Горбуша в духовці — соковита і смачна. 8 простих покрокових рецептів приготування під сиром і овочами

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

Страви з горбуші можна з упевненістю включати у святкове меню. Риба ця вважається делікатесної, до того ж дуже апетитно виглядає на столі за рахунок червоно-оранжевого відтінку свого м’яса. Особливо добре вдається горбуша, запечена в духовці – від такого ніжного і ароматного шматочка не відмовиться навіть той, хто рибу не любить взагалі.

Про корисні якості цієї червоної риби ходять легенди. М’ясо горбуші – це унікальний природний джерело вітамінів і мікроелементів, лікарі рекомендують по можливості включати його в раціон дітей і дорослих хоча б раз на місяць. Дієтологи стверджують, що така смачна добавка допомагає боротися з хворобами опорно-рухового апарату, щитовидної залози, серцево-судинної системи. крім того, вона перешкоджає появі новоутворень, очищає організм від шлаків і сприяє загальному омолоджуванню організму.

Обов’язково порекомендуйте з’їсти шматочок запеченої горбуші гостям, які борються із зайвою вагою або стежать за своєю фігурою. Завдяки низькому вмісту калорій страву можна їсти без побоювання поправитися. В той же час воно досить ситна – в м’ясі горбуші велика кількість амінокислот, які сприяють тривалому почуттю насичення.

Для запікання в духовці краще використовувати охолоджену горбушу, яка не піддавалася заморожуванню. Якщо під час приготування страви використовуєте фольгу, не переймайтеся, якою стороною (матовою або блискучою) класти її на деко. Доведено, що це ніяк не впливає ні на час приготування, ні на смак готової страви.

Горбуша в духовці, запечена у фользі з сирною скоринкою

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

Найскладніше в цьому рецепті – це обробити рибу на філе. Якщо переживаєте, що з цією процедурою у вас можуть виникнути труднощі, попросіть обробити рибну тушку в магазині або на ринку. До речі, використовувати для приготування страви можна і інших представників сімейства лососевих – нерку, кету, кижуч.

Знадобиться:

  • горбуша (або інша риба) – необроблена тушка приблизно на 2,5 кг або 1 філе масою близько 1 кг;
  • жирний майонез – 3-3 ст. л. (приблизно 80-100г);
  • цибуля ріпчаста невеликий – 1 шт.;
  • часник – 2 зубчики середнього розміру;
  • лимон – половина;
  • сир твердий (підійде Російський) – 50-70 г;
  • сіль – приблизно 1 ч. л.;
  • чорний перець або суміш перців (без додавання солі) – 1-2 щіпки;
  • свіжа зелень кропу – 3-4 гілочки;
  • фольга для запікання – трохи більше розмірів дека.

Етапи приготування:

1. Підготуйте рибу очистіть від луски, випатрайте нутрощі, зробіть надрізи за плавцями і відокремте голову. Акуратно, ковзаючи широким гострим ножем по хребту, відокремте філе. Виріжте плавниковые і реберні кістки. Якщо бажаєте приготувати всю тушку, таким же чином вчините з другим філе (врахуйте, що і інших продуктів знадобиться в 2 рази більше). В іншому випадку можете приготувати з решти риби інші страви.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

2. Присолите і поперчіть (злегка втираючи) філе з двох сторін і залиште хвилин на 15-20 на блюді, деку або обробній дошці.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

3. Приготуйте соус для запікання горбуші. З половинки лимона натріть цедру (використовуйте дрібну тертку), додайте її в майонез. Туди ж видавіть часник і перемішайте.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

4. Натріть сир (використовуйте крупну тертку). Очистіть цибулю, розріжте навпіл і наріжте тонкими (товщиною приблизно 2-3 мм) півкільцями.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

5. Видавіть сік з половинки лимона і полийте їм пропитавшуюся спеціями рибу з обох сторін.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

6. Увімкніть духовку – вона повинна розігрітися до 250⁰C. Приготуйте деко (такий, щоб вільно помістилося філе), а нього покладіть фольгу, а поверх неї – філе, шкірою вниз. Намажте його верх і боки половиною часниково-майонезній суміші, поверх нього викладіть цибулю. Злегка поперчіть цибульний шар і змажте залишками соусу. Рівномірно присипте поверхню філе сиром. По краях фольги сформуйте невеликі бортики.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

7. Поставте деко в духовку, запікайте блюдо близько 20 хвилин (сир повинен розплавитися і злегка зарум’яниться). Дістаньте філе з духовки. Після того, як трохи охолоне – гострим ножем поділіть на порційні шматки і перекладіть лопаткою на загальне блюдо або тарілки.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

Кріп дрібно наріжте і посипте корочку на шматочки горбуші. Ось так просто готується горбуша в духовці під сирною скоринкою. Не забудьте гарнір з рису, картопляного пюре або овочевих салатів.

Соковита горбуша в духовці з помідорами, цибулею і сиром

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

Страва з малою кількістю інгредієнтів і швидке в приготуванні. Так горбушу можна готувати як на сімейну вечерю, так і з приводу приходу нежданих гостей. Риба запікається без додавання майонезу або сметани, але прошарку з овочів і сиру допомагають їй залишатися соковитою і ніжною і надає їй особливо апетитний вигляд. Якщо не вважати відсутність соусу, то страва дуже близький рибний родич м’яса по-французьки.

Знадобиться

  • горбуша – тушка вагою близько 1 кг;
  • помідори невеликого розміру (як «вершки») – 5-6 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 2-3 цибулини середнього розміру;
  • сир твердий – 80-100 г;
  • лимон – 1 шт.;
  • перець чорний мелений – невелика щіпка;
  • сіль – 0,5 ч. л.;
  • петрушка або інша зелень – 2-3 гілочки;
  • фольга для запікання, щоб повністю устлала деко.

Етапи приготування:

1. Тушку горбуші почистіть, отсеките голову, випатрайте і вимийте. З допомогою кулінарних ножиць відріжте плавники і хвіст, після чого ножем наріжте рибу поперек на порціонні шматки (стейки) шириною приблизно 3,5 див. Злегка присолите їх, посипте чорним перцем (за бажанням).

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

2. Відріжте третю частину від лимона, вичавити з неї сік і збризніть їм горбушу. Залиште рибу на тарілці – вона повинні просочитися спеціями.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

3. Сир подрібніть за допомогою великої терки. Цибулю подрібніть – спочатку кожну цибулину розрізати уздовж навпіл, потім нарізайте впоперек, півкільцями шириною не більше 2 мм Так само наріжте частину лимона.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

4. Помідори наріжте кружечками шириною до 3 мм

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

5. Увімкніть духовку і розігрійте її до 180⁰C. Деко устелите фольгою, укладіть на неї шматки горбуші в два ряди на відстані приблизно 1,5 см друг від друга (шкірою на фольгу).

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

6. На кожен шматочок покласти кружечок лимона. Ряди риби засипте цибулею, зверху (в довільному порядку) розкладіть помідори.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

Засипте ряди з овочами сиром і відправте деко в духовку. Через 15 хвилин риба буде готова. Дістаньте її, а коли трохи охолоне – поділіть на порції, перекладіть на тарілки або загальне блюдо, прикрасьте зеленню. Соковита горбуша в духовці готова. Завдяки тому, що риба вийде така ошатна, її можна подавати і на святковий стіл.

Як запекти горбушу з овочами в духовці в рукаві

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

Приготувавши червону рибу за цим рецептом, ви отримаєте дуже соковите, смачне і низькокалорійне блюдо. Готується воно без крапельки зайвого жиру – риба тушкується в соку, що виділився з овочів. Ідеально використовувати рукав для запікання, так як максимальна кількість корисних речовин збережеться, але якщо у вас його раптом не виявилося, можна щільно загорніть рибу у фольгу або використовувати посуд для запікання з кришкою. Так як горбуша в духовці готується не більше півгодини, то при будь-якому посуді довго чекати не доведеться.

Знадобиться:

  • горбуша необроблена свіжа – 1 шт. (близько 1 кг);
  • цибуля ріпчаста – 2-3 шт.;
  • перець солодкий – 3 шт. (можна різних кольорів, блюдо вийде яскравіше і апетитніше);
  • морква середня – 1 шт.;
  • помідори невеликі (вершки або черрі) – 6 шт.;
  • лимон – 1 шт.;
  • кукурудза заморожена (для любителів) – 2 ст. л.;
  • сіль – (приблизно 0,5 ч. л., можна менше);
  • чорний перець і зелень сушена – по щіпці;
  • рукав для запікання.

Етапи приготування:

1. Почистіть горбушу, випатрайте її, помийте, відріжте голову, плавники і хвіст. По спинці тушки зробіть поперечні розрізи на відстані 3-3,5 см (не перерізаючи хребет). Розріжте лимон навпіл, половинки вичавіть сік. Розведіть в ньому сіль і перець, отриманим маринадом натріть рибу зсередини і зовні.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

2. Очистіть овочі (окрім помідорів), наріжте кільцями шириною близько 1 див. Помідори розріжте навпіл.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

3. Лимон наріжте на тонкі часточки, засуньте їх в розрізи на спинці горбуші. Увімкніть духовку, щоб вона нагрівалася (страва буде запікатися при 180⁰C). Зав’яжіть з одного боку рукав і покладіть його на деко. Закладіть в нього половину овочів та кукурудзи, потім рибу і знову овочі з кукурудзою. Посипте все сушеної зеленню.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

4. Зав’яжіть рукав з іншого боку. Зробіть зверху кілька проколів голкою – так рукав під час запікання точно не лопне. Поставте деко в духовку. Через 30 хвилин дістаньте блюдо і дайте трохи охолонути.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

Акуратно перекладіть горбушу на блюдо, з боків викладіть овочі. Горбуша в духовці пеклася разом з овочами, тому просочилася їх смаками і ароматами. Ідеальним гарніром до риби стануть саме ці овочі. Складно уявити більш здорове і дієтичне блюдо з подібним смаком.

Запечена в духовці горбуша з картоплею

Хто зможе сперечатися з тим, що риба з картоплею практичний безпрограшний варіант. Я думаю серед нас таких дуже мало і не просто так. Адже це дійсно дуже смачно. Картоплю можна готувати окремо, як гарнір, а можна включити її в блюдо разом з рибою і запекти в духовці. Вийшло блюдо буде як листковий пиріг, соковите, смачне й ароматне. А ще дуже красиве, уявіть цю рибку під шаром овочів на святковому столі. Не всі ж курку подавати, іноді просто необхідно їсти смачні рибні страви.

Горбуша по-царськи, запечена в сметані

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

Секрет ніжності цього воістину царської страви – це особлива заливка. Таку соковиту і ароматну горбушу в духовці без праці приготує навіть початківець кулінар. Єдина складність, яка може підстерігати його на шляху до успіху – це оброблення риби на філе. Але і цю проблему можна вирішити, купивши готове філе у великому супермаркеті або рибному магазині.

Знадобиться:

  • горбуша свіжа – ціла риба вагою близько 1,5 кг або готове філе (1-2 шт.) – 1 кг;
  • цибулю і моркву середнього розміру – 1 шт.;
  • майонез і сметана середньої жирності – по 5 ст. л. з гіркою (приблизно по 150 г);
  • олія соняшникова – 3 ст. л. для обсмажування овочів + 2 ст. л. для змазування дека;
  • сир – 50-70 г;
  • яйце – 2 шт.;
  • сіль – 0,5 ч. л.;
  • перець чорний мелений, або суміш спецій для риби – 1-2 щіпки.

Етапи приготування:

1. Рибу очистити від луски, випатрайте, промийте. Відріжте тушці голову. Гострим ножем відокремте 2 філе – ріжте вздовж хребта спочатку з обох сторін. Зріжте спинні та черевні плавці, а також реберні кістки.

2. Готове філе знову помийте, обсушіть і наріжте на шматки шириною близько 3,5-4 див. Рибу зверху присоліть, присипте перцем або спеціями для риби.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

3. Очистіть овочі. Моркву натріть на тертці (краще використовувати сторону з великими отворами). Цибулю розрізати на четвертинки і наріжте на тонкі (шириною близько 0,5 см) смужки.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

4. Поставте на вогонь сковорідку, налийте в неї соняшникову олію. Коли олія нагріється (приблизно через 30 секунд), покладіть в нього подрібнені моркву і цибулю. На середньому вогні пасеруйте овочі, поки не стануть м’якими (не забувайте постійно помішувати, щоб обсмажувалися рівномірно). Відставте сковорідку з вогню і дайте овочам охолонути.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

5. Сир натріть на дрібній стороні терки. У миску розбийте яйця, туди ж додайте сметану і майонез, добре перемішайте з допомогою виделки. Засипте в суміш половину сиру і розмішайте.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

6. Увімкніть духовку і розігрійте її до 200⁰C. Змастіть деко олією. Укладіть на нього шматочки горбуші – шкірою вниз, на відстані 1-2 см один від одного. Зверху на рибу покладіть пасеровані овочі і залийте все сметанно-майонезній заливкою. Засипте всі залишилися сиром і поставте запікатися в духовку.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

7. Через 15-20 хвилин сир підрум’яниться – це буде сигналом до того, що горбуша приготувалася. Дістаньте деко з духовки і акуратно перекладіть на блюдо.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

Смачна і соковита горбуша в духовці під сметанною заливкою готова. Насолоджуйтеся всією родиною!

Соковита горбуша, запечена з смаженою цибулею під майонезом

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

Риба в цьому блюді запікається під шарами обсмаженої цибулі і сирно-майонезній заливки. Обов’язково візьміть цей нескладний рецепт на озброєння, якщо любите смачні і красиві страви. Якщо вам подобається горбуша, запечена в духовці під рум’яної сирної скоринкою, то це ваш варіант.

Знадобиться:

  • горбуша – 1 не патрана тушка вагою близько 1,3-1,5 кг або 2 філе загальною масою 1 кг;
  • сир напівтвердий (типу Російського) або мякий (бринза або Адигейський) – 100 г;
  • майонез – 2 ст. л. з гіркою (близько 80 м);
  • яйце – 1 шт.;
  • лимон – половина;
  • цибуля ріпчаста – 1 велика або 2 середніх цибулини;
  • масло рослинне (бажано рафінована) – 2 ст. л. для обсмажування цибулі + 2 ст. л., щоб змастити фольгу;
  • фольга для запікання – за розміром дека (так, щоб заходила на борту)
  • сіль – дві невеликі пучки;
  • чорний перець – щіпка;
  • зелень і томати черрі для прикраси (за бажанням).

Етапи приготування:

1. Рибу очистити від луски і нутрощів, добре промийте. Гострим ножем відокремте голову і обробити тушку на філе, рухаючись уздовж хребта з однієї і другої сторони. Видалити реберні і плавниковые кістки, ще раз промийте філе і розрізати його впоперек на стандартні (шириною близько 3,5-4 см) шматочки.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

2. Покладіть на деко фольгу і з допомогою кулінарної кисті змастіть її маслом. Укладіть на неї шматочки риби так, щоб знову вийшло 2 філе (як до розрізання). Присипте рибку зверху сіллю (по дрібці на одне філе) і злегка поперчіть.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

3. Видавіть сік з половини лимона, щедро полийте їм горбушу. Відставте деко – на цьому етапі риба буде настоюватися.

4. Очистіть цибулину, розріжте її навпіл, а потім упоперек на тонкі (близько 1,5 мм завширшки) півкільця. Поставте сковороду з налитим соняшниковою олією на вогонь і дайте 30 секунд їй нагрітися. Відправте на сковорідку цибулю. Обсмажуйте його, не забуваючи помішувати, близько 3-4 хвилин – поки не стане золотистим. Зніміть сковороду з вогню, нехай цибулю остигає прямо в ній.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

5. Увімкніть духовку, щоб вона прогрілася до 180⁰C. Дрібно натріть сир, отриману «стружку» перекладіть в миску. Туди ж додайте майонез і вбийте яйце. Перемішайте інгредієнти, щоб вийшла однорідна суміш.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

6. На промаринованную рибу рівномірно покладіть смажену цибулю, далі добре промажте всі сирно-майонезній сумішшю. Поставте горбушу духовку.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

Через 20-25 хвилин на блюді запечеться рум’яна кірочка – це буде сигналом до того, що страва готова. Дістаньте його з духовки і акуратно перекладіть на блюдо. Щоб запечена горбуша виглядала на столі ще апетитніше, прикрасьте її свіжою зеленню і половинками помідорів черрі.

Горбуша в духовці під шубою з цибулі і моркви

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

Секретна «фішка» цієї страви – ніжна шубка з овочів і сметани. Під нею горбуша не тільки добре пропікається, але і стає надзвичайно соковитою і ароматною. Ідеальне поєднання смаків зробить це блюдо улюбленим у вашій родині, а гості неодмінно будуть просити у вас цей рецепт.

Знадобиться:

  • горбуша – 1 тушка вагою 1,3-1,4 кг або два готових філе приблизно по 0,5 кг;
  • морква і цибуля середнього розміру – по 2 шт.;
  • сметана – 4-5 ст. ложок з гіркою (приблизно 150-200 р);
  • соняшникова олія – 4-5 ст. л. для смаження овочів і 1 ст. л. для змазування форми;
  • свіжа зелень кропу – 3-4 гілочки;
  • сіль – за смаком (приблизно 0,5 ч. л.);
  • перець чорний (за бажанням) – щіпка.

Етапи приготування:

1. Рибу почистіть і помийте. Відокремте голову хвіст, обріжте плавники і реберні кістки. Рибу нарізати на стейки шириною близько 4 см або зріжте з хребта два філе.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

2. Начистіть і подрібніть овочі – цибулю наріжте дрібними (0,5 на 0,5 см) кубиками, моркву натріть на тертці (великої). Помийте і дрібно наріжте кріп.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

3. На суху сковороду налийте олію і поставте її на вогонь. Коли олія нагріється – покладіть на сковороду цибулю. Пасеруйте його, поки не стане прозоро-золотистим, після чого додайте моркву і продовжуйте смажити. Коли морква поміняє колір і стане м’якою, додайте до овочів сметану, кріп і сіль. Зменшіть вогонь, варіть суміш ще хвилину-півтори і відставте остигати.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

4. Увімкніть духовку – на момент початку запікання вона повинна бути розігрітій до 180⁰C. Приготуйте форму, на якій будете готувати горбушу – підійде як металеві, так і з загартованого скла. Розмір форми повинен таким, щоб після розміщення риби місця в ній практично не залишалося. Укладіть рибні стейки або філе в форму, за бажанням поперчіть. Зверху розкладіть овочі, тушковані в сметані.

Горбуша в духовке — сочная и вкусная. 8 простых пошаговых рецептов приготовления под сыром и с овощами

Поставте форму в духовку. Якщо риба була разделана на філе, випікайте 15 (максимум 20) хвилин. Стейки готуються трохи довше – близько 30 хвилин. На стіл страву можна подавати як гарячим, так і холодним – Горбуша в духовці буде однаково смачної в будь-якому вигляді.

Корисна горбуша, запечена у фользі з часником і зеленню

Якщо хочеться приготувати смачну рибу, але при цьому зберегти її корисні і дієтичні якості, то варто скористатись ось таким рецептом. Ніяких зайвих жирів начебто майонезу або сметани, без сиру і смажених у маслі овочів, але при цьому все ще неймовірно смачна і соковита горбуша.

Найкращий дієтично варіант горбуші у фользі.

І наостанок – невеликий рада. М’ясо горбуші дуже ніжне і готується швидко. Зайвої тепловою обробкою його смак можна зіпсувати страву втратить соковитість і буде сухуватим. Втім, маючи під рукою вищевикладені рецепти, ви зможете готувати цю корисну рибу з незмінним успіхом. Горбуша в духовці може стати одним з ваших улюблених рибних страв.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: