Паска великодня рецепти з фото покроково в духовці з цукатами, дріжджовий, без дріжджів

Навесні найурочистіше свято християн – Великдень, вихваляють чудесне Воскресіння Ісуса Христа. Тому на столах обов’язково присутні обрядові страви. Всією сім’єю готують традиційні яйця-крашанки і ліплять з тіста святкових зайцев.

Буденний хліб у великодній тиждень замінюють пасками (їх ще називають бабами). Але є ці страви не можна, поки не освятять у церкві. Тільки тоді вони набудуть свою ритуальну цінність.

Кулич пасхальный рецепты с фото пошагово в духовке с цукатами, дрожжевой, без дрожжейСідаючи за стіл розговлятися, господар будинку зрізає з паски верхівку і ховає. За народним повір’ям ця частина хліба володіє цілющими властивостями, і нею потім пригощають хворих членів сім’ї.

Крихти паски, зібрані зі столу, віддавали корові, щоб вона краще доїлася. А якщо великодній баба зі свічкою простоїть на столі тиждень, то в цьому будинку будуть повні засіки.

В сучасних сім’ях мало хто бере до уваги прикмети, але паски на Великдень їдять практично в кожному будинку. А ось печуть їх тільки найсміливіші господині, тому що тут потрібна не тільки вправність та вміння працювати з дріжджовим тістом.

Обрядовий хліб любить сприятливу атмосферу. Якщо в сім’ї лад, і господиня починає готувати з гарним настроєм, у неї вийдуть найсмачніші, розсипчасті паски.

Поради з приготування паски

Великдень святкують не тільки слов’яни – весь християнський світ пече обрядові паски. Тому існує безліч рецептів їх приготування. Адже не дарма в народі кажуть – скільки господинь, стільки і пасок.

Печуть бабки з найкращих сортів борошна, додавши молоко, масло, яйця, цукор. У більшість рецептів входять дріжджі. Великодній хліб повинен вийти здобним і пишним.

У кожного інгредієнта своя роль у тесті, але щоб паска вийшов правильний, потрібно врахувати кілька особливостей.

Найменування Рекомендації
Борошно Робити випічку можна з будь-якого борошна, але для пасхального хліба необхідна пшеничне вищого сорту

Перед замешиванием борошно рекомендується кілька разів просіяти. Це наситить її киснем, а тісто зробить ніжним

При з’єднанні інгредієнтів досвідчені господині радять не борошно сипати в рідину, а її поступово додавати до пшеничне продукту

Дріжджі Зараз все частіше для випічки використовують пакетики з сухим продуктом, але є любительки і «живих» дріжджів. З ними потрібно дотримуватися ряду правил:

  • дріжджі необхідно зберігати при температурі не вище +4 градуси, але й не нижче нуля, інакше вони втратять свої властивості;
  • перед закладкою в тісто продукт розводять великою кількістю молока (води) з додаванням цукру і борошна;
  • щоб дріжджі не втратили разрыхлительную здатність, не можна допускати прямого контакту з жирами і сіллю.

Дріжджі не втрачають властивостей протягом декількох тижнів, якщо їх перемішати з борошном, перетерти в крихту і підсушити. Зберігати потрібно в скляному стакані

На кожен кілограм борошна беруть 20-50 г свіжих дріжджів (сухих – у 2 рази менше за вагою)

Важлива температура рідини, в якій розводиться продукт. Холодне молоко (вода) уповільнює життєдіяльність грибка, перешкоджаючи підйому тесту. Занадто гаряча рідина вбиває дріжджові бактерії. Оптимальна температура для розвитку – 25-30 градусів

Жири Одна господиня використовує вершкове масло, інша маргарин, третя вершки або сметану. Для кожного з даних інгредієнтів головне правило – не переборщити. Якщо жирів буде багато, тісто виходить важким, не тримає форму, погано піднімається і не пропікається

Для введення вершкового масла в дріжджове тісто його слід розтопити до сметаноподібного стану. Якщо дріжджі в рецептурі не використовуються, то маслу дають трохи полежати в теплі, щоб воно стало м’якішим, і потім розминають руками

Вершки і сметану краще використовувати охолодженими до +8 градусів. Збивати їх слід перед самим введенням в тісто, щоб піна не «сіла»

Яйця Одні рецепти рекомендують розділяти білки з жовтками, в інших яйця використовують цілими. Щоб бабця вийшла пишніше, краще зупинитися на першому варіанті, дотримуючись таких правил:

  • перед тим, як розтирати жовтки з цукром, їх слід потримати трохи в теплі; тоді процес піде легше;
  • білки, навпаки, краще збиваються охолодженими; щоб піна вийшла стійкою, додають трохи солі;
  • стінки посуду, в якій будуть збиватися білки, рекомендується протерти лимонної часточкою.

Щоб тісто вийшло більш пухким, кількість жовтків беруть трохи більше, ніж білків

Цукор Цей продукт незамінний в здобної випічки, але його надлишок може зіпсувати смак страви. Цукор здатний уповільнити бродіння тіста, тому краще не доповісти солодкого піску. Тоді не доведеться переживати, що верхівка швидко засмажилась, а середина залишилася сирої
Сода Присутній не у всіх рецептах і необхідна, як розпушувач. Самостійно в тісто не вводять – небудь змішують з сухим борошном, або попередньо розмішують невеликою кількістю теплої води. При цьому важливо дотримати пропорцію – на 1 кг борошна йде 2 ч. л. соди. Можна замінити пекарським порошком, якого беруть 5-6 ч. л.
Сіль Деякі господині вважають, що в здобної випічки це зайвий інгредієнт. Але саме сіль підкреслює солодкість вже готового виробу. Беруть її трохи (5 г на 0,5 кг борошна) з урахуванням таких рекомендацій:

  • дрібну фракцію можна змішувати з сухою борошном;
  • велику сіль краще розчинити в рідині, на якій робиться заміс;
  • але в опару не кладуть сіль – вона вбиває дріжджовий грибок.

Якщо переборщити з цим продуктом, тісто бродить погано, а виріб виходить непоказним

Не менш важливо дотримання процесу випічки. Господиня повинна чітко розбиратися в режимах своєї духовки:

  • помірної називають температуру в 130-180 градусів;
  • середня – 180-220 градусів;
  • висока – до 270-ти.

Якщо шафа обладнаний конвекцією, то розігрівають духовку те температури нижче зазначеної в рецепті (наприклад, замість 200 градусів встановлюють 180).

Щоб паска вийшла правильним, дотримуються таких рекомендацій:

  • тісто не буде прилипати до форми, а готовий виріб легко витягатися, якщо внутрішні стінки і дно змастити охолодженим маслом і присипати борошном;
  • поставивши форму всередину духовки, закривають дверцята з обережністю, щоб тісто не здригалось;
  • вимкнувши вогонь, не варто поспішати витягувати паска – він повинен знаходитися усередині при відкритих дверцятах, поки повністю не охолоне.

Вийнявши паски з духовочного шафи, накривають їх чистим лляним рушником. А трохи пізніше змащують глазур’ю і прикрашають.

Рецепти найсмачніших великодніх пасок в духовці

Зазвичай святкові бабки готуються на опарі, так як містять багато здоби. Тому процес виходить тривалим. На бродіння опари відводиться від 40 до 60 хвилин, потім ще 1,5-2 години вистоюється тісто, яке попередньо вимішують до гладкості.

Бадейку з тестом накривають тканинною серветкою або рушником і ставлять у тепле місце. За той час, поки тісто вистоюється, його необхідно кілька разів обім’яти. Це дозволить вуглекислого газу вийти і поступитися місцем кисню. Дані маніпуляції посилюють бродіння, забезпечуючи кращий підйом та розпушення.

Про закінчення бродіння опари і тіста підкаже почалося осідання. І важливо цей момент не упустити. Якщо маса перестоится, у ній починають розмножуватися молочнокислі бактерії. Вони додадуть готовому виробу кислуватий присмак. Тому господиня повинна відкласти всі справи і чітко контролювати процес. Тоді паски за наведеними нижче рецептами вийдуть на славу.

Паска класичний № 1

Кулич пасхальный рецепты с фото пошагово в духовке с цукатами, дрожжевой, без дрожжейТрадиційним рецептом користуються багато господинь, але яким вийде великодня бабка, залежить від енергетики, вкладеної в готування. Алгоритм представлений такими етапами:

  • у теплому молоці (1,5 склянки) розводять свіжі дріжджі (50 г);
  • додають борошно (0,5 кг) і замішують, щоб не було грудок;
  • ємність накривають і ставлять у тепле місце;
  • дочекавшись, коли опара збільшиться вдвічі, додають сіль (неповну чайну ложку), яєчні жовтки (5 шт.);
  • вершкове масло (300 г) розтирають з цукром (1,5 склянки) і ваніліном (1/2 пакетика), вводять в тісто;
  • добре перемішавши, додають збиті білки і борошно (0,5 кг).

Тісто має вийти не дуже рідким і легко відставати від стінок посуду. Дочекавшись, коли маса підніметься в 2 рази, вводять родзинки, цукатные кубики, подрібнений мигдаль. Форму заповнюють на 1/3 висоти і дають тісту підійти хвилин 20 (поки ємність не заповниться на¾). Змастивши верхівки збитим жовтком, паски ставлять у піч, підігріту до середньої температури.

Готовий остиглий паска змастити глазур’ю і прикрасити посипкою. (Рецепти глазурі представлені нижче в статті).

Класичний № 2

Цей рецепт підходить зайнятим господиням, так як тісто можна сміливо залишати для бродіння на ніч. Кількість інгредієнтів береться таке ж, що і в першому варіанті, а дії трохи відрізняються:

  • до розведених дріжджів додають 4 склянки борошна з сіллю і замішують тісто;
  • відразу вводять розтоплене масло, жовтки, перетерті з цукром, збиті білки;
  • тісто присипають борошном і накривають полотном;
  • масу залишають до ранку осторонь від протягів;
  • вводять борошно і ванілін, змішаний з невеликою кількістю цукру.

Всі наступні дії ідентичні описаним вище рецептом. Випікаючи паски, рекомендується їх час від часу обережно повертати, не струшуючи. Щоб верхівка не подгорала, коли вона зарум’яниться, потрібно накрити паски паперовим гуртком, змоченим водою.

Паска Староруський

Кулич пасхальный рецепты с фото пошагово в духовке с цукатами, дрожжевой, без дрожжейЗа даним рецептом паски колись готували в російських печах. Але тісто цілком адаптована під сучасні духові шафи. Тут пропонується найекономніший з використовуваних раніше варіантів:

  • молоко закипіло (2 склянки) знімають з плити;
  • відразу всипають борошно (0,5 кг);
  • кладуть мед (50 г) і 2 яйця;
  • ретельно вимішують, поки суміш не охолоне;
  • 50 г дріжджів, розведених невеликою кількістю молока, вливають в тісто;
  • вистоюють опару в теплі 2 години;
  • розпускають вершкове масло і вливають у суміш ¼ склянки, попередньо змішавши з рослинним (2 ст. л.);
  • 6 жовтків розтерти зі склянкою цукрового піску;
  • в яйця вливають ¼ чарки рому і цю суміш додають у тісто.

Під кінець замішування вводять збиті білки (6 шт.) і борошно (500-600 м). Тісто, як звичайно, выбраживают в теплі (не забувши в процесі осадити) і випікають. При бажанні можна додати родзинки або цукати.

Поверхню паски обмазати глазур’ю, рецепти якій вказані нижче в статті.

Паска Краффин

Кулич пасхальный рецепты с фото пошагово в духовке с цукатами, дрожжевой, без дрожжейЦя випічка стала популярною завдяки своїй незвичайній формі. Краффин являє собою гібрид маффінів і круасанів, які готують на листковому тісті. Для смачної прошарку можна використовувати джеми, горіхове масло, сухофрукти, ягоди (свіжоморожені), родзинки.

Щоб отримати смачний кулінарний шедевр, діють таким чином:

  • дріжджі свіжі (40 г) розводять теплим молоком (220 мл);
  • додають 2 ч. л. цукру і ставлять на расстойку;
  • в борошні (700 г) роблять поглиблення і вливають підійшла опару;
  • 2 яйця і 4 жовтки збивають в пишну пеню, поступово додаючи звичайний цукор (160 г) і ванільний (16 м);
  • яєчну суміш вводять в борошно, додають сіль (1 ч. л.) і розтоплене вершкове масло (80 м);
  • місити потрібно не менше 10 хвилин, поки тісто не почне відставати від рук;
  • роблять колобок, змащують маслом і укладають в миску;
  • накривши харчовою плівкою, витримують у теплому місці на 1,5 години;
  • тісто ділять на 4 частини і знову накривають плівкою;
  • через 10 хвилин беруть 1 частину і розкочують в тонкий прямокутний пласт;
  • змащують маслом, присипають горіхами і укладають обрану начинку;
  • згортають в рулет, упаковують в харчову плівку і ставлять у тепле місце.

З іншими частинами тесту надходять ідентично. Далі беруть 1 рулет, звільняють від плівки і розрізають уздовж по центру, залишивши недоторканим край.

Спочатку замотують спіраллю одну половину рулету, рухаючись від вільного кінця до місця з’єднання. З другою половиною надходять таким чином, щоб ця спіраль лягла поверх першої.

Паски акуратно опускають у форму, прикривають харчовою плівкою і дають настоятися 20 хвилин. Великодній хліб ставлять у підігріту до 200 градусів духовку і тримають 10 хвилин. Потім температуру знижують до 180 градусів, а формочки прикривають фольгою (яку через 10 хвилин потрібно зняти).

Давши куличам потомитися в духовці ще 15 хвилин, вогонь вимикають і шафа відкривають. Готову паску посипати цукровою пудрою.

Паска великодня без дріжджів — відео

У цьому відео представлений рецепт дуже смачного і ароматного паски без дріжджів. Процес приготування дуже простий і не займе багато часу.

Паску в мультиварці

Сучасні технології дозволяють урізноманітнити випічку. Ось і обрядовий хліб можна приготувати не тільки в духовочном шафі, але і в мультиварці. Правда, вийде всього 1 бабка, але досить велика.

Кулич пасхальный рецепты с фото пошагово в духовке с цукатами, дрожжевой, без дрожжейВикористовувати можна будь-який знайомий рецепт. А ось увагу слід приділити таким моментам:

  • растаивать тісто можна в самій мультиварці, встановивши режим підігріву на 10-15 хвилин;
  • у деяких моделях режим «випічка» обмежений по часу – всього 60 хвилин; тому після сигналу кришку не варто відкривати, а запустити ще на півгодини підігрів;
  • готову паску вийде неподжаристым, але це не страшно – все одно буде прикрашатися глазур’ю.

Швидко приготувати бабу в мультиварці можна з бездріжджового тесту, використовуючи такий алгоритм:

  • яйця (2 шт) розтирають з цукром (1 склянка);
  • додають розтоплене масло (150 г), кефір (1 склянка);
  • борошно (2 склянки) змішують з содою (0,5 ч. л.) і какао (3 ст. л.);
  • всі інгредієнти з’єднують і замішують тісто.

Наприкінці замішування вводять промитий і підсушений родзинки (8 ст. л.). Вистоюватися тесту немає необхідності. Тому, виливши суміш у змащену маслом чашу, встановлюють режим «випічка». Через 1 годину паска буде готовий. Готову паску змастити глазур’ю, рецепти якій представлені нижче в статті.

Рецепт паски в хлібопічці

Кулич пасхальный рецепты с фото пошагово в духовке с цукатами, дрожжевой, без дрожжейЦей агрегат як-ніби створений спеціально для великодніх пасок – такими повітряними вони виходять. Замішувати тісто можна на свій розсуд. Тут же пропонується наступний рецепт:

У ємність хлібопічки продукти укладаються в такій послідовності:

  • сухі дріжджі (1,5 ч. л.);
  • борошно (450 г);
  • цукор (100 г);
  • сіль (1/3 ч. л.);
  • яйця (2 шт.);
  • розм’якшене вершкове масло (80 м);
  • цедра з 1-го лимона;
  • тепле молоко (150 мл);

Включають режим «тісто». Коли маса підніметься, обминають і переходять на режим «французький хліб». Через годину паска буде готовий. Залишиться остудити його і прикрасити глазур’ю.

Паска для зайнятих господинь на рідкому тісті без замісу — відео

Рецепти глазурі для пасок

Справжній паска повинен виглядати святково. Тому його прикрашають глазур’ю і різнокольоровою присипкою. Тут пропонується кілька рецептів приготування помадки. Для різноманітності можна спробувати все.Кулич пасхальный рецепты с фото пошагово в духовке с цукатами, дрожжевой, без дрожжей

Цукрова

Для її приготування знадобиться тепла вода (4 ст. л.) і цукрова пудра (1 склянка). Солодкий розчин ставлять на вогонь і підігрівають при постійному помішуванні до 40 градусів. Якщо глазур буде виходити дуже густий, можна трохи розбавити теплою водою. До рідкої, навпаки, підсипають пудру. Паски обмазують помадкою відразу, як тільки знімуть її з плити.

Шоколадна

У даному рецепті з’єднують в рівних кількостях апельсиновий сік, цукор, масло вершкове (по 3 ст. л.) та 90 г темного шоколаду. Підігрівають на вогні, помішуючи, поки маса не стане однорідною. Давши глазурі трохи охолонути, змазують великодні паски.

Білкова

У міксері збивають білки (2 шт.) і лимонний сік (1 ч. л.). Потім поступово вводять цукрову пудру (1 ст. л.), але збивають масу вже виделкою. Паски обмазують відразу ж, поки не осіла піна.

Кокосово-лимонна

Ця помадка додасть куличам особливий смак і дуже сподобається дітям. Готується глазур швидко, без підігріву, при цьому зовсім не липне до рук та не осипається. Щоб її приготувати, у розтопленому кокосовому маслі (1 ст. л.) розтирають до однорідності цукрову пудру (150 г) і лимонний сік (2 ст. л.).

Глазур для пасок без яєць! Не тріскається, не кришиться і не липне — відео

Докладніше в статті: Що можна їсти у великий піст 2019 по днях

Рецепти великоднього хліба можна запозичити в кухнях інших народів, і всі вони будуть не менш цікавими. У кожній родині є свої секрети приготування пасок, що передаються у спадок. Тому можна всю пасхальну тиждень балувати рідних різноманітністю обрядових бабок.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: