Як приготувати печеню: 9 смачних рецептів

Печеня — традиційне м’ясне блюдо російської кухні, в класичному уявленні являє собою смажене м’ясо, однак у сучасній кухні по приготуванню більше схожий на гуляш. готують його зазвичай з яловичини, картоплі та інших овочів. Подавати печеню ухвалено з великою кількістю бульйону. Треба розібратися не тільки як готувати печеню, але і як вибрати відповідне м’ясо. Готувати його можна на плиті або в духовці — в будь-якому випадку результат буде приголомшливий.

Як приготувати печеню: 9 смачних рецептів

Як приготувати печеня — рецепти

Печеня з птиці

Як приготувати печеню: 9 смачних рецептів

Печеня з птиці — страва домашньої кухні. Зазвичай його готують у великій кількості. Вид готового жаркого розрізняється залежно від теплової обробки картоплі. Овоч може бути повністю розвареним, печеним або смаженою. У спекотну можна додавати капусту і селеру.

Інгредієнти

  • 400-500 г гомілки курчат
  • 400-600 г картоплі
  • 1 цибулина
  • 1 маленька морква
  • 2-3 лаврових аркуша
  • 3 зубчики часнику
  • 30-50 мл томатної пасти
  • 1 ст. л. борошна
  • 1 ч. л. приправи для курки
  • ½ Ч. л. приправи для картоплі
  • зелень кропу і петрушки
  • сіль — за смаком
  • рослинна олія для смаження

Приготування

Нарізати очищену картоплю великими часточками або скибочками. Посолити, полити олією, приправити. Запікати 20-30 хв у духовій шафі при 160 °C. Нарізати очищені цибулю і моркву соломкою. Дрібно порубати зелень. Посолити і гомілки натерти подрібненим часником.

Обсмажувати 10-15 хв на розпеченому рослинному маслі. Пасерувати цибулю з морквою на соках від смаження гомілок. Додати томатну пасту. Ввести 200 мл води, загустити отриманий соус борошном. Покласти в нього гомілки, прогрівати 5 хв, додати приправу для курки, лавровий лист. Залити печена картопля отриманим соусом з куркою. Посипати спекотне рубаною зеленню, запікати 8-10 хв у духовці при 160-180 °С.

Щоб зробити блюдо порційним, приготуйте його в керамічних або чавунних горщиках в печі. Гарним доповненням стануть печериці або лісові гриби.

Печеня з свинини в горщику

Як приготувати печеню: 9 смачних рецептів

Інгредієнти

  • 400 г свинини (окіст, можна лопаткову частину)
  • 300 г заморожених опеньків
  • 100 мл бульйону
  • 3-4 бульби картоплі
  • 2-3 цибулини
  • 2-3 моркви
  • 1 головка часнику
  • 2 лаврових аркуша
  • 3-4 бутона гвоздики
  • 3-4 гілочки розмарину (за бажанням)
  • сіль, чорний перець-горошок — за смаком
  • оливкова олія для смаження

Приготування

Вимити, обсушити і нарізати м’ясо великими кубиками. Обсмажувати м’ясо на розпеченій сковороді в невеликій кількості оливкової олії до утворення скоринки. Викласти на тарілку. Нарізати очищені моркву і картоплю великими кубиками, очищений цибулю — часточками, очистити і порубати часник.

Обсмажувати в маслі, що залишився після смаження м’яса, спочатку моркву, потім картоплю до золотистої скоринки, далі цибулю до прозорості. Додати чорний перець-горошок, лавровий лист, гвоздику і розмарин, потім — розморожені і віджаті опеньки. Викласти в сковороду м’ясо, посолити, все перемішати, влити бульйон, тушкувати майже до готовності. Перекласти в жароміцний горщик і запікати в духовій шафі 30 хв під кришкою або фольгою при 160-180 °С.

Печеня по-селянськи

Як приготувати печеню: 9 смачних рецептів

Інгредієнти

  • 600 г нежирної м’якоті яловичини
  • 1 велика головка ріпчастої цибулі
  • 1 баклажан
  • 2 солодких перцю
  • 2 помідори
  • 6 ст. л. рубаної зелені
  • чорний або білий мелений перець
  • Сіль
Читайте також:  Розкішний торт із багатим смаком, медовим ароматом “Осінній поцілунок”. Можна готувати на будь-які свята!

Приготування

М’ясо наріжте невеликими кубиками, посоліть, поперчіть. Овочі наріжте великими кубиками. Баклажани посоліть, витримайте 15-20 хвилин, потім промийте.

М’ясо перемішайте з овочами, додайте зелень і розкладіть суміш по глиняним горщикам (якщо немає порційних горщиків, використовуйте жаровню або форму для запікання з кришкою). Готуйте м’ясо з овочами в духовці 45-50 хвилин при 220 °C.

Печеня з кролика

Інгредієнти

  • кролик (приблизно 1 кг)
  • 1 склянка чорносливу без кісточок
  • 1 стакан червоного сухого вина
  • 2 ст. ложки олії
  • півсклянки сметани
  • 1 лавровий листок,
  • сіль і перець за смаком

Приготування

Кролика вимити, обсушити і розрізати на порційні шматки, натерти сіллю і сметаною. У чашу налити олію, покласти кролика і включити програму «Смаження» на 25 хвилин. Рівномірно обсмажити шматки кролика, перемішуючи. Додати вино, покласти чорнослив, лавровий лист, перемішати і включити програму «Тушкування» на 1 годину 30 хвилин.

Печеня зі свинини з виноградом і яблуками в коньяку

Як приготувати печеню: 9 смачних рецептів

Блюдо виходить соковитим і ароматним, в чому чималу роль грають ароматичні добавки і спиртне, яким можна полити м’ясо.

Інгредієнти

  • 1,5 кг свинини (шия або каре) одним шматком
  • 400 г білого винограду без кісточок
  • 1 чарка граппи — виноградної горілки (можна взяти звичайну і видавити в неї трохи винограду)
  • 1 гілочка розмарину
  • 1 гілочка шавлії
  • 2 зубчики часнику
  • 1 головка цибулі-шалот
  • 1 ст. л. оливкової олії
  • овочевий бульйон
  • 3 великих яблука (можна антонівку або будь-зелені)
  • лимонний сік
  • 50 г великого родзинок
  • 50 р кураги
  • 2 ст. л. кедрових горіхів
  • 1 чарка коньяку
  • 30 г вершкового масла
  • білий перець або мускатний горіх
  • сіль, перець — за смаком

Збити виноград з допомогою блендера до консистенції пюре. Зв’язати м’ясо суворою ниткою, щоб воно не втратило форму. Помістити у форму для запікання змастити оливковою олією. Покласти поруч шавлія, розмарин, цілі зубчики часнику і шалот, розрізаний навпіл.

Очистити яблука, видалити серцевину і нарізати великими часточками. Відразу збризнути лимонним соком. Нагріти масло в сковороді, додати горіхи і обсмажити їх протягом

Додати яблука і підрум’янити на слабкому вогні з усіх боків. Додати через 2-3 хв курагу, попередньо замочену і нарізану дрібними кубиками, і родзинки. Потримати на вогні не більше хвилини, помішуючи. Полити коньяком. Гасити 1 хв, щоб випарувався спирт. Посипати перцем і мускатним горіхом.

Поставити в духовку, попередньо розігріту до 170 °C, потім знизити температуру до 160 °C. Запікати близько години, періодично поливаючи бульйоном. Видалити всі ароматичні добавки і виділився жир, підняти температуру до 180 °C, полити м’ясо горілкою (граппою) і виноградним пюре, поперчити, посолити.

Додати виноград і запікати ще 5 хв. Видалити з м’яса сувору нитку, нарізати його скибочками, розташувати на страву і полити гарячим соусом з виноградом. Гарніруйте яблуками в коньяку.

Печеня з січеного м’яса

Як приготувати печеню: 9 смачних рецептів

Інгредієнти

  • 800 г свинини
  • 2 цибулини
  • 5 бульб картоплі
  • 300 г печериць
  • 200 р майонезу
  • 100 г напівтвердого сиру
  • 2 ст. л. рослинної олії
  • сіль, перець чорний мелений за смаком

Приготування

Цибулю дрібно порізати, м’ясо і картоплю нарізати кубиками, шампіньйони нарізати тонкими скибочками, сир натерти на дрібній тертці. У чашу налити рослинне масло і включити програму «Підсмажування». Обсмажити цибулю протягом 7 хвилин. Додати м’ясо і обсмажувати разом ще 5-7 хвилин.

Читайте також:  Вівсяна каша: 5 здорових рецептів

На м’ясо викласти картоплю, посолити, поперчити. Зверху викласти печериці, налити в чашу 3 мульти-склянки води (або м’ясного бульйону). Залити зверху майонезом і посипати тертим сиром. Закрити кришку і ввімкнути програму «Випічка» на 50 хвилин.

Печеня з судака

Як приготувати печеню: 9 смачних рецептів

Інгредієнти

  • 500 г філе судака
  • 100 мл рослинного масла
  • 2 цибулини
  • 3 ст. л. томатної пасти
  • 5-6 зубчиків часнику
  • 250 мл рибного бульйону
  • зелень петрушки
  • перець запашний горошком, лавровий лист, червоний мелений перець сіль за смаком

Приготування

Філе судака нарізати порційними шматками, посолити. У чашу налити рослинне масло і включити програму «Підсмажування». Обсмажити рибу до золотистого кольору. Викласти. У тому ж маслі злегка обсмажити дрібно нарізану цибулю. Потім додати томатну пасту і червоний перець.

Влити бульйон, розмішати і довести соус до кипіння. Вимкнути програму. Покласти в чашу розтертий часник, зелень, лавровий лист і запашний перець. Викласти рибу. Включити програму «Мультиповар», задати температуру 125 °C і час 10 хвилин. Подавати з відвареною картоплею.

Класичне жарке

Як приготувати печеню: 9 смачних рецептів

Інгредієнти

  • 1 перев’язаний ниткою шматок м’якоті яловичини з лопатки
  • 4 нарізані скибочки бекону
  • 2 ст. грибного або овочевого бульйону
  • 1/3 ст. коньяку або бренді
  • 2 ст. сухого білого вина
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • 2 ст. л. борошна
  • 1/3 ст. томатної пасти
  • 1 нарізана біла цибулина середнього розміру
  • 4 роздавлених зубчика часнику
  • 1 розрізаний на 4 частини стебло селери
  • 2 лаврових аркуша
  • 12 горошин чорного перцю
  • 4 горошини запашного перцю
  • 4 бутона гвоздики
  • 4 гілочки чебрецю
  • 6 гілочок петрушки, плюс 2 ст. л. нарізаних листя для подачі
  • 700 гр. картоплі з великими бульбами (розрізати навпіл уздовж)
  • 450 гр. розрізаною навпіл вздовж і потім поперек моркви, плюс 1 ст. нарізаною ½ очищеної і нарізаної скибочками у вигляді півмісяців великий брукви (приблизно 450 гр.)

Приготування

Встановіть решітку в нижній третині духовки і розігрійте її до 160 °C. В жаровні на помірно сильному вогні розігрійте оливкову олію. Посоліть і поперчіть м’ясо, посипте борошном. Покладіть в жаровню і обсмажте до коричневого кольору, приблизно 5 хв. з кожного боку. Дістаньте з каструлі.

У жаровню покладіть бекон, цибулю і порізану моркву. Обсмажуйте, помішуючи, до м’якості, приблизно 5 хв. Додайте томатну пасту і часник. Готуйте, помішуючи, поки паста не почне шкварчать, приблизно 4 хв. Влийте коньяк, зіскрібаючи прилипли до дна підсмажені шматочки. Додайте біле вино і бульйон, потім знову покладіть м’ясо в каструлю.

Покладіть на квадратний шматочок марлі селера, лаврове листя, горошини чорного і духмяного перцю, гвоздику, гілочки чебрецю і петрушки, і перев’яжіть кухонних ниткою. Покладіть мішечок в жаровню і доведіть її вміст до кипіння. На поверхню м’яса покладіть коло з пергаментного паперу і накрийте жаровню кришкою.

Поставте каструлю в духовку і готуйте 1,5 ч. Дістаньте спекотне, додайте брукву, картоплю, половинки моркви і чайну ложку солі. Накрийте пергаментом і кришкою, знову поставте в духовку і готуйте до м’якості м’яса, ще 1,5 — 2 ч. (Температура з кулінарного термометру повинна бути 85°С). Шумівкою перекладіть овочі на тарілку, а м’ясо на обробну дошку.

Приготуйте підливу: Дістаньте мішечок з травами і зніміть жир з виділився м’ясного соку. Варіть при слабкому кипінні на середньому вогні, поки рідина не випарується наполовину, приблизно 25 хв. Посоліть і поперчіть. Знову покладіть овочі в підливу. Зніміть з м’яса нитка, наріжте його тонкими медальйонами поперек волокон і викладіть на блюдо для сервірування. Навколо м’яса покладіть овочі і полийте його підливою. Посипте блюдо нарізаною петрушкою.

Читайте також:  Підлива для котлет — 7 кращих рецептів!

Печеня з курки з айвою

Як приготувати печеню: 9 смачних рецептів

Інгредієнти

  • Курка — 600 Грам (стегна, гомілки)
  • Цибуля — 1 Штука
  • Кумін — 1 Чайна ложка (мелений)
  • Коріандр — 1 Чайна ложка
  • Імбир — 1 Чайна ложка (подрібнений)
  • Паприка мелена — 1 Чайна ложка
  • Кориця — 1 Чайна ложка
  • Перець чилі — За смаком
  • Куркума — 1 Чайна ложка
  • Сіль — 1 Чайна ложка
  • Бульйон — 1 Склянка
  • Айва — 2 Штуки
  • Масло вершкове — 1 Ст. ложка
  • Олія оливкова — 3 Ст. ложки
  • Цукор — 1 Ст. ложка

Приготування

Підготуйте основні продукти. Айву ретельно вимийте. Куряче м’ясо промити прохолодною водою, обсушіть. Цибулю очистіть. У глибокій сковороді розігрійте оливкову олію і обсмажте курячі м’ясо до золотистої скоринки. Потім перемістіть його на тарілку. Цибулю наріжте кубиками.

На маслі обсмажте цибулю до золотистої скоринки, додайте всі спеції і перемішайте. Влийте гарячий бульйон, викладіть куряче м’ясо, доведіть до кипіння. Прикрийте кришкою і тушкуйте на повільному вогні протягом 30 хвилин. Айву очистіть, наріжте на скибочки. На другій сковороді розтопіть вершкове масло, додайте айву, цукор і обсмажте скибочки до золотистої скоринки, так щоб айва залишилася твердою.

Додайте айву в сковороду з куркою, додати сіль за смаком, тушкуйте протягом 15 хвилин, до готовності м’яса. Айва повинна стати м’якою, але залишитися цілим. Подавайте печеня з курки з айвою з улюбленим гарніром і січеною зеленню.

Калорійність спекотного

Як приготувати печеню: 9 смачних рецептів

Що стосується калорійності, то вона залежить від входять до складу продуктів. Так, наприклад, якщо для приготування печені взяли свинину, олію соняшникову, овочі (картопля, помідори, цибуля, морква), то у 100 г даного страви буде міститися не більше 120 ккал, з яких більша частина припадає на вуглеводи. Існують і інші рецепти приготування цієї страви. Замість свинини нерідко використовують заячину, яловичину, курятину.

Користь і шкода спекотного

Що стосується користі, то спекотне володіє досить значним складом корисних речовин. Завдяки наявності вітамінів різних груп, амінокислот, антиоксидантів і мінеральних речовин, печеня здатне чинити позитивний вплив на організм здорової людини. Але не слід забувати, що смажене м’ясо не тільки малополезно, але також воно здатне заподіяти шкоду людині, у кого спостерігають проблеми з нирками, печінкою та ШКТ.

На замітку

Як приготувати печеню: 9 смачних рецептів

  • Якщо ви купили заморожене м’ясо, то розморожувати його слід завчасно. При прискореному процесі відтавання (наприклад, поклавши м’ясо у воді), багато корисні властивості втрачаються. Краще залиште м’ясо самостійно розморожуватися, тоді зберегти всі вітаміни та мікроелементи.
  • Не рекомендується також м’ясо заморожувати повторно, тому намагайтеся брати при готуванні тільки необхідну частину.
  • Не бійтеся, якщо охолоджена свинина або яловичина злегка заветрелась на прилавку — це не зіпсує майбутнє блюдо. А ось калюжі, в яких можуть лежати шматки, неприйнятні: додаткова рідина здатна вимити цінний сік з м’яса. З цієї ж причини м’ясо не можна довго полоскати під краном.
  • Перед смаженням м’ясо слід підсушити серветкою.
  • Заморожене доброякісне м’ясо при постукуванні буде видавати чіткий звук, на дотик таке м’ясо тверде.
DvaGusya