Гороховий суп з копченостями – покроковий рецепт з фото, як готувати з грудинкою, рулькою, м’ясом і беконом, сиром, калорійність на 100 грам, користь і шкода

Мало який суп зрівняється з гороховим на основі копченостей, хіба що приготований з сушеними грибами. Від однієї лише думки про цю страву в уяві відразу вимальовується цей неймовірний аромат і насичений смак.

Користь і шкода

Хочеться відзначити, що гороховий суп — дуже корисне блюдо, яке сприятливо впливає на організм. Вживання його допомагає знизити рівень холестерину в крові за рахунок великої кількості магнію і калію. До плюсів можна віднести і регулювання рівня кислотності шлунка і нормалізацію роботи шлунково-кишкового тракту.

Здавна саме гороховий суп на Русі було прийнято вживати для насичення сил, бо як він є досить калорійним і ситним.

Гороховый суп с копченостями - пошаговый рецепт с фото, как готовить с грудинкой, рулькой, мясом и беконом, сыром, калорийность на 100 грамм, польза и вред

Однак, людям, що прагнуть зберегти фігуру, цілком можна робити собі пісний гороховий супец не на м’ясному бульйоні, а на воді. В середньому, кількість кілокалорій в такому блюді варіюється в районі 65 на 100 грам, а якщо готувати з свіжого зеленого горошку, то і того нижче.

Єдиним мінусом супу з цього продукту може вважатися виникнення метеоризму після їжі. Ми підібрали для вас найсмачніші рецепти, які варто спробувати кожному, і супроводжували їх фото і відео.

Суп гороховий з копченою грудинкою

Найшвидший і неймовірно простий спосіб без надмірних зусиль нагодувати всю сім’ю, актуальність якого полягає у використанні копченої грудинки, не передбачає тривалої варіння страви, якщо взяти за правило попередньо замочувати зерна.

Інгредієнти

  • Картопля велика 3 шт.
  • Горох (колотий) 200 г
  • Грудинка копчена 300 г
  • Морква 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Олія соняшникова 50 мл
  • Сіль за смаком
  • Перець (чорний мелений) за смаком
  • Кріп 1 пучок
  • Вода 2 л

На порцію

Калорії: 242.2 ккал

Білки: 6.5 м

Жири: 16.7 м

Вуглеводи: 16.5 г

Кроки 35 хв. Відео-рецепт

  • Гороховый суп с копченостями - пошаговый рецепт с фото, как готовить с грудинкой, рулькой, мясом и беконом, сыром, калорийность на 100 грамм, польза и вред

    Ретельно переберіть від усього зайвого і гарненько промийте горох, після чого помістіть його в каструльку з водою і поставте на плиту. Як тільки закипить, засічіть час і варіть приблизно 35-45 хвилин. Не забувайте прибирати пінку, щоб бульйон залишався максимально прозорим.

  • Гороховый суп с копченостями - пошаговый рецепт с фото, как готовить с грудинкой, рулькой, мясом и беконом, сыром, калорийность на 100 грамм, польза и вред

    Паралельно очистіть картопля, промийте від землі і наріжте досить великими кубиками. Додайте овочі в каструлю з горохом, коли той вже досить розварився.

  • Гороховый суп с копченостями - пошаговый рецепт с фото, как готовить с грудинкой, рулькой, мясом и беконом, сыром, калорийность на 100 грамм, польза и вред

    Приготуйте морквяно-цибулеву засмажку, попередньо подрібнивши овочі звичним для вас способом.

  • Гороховый суп с копченостями - пошаговый рецепт с фото, как готовить с грудинкой, рулькой, мясом и беконом, сыром, калорийность на 100 грамм, польза и вред

    Видаліть у грудинки шкірку, якщо така є, поріжте мяско у вигляді соломки і додати до засмажки.

  • Гороховый суп с копченостями - пошаговый рецепт с фото, как готовить с грудинкой, рулькой, мясом и беконом, сыром, калорийность на 100 грамм, польза и вред

    Якщо свинина придбала золотистий рум’янець, відправляйте її в суп. Посоліть, всипте трохи перцю і свіжої різаної зелені. Готуйте до повної м’якості картоплі.

До супу з гороху відмінно підходять домашні грінки з пшеничного хліба. Їх ви можете зробити, підсушивши білий скибочку на сковороді і приправивши улюбленими травами і часником.

Порада: не слід солити суп відразу після закладки інгредієнтів. З урахуванням того, що грудинка спочатку приправлена всім, чим треба, ви ризикуєте пересолити блюдо. Тому після закладки в каструлю засмажки, дайте юшки трохи покипіти.

Рецепт горохового супу з копченим окостом

Аромат підкопченого окосту, безперечно, заманить ваших домочадців на кухню. У поєднанні з бобовими і без того корисний продукт заграє новими фарбами.

Кількість порцій: 11

Час приготування: 45 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 226 ккал;
  • білки – 5.1 м;
  • жири – 17.1 г;
  • вуглеводи – 13 р.

Інгредієнти

  • горох колотий – 120 г;
  • окіст копчений – 300 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • картопля середній – 3 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • часник зубками – 2 шт.;
  • олія соняшникова – 35 мл;
  • вода – 2 л

Гороховый суп с копченостями - пошаговый рецепт с фото, как готовить с грудинкой, рулькой, мясом и беконом, сыром, калорийность на 100 грамм, польза и вред

Покрокове приготування

  1. Для початку необхідно підготувати горох. Для того щоб не був твердим і но розварювати його стало простіше, продукт необхідно вимочувати кілька годин. Тому залийте горох пристойним обсягом води (він має властивість добре вбирати рідину і розбухати) і відставте в сторону. Через 3 години горох можете поставити на плиту і варити до моменту, поки він не стане м’яким.
  2. Очищену картоплю наріжте великими кубиками, а окіст більш дрібними шматочками. Моркву і цибулю теж подрібніть. Перекладіть картоплю і м’ясо до гороху і тушкуйте приблизно чверть години.
  3. Тепер можна робити зажарку на розігрітій до межі сковорідці з олією, а закладати її в суп, коли цибулю з морквою стануть м’якими. Посоліть.

Порада: для того щоб суп «набрав» більше смаку, йому необхідно настоятися. Тому перш ніж подавати до столу, дайте страві трохи постояти під кришкою.

Рецепт з копченою рулькою

Дуже насичений, густий суп, який припаде до душі кожному члену сім’ї.

Кількість порцій: 16

Час приготування: 1 година 10 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 245.3 ккал;
  • білки – 5.3 м;
  • жири – 19.9 м;
  • вуглеводи – 11.2 р.

Інгредієнти

  • рулька копчена – 700 г;
  • горох – 180 г;
  • картопля – 3-4 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • морква (велика) – 1 шт.;
  • зелень свіжа – 1 маленький пучок;
  • перець запашний – 3 горошини;
  • перець чорний мелений – за смаком;
  • лист лаврушки – 2 шт.;
  • олія соняшникова – 40 мл;
  • сіль – за смаком;
  • вода – 3 л.

Гороховый суп с копченостями - пошаговый рецепт с фото, как готовить с грудинкой, рулькой, мясом и беконом, сыром, калорийность на 100 грамм, польза и вред

Покрокове приготування

  1. Постарайтеся підготуватися заздалегідь замочити горох як можна раніше, приблизно за 10 годин. Процес цей забере всього декілька хвилин, проте, його виконання забезпечить вам хороший результат. Після того як горох досить розбухне, пересипте його в посуд для подальшого готування, разом з ним помістіть рульку цілком і варіть все на середньому вогні до повної готовності обох компонентів. Під час кипіння буде активно утворюватися сіра піна на поверхні, яку не забувайте періодично прибирати.
  2. Поки інгредієнти проходять термічну обробку, підготуйте овочі. Картоплю наріжте брусочками, цибулю нашаткуйте чверть кільцями, моркву — соломкою.
  3. Дістаньте з бульйону свинину, а картоплю закиньте.
  4. Приготуйте засмажку як звичайно, тобто стандартним способом з моркви з цибулею.
  5. За 5 хвилин до закінчення приготування поверніть в каструлю шматочки рульки, трохи зеленушки і солі за смаком.

Порада: якщо ви загорілися бажанням скуштувати горохового супу, але придбати дороге м’ясо немає можливості, цілком припустимо використовувати різні сорти копченої ковбаси, а також гомілки, ніжки і крильця курки.

Гороховий суп з копченим салом

Даний рецепт знайде відгук у любителів жирної їжі. Упевнені, по достоїнству оцінять саме чоловіки, бо у своєму складі він несе не тільки реберця, які можна смакувати з кісточки, але і копчені шкварки з сала, надають супу аромат багаття.

Кількість порцій: 17

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 288.4 г;
  • білки – 5.5 м;
  • жири – 24.5 г;
  • вуглеводи – 11.5 р.

Інгредієнти

  • ребра свинячі – 600 г;
  • картопля – 4 шт.;
  • сало копчене – 100 г;
  • морква – 1 шт.;
  • горох – 200 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • вода – 3 л;
  • сіль – за смаком;
  • спеції – за смаком.

Гороховый суп с копченостями - пошаговый рецепт с фото, как готовить с грудинкой, рулькой, мясом и беконом, сыром, калорийность на 100 грамм, польза и вред

Покрокове приготування

  1. Приготуйте овочевий бульйон, основою якого буде горох (необхідно заздалегідь вимочити протягом приблизно 3 годин). Проваріть горошок 15 хвилин, а потім додайте порційні шматки рубаних ребер. Тушкуйте до повної готовності обох компонентів.
  2. Через чверть години додайте картоплю. Його попередньо очистіть і наріжте шматочками довільного виду.
  3. У добре нагріту сковорідку киньте кубики сала і вытапливайте його до стану шкварок. Перекладіть в суп і варіть на середньому вогні до повної готовності інгредієнтів.

Порада: найкраще в даному рецепті використовувати саме домашнє сало, бо воно відрізняється від магазинного більшою м’якістю.

Гороховий суп з копченим м’ясом

Це ситний суп з ніжною структурою, досягається дуже довгої варінням гороху.

Кількість порцій: 14

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 187.4 ккал;
  • білки – 6.6 м;
  • жири – 9.8 м;
  • вуглеводи – 18.2 р.

Інгредієнти

  • яловичина копчена – 200 г;
  • горох – 300 г;
  • картопля – 3-4 шт.;
  • морква велика – 1 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • часник зубками – 3 шт.;
  • олія соняшникова – 30 мл;
  • вода – 2,5 л;
  • спеції – за смаком.

Гороховый суп с копченостями - пошаговый рецепт с фото, как готовить с грудинкой, рулькой, мясом и беконом, сыром, калорийность на 100 грамм, польза и вред

Покрокове приготування

  1. Відваріть протягом пари годин заздалегідь вимочений горох. Дуже важливо, щоб він перетворився під час варіння в пюре. Додайте кубики картоплі.
  2. На сковорідці в невеликій кількості рафінованої олії обсмажте дрібно нарізану цибулю і пропущену через тертку з середніми отворами морквину.
  3. У тому ж маслі, в якому готувалася овочева зажарка, обсмажте до золотистого рум’янцю м’ясну соломку.
  4. Варіть суп, поки всі інгредієнти не досягнуть готового стану, не забувши додати прянощі і сіль. В кінці всипте продавлений через прес часник.

Рецепт супу з сухого гороху з копченими хрящами

Більш демократична, ніж попередні, за ціною юшка з ароматом копченостей робиться на основі хрящиків.

Кількість порцій: 12

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 238.3 ккал;
  • білки – 6.1 м;
  • жири – 16.8 м;
  • вуглеводи – 15.6 р.

Інгредієнти

  • картопля – 3-4 шт.;
  • морква дрібна – 2-3 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • горох – 180 г;
  • копчені хрящики – 300 г;
  • сіль – за смаком;
  • спеції – за смаком;
  • олія соняшникова – 35 мл;
  • вода – 2 л;
  • зелень – за смаком.

Гороховый суп с копченостями - пошаговый рецепт с фото, как готовить с грудинкой, рулькой, мясом и беконом, сыром, калорийность на 100 грамм, польза и вред

Покрокове приготування

  1. Покладіть в каструлю відмочений горох укупі зі свинячими хрящами, залийте достатньою кількістю рідини і відварюйте до повної готовності. Після чого вийміть хрящики (вони повинні стати максимально м’якими), поріжте на невеликі шматочки і відправте назад в бульйон.
  2. Бульби картоплі вимийте, очистіть, ще раз промийте. Подрібніть середніми брусками і закиньте в каструлю.
  3. На розпеченій сковороді розігрійте масло, засипте моркву кружечками і дрібно шінкованной кубиками цибулю, обсмажте до легкої золотинки.
  4. Посоліть, додайте зеленушку з прянощами.

Рецепт супу з копченостями і сочевицею

Відмінна альтернатива гороховому – суп з сочевицею. Блюдо нічим не поступається по ситності класичному варіанту, проте, смакові якості трохи поміняються.

Кількість порцій: 17

Час приготування: 1 година 10 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 259.5 ккал;
  • білки – 7 г;
  • жири – 19.4 м;
  • вуглеводи – 14.2 р.

Інгредієнти

  • сочевиця (червона) – 300 г;
  • морква – 1 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • картопля – 3 шт.;
  • копченості (будь-які) – 500 г;
  • часник зубками – 2 шт.;
  • вода – 3 л;
  • олія соняшникова – 30 мл

Гороховый суп с копченостями - пошаговый рецепт с фото, как готовить с грудинкой, рулькой, мясом и беконом, сыром, калорийность на 100 грамм, польза и вред

Покрокове приготування

  1. У каструлю з товстими стінками влийте ложку-півтори рослинного масла і всипте дрібненькі кубики цибулі з морквою. Злегка обсмажте, після чого наповніть посуд водою.
  2. Коли в каструлі закипить рідина, додайте картоплю, який попередньо розрізати на кубики.
  3. Через 15-25 хвилин опустіть добре промиту сочевицю з порційними шматочками м’яса. Посоліть, поперчіть.
  4. Коли суп звариться, дайте йому трохи настоятися.

Це цікаво: якщо вам не чужі експерименти, то для більш оригінального смаку можна додавати в стандартну зажарку, наприклад, корінь петрушки або селери. Також можна варити вегетаріанський варіант з додаванням кольорової капусти, стручків квасолі або брокколі. Єдиним незмінним умовою вдалого супу є правильно приготований, з дотриманням усіх технологій, горох.

Варити будь-який із запропонованих страв – одне задоволення, втім, як і є. Тому не забудьте включити цей супец в список для поповнення вашого щоденного меню. Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: