Ткемалі з сливи – Класичні рецепти корисних соусу

Сливи, це один з небагатьох фруктів, з допомогою якого можна отримати безліч різних заготовок на зиму. Не тільки можна заготовити солодощі у вигляді варення, джему або компоту, але і з них робиться популярний грузинський соус «Ткемалі», він дуже смачний і до того ж корисний.

Існує кілька секретів приготування цього продукту. Перший – це обов’язково кислі сливи, бажано «Ткемалі», звідси й виникла його назва. Але якщо Вам не вдалося знайти саме такий сорт, можна використовувати будь-який інший, але кислий. Другий секрет, це гострі приправи і перець, чим більше у Вашому заготівлі цих інгредієнтів, тим гостріше буде продукт. До столу можна подавати з різними стравами, так само як і домашній майонез, з м’ясом, рибою, птицею. А на пікніку жоден кетчуп Вам не замінить цей продукт.
Сьогодні розберемо прості рецепти приготування соусу ткемалі з сливи.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

Класичний рецепт смачного соусу ткемалі з сливи на зиму

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

На жаль, у всіх є свої недоліки. Якщо раптом у Вас є проблеми з шлунково-кишковим трактом, то вживання даного соусу не рекомендується у великих кількостях.

Інгредієнти:

  • Сливи – 2 кг.
  • Часник – 200 гр.
  • Перець чилі – 2 – 3 стручка
  • Цукор – 200 гр.
  • Сіль – 1 ст. ложка
  • Томатна паста – 2ст. ложки
  • Рослинне масло – 2 ст. ложки.

Спосіб приготування:

1. Беремо сливи, промиваємо під проточною водою, розрізаємо їх навпіл і виймаємо кісточку (не обов’язково зберігати плоди в ідеальному стані).

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

2. За допомогою блендера подрібнюємо фрукти (так само можна це зробити за допомогою м’ясорубки). Перекладаємо все в глибоку емальовану каструлю.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

3. Очищаємо часник від лушпиння, кладемо в блендер і дрібно подрібнюємо, додаємо до сливам.
4. Червоний перець чилі, промиваємо, відрізуємо плодоніжки, позбавляємося від насіння, нарізаємо на середні шматочки і кладемо в блендер, так само подрібнивши, додаємо в загальну каструлю.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

5. І можемо заправляти наш соус, додамо томатну пасту, олію, цукор і сіль. Ретельно перемішуємо.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

6. Ставимо на розігріту плиту і варимо на повільному вогні 40-60 хвилин після закипання.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

7. В цей час стерилізуємо банки. Промиваємо їх содою, наливаємо в них 50 мл. води, виставляємо режим 700-800 Вт. Обробка триває поки вода не википить з банок, приблизний час 5 хвилин. Дістаємо обережно тару і перевертаємо на чистий рушник, для того щоб висушити. Кришки моєму і відправляємо на 10 хвилин кип’ятити.
8. Коли соус закипів, розливаємо його по банках, відразу ж закатуємо.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

9. Перевертаємо баночки догори дном і закутуємо теплим пледом до повного охолодження. Потім прибираємо в місце зберігання. Приємного апетиту.

Смачний грузинський соус з сливи — Покроковий рецепт приготування

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

Інгредієнти:

  • Сливи (кислі) – 8 кг.
  • М’ята сушена (бажано «Омбало») – 2-3 ст. ложки
  • Часник – 6-7 (великих зубчиків)
  • Кінза (свіжа) – 1 пучок
  • Коріандр (мелений сушений) – 2 ст. ложки
  • Перець гострий червоний – 0, 5 ч. ложки
  • Сіль – 3-3, 5 ст. ложки.

Спосіб приготування:

1. Першим ділом промиваємо сливи, пересипаємо їх у велику каструлю або таз, заливаємо водою.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

2. Ставимо на плиту і доводимо до кипіння. Домагаємося такого ефекту, щоб шкірка лопнула, а плоди стали м’якими.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

3. Потім зливаємо відвар. Масу пропустимо через друшляк, розімніть її, нам потрібна для соусу тільки м’якоть.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

4. Протерту м’якоть в каструлі ставимо на невеликий вогонь. Необхідно, щоб вона не сильно кипіла, періодично помішуємо.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

5. Тепер додаємо 2 столові ложки «Омбало» і перемішуємо. Коріандр 2 столових ложки пропускаємо через блендер і теж додаємо в каструлю.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

6. Свіжу кинзу промиваємо, відокремлюємо палички від суцвіття і дрібно подрібнити в блендері, так само додаємо в каструлю з майбутнім соусом.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

7. Часник очищаємо від лушпиння, поміщаємо в блендер і подрібнюємо до стану кашки і додаємо в киплячі на повільному вогні інгредієнти.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

8 У самому кінці додаємо сіль і червоний гострий перець. Перемішуємо і залишаємо на плиті ще хвилин на 5.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

9. Розливаємо по заздалегідь стерилізованим банкам, закручуємо кришкою. Перевертаємо догори дном до повного охолодження.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

Готову заготовку бажано зберігати в прохолодному місці. Приємного апетиту.

Ткемалі з сливи і помідорів

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

Соус ткемалі з сдів і томатів – це смачна ароматна приправа, вона має приємний гармонійний смак.

Інгредієнти:

  • Слива – 1 кг
  • Помідори – 1 кг
  • Кінза – 1 пучок
  • Часник – 2 головки
  • Сіль – 1 ч. ложка
  • Цукор – 120 гр.
  • Перець гіркий – 1 шт.
  • Перець червоний мелений – 1 ч. ложка
  • Коріандр – 1 ч. ложка
  • Омбало – 1 ч. ложка
  • Хмелі – сунелі – 1 ч. ложка
  • Імбир – 50 гр.

Спосіб приготування:

1. Промиваємо фрукт під проточною теплою водою, розрізаємо кожен плід навпіл, виймаємо кісточки, а основну частину перекладаємо у велику каструлю.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

2. Помиті помідори перекручуємо на м’ясорубці.
3. І відправляємо в каструлю зі сливами.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

4. Потім ставимо каструлю на плиту, чекаємо, поки весь вміст закипить.
5. Гострий, гіркий перець промиваємо, видаляємо плодоніжки і виймаємо насіння і дрібно шаткуємо. Відправляємо в каструлю. Перешиваємо і від моменту закипання проварюємо 10 – 15 хвилин.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

6. В цей час очищаємо часник від шелуши, натираємо на дрібній тертці, сюди ж додаємо перемелений на м’ясорубці імбир, всі приправи, сіль, цукор. Зелень промиваємо, дрібно шаткуємо.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

7. Минуло 10 хвилин, наш соус перемелюємо з допомогою блендера. Потім за допомогою сита перетираємо.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

8. Тепер знову ставимо на вогонь і починаємо уварювати. З’явилася пінку під час варіння прибираємо.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

9. Тепер додаємо спеції, відправляємо всю зелень, добре перемішуємо і залишаємо варитися на 10 хвилин.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

10.Стерилізуємо банки в духовці. Промиваємо їх миючим засобом, добре витираємо кухонним рушником. Якщо ємності просушилися добре, ставимо денцем вгору, якщо все-таки банки
вологі розставляємо їх денцем вниз. Духовка не повинна бути дуже гарячою. Включаємо її на 100 градусів і кожні 7 хвилин збільшуємо на 10, додаємо поки не доведемо її до 150 градусів. Потім акуратно виймаємо баночки і ставимо на кухонне рушник сохнути. Кришки стерилізуємо в киплячій воді.
11.Соус готовий, розливаємо по банках і закатуємо.

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

12. Чекаємо охолодження і прибираємо на зберігання. Приємного апетиту.

Як приготувати ткемалі на зиму в мультиварці

Ткемали из сливы - Классические рецепты полезного соуса

Інгредієнти:

  • Зелені сливи – 500 гр.
  • Зелень – 30 гр.
  • Аджика – 50 гр.
  • Перець чилі – 1 стручок
  • Часник – за смаком
  • Вода – 500 мл
  • Сіль – за смаком

Спосіб приготування:

1. Сливу промиваємо, очищаємо від кісточок (можна відразу від шкірки).
2. Висипаємо фрукти в чашу мультиварки і заливаємо 500 мл води.
3. Перець чилі промиємо, видалимо насіння і дрібно нашинкуем. Додаємо до сливам.
4. Закриваємо кришку мультиварки і встановлюємо режим «Варка» на 30 хвилин.
5. Часник очищаємо від лушпиння, зелень промиваємо під проточною водою і все подрібнюємо за допомогою блендера.
6. Через 30 хвилин, зливаємо сливу в сито, рідина прибираємо в окрему тару, а фрукти збиваємо блендером, додаємо сюди часник і зелень.
7. Отриману масу повертаємо в мультиварку, встановлюємо режим «Смаження» і доводимо до кипіння приблизно протягом 1 хвилини.

8.Соус готовий. Розливаємо його по стерилізованим банкам, закатуємо, чекаємо повного остигання і прибираємо в місце зберігання. Приємного апетиту.

Відео рецепт аджики з сливи в домашніх умовах

Дуже смачна і корисна заготівля на зиму. Ароматна, солодко-пряна, з легкої фруктової ноткою.

Приємного Вам апетиту!

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: