Один з найбільш простих у приготуванні салатів – олів’є, адже для його приготування потрібно лише відварити, накришити і змішати інгредієнти. До складу страви входять самі прості і доступні продукти. В якості м’ясної інгредієнта в олів’є кладуть варену ковбасу, але до складу класичного салату входить курятина, а спочатку — рябчики.
Дізнайтеся, як відтворити класичний салат олів’є в домашніх умовах, яким способом можна готувати для нього курку, які інгредієнти можна замінити і що додати, щоб страва стала незвичайним. Зробити це правильно допоможуть фото та відео процесів.
- Салат олів’є з курячою грудкою: класичний покроковий рецепт
- Олів’є з копченою куркою: простий рецепт з фото
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
- Салат олів’є з куркою і яблуком
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
- Салат олів’є з куркою і авокадо
- Енергетична цінність продукту
- Інгредієнти
- Процес приготування
- Приготування з смаженою, вареною куркою
Салат олів’є з курячою грудкою: класичний покроковий рецепт
Класика завжди затребувана, тому цей рецепт обов’язково потрібно освоїти. Готувати олів’є з курячою грудкою потрібно з додаванням свіжих огірків, але можна використовувати і солоні. Вітається в якості заправки для цього салату і майонез домашнього виробництва.
Інгредієнти
- 400 г куряча грудка
- Картопля 400 г
- Морква 200 г
- Цибуля 100 г
- Яйця 3 шт.
- Свіжі огірки 200 г
- Консервований зелений горошок 300 г
- Майонез 100 г
- Мелений чорний перець за смаком
- Сіль за смаком
На порцію
Калорії: 103 ккал
Білки: 7.4 р
Жири: 4.8 м
Вуглеводи: 7.7 м
Кроки 40 хв. Відео-рецепт
-
Вимийте курячу грудку. Залийте м’ясо водою, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Зніміть пінку, зменшіть вогонь до мінімального і додайте лавровий лист. Через 15 хвилин посоліть і відділіть філе з води. Остудіть його і наріжте невеликими кубиками.
-
Помийте і відваріть моркву і картоплю для салату. З моменту закипання варіть 20-25 хвилин, а після пробивайте зубочисткою. Якщо вона входить легко, овоч готовий. Остудіть, очистіть овочі від шкірки і поріжте на невеликі кубики.
-
Зваріть яйця круто. Для цього занурте їх в киплячу воду на 10 хвилин. Остудіть, почистіть і наріжте кубиками того ж розміру, що і овочі.
-
Огірки вимийте, зріжте хвостики і спробуйте на гіркоту. Наріжте кубиками. Якщо використовуєте солоні огірки, то попередньо промийте їх під проточною холодною водою, щоб з розсолом змити зайву сіль.
-
Цибулю почистіть і накришити дуже дрібно, щоб в салаті не траплялися великі шматки і не перебивали смак інших інгредієнтів.
-
З зеленого горошку злийте рідину, пересипте його в якусь ємність і перевірте на наявність зіпсованих горошин — не дуже якісних консервах вони часто присутні.
-
Змішайте всі інгредієнти і заправити салат майонезом. Посоліть, поперчіть і акуратно перемішайте. Краще не додавати весь майонез відразу, а робити це порціями, щоб не переборщити. Класичний олів’є готовий до подачі.
Порада: щоб сіль і перець розподілилися по загальній масі рівномірно, додавайте їх в майонез, а не в сам салат. Для цього перекладіть необхідну кількість майонезу в невелику ємність, всипте сіль і перець, добре вимісіть. І вже цим соусом заправляйте салат.
Олів’є з копченою куркою: простий рецепт з фото
До складу цього салату входить копчене куряче м’ясо, завдяки якому смак страви стає більш яскравим і насиченим. Ще одна родзинка цього рецепту сир. Цей салат можна назвати зимовим, тому що готується він з солоними огірками. За бажанням їх можна замінити маринованими.
Важливо: з копченої курки обов’язково знімайте шкірку перед тим, як подрібнювати її для салату. Шкурка в процесі копчення завжди стає більш щільною, схожою на клейонку. Вона важко жується і може зіпсувати консистенцію і враження від салату.
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 10
Енергетична цінність продукту
- білки – 8.3 м;
- жири – 7.7 м;
- вуглеводи – 6.6 м;
- калорійність – 128 ккал.
Інгредієнти
- копчений курячий окорочек – 400 г;
- картопля – 400 г;
- морква – 300 г;
- цибуля – 100 г;
- яйця – 4 шт.;
- солоні огірки – 250 г;
- консервований зелений горошок – 300 г;
- майонез — 150 г;
- твердий сир – 150 г;
- мелений чорний перець – за смаком;
- сіль – за смаком.
Процес приготування
- Очистіть копчений окорочек від шкірки, вирізати кісточку так, щоб в м’ясі не залишилося хрящів. Порізати курку на невеликі шматочки розміром приблизно в сантиметр (довільної форми).
- Вимийте картоплю з морквою, залийте їх холодною водою, поставте на вогонь. З моменту закипання поваріть мінімум 20 хвилин, після чого проткніть овочі зубочисткою: якщо вона входить легко, значить, вони готові. Якщо ні, поваріть ще трохи і знову перевірити. Готові овочі остудіть, почистіть і наріжте маленькими кубиками.
- Яйця відваріть круто: занурте їх в окріп і варіть не довше 10 хвилин. Остудіть, очистіть від шкаралупи і наріжте так само, як і овочі.
- Солоні огірки розкладіть на паперовому рушнику, щоб обсушити їх від розсолу. Наріжте кубиками. Їх потрібно нарізати дрібніше, ніж інші інгредієнти.
- Почистіть цибулю і нарубаєте як можна дрібніше. Ріпчасту можна замінити пір’ям зеленого лука. Від цього салат придбає більш яскравий колір.
- Змішайте у великій мисці всі інгредієнти подрібнені, додайте зелений горошок, поперчіть і заправте майонезом. Спробуйте на смак і тільки після цього соліть. Якщо додати сіль відразу, ви ризикуєте пересолити блюдо, оскільки в ньому вже є солоні інгредієнти – копчена курка і огірки.
- Натріть сир на крупній тертці і вмішайте його в салат. Краще робити саме так – натирати, а не нарізати. Сир не повинен бути помітним в салаті, він лише надає смаковий відтінок.
Порада: щоб салату був більш пікантний смак, можете попередньо додати в майонез столову ложку гірчиці, і тільки після цього заправляти їм олів’є.
Зелений горошок можна замінювати в салаті олів’є кукурудзою. Смак від цього трохи змінюється, але не стає гірше. Буває навіть вегетаріанський варіант олів’є, в якому кукурудза не замінює горошок, а кладеться в салат разом з ним. Готується таке блюдо, природно, без м’ясних інгредієнтів.
Салат олів’є з куркою і яблуком
Це блюдо, завдяки яблуку в своєму складі, набуває більш свіжий смак та приємну кислинку. Головне — підбирайте для салату олів’є щільні, соковиті, кисло-солодкі яблука.
Час приготування: 40 хвилин
Кількість порцій: 14
Енергетична цінність продукту
- білки – 7.3 м;
- жири – 6.9 м;
- вуглеводи – 7.3 м;
- калорійність – 119 ккал.
Інгредієнти
- куряче філе – 300 г;
- яйця – 3 шт.;
- морква – 150 г;
- картопля – 300 г;
- солоні огірки – 100 г;
- зелена цибуля – 1 пучок;
- яблука – 150 г;
- консервований зелений горошок – 100 г;
- майонез – 120 г;
- мелений чорний перець – за смаком;
- сіль — за смаком.
Процес приготування
- Відварити куряче філе, остудіть його і наріжте на невеликі шматочки.
- Зваріть круто яйця. Робити це краще так: закип’ятіть воду, опустіть в неї яйця і варіть рівно 10 хвилин. Воду можна посолити — якщо раптом шкаралупа лусне, не витече білок. Остудіть яйця, опустивши їх у холодну воду, почистіть і наріжте невеликими кубиками.
- Відваріть картоплю і моркву, почистіть і наріжте кубиками того ж розміру, що і інші інгредієнти.
- Вимийте яблуко, почистіть від серцевини і шкірки, точно так само подрібніть.
- Солоні огірки промийте під проточною холодною водою, щоб змити розсіл, і наріжте кубиками дрібніший, ніж інші компоненти салату.
- Вимийте пір’я зеленої цибулі і наріжте дрібними шматочками.
- Змішайте всі інгредієнти, додавши до них зелений горошок, з якого попередньо злити всю рідину.
- Заправте олів’є майонезом, поперчіть і посоліть за смаком. Гарненько вимісіть. Тільки робіть це акуратно, щоб не пошкодити форму інгредієнтів, і не перетворити все в кашу. Олів’є з куркою і яблуком готовий.
Порада: подати олів’є до столу можна не звичним способом — в салатниці, а незвичайним — уклавши його шарами. Для цього при замішуванні покладіть в салат менше майонезу, ніж у нормі. Потім викладайте його в формувальне кільце шарами товщиною приблизно в сантиметр, промазуючи кожен шар майонезом. Зверху можете прикрасити гілочками петрушки.
Салат олів’є з куркою і авокадо
Екзотична версія олів’є — делікатес для тих, хто стежить за фігурою, тому що інгредієнти, які в нього входять, дієтичне, але в той же час дуже смачні і корисні. В якості заправки використовується не майонез, а натуральний йогурт.
Час приготування: 30 хвилин
Кількість порцій: 11
Енергетична цінність продукту
- білки – 8.3 м;
- жири – 3 г;
- вуглеводи – 4.4 м;
- калорійність – 77 ккал.
Інгредієнти
- куряча грудка — 200 г;
- авокадо — 200 г;
- яйця — 3 шт.;
- цибуля — 100 г;
- морква — 150 г;
- солоні огірки — 100 г;
- консервований зелений горошок — 200 г;
- йогурт класичний — 150 г;
- гірчиця — 20 р;
- кріп — 1 пучок;
- мелений коріандр — за смаком;
- мелений чорний перець — за смаком;
- сіль — за смаком.
Процес приготування
- Вимийте курячу грудку, обсушіть паперовим рушником. Посипте сіллю, меленим коріандром і чорним перцем. Поставте на кілька годин у холодильник маринуватися. Потім загорніть філе в фольгу і відправте в розігріту до 180 градусів духовку на півгодини. Готову грудинку остудіть і наріжте невеликими кубиками.
- Відваріть моркву. На це піде 20-30 хвилин в залежності від розміру моркви. Почистіть її і також наріжте кубиками.
- Зваріть яйця некруто, остудіть їх у холодній воді, почистіть і накришити кубиками середнього розміру.
- Очистіть від лушпиння цибулину і порубаєте якомога дрібніше. Щоб прибрати з лука гіркоту, перекладіть його в друшляк і обдайте окропом. Після цього залиште ненадовго цибулю в друшляку, щоб стекла вода.
- Солоні огірки поріжте на дрібні кубики.
- З консервованого горошку злийте рідину, перегляньте, щоб не потрапляло зіпсованих горошин.
- З авокадо видаліть кісточку. Для цього зробіть поздовжній надріз навколо всього плоду і прокрутіть. Вийміть кісточку, очистити авокадо від шкірки і поріжте кубиками того ж розміру, що і яйця з морквою.
- Приготуйте соус для заправки салату. Додайте йогурт, гірчицю, дрібно нарізаний кріп, поперчіть і трохи посоліть.
- Змішайте всі компоненти, заправити соусом, перемішайте, спробуйте і досоліть, якщо потрібно.
Важливо: заправляйте салат безпосередньо перед подачею, інакше свіжі інгредієнти пустять сік, і олів’є вийде водянистим.
Завдяки тому, що куряче філе для цього салату запікається в духовці зі спеціями, воно виходить дуже соковитим, смачним і ароматним. Саме цей інгредієнт робить олів’є з куркою і авокадо особливим.
Приготування з смаженою, вареною куркою
Куряче м’ясо для салату олів’є можна готувати не тільки запікаючи в духовці або відварюючи. Його можна посмажити. Причому зробити це можливо двома способами: засмажити, а потім нарізати кубиками, або спочатку подрібнити, приправити, а потім обсмажити на сковороді з соняшниковою або вершковим маслом. Головне — масла лейте як можна менше (не більше 30 грам), щоб салат потім не вийшов жирним з-за смаженої курки.
Олів’є дає величезний простір для експериментів і фантазії. Сміливо додавайте і замінюйте інгредієнти, експериментуйте з соусами для заправки і отримуйте нові кулінарні шедеври. Приємного апетиту!