Вірменський плов – рецепт з сухофруктами, родзинками і курагою, фото

Пловом у Вірменії традиційно називають усі страви з розсипчастою крупи. Ми ж сьогодні розповімо, як готувати знаменитий вірменський плов з сухофруктами. Не треба плутати його з пловом, який готується на м’ясному бульйоні і містить м’ясо курки або баранину. Знаменита вірменська “коштовність” ачар, який готується з полби, до цього плову теж не має ніякого відношення.

Плов у Вірменії раніше готували з великим християнським святам, наприклад, на Великдень, а зараз їм можна побалувати себе і в недільний сніданок.

Армянский плов - рецепт с сухофруктами, изюмом и курагой, фото

Історія говорить нам, що цього плову близько 1700 років, це першохристиянська кухня. Якщо до цього блюда і подавали м’ясо або яйце, то варити їх треба було окремо. Іноді для того, щоб рис був солодкуватим і жовтим, використовувалася куркума і гарбуз. Варіантів цього плову досить багато. Незмінним залишається одна умова – в рецепті неодмінно повинен бути присутнім довгозерний рис, типу басматі, і сухофрукти в різних пропорціях. Далі покроково викладено основний рецепт з фото і відео.

Рецепт вірменського плов з сухофруктами

Інгредієнти

  • тонкий лаваш 200 г
  • рис 1 кг
  • курага 200 г
  • чорнослив 200 г
  • родзинки без кісточок 200 г
  • кешью 50 г
  • мигдаль 100 г
  • фундук 50 г
  • волоський горіх 100 г
  • бадьян 6 зірочок
  • кориця в паличках 1 шт.
  • гвоздика 6 шт.
  • вершкове масло 200 г
  • вода 1.2 л

На порцію

Калорії: 57.12 ккал

Білки: 0.7 м

Жири: 1.7 м

Вуглеводи: 9.9 г

Кроки 2 год. 30 хв. Відео-рецепт

  • Армянский плов - рецепт с сухофруктами, изюмом и курагой, фото

    Як слід рис промити в семи водах і зварити до напівготовності протягом 10 хвилин. Відкинути на друшляк і пролити холодною водою, для того щоб рис надалі залишався розсипчастим.

  • Армянский плов - рецепт с сухофруктами, изюмом и курагой, фото

    Підготувати сухофрукти, змішати їх з корицею, бадьяном і гвоздикою. Покласти мигдаль 50 г вершкового масла, підлити 100 мл води в сотейник до сухофруктам і повільно мучити їх, періодично помішуючи і підливаючи небагато воду, всього – 40 хвилин.

  • Армянский плов - рецепт с сухофруктами, изюмом и курагой, фото

    Вистилати дно казана або гусятниці тонким лавашем, скласти на нього рис і рівномірно полити розтопленим вершковим маслом зверху. Поставити казан на розсікач і томити рис до готовності ще 30-40 хвилин.

  • Армянский плов - рецепт с сухофруктами, изюмом и курагой, фото

    Готові сухофрукти прибрати з вогню і, дочекавшись повної готовності рису, оформити плов для подачі на стіл. Викласти рис гіркою на блюдо і зверху прикрасити томлеными сухофруктами, мигдаль, фундук, кешью і волоськими горіхами, полив зверху соком, що залишився від ловлення сухофруктів.

Порада: перед вживанням горіхи краще підсмажити.

Спробуйте хоч раз зробити цей справжній плов по-вірменськи. З тих пір, як його почав готувати осіб, пройшло вже більше півтора тисяч років. Ми впевнені, що він міцно увійде в ваш домашній раціон, як корисне і багата мікроелементами ласощі. Щастя вам і благополуччя!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: