Аджика з помідорів на зиму: рецепти з фото, пальчики оближеш

Якщо жінка взялася заготовляти овочі на зиму, то її не зупинити! Вона намагається максимально урізноманітнити ряди банок з усілякими наїдками, відшукуючи з кожним роком все більше нових рецептів.

Сьогодні ми поговоримо з вами про одну дуже цікавою заготівлі, яка не залишає байдужим нікого. А саме про аджике з помідорів. Рецептів існує її, на диво, безліч. Ми поділимося з вами самими смачними і цікавими.

Аджика из помидор на зиму: рецепты с фото, пальчики оближешь

Рецепт аджики з помідорами і яблуками

Хороша ця приправа тим, що у своєму складі містить найбільш прості і доступні інгредієнти, які навіть якщо не ростуть на городі, можна дуже дешево придбати на ринку або в супермаркеті.

Важливо: аджика, зварена за цим рецептом, не вимагає стерилізації.

Інгредієнти

  • яблука (кисло-солодкі) 1000 г
  • томати 2500 м
  • перець солодкий 1000 г
  • морква 1000 г
  • часник 200 г
  • цукровий пісок 200 г
  • оцет столовий (9%) 200 мл
  • сіль кам’яна 65 г
  • олія соняшникова 200 мл
  • перець стручковий (гострий) за смаком

На порцію

Калорії: 14.4 ккал

Білки: 0.2 г

Жири: 0.7 м

Вуглеводи: 1.9 м

Кроки 2 год. 0 хв. Відео-рецепт

  • Аджика из помидор на зиму: рецепты с фото, пальчики оближешь

    Для початку підготуйте всі компоненти. Кожний необхідно ретельно промити і очистити. Обов’язково видаліть насінні коробки у яблук і перцю. Виріжте плодоніжки з томатів.

  • Аджика из помидор на зиму: рецепты с фото, пальчики оближешь

    Пропустіть всі інгредієнти через м’ясорубку (можна використовувати кухонний комбайн), але залиште чилі на самий кінець. Додавайте пекучі стручки поступово, перевіряючи гостроту на свій смак. Часник пропустити через чеснокодавку в окрему миску.

  • Аджика из помидор на зиму: рецепты с фото, пальчики оближешь

    Вилийте отриману овочеву масу у велику каструлю з товстим дном (у звичайній є ймовірність підгоряння суміші), доведіть до кипіння, а потім на середньому вогні проварити 60 хвилин. Не забувайте постійно помішувати. З часом суміш загусне і зменшиться в обсязі.

  • Аджика из помидор на зиму: рецепты с фото, пальчики оближешь

    Через годину вимкніть газ і дайте злегка охолонути аджике, після чого додайте цукор з сіллю, часник, оцет і масло. Розкладіть по банках (оптимально використовувати ємкості номіналом в півлітра) і герметично закатайте.

Це цікаво: бувають випадки, коли часу не так багато, а заготовки слід робити негайно. Але на жаль, гострий перець не у всіх магазинах вдається знайти, а оббігти місто немає можливості. Нерідкі випадки, коли чилі не відповідає своїй природі і на ділі виявляється те саме солодкого болгарського. Ситуацію легко виправити, вдавшись до звичайного червоного перцю, який є в арсеналі приправ майже кожного, регулюючи гостроту закачування за своїм бажанням.

Рецепт аджики з помідорами і сливами

Ще один варіант, який поєднує у собі гостроту перцю, смак томатів і солодкість фруктів.

Кількість порцій: 275

Час приготування: 1 година 40 хвилин

Аджика из помидор на зиму: рецепты с фото, пальчики оближешь

Енергетична цінність

  • калорійність – 7.5 м;
  • білки – 0.2 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 1.7 р.

Інгредієнти

  • помідори – 2000 м;
  • слива (синя) – 1000 м;
  • морква – 500 г;
  • перець солодкий -1000 г;
  • цибуля ріпчаста – 500 г;
  • перець гострий – 300 г;
  • часник – 1 головка;
  • петрушка – 1 великий пучок;
  • кінза, зелень – 1 великий пучок;
  • цукровий пісок – 100 г;
  • сіль поварена – 25 р.

Покрокове приготування

  1. Дістаньте ємності для закрутки аджики. Попередньо їх помийте і стерилізують над парою. Для банок в 0,5 літра буде достатньо 15 хвилин.
  2. Промийте всі інгредієнти, видалите у слив кісточки, насіння перців (якщо чилі не дуже пекучий, їх можна залишити). Наріжте невеликими шматочками і промелите на м’ясорубці.
  3. Зелень наріжте.
  4. З’єднайте всі в каструлі і варіть на середньому вогні. Коли побачите, що маса стала густою, знімайте з плити і розкладайте по банкам.

Рецепт аджики з помідорами і перцем

Аджика з помідорів на зиму з дуже цікавим акцентом і ароматом. В ній поєднується стандартний підхід до приготування закуски з неординарністю пряних трав. Така аджика стане незамінним соусом до м’ясних страв.

Кількість порцій: 268

Час приготування: 1 година 30 хвилин

Аджика из помидор на зиму: рецепты с фото, пальчики оближешь

Енергетична цінність

  • калорійність – 9.4 м;
  • білки – 0.3 г;
  • жири – 0.2 г;
  • вуглеводи – 1.6 р.

Інгредієнти

  • перець солодкий – 1500 г;
  • томати – 3000 м;
  • часник – 400 г;
  • перець чилі – 300 г;
  • олія соняшникова – 60 мл;
  • сіль кам’яна – 100 г;
  • цукровий пісок – 100 г;
  • оцет столовий (9%) – 100 мл;
  • базилік – за смаком;
  • орегано, зелень – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Для початку подбайте про ємностях, у яких ви будете зберігати аджику. Перевагу віддайте банкам за 0,5 літра. Для того щоб заготовка довго не псувалася і стояла без нарікань, спочатку промийте баночки ретельно, а після стерилізуйте над парою протягом 12 хвилин. Для цього існують спеціальні кільця, які встановлюються зверху каструлі. Кришки теж обробіть, прокип’ятити їх у воді (не забудьте попередньо дістати ущільнювальні гумки).
  2. Всі інгредієнти ретельно промийте, огляньте на предмет псування продукту і очистіть. Наріжте шматочками.
  3. Промелите овочі через м’ясорубку.
  4. Змішайте все в каструлі, додайте інші компоненти крім оцту. Варіть близько години на помірному вогні, не забуваючи помішувати. На цьому етапі додайте зелень, яку попередньо дрібно наріжте.
  5. Через годину влийте оцет, розкладіть по банках. Загорніть і переверніть. Коли аджика охолоне, перенесіть для подальшого зберігання.

Це цікаво: якщо у вас немає спеціального пристосування для стерилізації – використовуйте неэлектрическую пароварку або мантышницу.

Рецепт аджики з помідорами і кабачками

Ще один доступний спосіб переробки переспілих томатів та кабачків, дефіциту в яких в літній період просто немає.

Кількість порцій: 275

Час приготування: 1 годину 45 хвилин

Аджика из помидор на зиму: рецепты с фото, пальчики оближешь

Енергетична цінність

  • калорійність – 13.5 ккал;
  • білки – 0.2 г;
  • жири – 0.8 м;
  • вуглеводи – 1.5 р.

Інгредієнти

  • помідори – 1500 г;
  • кабачки – 3000 м;
  • часник – 200 г;
  • перець солодкий – 500 г;
  • морква – 500 г;
  • сіль – 40 г;
  • оцет столовий (9%) – 100 мл;
  • олія соняшникова 200 мл;
  • цукровий пісок – 100 г;
  • перець червоний (мелений) – 40 р.

Покрокове приготування

  1. Добре промийте овочі. Очистіть і подрібніть в кухонному комбайні або м’ясорубці.
  2. Доведіть суміш до кипіння разом з цукровим піском, сіллю і маслом. Варіть 40 хвилин.
  3. В цей час помийте з порошком звичайної соди пів-літрові банки і, встановивши на деку догори дном, прожарте в духовій шафі протягом 15 хвилин.
  4. У варену аджику додайте оцет і натертий на міні-тертці часник. Розкладіть масу по банкам, закатайте.

Це цікаво: якщо у вас немає м’ясорубки, ні комбайна – це не привід відмовляти собі в задоволенні. Просто натріть всі інгредієнти на тертці з дрібними отворами. Консистенція буде трохи відрізнятися, однак, зі смаком ніяких деформацій не відбудеться.

Рецепт аджики з помідорами і хріном

Ця аджичка відрізняється ну дуже неординарним підходом до приготування. Крім пікантності і вибухового аромату хрону, вона оттенена легкими горіховими нотками.

Кількість порцій: 98

Час приготування: 45 хвилин

Аджика из помидор на зиму: рецепты с фото, пальчики оближешь

Енергетична цінність

  • калорійність – 16.4 ккал;
  • білки – 0.4 г;
  • жири – 0.6 г;
  • вуглеводи – 2.3 р.

Інгредієнти

  • перець солодкий – 1000 м;
  • помідори – 400 р;
  • перець гострий – 40 г;
  • горіхи (волоські) – 100 г;
  • корінь хрону – 200 г;
  • цукровий пісок – 2 ч. л.;
  • сіль кам’яна – 1 ч. л.;
  • часник зубками – 12 шт.;
  • спеції (будь-які) – за смаком;
  • кінза, зелень – 80 р.

Покрокове приготування

  1. Промийте овочі. Вийміть в обох видів перцю насіння.
  2. Видаліть у томатів ту частину білого кольору, де спочатку кріпився хвостик. Помістіть на пару хвилин (якщо дозволяє час) в окріп, а потім зніміть шкірку.
  3. Перекладіть всі овочі в гущавину блендера і подрібніть на максимальній швидкості.
  4. На сковороді злегка обсушіть горіхи, після чого пересипте їх в овочеву масу і знову увімкніть прилад. Тепер можна переливати суміш в каструлю, додати улюблені прянощі і варити ½ години.
  5. Коли аджика буде готова, розлийте все по чистим банкам, встановіть їх в об’ємну каструлю, яку наповніть приблизно по плечики ємностей гарячою водою (важливо, щоб при кипінні рідина не потрапляла всередину банок) і стерилізують 15 хвилин у разі заготівлі об’ємом 0,5 літра кожна. Якщо ємність більше – збільшуйте прямо пропорційно час.
  6. Закатаю, переверніть, утепліть.

Рада: при чищенні гострого перцю скористайтесь рукавичками, що дозволить вам уникнути можливих опіків, нехай і легкого ступеня, але відчуття від цього далеко не приємні.

Рецепт аджики з помідорами без варіння

Зовсім простий спосіб приготування соусу до будь-якої страви, який не вимагає термічної обробки. Це дозволяє не тільки зберегти більшість вітамінів, але і надає можливість насолоджуватися взимку практично свіжими томатами.

Кількість порцій: 42

Час приготування: 30 хвилин

Аджика из помидор на зиму: рецепты с фото, пальчики оближешь

Енергетична цінність

  • калорійність – 11.6 ккал;
  • білки – 0.2 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 2.7 р.

Інгредієнти

  • часник – 30 р;
  • стиглі томати – 500 г;
  • перець солодкий – 200 г;
  • корінь хрону – 30 г;
  • перець гострий – 20 г;
  • кухонна сіль – 15 г;
  • цукровий пісок – 30 г;
  • оцет винний (білий) – 30 мл

Покрокове приготування

  1. Так як аджика не передбачає варіння, банки варто обробити заздалегідь, щоб вони встигли охолонути. Для цього можете скористатися мікрохвильовою піччю. Щоб ємності не лопнули, наповніть їх зовсім невеликою кількістю води і поставте в МІКРОХВИЛЬОВУ піч на пару хвилин. Якщо збираєтеся закочувати банки, кришки прокип’ятіть, але і під пластиковою аджика чудово збережеться, тому як серед інгредієнтів є хрін, який не дає утворюватися нальоту плісняви.
  2. Коли підготовчі роботи закінчені, можете сміливо приступати до подальших дій. Добре вимийте кожен овоч, подрібніть в чаші блендера. Хрін краще попередньо натерти на терці.
  3. Залиште аджику на півгодини. Вона повинна настоятися. Після додайте оцет і сипучі інгредієнти. Розкладіть по банках і закрийте.

Аджика из помидор на зиму: рецепты с фото, пальчики оближешь

Порада: сира аджика виходить досить рідким, але щоб цього уникнути пропустіть її через дрібне ситечко. Як варіант можете позбавитися від внутрішнього соку з насінням (в цьому випадку необхідно самостійно контролювати вагу томатів, він повинен залишатися таким, як припускає рецептура) або ж використовувати грунтові плоди з хорошою мясистостью.

Як бачите, приготувати аджику можна дуже просто, але вона забезпечить вам досить смачну зиму, бо як хороша не тільки як соус до різних гарнірів, але, навіть намазати її на булочку, ви отримаєте дуже смачний бутерброд. Приємного апетиту і хорошій зимівлі!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: