Долма у виноградних листках – 5 класичних рецептів

Половина світу бореться за присвоєння рецепти цієї страви, як традиційного їх народу. Найбільш завзяті бійці в цьому змаганні Вірмени та Азербайджані. Вони не можуть поділити між собою, до якої із сторін належить споконвічний рецепт долми і не можуть заспокоїтися по сьогоднішній день. У 2017 в Азербайджані навіть визнали це ласощі нематеріальною культурною спадщиною цього народу. Що стосується історії, то тут шлях йде в Османську Імперію. Вважається, що це блюдо подавалося при дворі, високо поставленим людям, свого роду делікатес.

Звичайно, рецептів цієї страви безліч і різновидів стає все більше з кожним днем. Тільки в Азербайджані під час фестивалю налічується близько 300 видів, але я вам докладно розповім і покажу самі ключові, смачні, практичні і просто душевні рецепти, а головне підкажу тонкощі приготування, які зроблять блюдо вашого виконання по істині кращому. І люди, спробувавши його, вас вважатимуть професіоналом, і стануть частіше відвідувати ваш будинок.

Отже, у сьогоднішній статті розглянемо кращі, класичні рецепти долми у виноградних листках. А так само рекомендую приготувати Шаурму в домашніх умовах і дуже смачну Класичну шурпу

Долма в виноградных листьях - 5 классических рецептов

Долма у виноградних листках по вірменськи — Рецепт з покроковим приготуванням

Долма в виноградных листьях - 5 классических рецептов

Інгредієнти:

  • Виноградні листя – 500 гр.
  • М’ясний фарш – 500 гр. (свинина з яловичиною)
  • Цибуля – 1 шт.
  • Рис – 200 гр.
  • Вершкове масло
  • Спеції і зелень за смаком.

Спосіб приготування:

Кладемо в блендер зелень і цибулю подрібнюємо. Додаємо це у фарш, також рис, спеції, ретельно перемішуємо, можна підлити трохи води (для кращого смаку використовуйте курячий бульйон).

Долма в виноградных листьях - 5 классических рецептов

Листочки винограду потрібно промити, обрізати хвостики і запарити в гарячій воді на 2 – 3 хвилини.

Долма в виноградных листьях - 5 классических рецептов

Беремо каструлю на її дно в один шар викладаємо листочки, відставляємо в сторону. Беремо тарілку, кладемо лист, глянсовою стороною вниз.

Долма в виноградных листьях - 5 классических рецептов

Кладемо трохи фаршу, витягнутим ковбаскою, загортаємо і прибираємо в каструлю.

Долма в виноградных листьях - 5 классических рецептов

Після того, як один шар виклали, додаємо вершкове масло, вилажіваем другий шар і також зверху трохи олії, а на нього в один шар листочки.

Долма в виноградных листьях - 5 классических рецептов

Накриваємо все блюдцем, щоб при варінні вони розвалилися.

Долма в виноградных листьях - 5 классических рецептов

Заливаємо в каструлю воду (нагадую для кращого смаку потрібен курячий бульйон) ставимо на вогонь 1,5 – 2 години. Коли все буде готова при подачі на стіл до страви можна приготувати соус зі сметани або мацоні з приправами за смаком. Приємного апетиту.

Класичний рецепт в мультиварці

Долма в виноградных листьях - 5 классических рецептов

Інгредієнти:

  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Рис – 200 гр.
  • М’ясний фарш – 500 гр.
  • Листя винограду – 700 гр.
  • Спеції за смаком.

Спосіб приготування:

Шаткуємо цибулю на дрібні шматочки і змішуємо його з промитим рисом і м’ясним фаршем, додаємо спеції.

Долма в виноградных листьях - 5 классических рецептов

Виноградні листочки потрібно помити, відстригти хвостики і запарити в теплій воді на 2 хвилини. Розгорнутий лист кладемо глянцем в низ, беремо трохи фаршу, кладемо на лист і загортаємо (лист має 5 кінцівок, як і пальців на руці, тому спосіб завертання, як стиснути кулак, спочатку затискаємо великий палець, потім мізинець, а потім вказівний, безіменний і середній).

Долма в виноградных листьях - 5 классических рецептов

Коли всі долмушки готові, закладаємо їх у каструлю і накрывам тарілкою, щоб вони не розвалилися. Заливаємо водою, так щоб тільки кінчики стирчали, ставимо режим гасіння 100 градусів на 1 годину.

Долма в виноградных листьях - 5 классических рецептов

Коли все буде готова при подачі на стіл до страви можна приготувати соус зі сметани або мацоні з приправами за смаком.

Долма запечена в духовці

Долма в виноградных листьях - 5 классических рецептов

Інгредієнти:

  • Цибуля ріпчаста – 700 гр.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Масло топ
  • М’ясо (фарш ягнятини) – 1,5 кг.
  • Куркума, сіль, чорний перець, мелена зіра, м’ята і аригана
  • Виноградні листя – 800 гр.
  • Рис – 200 гр.
  • Куряча ніжка – 2 шт.

Спосіб приготування:

1. Беремо маленьку каструльку і варимо курку. Головне щоб вийшло побільше бульйону, він нам знадобиться.

2. Відварюємо протягом 5 хвилин рис, потім знімаємо з плити і зливаємо воду.

3. Цибулю нарізаємо квадратиками і на сковорідку. Додаємо туди масло рослинне і топлене у повному обсязі, так як ягнятина пісне м’ясо.

4. Доводимо цибулю до золотистого кольору і додаємо туди куркуму, сіль, перець чорний, мелену зіру, м’яту, аригану і фарш ягнятини.

5. Після того, як додали м’ясо вимикаємо вогонь перемішуємо, щоб м’ясо встигло трохи побіліти, наливаємо трохи курячого бульйону і знову перемішуємо.

6. Закладаємо злегка відварений рис. Перемішуємо, остуджуємо і наш фарш для долми готовий.

7. Беремо листочки запарюємо їх в гарячій воді на 3 хвилини. І розкладаємо по столу глянсовою стороною вниз. Беремо рівно по одній чайній ложці нашої начинки і разлаживаем їх по листочкам. Загортаємо і викладаємо на деко.

8. Перед тим як відправляти їх в духовку, залийте залишилися курячим бульйоном і відправляйте на 100 градусів, на 2 години.

Якщо будете дотримуватися всіх вказівок, то вийде просто божественна долма. Приємного апетиту.

Смачний рецепт з азербайджанською

Долма в виноградных листьях - 5 классических рецептов

Інгредієнти:

  • М’ясо баранини – 600 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Рис круглий – 150 гр.
  • Суха м’ята – 1 ч. л.
  • Кріп – 1 пучок
  • Вода (гаряча) – 50 мл
  • Виноградні листя – 300 гр.
  • Сіль, перець за смаком.

Спосіб приготування:

1. Помити листя винограду і запарити в гарячій воді на 2 – 3 хвилини.

2. Змішуємо наші інгредієнти фарш, дрібно нарізаний кріп, цибулю і м’яту.

3. Додаємо воду, спеції і ретельно перемішуємо.

4. Начинка готова, беремо листочки, видаляємо стебла і загортаємо в них трохи фарш (листки повинні лежати глянцем в низ).

5. Якщо ви хочете зробити долму поменше, то заздалегідь потрібно взяти листочки побільше і розділити їх на 3 рівні частини навскіс.

6. Беремо каструлю викладаємо в один шар листя, а вже на них слаживаем наші заготовки, накриваємо в один шар їх листочками і придавлюємо тарілкою. Щоб при кипінні вони не розкрилися, і не розвалилася нашу страву.

7. Заливаємо водою і на вогонь до готовності 2 години. Приємного апетиту.

Рецепт долми з горіхами

Долма в виноградных листьях - 5 классических рецептов

Інгредієнти:

  • Часник – 2 зубчики
  • Морква – 1 шт.
  • Листя винограду – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • М’ята – 3 стебла
  • Рис – 100 гр.
  • Волоський горіх – 100 гр.
  • Мацоні та зіра.

Спосіб приготування:

1. Промиваємо листочки холодною водою від зайвої солі.

2. Нарізаємо цибулю кубиками, моркву натираємо на тертці і пасеруємо на рослинній олії.

3. Відокремлюємо листочки м’яти від стебла. Листочки дрібно нарізаємо, а стебла кладемо в блендер разом з частиною мацоні, зіри, волоським горіхом, солимо, перчимо і збиваємо. Вийшло додаємо в сковороду, туди ж сирий рис і перемішуємо.

4. Шинковані листя додаємо в решті мацоні і перемішуємо.

5. Перед прийомом їжі додати дрібно нарізаний часник.

5. Починаємо загорнути фарш у виноградні листочки (вони повинні лежати глянсовою стороною вниз).

6. Кладемо вийшло в каструлю накриваємо тарілкою заливаємо водою і варимо 40 хвилин. Ароматна і смачна дієтична долма готова.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: