Як приготувати шарлотку з яблуками в духовці – 9 простих рецептів з фото

Класичну шарлотку винайшли в Німеччині, і там для її приготування використовували не зовсім звичні інгредієнти, які зараз важко знайти в пропонованих рецептах. Для виготовлення використовувався білий хліб, заварний крем, різні фрукти і лікер. В результаті виходить щось, що нагадує кекс.

В Англії у подібного страви назва – пудинг, в який додаються саме яблука. А ось звичний, на сьогоднішній день рецепт з фруктів, запікаємих з тестом, з’явився вже у другій половині ХХ століття в Радянському Союзі.

Шарлотка з яблуками полюбилася багатьом господиня не тільки за дивний смак, але і за швидкий спосіб приготування. Пропонуємо вашій увазі найбільш популярні рецепти цього десерту.

Прості рецепти приготування шарлотки з яблуками в духовці

Шарлотка є дуже смачним і простим пирогом. Придбати яблука в магазинах можна протягом усього року, а значить балувати себе смакотою нічого не варто в будь-який момент.

До того ж приготування шарлотки не займає багато часу. А якщо додати до основних інгредієнтів корицю, ягоди, сметану, горіхи, родзинки, то в результаті отримаємо оригінальний десерт з ароматним і пікантним смаком.

Класичний рецепт

Как приготовить шарлотку с яблоками в духовке - 9 простых рецептов с фото

Шарлотка з яблуками, приготована за класичним рецептом — це самий смачний і простий десерт до чаю. Він готується з доступних продуктів і є самим популярним рецептом у багатьох сім’ях.

Перед приготуванням необхідно переконатися в наявності наступних продуктів:

  • борошно пшеничне – 150 грам (один гранований стакан);
  • цукровий пісок – 200 грам (один гранований стакан);
  • яйця – 3 штуки;
  • яблука – 3-4 штуки;
  • кориця або ванілін за смаком.

Щоб приготувати пишне і повітряне тісто, рекомендується виконати нескладні вимоги. Цукровий пісок повинен бути сухим. А борошно варто взяти вищого сорту і попередньо просіяти.

Для випікання підійде як силіконова форма, так і глибока сковорідка. Останню ємність необхідно підготувати. Днище вистилається пергаментним папером, або обмазується маслом рослинного походження і присипається борошном.

Сковороду не варто брати самого великого розміру, підійде середня. Силіконову форму готувати спеціально не потрібно.

Як готувати:

  1. Духову шафу можна відразу включити, щоб він нагрівався, необхідна температура 180°.
  2. Яйця розбити в зручну ємність і як слід збити.
  3. Всипати цукровий пісок. Корицю і ваніль додати при бажанні.
  4. За допомогою блендера або інший кухонної техніки збивати суміш, поступово збільшуючи швидкість до максимального показника. Весь процес займає 7-10 хвилин. Цього часу вистачає на повне розчинення цукру і збільшення маси заготовки в кілька разів.
  5. У суміш поступово додається борошно при постійному перемішуванні, щоб не утворювалися грудочки.
  6. Тісто отставляется в бік, саме час зайнятися яблуками. Зчищається шкірка, видаляють кісточки і серцевина. Фрукт нарізати на невеликі шматочки або скибочки.
  7. Розкласти яблука в ємність для випікання і рівномірно залити тестом.
  8. Випікати близько 45 хвилин, час може трохи варіюватися, тут все залежить від духовки.

Перевірка на готовність здійснюється за допомогою зубочистки, паличкою протикається серцевина пирога. Якщо шарлотка готова, то зубочистка залишиться сухою і чистою.

При бажанні можна використовувати для прикраси цукрову пудру.

Повітряний рецепт

Как приготовить шарлотку с яблоками в духовке - 9 простых рецептов с фото

Наступний варіант приготування повітряної шарлотки має маленьку хитрість, а саме додавання невеликої кількості сметани.

Інгредієнти:

  • яблука – 5 – 6 штук;
  • борошно – 150 грам;
  • цукровий пісок – 150 грам;
  • ванілін – 10 грам;
  • кориця – на розсуд кухаря;
  • апельсин – 1 штука;
  • яйце – 4 штуки;
  • сметана – 1 столова ложка. Вибрати марку з найбільшим відсотком жирності.

Якщо виникне бажання прикрасити пиріг, то рекомендується взяти яблука з червоною шкіркою, вони будуть виглядати більш привабливо.

Етапи приготування:

  1. Включити духовку і виставити режим 180°. Яблука помити, нарізати на тонкі скибочки витягти насіння.
  2. Яйця розбити в миску і збити за допомогою блендера або міксера на середній швидкості. Принагідно додати по дрібці солі і ваніліну.
  3. Поступово доповідається цукровий пісок при безперервному збиванні. Процес повинен йти до отримання однорідної пишної маси, має білий колір.
  4. Додається сметана в кількості однієї столової ложки і тісто перемішується.
  5. Борошно просіюється і також поступово додається в тісто при постійному використанні міксера.
  6. Застеляється пергаментом дно форми для пирога, змащують вершковим маслом і трохи посипається борошном.
  7. Щоб випічка вийшла з особливим ароматом, додається цедра апельсина.
  8. Викладаються яблука. При бажанні їх можна посипати корицею, а після залити тестом.
  9. Для прикраси використовуються яблучні дольки, які встановлюються м’якоттю в тісто від борту в центр.
  10. Поставити форму в духовку. Час приготування півгодини.

У результаті виходить повітряний і красивий десерт.

Яблучна шарлотка з трояндами — відео

На кефірі

Яблучна шарлотка на кефірі порадує тих, хто любить пироги, які тануть у роті. Випічка виходить дуже ніжною, ароматною і приємною на смак. Яблука бажано брати солодких сортів, без кислинки.

Кисломолочний напій важливо заздалегідь дістати з холодильника, щоб він нагрівся до кімнатної температури. У теплому вигляді кефір дасть більш швидку реакцію з розпушувачем, і випічка вийде більш пишною.

Как приготовить шарлотку с яблоками в духовке - 9 простых рецептов с фото

Для чергового кулінарного шедевра потрібно переконатися в наявності наступних продуктів:

  • склянка кефіру;
  • цукрового піску – 200 грам;
  • пшеничного борошна – 150 грам;
  • курячі яйця – 2 шт.;
  • масла рослинного походження – 100 мл;
  • яблук – 5-6 шт.;
  • розпушувач – 1 чайна ложка;
  • меленої кориці – ½ чайної ложки.

Як приготувати:

  1. У глибоку миску висипати цукровий пісок і розбити яйця. Змішати компоненти з використанням міксера або іншої аналогічної техніки.
  2. Додати кефір і перемішайте до отримання однорідної суміші.
  3. Борошно змішати з розпушувачем, всипати в тісто.
  4. Збити суміш, щоб зникли всі грудочки, налити рослинне масло і знову перемішати.
  5. З яблук зчистити кожурку, вирізати серцевину і насіння, нарізати на часточки.
  6. Змастити форму для випічки (при необхідності) вершковим або олією. Вилити ½ тіста, викласти рівномірно фрукти, при бажанні посипати меленою корицею. Додати решту тіста.
  7. В заздалегідь розігріту духовку — 180° поставити пиріг на 30 – 40 хвилин. Для перевірки готовності використовується дерев’яна паличка, на якій не повинно залишатися слідів, якщо десерт випікся.

Без борошна і без цукру

Как приготовить шарлотку с яблоками в духовке - 9 простых рецептов с фото

Шарлотку з яблучною начинкою можна приготувати без цукру і без борошна. Випічка виходить дієтичної і не менш смачною.

Такий рецепт підійде людям, які знаходяться на дієті або для тих, кому цукор протипоказаний.

Якими компонентами потрібно обзавестися:

  • натуральним йогуртом або маложирной сметаною – 150 мл;
  • фруктозою – 100 грам;
  • курячими яйцями – 3 шт.;
  • меленою корицею – ½ чайної ложки;
  • вівсяними висівками – 5 столових ложок;
  • яблука – 3 шт.

Фруктозу можна замінити двома столовими ложками стевії.

Поетапна готування:

Приготувати суміш з висівок, йогурту і фруктози.

Яйця збити і додати в тісто.

З яблук видалити серцевину, порізати на шматочки і присипати корицею.

Викласти в ємність для запікання пергаментний папір, розкласти яблука.

Налити тісто і рівномірно розподілити його по всій начинці.

Випікання відбувається при температурі 200° протягом 30 хвилин.

На сметані

Как приготовить шарлотку с яблоками в духовке - 9 простых рецептов с фото

Шарлотка, приготовлена з яблуками на сметані — це дуже смачний і корисний десерт. Побалувати такий випічкою можна не тільки рідних, але й друзів.

А урізноманітнити смак шарлотки можна ізюмом, горіхами, ваніліном або іншими фруктами. У будь-якому випадку вийде оригінально і смачно.

Попередньо потрібно підготувати:

  • сметану – 200 мл;
  • яблука – 4-5 штук;
  • цукровий пісок – 200 грам;
  • борошно пшеничне – 150 грам;
  • розпушувач для тіста – 2 чайні ложки;
  • яйце – 1 штука;
  • волоські горіхи – 50 грам;
  • ізюм – 50 грам;
  • корицю – 10 грам;
  • крохмаль – 1 столову ложку;
  • цукрову пудру – 20 грам.

Приготування:

  1. Змішуються в ємності відповідного розміру: борошно, кориця, крохмаль, розпушувач до однорідної консистенції.
  2. Нарізати фрукти на невеликі кубики, видаляються насіння. Додається ½ частину сухого винограду і дрібно порізані волоські горіхи.
  3. Необхідну кількість цукру збивається з яйцем до однорідної маси.
  4. Викладаються в окрему ємність сметана і цукрово-яєчну масу, ще раз все потрібно збити.
  5. Додається в тісто частина родзинок і горіхів.
  6. Додається суха суміш (з першого пункту) в тісто і як слід вимішується.
  7. Змащується ємність для запікання олією рослинного походження і посипається невеликою кількістю панірувальних сухарів.
  8. Тепер заливається частина тесту, і поверх викладаються фрукти ½ кількості, потім знову тісто, залишки яблук і залишки тіста.
  9. Розігрівається духовка до 180° і потім можна ставити пиріг. Час приготування-40 хвилин, перевіряється на готовність за допомогою зубочистки. Дерев’яна паличка повинна бути сухою і чистою.
  10. Після охолодження десерту можна використовувати цукрову пудру для прикраси.

Зі сливами

Как приготовить шарлотку с яблоками в духовке - 9 простых рецептов с фото

Приготувати шарлотку можна не тільки з яблук, але і додати інші фрукти, наприклад, сливу.

Отже, знадобляться наступні продукти:

  • курячі яйця – 3 штуки;
  • яблуко – 3-4 штуки;
  • слива – 10 штук;
  • цукровий пісок – 1 склянка;
  • мука пшенична – 1 стакан.

Як приготувати:

Збити в підходящої ємності яйця, можна використовувати міксер, додати цукровий пісок і продовжити процес до тих пір, поки маса не збільшиться в об’ємі в два рази.

Борошно просіяти і додати в яєчно-цукрову суміш, розмішати найбільш зручним для кухаря методом.

Яблука нарізати на шматочки, вийняти серцевину з насінням. Шкірку можна зняти або залишити. Сливу вимити, розрізати на половинки і вийняти кісточку.

Підготувати ємність для запікання і викласти тісто. Поверх маси викладаються фрукти і ягоди.

Випікати в духовці півгодини при температурі 190°.

Якщо у готуванні використовується мультиварка, то необхідно виставити режим випічка і час приготування 1 год.

З сиром

Как приготовить шарлотку с яблоками в духовке - 9 простых рецептов с фото

Яблучна шарлотка з сирним смаком підкорить всіх любителів витончених десертів. Такий пиріг відрізняється незвичайними смаковими якостями, і він вартий того, щоб його приготували.

Спочатку потрібно переконатися в наявності наступних продуктів:

  • цукрового піску – 200 грам;
  • яєць – 5 штук;
  • сиру – 150 – 180 грамів;
  • яблук – 4 штуки;
  • борошна пшеничного – 150 грам;
  • тестовий розпушувач – 1 чайна ложка.

Процес приготування:

  1. Збити яйця і цукор до розчинення піску і збільшення маси в об’ємі.
  2. Покласти сир і знову збити.
  3. Порізати фрукти на шматочки, видалити насіння і середину.
  4. Борошно просіяти, додати розпушувач, засипати в тісто і збити, використовуючи міксер на малій потужності.
  5. Тісто не повинно бути дуже густим або занадто рідким.
  6. Викласти фрукти в тісто і розмішати, щоб яблука були рівномірно розподілені по мисці.
  7. Підготувати ємність для запікання, постеливши на дно пергаментний папір або використовуючи масло для змащування. Перекласти тісто.
  8. Тривалість запікання 40 хвилин у попередньо розігрітій духовій шафі до температури 170°.

Шарлотка без яєць — відео рецепт

Висновок

Як видно з статті існує велика кількість способів приготування яблучної шарлотки в духовці. Рецепти досить прості і не вимагають багато часу. Так що будь-який бажаючий може вибрати рецепт на свій смак, а майстерному кулінару цілком під силу приготувати щось нове.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: