Хачапурі з сиром: Топ-5 рецептів з фотографіями

Традиційне грузинське блюдо хачапурі, що представляє із себе корж начинену такими інгредієнтами як — сиром, рибою та м’ясом. А свою назву вона отримала від двох таких слів як (хачо) і (пурі), перевівши з грузинського означає, як сир і хліб.

Для приготування такої коржі використовуються різні сорти тесту – листкове, дріжджове і прісне бездріжджове з додаванням мацоні (який можна сміливо замінити кефіром). Зазвичай готують їх на сухій сковороді, тому що масло для їх приготування не потрібно і запікають у духовці. Сир краще всього використовувати порівну адигейський (бринзу, домашній сир) і сулугуні (моцарелу), або адигейський спільно з бринзою. А також додати трохи масла, сметани і якщо потрібно трішки солі.

У цій статті я Вам з великим задоволенням розповім і покажу, як приготувати смачні хачапурі з сиром, різними способами. А ці рецепти для тих, хто не знає як приготувати шаурму в домашніх умовах. Отже, почнемо!

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Рецепт хачапурі на сковороді

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Інгредієнти:

  • Борошно — 250 гр
  • сир адигейський — 400 гр
  • сметана 20% — 200 гр
  • яйце — 1 шт
  • вершкове масло — 50 гр
  • рослинна олія — 2 ст. л
  • сіль — за смаком.

Спосіб приготування:

У глибоку миску з просіяним борошном вбиваємо яйце, додаємо сіль, рослинне масло і ретельно все перемішуємо.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Після чого перекладаємо всю масу на робочу поверхню і замішуємо руками тісто. Загортаємо в поліетиленовий пакет і залишаємо в теплому місці на 30 хвилин.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Потім натираємо на крупній тертці сир, додаємо розтоплене вершкове масло, яєчний жовток і все гарненько перемішуємо.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Перекладаємо на стіл з пакету тісто, формуємо його у вигляді ковбаски і ділимо на 6 рівних шматочків.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Потім кожен шматочок розкачуємо з допомогою качалки в коржик і посередині викладаємо сирну начинку.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Далі щільно з’єднуємо всі кути, перевертаємо заготовочку і акуратненько розкочуємо качалкою з неї таку коржик, яка поміститься в вашу сковорідку.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Тепер укладаємо на суху, яка розігрілась сковороду і обсмажуємо до яскраво вираженого золотистого кольору з двох сторін.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Готову страву, ще гарячим змащуємо вершковим маслом і пригощаємо своїх домочадців.

Хачапурі з сиром з дріжджового тіста приготовлена в духовці

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Інгредієнти:

  • Борошно — 500 гр
  • яйце куряче — 1 шт
  • молоко — 200 мл
  • дріжджі швидкодіючі — 2,5 ч. л
  • масло вершкове — 80 гр
  • масло рослинне — 20 мл
  • цукор — 1 ч. л
  • сіль — за смаком.

Для начинки:

  • Сир сулугуні — 450 гр
  • яйце — 1 шт
  • вершкове масло — 50 гр.

Спосіб приготування:

Першим ділом просіваємо борошно в глибоку миску, потім додаємо швидкодіючі дріжджі, сіль і гарненько перемішуємо.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Далі робимо в борошні поглиблення, вбиваємо туди яйце, вливаємо розтоплене вершкове масло і склянку молока. Знову все перемішуємо і з допомогою рук замішуємо тісто.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Тепер додаємо рослинне масло і вимішуємо еластичне тісто. Після чого накриваємо кришкою і прибираємо в тепле місце на одну годину.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Для начинки натираємо на крупній тертці сир, туди ж додаємо яєчний білок, а жовток прибираємо в бік. І починаємо формувати кульки вагою по 150 грамів.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Піднялося тісто змащуємо ще раз невеликою кількістю рослинного масла і поділяємо його на три рівні частини.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

З отриманих колобків формуємо коржі і викладаємо в середину сирний кульку.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

І акуратненько починаємо формувати краю в мішечок, щоб вийшов рівномірний коло.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Потім розгортаємо її з допомогою качалки в коржик, діаметром 30 см і викладаємо її у форму для запікання.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

В середині страви пальчиком робимо отвір, змащуємо яєчним жовтком з допомогою кулінарної пензлика і відправляємо в розігріту до 250 градусів духовку на 10 хвилин.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Готове хачапурі ще гарячим змащуємо невеликим шматочком вершкового масла.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

А щоб відчути той самий яскравий смак чудового сиру в поєднанні з повітряним здобним тестом, краще всього коржики подавати гарячими.

Хачапурі з листкового тіста — покроковий рецепт

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Інгредієнти:

  • Листкове тісто — 2 аркуша
  • сир сулугуні, адигейський або бринза — 400 гр
  • яйця курячі — 2 шт.

Спосіб приготування:

Натираємо на крупній тертці сир, перекладаємо в глибоку миску, туди ж додаємо одне яйце і все це ретельно перемішуємо.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Далі лист листкового тіста нарізаємо на чотири рівних квадрата, після чого розкачуємо їх за допомогою качалки і в центр викладаємо підготовлену нами сирну начинку.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Тепер скріплюємо протилежні кути так, щоб начинка була всередині, а сам квадрат прийняв форму конвертика.

Обов’язково перед запіканням скріплюємо всі кути, це необхідно, щоб начинка під час запікання не просочувалася назовні.

З допомогою виделки проколюємо заготовочку посередині і викладаємо її на деко.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

У тому ж порядку збираємо інші хачапурі, потім викладаємо їх у форму і зверху змащуємо з допомогою пензлика збитим яйцем.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку приблизно на 20 хвилин, до того моменту поки вони не зарум’яняться.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Приємного Вам апетиту!

Як приготувати смачні хачапурі на кефірі

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Інгредієнти:

  • Кефір — 250 гр
  • сметана — 250 гр
  • сир сулугуні, бринза або адигейський — 300 гр
  • яйце — 2 шт
  • сода — 1 ч. л
  • борошно — 1 склянка
  • вершкове і рослинне масло
  • сіль — за смаком.

Спосіб приготування:

У глибокій мисці з’єднуємо кефір, сметану, одне яйце, сіль, соду і всипаємо просіяне борошно. Всю масу ретельно перемішуємо, тісто має вийти досить густим.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Потім злегка присипаємо його борошном, накриваємо рушником і залишаємо при кімнатній температурі приблизно на пів години.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

А ми в цей час натираємо на крупній тертці сир, додаємо одне яйце і гарненько перемішуємо.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Тепер рясно посипаємо борошном робочу поверхню, з допомогою столової ложки викладаємо на неї тісто і формуємо з нього коло. Після чого в середину кладемо сирну начинку і з’єднуємо кінці в середині.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Викладаємо нашу заготовочку на деко і акуратно розподіляємо, трохи приминаючи її так, щоб вийшов корж.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Поміщаємо в розігріту до 200 градусів духовку на 15-20 хвилин, але при цьому за 5 хвилин до готовності, необхідно дістати і змастити що запікаються коржі вершковим маслом і помістити назад.

Хачапури с сыром: Топ 5 рецептов с фотографиями

Подаємо до столу гарячими, їжте на здоров’я!

Домашні хачапурі з лаваша з сиром і сиром (відео)

Приємного апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: