Курча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресом

Курча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресом

На рахунок цієї покрокової страви з фото існує багато суперечок. Найпоширеніший це як правильно називати, тютюну або тютюну. Другий варіант рецепту правильний і має на увазі лише сковороду з кришкою. Ну а перший варіант з'явився в російській мові, оскільки співзвучний з листям однієї рослини. По суті, то й те правильно. Ще багато хто його плутає з куркою, тут теж все просто. Будь-яка тушка до 1 кілограма вважається курчам

інгредієнти

  • Птах – 600-700 г
  • Аджика (абхазька, грузинська) + сік лимона – по 2 столові л
  • Часник – 3-5 зубчиків
  • Рослинна олія – 50 мл
  • Вершкове – 20 г
  • Сіль – 1 чайна л

Покрокове приготування тютюну по-грузинському.

Робити будемо класичний рецепт без тривалого маринування, відразу з запалу з жару як готують у грузинських ресторанах

Курча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресом

Замішуємо маринад

Змішуємо в мисці аджику з давленим часником, лимонним соком та столовою ложкою рослинної олії. Відставляємо убік

Курча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресом

Зрізаємо у курчати кінчики крил по суглобу

Курча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресом

Розрізаємо вздовж грудної клітки

Курча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресом

Видаляємо шкіру із шийного відділу. Повністю зрізаємо гузку і взагалі всю зайву шкірку

Курча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресом

Відбиваємо тютюну під плівкою молотком, качалкою або пляшкою, або ламаємо суглоби в гомілках та крилах. Добиваємося плоского стану тушки

Курча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресомКурча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресом

Розігріваємо сковороду зі олією. Класичне курча тютюну готується на максимальній температурі

Кладемо пташку грудкою вниз, накриваємо тарілкою

Курча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресом

Зверху ставимо прес, у моєму випадку це каструля з водою на 3 літри.

Смажимо 5 хвилин

Курча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресом

Перевертаємо на другий бік, ставимо гніт, смажимо ще 5 хвилин.

Курча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресомКурча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресом

Знову перевертаємо курча. Рясно змащуємо часниковим маринадом і одразу перевертаємо назад

Читайте також:  Гарячі страви на 8 березня — тішимо своїх улюблених дам

Ставимо під прес, зменшуємо температуру до середнього, смажимо тютюну ще 5 хв. Додаємо в сковороду шматочок вершкового масла.

Курча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресомКурча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресом

Знімаємо гніт, змащуємо головну частину курчати маринадом, перевертаємо востаннє. Досмажуємо без преса 5 хв, злегка можна притиснути лопаткою

Курча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресом

Приготування закінчено. Класичний рецепт курочки на сковороді під пресом готовий. Викладайте блюдо на подушку із салату, виносите в зал до гостей

Загалом пташка готувалася 20-25 хв. Переверталася 4 рази. Маринад наносився на другому етапі за меншої температури, щоб не горіли спеції з аджикою

Як приготувати тютюну на сковороді покроково з скоринкою

Курча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресом

Інгредієнти:

  • Птах – 600-800 г
  • Перець чорний, часник сухий, орегано – по 1 ч. л
  • Часник свіжий – 3-5 зубчиків
  • Сік лимона – 1 ст. ложка
  • Сіль – 1 ч. ложка без верху

Класичний рецепт смаженого курчати під пресом

Курча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресом

Ріжемо тушку вздовж грудки, розкриваємо як книжку, промокуємо зайве серветками

Зрізаємо кіпчик, зайву шкіру з жиром та кінчики крилець

Курча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресом

Відбиваємо виступаючі частини (кістки), молотком або качалкою

Курча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресом

Змішуємо перець, сухий часник, орегано, натираємо курча повністю

Курча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресом

Кладемо в розігріту сковороду з рослинною олією грудкою вниз

Ставимо класичний прес, смажимо тютюну по 10 хвилин з кожного боку на середньому вогні.

Курча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресом

Зачерпуємо 2 столові ложки олії зі сковороди, додаємо давлений часник і сік лимона.

Поливаємо або змащуємо пензликом внутрішню частину курчати. Те саме проробляємо з іншого боку

Курча тютюну на сковороді класичний рецепт під пресом

Приготування закінчено, пташка тютюну на сковороді повністю готова.

За часів СРСР це був найпоширеніший класичний рецепт. Його готували вдома, подавали в ресторанах та різних кафе.

Страва дуже легка в приготуванні, його легко здолає будь-яка господиня. Але не дивлячись на свою простоту виходить смачним із золотистою скоринкою і неймовірно соковитим

Читайте також:  Курка з гречкою, запечена в сметані в духовці.

DvaGusya