аромат і солодкуватий смак з пікантною кислинкою. При цьому такий продукт дуже корисний. Не дивно, що з його використанням з’явилися нові можливості урізноманітнити класичний рецепт рисового гарніру.

Плов с сухофруктами - пошаговый рецепт с фото, приготовление с мясом и без

Можна приготувати домашній м’ясний плов, додавши в нього сухофрукти. В пост господині прагнуть робити вегетаріанський варіант такої страви з додаванням сушених і в’ялених фруктів, горіхів, меду. Пропонуємо вам обидва рецепта цього смачного плову. Один з них буде з м’ясом, а другий – пісний. Зробити швидко і правильно корисний обід для родини допоможуть покрокові фото і відео-рецепт.

Для плову потрібно вибрати якісні сухофрукти. Якщо у вас є власний сад, то деякі плоди можна висушувати самостійно. Це легко зробити з використанням побутових сушарок різних брендів – Редмонд, Скарлетт, Мулинекс та інших. В таких приладах витримуються правильні умови обробки фруктів, тому на виході виходить продукт, що зберіг всі корисні речовини. Якщо немає техніки і домашніх абрикосів, слив і винограду, то можна придбати готові сушіння. Звертайте увагу на виробника, їм повинні дотримуватися всі вимоги Дсту до продукту, а інформація дана на упаковці.

Порада: сухофрукти, які ви купуєте, повинні бути цілими, міцними, без слідів гнилі або цвілі. На вигляд вони не повинні здаватися жирними або надто яскравими – це ознаки хімічної обробки.

Рецепт плову з сухофруктами і м’ясом

Інгредієнти

  • баранина 500 г
  • цибуля ріпчаста 200 г
  • морква 200 г
  • рис 300 г
  • чорнослив 100 г
  • курага 100 г
  • родзинки 100 г
  • чебрець ½ ч. л.
  • сіль за смаком
  • перець за смаком
  • петрушка 50 г
  • рослинна олія 50 мл
  • вода 700 мл

На порцію

Калорії: 213.5 ккал

Білки: 7.9 г

Жири: 8.7 г

Вуглеводи: 26.1 р

Кроки 1 годину. 30 хв. Відео-рецепт

  • Плов с сухофруктами - пошаговый рецепт с фото, приготовление с мясом и без

    Чорнослив вибираємо без кісточок, добре просушений, без присмаку копченості. Курага має бути цілісна, бажано яскравого помаранчевого кольору. Родзинки – будь-який, на ваш розсуд. Але кишмиш підійде більше, так як він без кісток. Сухофрукти добре промиваємо і замочуємо в холодній воді на 15 хвилин.

  • Плов с сухофруктами - пошаговый рецепт с фото, приготовление с мясом и без

    Рис моєму кілька разів і теж заливаємо на півгодини.

  • Плов с сухофруктами - пошаговый рецепт с фото, приготовление с мясом и без

    Промиту баранину ріжемо на великі шматки і смажимо на дні казана або глибокої сковороди, змащеному олією. До речі, якщо не любите таке м’ясо, то його можна просто замінити яловичиною або куркою, взявши в тих же пропорціях.

  • Плов с сухофруктами - пошаговый рецепт с фото, приготовление с мясом и без

    Очищаємо моркву і цибулю. Моркву нарізаємо соломкою. Не варто терти і занадто подрібнювати – цей коренеплід має бути добре видно в готовому плові. До речі, чим його більше, тим гарнір вийде смачніше. Цибулю ріжемо кубиками.

  • Плов с сухофруктами - пошаговый рецепт с фото, приготовление с мясом и без

    Обсмажуємо цибулю з м’ясом до напівпрозорості, слідом засипаємо моркву і доводимо її до м’якості і золотистого кольору.

  • Плов с сухофруктами - пошаговый рецепт с фото, приготовление с мясом и без

    Зливаємо воду з рису і засипаємо його до баранині рівним шаром. Додаємо сіль, перець і чебрець.

  • Плов с сухофруктами - пошаговый рецепт с фото, приготовление с мясом и без

    Зливаємо воду з сухофруктів і в цілому вигляді (не подрібнюючи) додаємо їх до м’яса. Можна зверху покласти ще шар рису. Даємо продуктів потомитися 5 хвилин. Всі інгредієнти заливаємо водою і накриваємо кришкою.

  • Плов с сухофруктами - пошаговый рецепт с фото, приготовление с мясом и без

    Готуємо плов, поки не випарується вся рідина, періодично помішуючи його. Перед подачею посипаємо рубаною петрушкою.

Сухофрукти додадуть плову злегка солодкуватий смак приємний. Таке блюдо чудово поєднується з овочами і лавашем.

Цікаво знати: в Азербайджані прийнято плов запікати в лаваші. І називається він шах плов. Для цього тонкий лаваш ріжуть широкими довгими смужками і вистилають ними дно казана так, щоб краї звисали. Потім викладають шарами сирий рис і пересмажене м’ясо з сухофруктами і спеціями. Накривають зверху краями смужок, добре змащують маслом. Запікають блюдо в розігрітій духовці 1 годину. Смачний і красивий плов в хрусткому лаваші готовий. Відмінна ідея подачі гарніру до святкового столу.

Наступний рецепт солодкого плову теж не зовсім звичайний. І він так само прийшов з азербайджанської кухні. Рис із сухофруктами готується прямо в гарбузі.

Рецепт плову з сухофруктами без м’яса

Плов с сухофруктами - пошаговый рецепт с фото, приготовление с мясом и без

Час приготування: 1 годину

Кількість порцій: 8

Енергетична цінність

  • калорійність – 126.7 ккал;
  • білки – 2 г;
  • жири – 3.5 м;
  • вуглеводи – 22 р.

Інгредієнти

  • рис – 200 г;
  • гарбуз – середня, діаметром не більше 20 см;
  • яблука – 150 г;
  • ізюм – 100 г;
  • курага – 100 г;
  • чорнослив – 100 г;
  • вершкове масло – 100 г;
  • цукор – 2-3 ст. л.;
  • вода – 400-500 мл

Покроковий опис процесу

  1. Вибираємо не дуже велику гарбуз, промиваємо її, відрізаємо верхню частину і вичищаємо насіння. Виймаємо м’якоть, яку пізніше додамо в плов. До речі, верхівку не викидаємо, вона послужить кришечкою під час готування.
  2. Рис промиваємо під проточною водою до тих пір, поки вона не буде прозорою. Варимо крупу до напівготовності.
  3. Всі сухофрукти вибираємо без кісточок, тому що вони будуть готуватися в цілому вигляді. Заливаємо їх гарячою водою в окремій мисочці на 15 хвилин.
  4. З яблук вирізаємо серцевину і рубаємо їх на дрібні кубики. М’якоть гарбуза нарізаємо на невеликі шматочки.
  5. У напівготовий рис додаємо сухофрукти, яблука, вершкове масло, цукровий пісок. Перемішуємо всі інгредієнти і перекладаємо їх на гарбуз. Накриваємо “кришкою” – зрізаною верхівкою овоча.
  6. Поміщаємо гарбуз в духовку і запікаємо 50 хвилин при температурі 180 градусів.

Смачний солодкий плов готовий, а ефектна подача прямо в яскравому овоче обов’язково здивує ваших гостей. До речі, якщо немає гарбуза, то таке блюдо можна приготувати в мультиварці, воно вийде не менш смачним і розсипчастим.

Існує ще класичний рецепт солодкого плову, який прийшов до нас з індійської кухні. В ньому обов’язкові спеції – гвоздика, кориця, шафран, кардамон. Замість солі кладеться цукор. В розпеченому маслі обсмажують сухий рис, потім додають спеції і промиті сухофрукти, смажать все разом ще 5 хвилин. Після суміш заливають гарячою водою. Варять на сильному вогні до вбирання всієї рідини. Потім зменшують вогонь, далі томити під кришкою 15-20 хвилин. Виходить незвичайне ласощі!

Якщо дотримуватися технологічної карти, то питань при готуванні будь-якого плов з сухофруктами не виникне. Радуйте своїх домашніх і гостей цим корисним і смачним блюдом. Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: