Аджика з яблук: простий рецепт на зиму, пальчики оближеш, гостра і не дуже без варіння

Домашня консервація – це настільки велике поле для експериментів, що часом у звичні закуски входять самі несподівані інгредієнти. Наприклад: ви знали, що аджику, цей гострий соус, який так вдало доповнює різні страви, можна робити з яблук? Варіантів такої заготовки, виявляється, досить багато. Її доповнюють спеціями і отримують нові смаки. Спробуйте кілька найпоширеніших рецептів — легких і апетитних. А фото і відео допоможуть все зробити правильно.

Аджика з яблук і кабачків на зиму

Аджика из яблок: простой рецепт на зиму, пальчики оближешь, острая и не очень без варки

Незважаючи на свій солодкий смак, яблука чудово гармоніюють у аджике з іншими овочами, а з кабачками – особливо, адже вони не перебиває яблучний смак.

Інгредієнти

  • яблука 200 г
  • кабачки 1.5 кг
  • солодкий перець 250 г
  • морква 250 г
  • часник 50 г
  • соняшникова олія 100 мл
  • томат-паста 100 г
  • оцет 6% 50 мл
  • мелений червоний перець-10 г
  • паприка 5 г
  • цукор 40 г
  • сіль 10 г

На порцію

Калорії: 15 ккал

Білки: 0.2 г

Жири: 0.8 м

Вуглеводи: 1.7 м

Кроки 50 хв. Відео-рецепт https://www.youtube.com/watch?time_continue=138&v=IcI7JJZxVTk

  • Аджика из яблок: простой рецепт на зиму, пальчики оближешь, острая и не очень без варки

    Кабачки вимийте і очистіть від шкірки. Поріжте на невеликі шматочки і подрібнити за допомогою м’ясорубки або блендера.

  • Аджика из яблок: простой рецепт на зиму, пальчики оближешь, острая и не очень без варки

    Почистіть моркву і натріть на крупній тертці. Прожарити на сковороді трохи олії і обсмажте моркву, поки вона не почне підрум’янюватися. Можна морквину просто пропустити через м’ясорубку, але завдяки обжарке аджика буде мати особливий аромат і смак. Обсмажену моркву також подрібніть блендером.

  • Аджика из яблок: простой рецепт на зиму, пальчики оближешь, острая и не очень без варки

    Яблука очистіть від шкірки, видаліть серцевину з насінням. Болгарські перці вимити, звільнити від хвостиків і внутрішнього вмісту. Поріжте все на невеликі шматочки і подрібніть як овочі.

  • Аджика из яблок: простой рецепт на зиму, пальчики оближешь, острая и не очень без варки

    Змішайте перетерті інгредієнти, перекладіть в казан і поставте на плиту. Як тільки маса закипить, додайте томат-пасту, цукор, сіль і спеції, а також влийте соняшникову олію, зменшіть вогонь до мінімального і варіть масу протягом години.

  • Аджика из яблок: простой рецепт на зиму, пальчики оближешь, острая и не очень без варки

    Почистіть часник, пропустіть його через чеснокодавку і відправте в аджику. Все з’єднайте і дайте покипіти ще 5 хвилин.

  • Аджика из яблок: простой рецепт на зиму, пальчики оближешь, острая и не очень без варки

    Потім влийте оцет, вимішайте і зніміть казан з плити. Тут же расфасуйте аджику по стерилізованим банкам, загорніть, поставте догори дном і укутайте. Дайте охолонути і відправте в підвал на зберігання.

Порада: мелений червоний перець в цьому рецепті можна замінити половиною стручка пекучого чилі. Простежте за тим, щоб в ньому не залишилося насіння, тому що основна частина гостроти міститься саме в них.

Аджика з яблук і помідорів без варіння на зиму

Аджика из яблок: простой рецепт на зиму, пальчики оближешь, острая и не очень без варки

Зекономити час, зберегти максимум вітамінів і отримати особливий смак можна, якщо готувати яблучну аджику без варіння.

Важливо: оскільки інгредієнти в даному рецепті не проходять термічну обробку, стежте за тим, щоб всі вони були ретельно вимиті, а банки, у яких буде зберігатися аджика, обов’язково простерилізовані.

Час приготування: 50 хвилин

Кількість порцій: 100

Енергетична цінність

  • білки – 0.4 г;
  • жири – 0.3 г;
  • вуглеводи – 2 г;
  • калорійність – 12 ккал.

Інгредієнти

  • яблука – 300 г;
  • помідори – 400 р;
  • солодкий перець – 500 г;
  • морква – 300 г;
  • часник – 300 г;
  • корінь петрушки – 300 г;
  • пекучий стручковий перець – 50 г;
  • хрін – 50 г;
  • гірчиця – 100 г;
  • томат-паста – 40 г;
  • оцет 9% – 220 мл;
  • сіль – за смаком.

Покрокове приготування

  1. Вимийте і почистіть яблука: зніміть з них шкірку і вирізати серцевину. Для цієї аджики вибирайте фрукти кислих сортів. Подрібніть за допомогою блендера або м’ясорубки.
  2. Моркву очистіть від шкірки і точно так само перебити або прокрутіть.
  3. Зніміть верхній шар з коріння петрушки і хрону. Взагалі, з них зазвичай не зчищають шкірку, а зскрібають. Але оскільки в цьому рецепті вони не будуть проходити термічну обробку, шкірку потрібно зрізати, щоб не залишилося забруднених ділянок. Пропустіть коріння через м’ясорубку.
  4. Помідори помийте, занурте їх в окріп на півхвилини, а потім в крижану воду. Зробіть на верхній частині хрестоподібний надріз і зніміть шкірку. Видаліть місце кріплення плодоніжки і подрібніть томати блендером або м’ясорубкою.
  5. Те ж саме зробіть з солодким перцем: почистіть і подрібніть.
  6. Змішайте всі, додайте гірчицю, томатну пасту, оцет, видавіть часник. Посоліть аджику за смаком.
  7. Розкладіть по простерилизованным сухим банкам. Краще, якщо це будуть баночки невеликого обсягу, щоб після відкупорювання аджика довго не застоювалася. Закрутіть або загорніть кришками.

Порада: хрін виділяє дуже різкий запах, який подразнює слизові носа і очей. Щоб уникнути дискомфорту, надягайте на вихідну частину м’ясорубки пакет, перш ніж подрібнювати хрін.

Цю аджику можна їсти вже через 2 години. Зберігати її краще в холодильнику, але необов’язково, тому що в якості консервантів, що захищають продукт від псування, в ній виступають відразу і оцет і гірчиця. Стерилізація не потрібна.

Що стосується сорти яблук, то для аджики найкраще підходять кислі: Айдаред, Антонівка, Білий налив, Грені Сміт, Грушівка, Симиренка і т. д. Правда, якщо вам подобаються більш незвичайні поєднання смаків, наприклад, гострий з солодким, можна використовувати і Голден, Медовицу, Орловим, Білоруське солодке. У другому випадку рекомендується врівноважити смак, додавши трохи більше солі, а ще пряні трави. Добре підійдуть кінза, базилік, коріандр.

Готувати смачну аджику можна і не за класичним рецептом. Якщо вам здається, що яблука придатні тільки для джемів і компотів, це не так. Є ще безліч способів не менш смачного їх застосування. Додайте цей інгредієнт в аджику, і ви отримаєте відмінний соус — просто пальчики оближеш!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Аджика из яблок: простой рецепт на зиму, пальчики оближешь, острая и не очень без варки

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: