Грузді солоні – користь і шкода, хімічний склад, калорійність, кому можна і не можна

Досить поширений у нашому регіоні, груздь здавна вважався корисним грибом, який на зиму солили цілими бочками. В Європі цей продукт не набув поширення через гіркуватого смаку, до того ж там його вважають отруйною.

Всі види цих представників грибного царства відносяться до умовно-їстівними. Тобто сирими їх їсти не можна, однак після засолювання, варіння або маринування шкоду знижується до мінімуму. Але все ж протипоказання до вживання даних лісових дарів є. Будь-які види груздів необхідно перед приготуванням вимочувати, щоб вивести токсичні елементи. До того ж у завершенні такої обробки пропадає їдкий неприємний запах. Після триденного витримування продукту у воді можна приступати до основного способу приготування.

Грузди соленые - польза и вред, химический состав, калорийность, кому можно и нельзя

Найчастіше ці гриби засолюють. Любителями “тихого полювання” регулярно ведуться суперечки про те, чим корисні грузді солоні, а також наскільки вони шкідливі. На нашому сайті можна ознайомитися з інформацією про вплив на здоров’я людини цих представників грибного царства. Користь і шкода їх обґрунтовані і доведені підтвердженими дослідженнями фахівців.

Користь груздів

Як і безліч інших грибів, хрящ – це багате джерело білка. Щодо його змісту такі лісові дари прирівнюються до м’яса. Крім того, вони мають у своєму складі кальцій, необхідний для міцних кісток, волосся і нігтів людини. Найбільша перевага груздя в тому, що він зупиняє розмноження туберкульозної палички. У народній медицині його використовують для людей, які страждають хворобами нирок.

Це цікаво: незважаючи на високу калорійність, груздь містить речовини, що регулюють рівень цукру в крові. Тому грибні страви з його участю корисні діабетикам.

При додаванні солі грузді виділяють специфічні речовини, що володіють протизапальною і антисклеротичну діями. Вводячи в раціон такі гриби в солоному вигляді, через деякий час можна помітити збільшення м’язової маси. Це відбувається тому, що даний продукт, багатий білком, добре засвоюється. Клітковина в його складі корисна для метаболізму. Також вона допомагає виведенню токсинів і шлаків з організму.

Грузди соленые - польза и вред, химический состав, калорийность, кому можно и нельзя

Шкода груздів

Солоні грузді не рекомендується вживати людям, що страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, так як ці лісові дари заважкі для травного процесу. До протипоказань відносяться гастрит, виразка, захворювання дванадцятипалої кишки, панкреатит. Категорично заборонено їсти такі гриби вагітним, годуючим мамам, літнім людям і дітям до 10-ти років, а також особам, страждаючим гіпертонією.

Необхідно не забувати, що в солоних груздях зміст великої кількості цієї спеції може призвести до порушення водного обміну. Це позначається на сечовий системі – з’являються набряки. Отже, йде додаткове навантаження на серце.

Зібравши гриби, потрібно пам’ятати, що їх попередньо замочують. Розкладати грузді варто виключно в простерилизованную посуд, а потім закривати щільно пластмасовими кришками. Зберігати в темному, прохолодному місці. Якщо не дотримуватися цих умов, можна зіткнутися з небезпечним складним захворювання – ботулізм.

Неправильне приготування лісових дарів так само може стати причиною отруєння. Тому необхідно знати технологію їх засолювання.

Грузди соленые - польза и вред, химический состав, калорийность, кому можно и нельзя

Важливо: груздь токсичний – забруднення та радіаційні речовини він вбирає, як губка. Не збирайте ці гриби біля автомобільних доріг та в екологічно несприятливих місцях.

Примітно, що грузді не втрачають форми, щільної м’якоті і представницького вигляду при будь-якій обробці. Під час засолювання вони зберігають максимум корисних властивостей. До того ж в результаті бродіння, яке відбувається в закритих банках, цей продукт стає незамінним засобом для поліпшення апетиту і налагодження травлення.

Рецепт засолки груздів

Інгредієнти

  • грузді свіжі 1 кг
  • листя вишні 2-3 шт.
  • листя вишні 3 шт.
  • парасольки кропу 4-5 шт.
  • 35 г сіль
  • перець чорний горошком 4-5 шт.

На порцію

Калорії: 15.8 ккал

Білки: 1.9 м

Жири: 0.8 м

Вуглеводи: 0.5 г

Кроки 25 хв.

  • Грузди соленые - польза и вред, химический состав, калорийность, кому можно и нельзя

    Протягом 3-х днів вимочуйте грузді в злегка підсоленій воді. Рідину потрібно змінювати тричі на добу.

  • Грузди соленые - польза и вред, химический состав, калорийность, кому можно и нельзя

    Після гриби ретельно промийте, очистіть від бруду, піску та іншого лісового сміття. Обсушити на кухонному тканинному або одноразовому рушник.

  • Грузди соленые - польза и вред, химический состав, калорийность, кому можно и нельзя

    На дно стерилізованою посуду – миски, каструлі чи миски укладіть листя смородини, вишні і парасольки кропу. На них укладайте гриби капелюшками вгору одна за одною до середини ємності. Посоліть. Потім знову додайте грузді і пересипте сіллю, киньте горошини чорного перцю.

  • Грузди соленые - польза и вред, химический состав, калорийность, кому можно и нельзя

    Накрийте заготівлю чистою марлею. Поставте зверху тарілку і встановіть гніт.

  • Грузди соленые - польза и вред, химический состав, калорийность, кому можно и нельзя

    Посуд з грибами перенесіть у прохолодне, сухе і темне місце. Підійде підвал, без освітлення прямими променями сонця балкон або льох. Через 40 днів грузді будуть готові.

  • Грузди соленые - польза и вред, химический состав, калорийность, кому можно и нельзя

    Расфасуйте гриби по стерилізованим банкам. Закрийте пластмасовими кришками. Зберігайте в холодильнику.

Грузди соленые - польза и вред, химический состав, калорийность, кому можно и нельзя

Підводячи підсумок, необхідно знати, що перед вами їстівні гриби. Однак якщо грузді неправильно обробити, то вживання страв з них загрожує отруєнням. Будьте уважні і будьте обережні.

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Грузди соленые - польза и вред, химический состав, калорийность, кому можно и нельзя

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: