Гороховий суп – калорійність, чи можна при грудному вигодовуванні, вагітності, язві шлунка. подагрі і діабеті, зі скількох років можна дитині, кріпить або проносить

На супи і страви з гороху багато дивляться з недовірою. Це не дивно, адже все, що ми знаємо про цей продукт, так це те, що він викликає здуття кишечника і метеоризм. Насправді горох – це виключно корисний вид бобових і здоровій людині рекомендується обов’язково включати його в свій раціон.

Користь і шкода горохового супу

Ще наші предки знали про користь гороху. Якщо раніше цей продукт вважався їжею бідняків, то тепер, у пору розквіту вегетаріанського способу життя, подібна їжа припаде до смаку всім тим, хто вирішив припинити вживати м’ясо. Горох здатний практично повністю замінити тваринний білок, так як рослинний –набагато краще засвоюється. Ви можете не варити м’ясний бульйон, а готувати суп на воді.

Гороховый суп - калорийность, можно ли при грудном вскармливании, беременности, язве желудка. подагре и диабете, со скольки лет можно ребенку, крепит или слабит

Цікаво знати: з гороху в давні часи виготовляли маски для особи, на його основі робили засоби для видалення вугрів і поліпшення тону шкіри. В стародавньому Римі і Єгипті з них навіть готували пудру.

Бобові (не тільки горошок) містять велику кількість корисних вітамінів: A, B, C, E, PP, мінеральні речовини (калій, кальцій, залізо, магній, натрій, фосфор). Але гороху в раціоні повинно бути в міру, так як крім користі, від нього може бути і шкода.

У цьому бобовом міститься дуже багато цукрів і грубих волокон, які не перетравлюються організмом, і тому викликають підвищене газоутворення. Тому деяким людям лікарі радять повністю відмовитися від горохових страв або скоротити їх вживання до мінімуму.

Цікаво знати: у деяких сонники зазначено, що якщо жінка бачить у сні гороховий суп або страви з цього виду бобових, то незабаром неодмінно може завагітніти!

Якщо ви абсолютно здорові, то нічого не повинно зупиняти вас від приготування різноманітних супів з гороху. Перші страви прекрасно оптимізують обмін речовин, покращують роботу ШЛУНКОВО-кишкового тракту і допомагають виводити шкідливий холестерин, так що супи, супи і борщі – це відмінний спосіб допомогти організму.

Гороховый суп - калорийность, можно ли при грудном вскармливании, беременности, язве желудка. подагре и диабете, со скольки лет можно ребенку, крепит или слабит

Калорійність супів з гороху

Калорійність кожної страви залежить від його складу. Перші страви хороші тим, що це дуже корисна їжа, і якщо ви дотримуєтеся дієти або постите, можете повністю контролювати вміст білків, жирів і вуглеводів.

Деякі дієтологи не радять змішувати рослинний і тваринний білки. Якщо у вас слабкий шлунок, варити гороховий суп на воді – це зробить його менш калорійним. Уникайте додати в суп копченої ковбаси, реберець, бекону, адже це не самі корисні продукти.

В зимову пору рекомендують готувати калорійну і ситну їжу, тому старослов’янські рецепти часто включали горох, жирне м’ясо, печінка і базовий набір овочів. Велике значення має і вид горошку: свіжий зелений або висушений, так як сухі бобові набагато калорійніший.

Гороховый суп - калорийность, можно ли при грудном вскармливании, беременности, язве желудка. подагре и диабете, со скольки лет можно ребенку, крепит или слабит

Енергетична цінність

  • білки: 10.1 г;
  • жири: 4.1 г;
  • вуглеводи: 8 м;
  • калорійність – 109.7 кКал.

Гороховий суп при вагітності і ГВ

Під час вагітності майбутня мама повинна повністю змінити свій раціон на догоду малюкові. Тому так важливо постійно спілкуватися з лікарем, ходити на планові огляди та виконувати всі вказівки медиків. При вагітності необхідно дотримуватися індивідуальних дієт, особливо якщо у вас є побічні захворювання.

Горох вважається дуже корисною їжею для розвитку плода, але якщо у вас до вагітності були «особливі відносини» з цими бобовими, то під час виношування дитини стан тільки погіршиться.

Під час виношування дитини молоді мами часто страждають запорами, чому і проявляється геморой на перших стадіях. Якщо до вагітності ваш ШКТ погано справлявся з бобовими, то не варто експериментувати.

Гороховый суп - калорийность, можно ли при грудном вскармливании, беременности, язве желудка. подагре и диабете, со скольки лет можно ребенку, крепит или слабит

При грудному вигодовуванні лікарі не радять вживати занадто солоні, гострі, гіркі або солодкі страви, так як це неминуче позначається на молоці. Але що медицина говорить про гороха?

Дитячий шлунок ще дуже ніжний і неміцний, тому ви повинні повністю регулювати своє харчування. На деякі ферменти гороху у малюка може виникнути алергія, тому поступово вводите його в свій раціон і уважно спостерігайте за реакцією малюка. Якщо у новонародженого немає кольок або газів, то можете продовжувати їсти горохові супи.

Гороховий суп для дітей

Молоді мами часто задаються питанням: скільки місяців, коли можна годувати дитину гороховим супом? Обов’язково консультуйтеся у цих питаннях тільки з педіатром – відомо, що до трьох років малюк повинен їсти будь-яку їжу, і горох можна вводити прикорм вже з року. Але все залежить від індивідуальних особливостей кожної дитини, іноді дозволено розпочати годування горохом з 9-11-місячного віку, це не грає особливої ролі.

Важливо: обов’язково враховуйте той факт, що для дітей необхідно готувати легкі низькокалорійні блюда – це означає, що ніяких копченостей, жирного м’яса дорослих тварин (яловичина), засмажки в супі бути не повинно. Використовуйте курку або перепелине м’ясо. Всі інгредієнти потрібно ретельно вимити і відварити.

Уважно спостерігайте за реакцією малюка на кожен новий продукт у його раціоні, і якщо все в порядку, немає запору або проносу – продовжуйте прикорм. На перших порах розтирайте горошок в пюре і варіть на його основі легкі супчики, так як подрібнена їжа набагато краще засвоюється організмом. Починайте прикорм з маленьких порцій.

Гороховый суп - калорийность, можно ли при грудном вскармливании, беременности, язве желудка. подагре и диабете, со скольки лет можно ребенку, крепит или слабит

Гороховий суп при діабеті

Якщо у вас діабет, то ви, напевно, вже знаєте, що все ваше харчування відтепер має орієнтуватися на глікемічний показники (ГІ). Є продукти, в яких цей показник надзвичайно високий, наприклад, їжа від 50 одиниць і вище може стати причиною гіперглікемії.

При діабеті необхідно не тільки вести правильний спосіб життя, але ще і повноцінно харчуватися. І якщо при 1 типі цього захворювання вам дозволено зрідка балувати себе, то при інсулінозалежній формі ви зобов’язані уважно складати свій раціон, вживати тільки низкоуглеводную їжу з високим вмістом клітковини.

Всі лікарі кажуть, що при діабеті необхідно харчуватися мінімум 5 разів на день, обов’язково включати в раціон перші страви. Зелений горох ідеально впишеться у вашу дієту, так як його ГІ (глікемічний індекс) – 30 одиниць, а у сушеного – 35. У консервованому горошку підвищений вміст цукру, тому його можна їсти, але дуже рідко.

Але якщо користь гороху для діабетиків незаперечна, то чи стосується це супу? Супи та борщі – це складові страви, тому ви можете регулювати їх калорійність і користь. Це дуже зручно для тих, хто постить людей і діабетиків.

Увага: у вареної моркви ГІ набагато вище, ніж у свіжої, тому її варто додавати в невеликих кількостях або не використовувати для приготування зовсім.

Картоплю для супу слід попередньо вимочувати і промивати в холодній воді, щоб прибрати крохмаль, так як в шлунку він перетворюється в цукор. Мало хто знає, що свіжий горошок містить речовину аргінін, яке діє так само, як і інсулін.

Гороховый суп - калорийность, можно ли при грудном вскармливании, беременности, язве желудка. подагре и диабете, со скольки лет можно ребенку, крепит или слабит

Гороховий суп при виразці шлунку

Виразка шлунка – це бич сучасного суспільства. Хвороба найчастіше проявляється у людей, які ведуть активний спосіб життя і мають звичку перехоплювати шкідливу їжу на ходу, а не харчуватися повноцінно. Язвенники повинні дотримуватися здоровий спосіб життя і правильно їсти – ось чому супи є обов’язковою частиною їхнього раціону.

Гороховий суп здатний лише нашкодити під час лікування, тому від бобів краще відмовитися. Будь-які бобові занадто важкі для шлунково-кишкового тракту, вони викликають газоутворення. Замість цього робіть класичні супи з овочами інгредієнти для цієї страви не повинні смажитися, їх можна тільки тушкувати на воді, варити або готувати на пару.

Гороховий суп при алергії

При алергії організм дуже ослаблений, тому йому необхідно збалансоване і повноцінне харчування. Лікарі часто радять їсти легкі горохові супи в цей непростий період. Бобові самі по собі рідко є алергенами, але якщо ви раптом виявили у малюка симптоми (це може бути кропив’янка, свербіж, асфіксія тощо), то відразу ж виводите горох з раціону. Не забудьте попередити вихователів у садку про цю особливості організму вашої дитини!

Гороховый суп - калорийность, можно ли при грудном вскармливании, беременности, язве желудка. подагре и диабете, со скольки лет можно ребенку, крепит или слабит

Гороховий суп при запорах

Запори – це на перший погляд дуже нешкідливий недуг, який завдає дуже багато незручностей, здатний спровокувати виникнення геморою. Головна причина запорів – це недостатня кількість рідини, тому ви повинні збалансовано харчуватися, обов’язково їсти супи та багато пити рідини!

Відомо, що рослинна їжа діє як жорстка мочалка, вимиває шкідливі речовини й холестерин з організму, не переробляється в кишечнику. При запорах лікарі рекомендують вживати зелений свіжий або заморожений горошок, так як сушений має властивість викликати метеоризм.

Порада: якщо сушений горох замочити на ніч, а потім ретельно проварити, то він не викличе підвищеного газоутворення.

Гороховый суп - калорийность, можно ли при грудном вскармливании, беременности, язве желудка. подагре и диабете, со скольки лет можно ребенку, крепит или слабит

В супах крім гороху присутні багаті клітковиною овочі, моркву і картоплю, які лише допомагають організму, тому при запорах потрібно обов’язково включати в раціон рідку їжу. А якщо горох подрібнити в кавомолці, то можна приготувати проносний порошок, який рекомендується вживати по 1 чайній ложці два рази на день, розбавляючи його водою.

Гороховий суп при подагрі

Подагрою називають захворювання суглобів, при якому у них відкладаються урати (солі сечової кислоти). Найчастіше ця хвороба носить спадковий характер, але при малорухомому способі життя, раціоні, перенасиченому м’ясними продуктами, і зловживання алкоголем вона може дати про себе знати у будь-якої людини.

У бобових міститься дуже багато рослинного білка, який вкрай не рекомендується при хворобах суглобів, інакше наступний напад не змусить себе довго чекати. Тому вам доведеться відмовитися від супів з горохом, а вибрати більш корисні для вас, наприклад, овочеві на воді.

Під час подагри ваша першочергова задача – якомога швидше вивести з організму сечову кислоту, а це значить, що потрібно випивати не менше 2 літрів води в день. Супи відмінно допомагають впоратися з хворобою, але тільки не горохові та квасолеві.

Гороховый суп - калорийность, можно ли при грудном вскармливании, беременности, язве желудка. подагре и диабете, со скольки лет можно ребенку, крепит или слабит

Гороховий суп при схудненні

Якщо ви вважаєте, що горох погано поєднується з дієтою і правильним харчуванням, то ви просто ніколи не готували корисних супів на основі бобових. Багато хто відразу асоціюють гороховий суп з реберцями, беконом, копченостями, кремом і вершками, в той час як сучасні дієтологи можуть поділитися сотнею різноманітних рецептів.

Для тих, що худнуть можна запропонувати смачні супи з курячою грудкою або з індичкою, так як це дуже легке і пісне м’ясо. Овочі для такої страви краще не пасерувати в олії, а припустити в воді або просто відварити. У підсумку ви отримаєте дуже легку і низькокалорійну їжу.

Горох – це приголомшливий джерело рослинних білків і клітковини, тому ви зможете не тільки схуднути, але і поправити здоров’я. адже кбз продукту складає всього 60 кілокалорій на 100 грамів. Дієта – це завжди стрес для організму, тому дуже важливо їсти рідку їжу, так як вона здатна поліпшити обмін речовин і притупити відчуття голоду.

Якщо у вас немає подагри, виразки або інших протипоказань, то немає причин для того, щоб відмовлятися від бобових. Обов’язково включайте горох в свій раціон, готуйте на його основі різноманітні супи та борщі, але не забувайте вимочувати його, інакше неприємні сюрпризи у вигляді метеоризму вам забезпечені. Якщо не знаєте, як правильно приготувати гороховий суп –користуйтеся нашими простими покроковими фото рецептами і відео!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: