Домашня консервація – це настільки велике поле для експериментів, що часом у звичні закуски входять самі несподівані інгредієнти. Наприклад: ви знали, що аджику, цей гострий соус, який так вдало доповнює різні страви, можна робити з яблук? Варіантів такої заготовки, виявляється, досить багато. Її доповнюють спеціями і отримують нові смаки. Спробуйте кілька найпоширеніших рецептів — легких і апетитних. А фото і відео допоможуть все зробити правильно.
Аджика з яблук і кабачків на зиму
Незважаючи на свій солодкий смак, яблука чудово гармоніюють у аджике з іншими овочами, а з кабачками – особливо, адже вони не перебиває яблучний смак.
Інгредієнти
- яблука 200 г
- кабачки 1.5 кг
- солодкий перець 250 г
- морква 250 г
- часник 50 г
- соняшникова олія 100 мл
- томат-паста 100 г
- оцет 6% 50 мл
- мелений червоний перець-10 г
- паприка 5 г
- цукор 40 г
- сіль 10 г
На порцію
Калорії: 15 ккал
Білки: 0.2 г
Жири: 0.8 м
Вуглеводи: 1.7 м
Кроки 50 хв. Відео-рецепт https://www.youtube.com/watch?time_continue=138&v=IcI7JJZxVTk
Кабачки вимийте і очистіть від шкірки. Поріжте на невеликі шматочки і подрібнити за допомогою м’ясорубки або блендера.
Почистіть моркву і натріть на крупній тертці. Прожарити на сковороді трохи олії і обсмажте моркву, поки вона не почне підрум’янюватися. Можна морквину просто пропустити через м’ясорубку, але завдяки обжарке аджика буде мати особливий аромат і смак. Обсмажену моркву також подрібніть блендером.
Яблука очистіть від шкірки, видаліть серцевину з насінням. Болгарські перці вимити, звільнити від хвостиків і внутрішнього вмісту. Поріжте все на невеликі шматочки і подрібніть як овочі.
Змішайте перетерті інгредієнти, перекладіть в казан і поставте на плиту. Як тільки маса закипить, додайте томат-пасту, цукор, сіль і спеції, а також влийте соняшникову олію, зменшіть вогонь до мінімального і варіть масу протягом години.
Почистіть часник, пропустіть його через чеснокодавку і відправте в аджику. Все з’єднайте і дайте покипіти ще 5 хвилин.
Потім влийте оцет, вимішайте і зніміть казан з плити. Тут же расфасуйте аджику по стерилізованим банкам, загорніть, поставте догори дном і укутайте. Дайте охолонути і відправте в підвал на зберігання.
Порада: мелений червоний перець в цьому рецепті можна замінити половиною стручка пекучого чилі. Простежте за тим, щоб в ньому не залишилося насіння, тому що основна частина гостроти міститься саме в них.
Аджика з яблук і помідорів без варіння на зиму
Зекономити час, зберегти максимум вітамінів і отримати особливий смак можна, якщо готувати яблучну аджику без варіння.
Важливо: оскільки інгредієнти в даному рецепті не проходять термічну обробку, стежте за тим, щоб всі вони були ретельно вимиті, а банки, у яких буде зберігатися аджика, обов’язково простерилізовані.
Час приготування: 50 хвилин
Кількість порцій: 100
Енергетична цінність
- білки – 0.4 г;
- жири – 0.3 г;
- вуглеводи – 2 г;
- калорійність – 12 ккал.
Інгредієнти
- яблука – 300 г;
- помідори – 400 р;
- солодкий перець – 500 г;
- морква – 300 г;
- часник – 300 г;
- корінь петрушки – 300 г;
- пекучий стручковий перець – 50 г;
- хрін – 50 г;
- гірчиця – 100 г;
- томат-паста – 40 г;
- оцет 9% – 220 мл;
- сіль – за смаком.
Покрокове приготування
- Вимийте і почистіть яблука: зніміть з них шкірку і вирізати серцевину. Для цієї аджики вибирайте фрукти кислих сортів. Подрібніть за допомогою блендера або м’ясорубки.
- Моркву очистіть від шкірки і точно так само перебити або прокрутіть.
- Зніміть верхній шар з коріння петрушки і хрону. Взагалі, з них зазвичай не зчищають шкірку, а зскрібають. Але оскільки в цьому рецепті вони не будуть проходити термічну обробку, шкірку потрібно зрізати, щоб не залишилося забруднених ділянок. Пропустіть коріння через м’ясорубку.
- Помідори помийте, занурте їх в окріп на півхвилини, а потім в крижану воду. Зробіть на верхній частині хрестоподібний надріз і зніміть шкірку. Видаліть місце кріплення плодоніжки і подрібніть томати блендером або м’ясорубкою.
- Те ж саме зробіть з солодким перцем: почистіть і подрібніть.
- Змішайте всі, додайте гірчицю, томатну пасту, оцет, видавіть часник. Посоліть аджику за смаком.
- Розкладіть по простерилизованным сухим банкам. Краще, якщо це будуть баночки невеликого обсягу, щоб після відкупорювання аджика довго не застоювалася. Закрутіть або загорніть кришками.
Порада: хрін виділяє дуже різкий запах, який подразнює слизові носа і очей. Щоб уникнути дискомфорту, надягайте на вихідну частину м’ясорубки пакет, перш ніж подрібнювати хрін.
Цю аджику можна їсти вже через 2 години. Зберігати її краще в холодильнику, але необов’язково, тому що в якості консервантів, що захищають продукт від псування, в ній виступають відразу і оцет і гірчиця. Стерилізація не потрібна.
Що стосується сорти яблук, то для аджики найкраще підходять кислі: Айдаред, Антонівка, Білий налив, Грені Сміт, Грушівка, Симиренка і т. д. Правда, якщо вам подобаються більш незвичайні поєднання смаків, наприклад, гострий з солодким, можна використовувати і Голден, Медовицу, Орловим, Білоруське солодке. У другому випадку рекомендується врівноважити смак, додавши трохи більше солі, а ще пряні трави. Добре підійдуть кінза, базилік, коріандр.
Готувати смачну аджику можна і не за класичним рецептом. Якщо вам здається, що яблука придатні тільки для джемів і компотів, це не так. Є ще безліч способів не менш смачного їх застосування. Додайте цей інгредієнт в аджику, і ви отримаєте відмінний соус — просто пальчики оближеш!
Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.