Розсольник з перловкою і солоними огірками – рецепт з фото покроково, приготування з яловичиною, тушонкою, фрикадельками і грибами, ковбасою

Серед страв традиційної російської кухні існують такі «старожили», які зародилися мало не шість століть тому і залишаються популярними і досі. З однією з таких кулінарних легенд ми і хочемо вас познайомити.

Розсольник – шалено смачний, наваристий супец, який дозволяє втамувати голод і набратися сил. Ще на Русі кухарі готували його на яловичому бульйоні з додаванням нирок, а солоні огірки надавали аромату і відтіняли суп кислуватим присмаком – це робило блюдо впізнаваним. З часом рецептура удосконалювалася, одні інгредієнти замінювалися іншими, підганялися по можливостям і схильностям, однак, огірки залишалися недоторканними. Настільки суп припав до душі, що навіть вегетаріанці не готові відмовляти собі в цьому страву, використовуючи для приготування не м’ясної, а овочевий бульйон.

Сьогодні ми хочемо запропонувати ряд рецептур розсольнику, з яких ви, безсумнівно, зможете вибрати підходящу. Фото допоможуть визначитися із зовнішнім виглядом страви, а остаточний вибір буде обумовлений наявністю продуктів.

Рассольник с перловкой и солеными огурцами - рецепт с фото пошагово, приготовление с говядиной, тушенкой, фрикадельками и грибами, колбасой

Зміст статті:
  1. Рецепт розсольнику з перловкою, солоними огірками та яловичиною
  2. Розсольник з перловкою, солоними огірками і ковбасою
  3. Енергетична цінність
  4. Інгредієнти
  5. Покрокове приготування
  6. Рецепт розсольнику з перловкою, солоними огірками і тушонкою
  7. Енергетична цінність
  8. Інгредієнти
  9. Покрокове приготування
  10. Рецепт розсольнику з перловкою, солоними огірками і фрикадельками
  11. Енергетична цінність
  12. Інгредієнти
  13. Покрокове приготування
  14. Рецепт пісного розсольнику з перловкою, солоними огірками і грибами
  15. Енергетична цінність
  16. Інгредієнти
  17. Покрокове приготування
  18. Рецепт розсольнику з перловкою, солоними огірками і свининою
  19. Енергетична цінність
  20. Інгредієнти
  21. Покрокове приготування
  22. Рецепт розсольнику з перловкою і солоними огірками на зиму
  23. Енергетична цінність
  24. Інгредієнти
  25. Покрокове приготування
  26. Особливість приготування розсольнику в мультиварці

Рецепт розсольнику з перловкою, солоними огірками та яловичиною

Це цілком доступний за списком компонентів суп, який не зажадає від вас якихось особливих кулінарних вмінь, навіяний мотивами класичного рецепту.

Порада: вибирайте м’ясо молодої тварини – ніжне, з невеликою кількістю прожилок і жиру. Така яловичина буде набагато смачніше, та й часу на приготування знадобиться менше.

Інгредієнти

  • яловичина на кістці 600 г
  • цибуля ріпчаста 150 г
  • перлова крупа 100 г
  • морква-80 г
  • картопля 300 г
  • огірок солоний 300 г
  • розсіл огірковий 200 мл
  • олія соняшникова 45 мл
  • часник зубками 3 шт.
  • лист лаврушки 2 шт.
  • перець чорний 4 горошку

На порцію

Калорії: 133.1 ккал

Білки: 8.2 р

Жири: 7.1 г

Вуглеводи: 9.2 м

Кроки 1 годину. 45 хв. Відео-рецепт

  • Рассольник с перловкой и солеными огурцами - рецепт с фото пошагово, приготовление с говядиной, тушенкой, фрикадельками и грибами, колбасой

    Для початку нам потрібен бульйон. Залийте шматок яловичини приблизно 2-2,5 л води, бажано очищеної, поставте каструлю на конфорку і доведіть її вміст до кипіння на високому полум’я. Після зменшіть вогонь і варіть м’ясо до повної готовності. Воно повинно легко відставати від кістки.

  • Рассольник с перловкой и солеными огурцами - рецепт с фото пошагово, приготовление с говядиной, тушенкой, фрикадельками и грибами, колбасой

    Займіться іншими компонентами. Кожний необхідно помити і почистити, а перловку замочити, вона повинна настоятися мінімум 1 годину. Наріжте овочі: цибуля, картопля, огірок – у вигляді кубиків (не мельчите з картоплею, інакше вона повністю «розчиниться» у супі під час термічної обробки), моркву натріть або нашаткуйте тонкою стружкою.

  • Рассольник с перловкой и солеными огурцами - рецепт с фото пошагово, приготовление с говядиной, тушенкой, фрикадельками и грибами, колбасой

    Виловите з бульйону відварне м’ясо і обов’язково процідіть. Це дозволить вам уникнути можливого попадання в суп осколків кістки. Розберіть яловичину по волокнах і відправте назад в каструлю, всипати разом з скибочками, кубиками або брусочками картоплі і зернятками перловки.

  • Рассольник с перловкой и солеными огурцами - рецепт с фото пошагово, приготовление с говядиной, тушенкой, фрикадельками и грибами, колбасой

    Через 20 хвилин з моменту закладки в розсольник перших компонентів, розігрійте на сковороді до шкварчания рослинне масло і обсмажте в ньому цибулю і моркву до повного обмякания і легкого золотистого відтінку. Перекладіть в ємність для варіння.

  • Рассольник с перловкой и солеными огурцами - рецепт с фото пошагово, приготовление с говядиной, тушенкой, фрикадельками и грибами, колбасой

    За ¼ години до моменту закінчення готування додайте в суп склянку розсолу, різані огірки і прянощі. Обов’язково спробуйте і за необхідності посоліть.

  • Рассольник с перловкой и солеными огурцами - рецепт с фото пошагово, приготовление с говядиной, тушенкой, фрикадельками и грибами, колбасой

    Проварити суп протягом 10 хвилин додайте нарізаний тоненькими слайсами часничок.

Важливо: у більшості випадків у огірків для розсольнику видаляється м’якоть з насінням і шкірка, особливо це стосується досить великих екземплярів. Однак цей етап ви можете пропустити на свій розсуд.

Розсольник з перловкою, солоними огірками і ковбасою

Рассольник с перловкой и солеными огурцами - рецепт с фото пошагово, приготовление с говядиной, тушенкой, фрикадельками и грибами, колбасой

Такий собі «студентський» рецепт на основі копченки і сосисок – простий спосіб швидко сфабрикувати і смачно поїсти.

Кількість порцій: 10

Час приготування: 50 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 184.7 кКал;
  • білки – 8.9 м;
  • жири – 11.5 м;
  • вуглеводи – 11.5 р.

Інгредієнти

  • морква – 100 г;
  • цибуля ріпчаста – 100 г;
  • солоний огірок – 150 г;
  • сосиски – 100 г;
  • ковбаса варено-копчена – 150 г;
  • перловка – 50 г;
  • картопля – 300 г;
  • олія соняшникова – 35 г;
  • зелень – за смаком.

Порада: якщо вам подобаються більш густі перші страви, можете збільшити кількість і розширити склад ковбасних виробів, на загальне смакове сприйняття негативного впливу це не матиме.

Покрокове приготування

  1. Так як даний рецепт не потребує використання м’ясного бульйону (хоча це умова також можете підкоригувати за своїм уподобанням), то рекомендуємо для початку повністю підготувати всі інгредієнти. Овочі гарненько вимийте і видаліть з допомогою овочечистки шкірку і лушпиння.
  2. Подрібніть цибулю з картоплею ножем, моркву натріть.
  3. Влийте в каструлю 1,5 літра рідини, доведіть її до кипіння і засипте крупу. Слідом помістіть у посуд різану картоплю.
  4. Приготуйте стандартну овочеву засмажку з невеликою кількістю масла (використовуйте винятково рафінована без запаху).
  5. Наріжте ковбасно-сосисочні вироби наступним чином: ковбасу соломкою або кубиками, сосиски впоперек – нетовстими кружечками.
  6. Коли картопля стане майже м’яким, додайте в суп м’ясний компонент разом з нарізаними кубиками огуречками.
  7. Дайте супцу трохи покипіти (приблизно 7 хвилин), засипте зелень. Зніміть з конфорки. Нехай настоїться близько півгодини.

Порада: для додання супу більш насиченого смаку можете обсмажити сосиски з ковбасою перед закладкою їх у страву, присмачивши ложечкою томатної пасти або кетчупу.

Рецепт розсольнику з перловкою, солоними огірками і тушонкою

Рассольник с перловкой и солеными огурцами - рецепт с фото пошагово, приготовление с говядиной, тушенкой, фрикадельками и грибами, колбасой

Як добре, що є такий продукт, як тушонка! Вона настільки полегшує приготування багатьох страв, що не доводиться годинами стояти біля плити. Адже досить відкрити баночку, всипати її вміст у киплячу воду, трохи почекати, і наваристий бульйон для будь-якого супу готовий.

Кількість порцій: 12

Час приготування: 50 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 145.4 кКал;
  • білки – 3 г;
  • жири – 9.4 м;
  • вуглеводи – 12.2 р.

Інгредієнти

  • тушонка яловича – 180 г;
  • перловка – 100 г;
  • картопля – 270 г;
  • морква – 80 г;
  • цибуля ріпчаста – 80 г;
  • перець солодкий – 60 г;
  • помідори – 70 г;
  • огірки солоні – 150 г;
  • олія соняшникова – 45 мл;
  • лавровий лист – 2 шт.;
  • чорний перець – 2 горошини;
  • духмяний перець – 2 горошини;
  • кріп, зелень – 1 маленький пучок.

Порада: слід вибирати тушонку саме з яловичини. Справа в тому, що свиняча в більшості випадків відрізняється підвищеним вмістом сала у складі, що зробить суп занадто жирним. У яловичому ж продукті баланс дотриманий оптимально.

Покрокове приготування

  1. Перше, з чого варто приділити увагу – це крупа. Промити її мало, слід години мінімум за 2 до початку готування замочити перловку, щоб набухла. Тому помістіть зернятка в миску і залийте водою на 4 див.
  2. Натріть на терці моркву, наріжте кубиками картоплю, солодкий перець і томати (зніміть з помідорів шкірку, попередньо обдавши окропом), а огірки тонкою соломкою.
  3. У каструлю влийте 1,5 літра води, доведіть до появи пухирців і всипте крупу. Варіть близько 25 хвилин на повільному вогні, після чого додайте картоплю.
  4. У суху сковороду влийте олію, досить нагрійте і покладіть в нього цибулю з морквою для пасерування. Через 5 хвилин додайте перець разом з томатами і томіть 7 хвилин під кришкою. В кінці киньте огірки.
  5. Через 5 хвилин з моменту початку обсмажування солоних зеленцов, перекладіть заправку у посуд з супом, додайте тушонку і спеції. Варіть до повної готовності овочів. Подавайте зі сметаною або майонезом, присипавши порційно петрушкою або кропом.

Важливо: щоб уникнути закисання страви, після додавання зелені дайте супу трохи покипіти. Або ж вводите зеленушку тільки під час подачі, посипавши необхідною кількістю вміст тарілки.

Рецепт розсольнику з перловкою, солоними огірками і фрикадельками

Рассольник с перловкой и солеными огурцами - рецепт с фото пошагово, приготовление с говядиной, тушенкой, фрикадельками и грибами, колбасой

Ще один цікавий варіант розсольнику. Замість окремих шматочків м’яса тут присутні фрикадельки.

Кількість порцій: 12

Час приготування: 1 година 10 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 143.7 кКал;
  • білки – 5.6 м;
  • жири – 9.2 м;
  • вуглеводи – 9.7 р.

Інгредієнти

  • фарш – 300 г;
  • картопля – 250 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • перловка – 70 г;
  • морква – 1 шт.;
  • огірки солоні – 150 г;
  • розсіл огірковий – 250 мл;
  • олія соняшникова 50 мл;
  • перець горошком – за смаком;
  • лавровий лист – 1-2 шт.

Важливо: якщо у вас є можливість вибирати фарш, то віддайте перевагу збірного продукту з декількох видів перемеленого м’яса. Оптимальний варіант – суміш свинини і яловичини. Краще, якщо ви не придбаєте напівфабрикат в магазині, а приготуєте його власноруч, приправивши трохи чорним перчиком і посоливши. Також незайвим буде пропустити через м’ясорубку одну цибулину.

Покрокове приготування

  1. З фаршу скачайте акуратні кульки рівні по діаметру і закидайте їх у каструлю з 2500 мл киплячої води. Коли від гарячої температури фрикадельки поміняють колір, засипте крупу. З урахуванням того, що в цьому рецепті не обумовлювалося замочування, на варіння перловки потрібно загалом приблизно те ж кількість часу, що і фаршу.
  2. Через чверть години додайте в каструлю різаний кубиками досить великого розміру картоплю.
  3. Приготуйте на сковороді засмажку з овочів. Першим пасеруйте цибулька, потім додайте моркву, а слідом соломку з огірків. Варіть не більше 10 хвилин на середньому вогні, а потім перекладіть в каструлю і влийте розсіл з банки з огірками. Не забудьте додати спеції і при потребі посолити. Варіть до моменту, поки картопля не буде з легкістю піддаватися при натисканні на нього ложкою.

Рецепт пісного розсольнику з перловкою, солоними огірками і грибами

Рассольник с перловкой и солеными огурцами - рецепт с фото пошагово, приготовление с говядиной, тушенкой, фрикадельками и грибами, колбасой

Досить легкий і дієтичний супчик, в якому місце м’яса займають гриби. Підійде тим, хто стурбований підрахунком зайвих грамів або просто не любить жирні наваристі бульйони.

Кількість порцій: 12

Час приготування: 1 година 10 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 130.5 кКал;
  • білки – 7.5 м;
  • жири -5.3 г;
  • вуглеводи – 13.3 р.

Інгредієнти

  • гриби сушені – 250 г;
  • картопля – 300 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • огірки солоні великі – 2-3 шт.;
  • розсіл – 100 мл;
  • перловка – 80 г;
  • перець чорний – за смаком;
  • лавр – за смаком;
  • олія соняшникова – 45 мл

Порада: якщо у вас не знайшлося сушених грибів, а бажання приготувати такий суп не дає спокою, сміливо йдіть у магазин і купуйте печериці або гливи, однак, кількість інгредієнта доведеться злегка збільшити. У цьому рецепті ми пропонуємо використовувати саме сушений продукт, тому як у нього більш яскравий, насичений аромат, який привносить у страву своєрідну родзинку.

Покрокове приготування

  1. Мінімум за годину готування замочіть крупу в достатньому обсязі води прохолодною температури. Не забудьте ті ж маніпуляції зробити і з грибами, тільки замочувати їх необхідно гарячим окропом.
  2. Поки інгредієнти «приймають» водні процедури, займіться овочами. Промийте під краном, очистіть, наріжте – картопля крупно, моркву дрібною соломкою, цибулю і огірки невеликими кубиками. У останніх попередньо зріжте шкірку і вийміть насіння.
  3. Злийте з перлової крупи каламутну рідину, покладіть в каструлю, додайте 2 л чистої води і дайте закипіти.
  4. Через чверть години киньте картоплю.
  5. Відіжміть від рідини гриби, дрібно поріжте, всипте в ємність з супом.
  6. Приготуйте зажарку, обсмаживши цибулю і моркву, а після доповнивши овочі огірками. Тушкуйте 5 хвилин.
  7. Додайте заправку в суп, слідом влийте розсіл і не забудьте про прянощі. Спробуйте, можливо, вам буде не діставати солі. Перш ніж подавати до столу, дайте трохи настоятися.

Рецепт розсольнику з перловкою, солоними огірками і свининою

Рассольник с перловкой и солеными огурцами - рецепт с фото пошагово, приготовление с говядиной, тушенкой, фрикадельками и грибами, колбасой

Кількість порцій: 13

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 233.2 кКал;
  • білки – 5.3 м;
  • жири – 17.1 г;
  • вуглеводи – 14.5 р.

Інгредієнти

  • свинячий суповий набір – 350 г;
  • картопля – 300 г;
  • перловка – 150 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • огірки солоні – 3 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • олія соняшникова – 35 р.

Порада: для додання супу красивого відтінку помаранчевих тонів і легкого присмаку помідор, включіть в список використовуваних продуктів пару ложок якісної томатної пасти, яку додайте під час обжарювання суповий засмажки.

Покрокове приготування

  1. Замочіть перлову крупу години на 3, а після промийте під струменем води кілька разів і відваріть в окремому посуді до стану аль денте. Вона повинна бути м’якою, але в той же час не розваритися.
  2. Приготуйте м’ясний бульйон допомогою відварювання м’яса у 2 літрах води. Не забувайте позбавлятися від пінки, щоб не з’явилася каламуть. Готову м’якоть відокремте від кісток і поверніть назад в каструлю.
  3. Засипте картопля у вигляді великих кубиків. Додайте перловку.
  4. Для засмажки натріть через тертку моркву, а цибулю дрібненько нашаткуйте. Обсмажте на невеликій кількості рослинного масла.
  5. За 10 хвилин до вимкнення конфорки всипте дрібні кубики солоних огірків.

Рецепт розсольнику з перловкою і солоними огірками на зиму

Рассольник с перловкой и солеными огурцами - рецепт с фото пошагово, приготовление с говядиной, тушенкой, фрикадельками и грибами, колбасой

Заготовлювати основу для супу зручно запас, що дозволить абсолютно не морочитися з приготуванням першого страви – адже можна буде просто відкрити баночку з розсольником і перекласти її вміст в каструлю з наваристим бульйоном і картоплею.

Кількість порцій: 15

Час приготування: 1 година 20 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 154.9 кКал;
  • білки – 3.5 м;
  • жири – 4.2 м;
  • вуглеводи – 26 р.

Інгредієнти

  • свіжі огірки – 1500 г;
  • цибуля ріпчаста – 500 г;
  • морква – 500 г;
  • крупа перлова – 250 г;
  • помідор – 750 г;
  • кухонна сіль – 1 ст. л.;
  • цукровий пісок – 2 ст. л.;
  • оцет столовий (9%) – 50 мл;
  • вода – 250 мл;
  • олія соняшникова – 60 мл

Покрокове приготування

  1. Для початку подбайте про ємностях для зберігання заготовки. Банки необхідно попередньо простерилізувати над парою або в духовій шафі.
  2. Тепер черга інгредієнтів. Добре промийте овочі. Очистіть.
  3. Наріжте дрібненькими кубиками огірки і цибулю, моркву натріть за допомогою великої терки.
  4. Покладіть томати в контейнер, залийте окропом на пару-трійку хвилин, після чого зробіть надріз у вигляді хреста і зніміть шкірку. Пропустіть через м’ясорубку.
  5. У досить велику каструлю або таз перекладіть перекручені помідори, посипте сіллю і цукром, влийте масло.
  6. В ту ж посуд додайте інші компоненти (перловку промийте), все змішайте і поставте варитися на середньому вогні, постійно помішуючи, щоб уникнути підгоряння маси.
  7. Через 20 хвилин додайте оцет і варіть ще не більше 10. Розкладіть по банках в гарячому вигляді і відразу герметично укупорьте.

Важливо: в якості тари для зберігання перевагу варто віддати ємкостей номіналом 0,5 літра. Однієї такої банки буде достатньо для каструлі супу об’ємом 2,5-3 л.

Особливість приготування розсольнику в мультиварці

Рассольник с перловкой и солеными огурцами - рецепт с фото пошагово, приготовление с говядиной, тушенкой, фрикадельками и грибами, колбасой

Якщо серед вашої кухонного начиння є мультиварка, то ви щасливчик! Цей прилад дозволяє зменшити кількість кроків приготування багатьох страв. Для того щоб приготувати розсольник в чаші приладу, в першу чергу спасеруйте цибулю з морквою в режимі «Смаження» або «Випічка», а після додайте інші овочі, шматок м’яса і набряклу крупу. Залийте рідини до позначки і готуйте 120 хвилин в режимі «Гасіння».

Якщо у вашій родині люблять розсольник, то візьміть на озброєння всі рецепти. Таким способом ви зможете максимально урізноманітнити меню і радувати ваших близьких. Овочеві заправки запас значно прискорюють процес. Так як маринувати огірки і помідори багато хто вже вміють, про стерилізації банок розповідати не треба. Залишиться тільки зробити засмажку, додати варену крупу, протушкувати до готовності і можна закочувати. Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: