Баклажани на зиму “Тещин язик”: рецепти з фото без стерилізації в домашніх умовах

Існує кілька варіацій на тему всіма відомої закуски під назвою «Тещин язик». Дуже часто вона подається на святковий стіл і зникає з нього в лічені хвилини. Сподобалося це блюдо оптимальним поєднанням всіх інгредієнтів, його по праву можна назвати ідеальним.

Ми пропонуємо вам альтернативу цій закусці, яку готують на зиму, так би мовити, заздалегідь. Це дозволить завжди бути у всеозброєнні, маючи під рукою таку закуску.

Рецепт салату «Тещин язик»

Відрізняє цю заготовку не стільки смакова палітра, скільки зовнішній вигляд, адже синенькі в неї нарізані у формі кружалець, що спрощує сам процес.

Баклажаны на зиму "Тещин язык": рецепты с фото без стерилизации в домашних условиях

Інгредієнти

  • баклажани 2,5 кг
  • часник 100 г
  • перець чилі 1 шт.
  • перець червоний солодкий 5 шт
  • цукор-180 г
  • оцет 9% 100 мл
  • олія соняшникова 300 мл
  • сіль 1 ч. л.
  • кріп 1 пучок.

На порцію

Калорії: 117.7 ккал

Білки: 0.8 м

Жири: 8.2 р

Вуглеводи: 10.2 м

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Баклажаны на зиму "Тещин язык": рецепты с фото без стерилизации в домашних условиях

    Для початку підготуйте баклажани. Їх необхідно добре вимити і видалити місце, де кріпиться плодоніжка, а після нарізати кружечками, товщиною близько 1 см.

  • Баклажаны на зиму "Тещин язык": рецепты с фото без стерилизации в домашних условиях

    Кругляшки синеньких перекладіть в миску, добротно посипавши сіллю. Боятися пересолу не слід, бо як через 30 хвилин виділився сік необхідно буде змити. Це дозволяє позбавитися від гіркоти овоча.

  • Баклажаны на зиму "Тещин язык": рецепты с фото без стерилизации в домашних условиях

    Тепер наріжте шматочками інші інгредієнти, попередньо почистивши їх. Пропустити все через м’ясорубку, а зеленушку дрібненько порубаєте. Складіть масу в каструлю і поки відставте в сторону.

  • Баклажаны на зиму "Тещин язык": рецепты с фото без стерилизации в домашних условиях

    Тепер необхідно обсмажити баклажани. Для цього розігрійте на сковороді достатню кількість масла і викладайте в нього шматочки синеньких. Обсмажуйте до появи золотавості, а після перекладіть на тарілку, простеленную паперовими серветками. Таким чином ви позбавитеся від надмірної кількості олії після обжарювання.

  • Баклажаны на зиму "Тещин язык": рецепты с фото без стерилизации в домашних условиях

    Масу в каструлю поставте на конфорку, доведіть до кипіння і додайте синенькі, цукор, солі за смаком, масло і оцет. Томіть при помірному вогні близько 20 хвилин. Дуже важливо не перетримати закуску. Кружечки повинні не розвариться, а залишитися цілими.

  • Баклажаны на зиму "Тещин язык": рецепты с фото без стерилизации в домашних условиях

    Поки заготівля нудиться на плиті, займіться стерилізацією банок. Краще всього, якщо це будуть ємності номіналом в підлогу-літра. Їх необхідно попередньо промити з використанням порошку харчової соди, а після прожарити над окропом протягом 15-20 хвилин. Кришки теж варто обробити, видаливши гумки, а після повернувши їх на місце.

  • Баклажаны на зиму "Тещин язык": рецепты с фото без стерилизации в домашних условиях

    Готову закуску розкладіть по банках, укладаючи шарами баклажани і поливаючи соусом кожен рівень. Загорніть ключем, переверніть і залиште до повного охолодження при кімнатних температурах.

Порада: для приготування салату використовуйте плоди баклажанів невеликого розміру, для того, щоб кружечки без проблем вкладалися в банки.

Салат «Тещин язик» з морквою і томатами

Для цього рецепта передбачений більш широкий спектр компонентів, які роблять смак цікавим і насиченим, проте відсутність пекучого перцю в складі забезпечує закуску «м’якість».

Баклажаны на зиму "Тещин язык": рецепты с фото без стерилизации в домашних условиях

Кількість порцій: 64

Час приготування: 1 годину 45 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 61.4 ккал;
  • білки – 0.8 м;
  • жири – 2.9 г;
  • вуглеводи – 8.1 р.

Інгредієнти

  • баклажани – 3 кг;
  • томати – 1 кг;
  • морква – 1 кг;
  • перець (солодкий) – 1 кг;
  • часник – 50 р;
  • оцет столовий (9%) – 200 мл;
  • цукровий пісок – 180 г;
  • сіль – 2 ст. л.;
  • олія соняшникова – 1 склянка;
  • петрушка (зелень) – 1 пучок.

Покрокове приготування

  1. Розріжте уздовж плоду баклажани невеликого розміру на не дуже тонкі пластини. Присипте сіллю і відставте в сторону.
  2. Перемеліть через м’ясорубку інші інгредієнти (зелень так дрібно подрібнювати не варто, тому просто поріжте з допомогою ножа) і вилийте отриману масу в каструлю разом з пластинами баклажанів, які промийте під струменем води. Доведіть до кипіння суміш, додайте цукор з сіллю і рослинним маслом.
  3. Через ¼ години влийте оцет і варіть ще близько 5 хвилин. Розподіліть по оброблених паром або жаром банкам, закатайте.

Щоб без праці стерилізувати ємності невеликого розміру, відмінно підходить духовка. Головне дотримуватися одна умова – мокрі банки ставляться дном вниз, сухі – навпаки.

Порада: для приготування будь-яких закаток, і в тому числі, використовуйте виключно кам’яну сіль, якщо хочете, щоб заготовка простояла довго. В інших видах продукту присутні компоненти, які не придатні для тривалого зберігання овочів в банках.

Рецепт салату «Тещин язик» з томатною пастою

Ця смачна гостра закуска з яскраво вираженими томатными нотками підійде до м’яса, макаронів, смаженої картоплі.

Баклажаны на зиму "Тещин язык": рецепты с фото без стерилизации в домашних условиях

Кількість порцій: 51

Час приготування: 1 година 10 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 72 ккал;
  • білки – 0.8 м;
  • жири – 3.9 м;
  • вуглеводи – 8.4 р.

Інгредієнти

  • баклажани – 3 кг;
  • перець (гострий) – 2 стручка;
  • перець (солодкий) – 1 кг;
  • часник – 100 р;
  • оцтова есенція – 1 ст. л.;
  • цукровий пісок – 180 г;
  • кухонна сіль – 2 ст. л.;
  • олія соняшникова 200 мл;
  • паста томатна – 700 р.

Покрокове приготування

  1. Очистіть всі овочі і подрібніть; болгарський перець невеликими кубиками або соломкою, баклажани – шматочками побільше. Пекучі перці дрібненько порізати (насіння необхідно видалити), часник пропустіть через чеснокодавку.
  2. Всю масу перелийте в посуд достатнього обсягу і додайте сипучі компоненти разом з маслом. Проварити на середньому вогні близько ½ години, а після додайте оцет.
  3. Закатайте.

Порада: для приготування закуски використовуйте виключно якісну пасту, краще, якщо вона буде проведена в південних регіонах. Цей невеликий факт дає впевненість у тому, що продукт виготовлений виключно з стиглих томатів.

Як бачите, готувати «Тещин язик» зовсім нескладно, та й часу приготування займає небагато. Тому йдіть у магазин зі списком інгредієнтів і придбайте все необхідне. Ми ж бажаємо вам успіхів!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: