Як приготувати гриби корівники: простий рецепт смаження з картоплею і маринування в банках на зиму в домашніх умовах з фото

Гриб корівник, відомий також під назвою свинушка тонка, господині намагаються обходити стороною. Існує думка, що ці гриби шкодять організму. Але боятися нічого: то отруйна речовина лектин, що містять корівники, може викликати отруєння тільки у випадку, якщо накопичиться в організмі у великих кількостях. Але для цього потрібно харчуватися одними свинушками мінімум тиждень, що навряд чи хтось буде робити.

А ось в обмежених кількостях корівники приносять користь. В них присутні антиоксиданти, які борються з раком, і амінокислоти, що сприяють травленню. Не кажучи вже про зміст білка у великих кількостях, ніж у м’ясі і яйцях. Так що настав час дізнатися більше про корівниках і навчитися їх готувати, керуючись рецептами з фото і відео.

Як вибрати якісні корівники

Смачним і корисним вийде блюдо, якщо взяти для його приготування гриби свіжі і бажано молоді. Визначити якість корівника можна за наступним характеристикам:

  1. Капелюшок повинна бути трохи опукла з підверненими краями — це ознака молодих свинушок. У більш зрілих примірників вона воронкоподібна.
  2. Якщо гриб свіжий, то капелюшок його щільна, м’ясиста, але ні в якому разі не млява. Її відтінок повинен бути буро-оливкову. Це говорить про те, що свинушка молода. Якщо колір темно-бурий, значить, старий гриб, на ній при натисканні з’являються темні плями.
  3. Корівник майже не має характерного грибного аромату. Якщо відчуєте якийсь сторонній запах, краще такі примірники не брати.
  4. Не купуйте свинушки з червоточина на зрізі ніжки. Правда, якщо слідів паразитів трохи, продукт можна використовувати, тому що в подальшому його все одно треба вимочувати.

Вибрати якісні свіжі корівники неважко, тому що ці гриби не зберігаються довго після збору, швидко починають пліснявіти і темніти, а це легко помітити неозброєним оком.

Как приготовить грибы коровники: простой рецепт жарки с картошкой и маринования в банках на зиму в домашних условиях с фото

Чистимо і готуємо корівники

Підготовка свинушок до подальшого використання у приготуванні страв і зимових закаток зводиться до трьох етапів: чищення, вымачиванию і відварювання. Давайте докладно зупинимося на кожному.

Чистка

Корівник — досить великий гриб (діаметр капелюшка може доходити до 15 см), так що обробляти його дуже зручно і робиться це швидко.

Спочатку зніміть налипшие гілочки і листя. Потім м’якою щіточкою пройдіться по всьому грибу, особливу увагу приділивши пластинок. Шкірку з капелюшка знімати не потрібно.

У кожного примірника зріжте кінчик ніжки. На ньому завжди збирається багато пилу і бруду, і чистити цю частину не має сенсу. Простіше видалити.

Промийте гриби під проточною водою. Тепер свинушки готові до другого етапу.

Вимочування

Воно виконується в три етапи. Робити це потрібно в сольовому розчині. Відміряйте достатню кількість холодної води, щоб свинушки повністю потопали, і додайте в неї сіль із розрахунку 20 г на літр. Занурте в розчин гриби і залишити на 5 годин.

Після цього міняйте рідина ще 2 рази. У загальній складності в солоній воді корівники мають пробути 15 годин. Після цього промийте їх під проточною струменем і можете приступати до теплової обробки.

Варка

Як і вимочування, вона теж проходить у три етапи. Знову наберіть в каструлю холодну воду і додайте в неї сіль. Тільки тепер знадобиться 10 г на кожен літр. Опустіть у посуд гриби, поставте на вогонь і доведіть до кипіння.

Коли вода завирує, поваріть 5 хвилин і процідіть корівники через друшляк. Залийте їх таким же сольовим розчином, але тепер з моменту закипання варіть півгодини.

Знову зливаємо рідину, набираємо свіжу і готуємо 40 хвилин. Відкидаємо свинушки на друшляк, даємо стекти, розкладаємо варені гриби на паперовому рушник для обсихання.

Тепер з корівників можна готувати що завгодно: солити, закочувати з оцтом або смажити. Як це робити якісно і смачно, зараз розповімо.

Мариновані корівники на зиму

Найпопулярніший спосіб приготування, так як прийнято вважати, що цей гриб найкраще підходить для консервації. Так що якщо при наявності свинушок ви не знаєте, як їх використовувати, замаринуйте на зиму за класичним рецептом.

Как приготовить грибы коровники: простой рецепт жарки с картошкой и маринования в банках на зиму в домашних условиях с фото

Інгредієнти

  • корівники 3 кг
  • 40 г сіль
  • цукор 20 г
  • оцтова есенція 70% 20 мл
  • запашний перець-горошок 10 шт.
  • чорний перець-горошок 15 шт.
  • парасольки кропу 4 шт.
  • лавровий лист 5 шт
  • вода 1 л

На порцію

Калорії: 35 ккал

Білки: 5.2 м

Жири: 1.3 м

Вуглеводи: 0.8 м

Кроки 40 хв. Відео-рецепт

  • Как приготовить грибы коровники: простой рецепт жарки с картошкой и маринования в банках на зиму в домашних условиях с фото

    Свинушки вимийте, вимочити і відваріть, як було описано вище. Якщо гриби невеликого розміру, можна маринувати їх цілком. Великі порізати на середні шматочки.

  • Как приготовить грибы коровники: простой рецепт жарки с картошкой и маринования в банках на зиму в домашних условиях с фото

    Налийте в каструлю воду для маринаду. Насипте туди сіль і цукор і додайте всі спеції, крім оцтової есенції. Дайте закипіти.

  • Как приготовить грибы коровники: простой рецепт жарки с картошкой и маринования в банках на зиму в домашних условиях с фото

    Коли це станеться, викладіть підготовлені свинушки і, коли маринад знову почне кипіти, варіть 15 хвилин. Потім додати оцтову есенцію і тут же вимкніть плиту.

  • Как приготовить грибы коровники: простой рецепт жарки с картошкой и маринования в банках на зиму в домашних условиях с фото

    Виловите корівники з каструлі, дайте їм трохи обсохнути і охолонути і расфасуйте по стерильним баночках. Укладайте щільно, щоб пустот було як можна менше.

  • Как приготовить грибы коровники: простой рецепт жарки с картошкой и маринования в банках на зиму в домашних условиях с фото

    Маринад поверніть на вогонь, доведіть до кипіння і відразу ж залийте їм грибочки. Трохи потрусити банку, щоб рідина просочилась в усі щілинки. Спеції можете залишити. Виловите з маринаду тільки парасольки кропу і лавровий лист.

  • Как приготовить грибы коровники: простой рецепт жарки с картошкой и маринования в банках на зиму в домашних условиях с фото

    Загорніть банки кришками, укутайте і дайте повністю охолонути. Потім перенесіть на зберігання в підвал. Маринувати гриби потрібно протягом місяця, після закінчення якого їх можна їсти.

Порада: есенцію в цьому рецепті допускається замінювати 9-процентним оцтом в кількості 100 мл

Як солити гриби корівники

Засолити свинушки — ще один спосіб смачно заготовити їх на зиму. Для цього вам знадобляться тільки самі гриби, сіль, відповідна дерев’яна або емальований ємність і кілька спецій.

Как приготовить грибы коровники: простой рецепт жарки с картошкой и маринования в банках на зиму в домашних условиях с фото

Важливо: не беріть сіль із вмістом йоду, так як цей компонент викликає гниття будь-якого продукту при засолюванні.

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 30

Енергетична цінність

  • білки – 5.4 м;
  • жири – 1.3 м;
  • вуглеводи – 1.1 г;
  • калорійність – 37 ккал.

Інгредієнти

  • корівники — 3 кг;
  • сіль — 120 г;
  • часник — 10 зубків;
  • листя хрону — 8 шт.;
  • листя чорної смородини — 15 шт.;
  • листя вишні — 15 шт.;
  • парасольки кропу — 15 шт.

Покрокове приготування

  1. З підготовлених свинушок ніжки зріжте. Для засолювання залиште тільки капелюшки. Якщо гриби маленького розміру, можна зберегти їх цілими.
  2. Промийте смородинові і вишневі листя, розкладіть на паперовому рушник і дайте їм обсохнути. Зелень хрону поріжте або порвіть на кілька частин.
  3. Часник очистіть від лушпиння і розділіть кожен зубок в довжину на 2-3 пластинки в залежності від розміру.
  4. Візьміть велику емальовану каструлю, в яку зможуть увійдуть всі гриби, або дерев’яну діжку. Присипте дно сіллю. Додайте шар корівників близько 5 см у висоту.
  5. Знову рівномірно посипте гриби сіллю, викладіть частину засолочной зелені, в тому числі — кілька шматочків листків хрону і кілька пластин часнику. Потім знову йдуть гриби. Так закладайте продукти, поки не витратите всі інгредієнти.
  6. Накрийте свинушки чистою марлею. Верхнім шаром повинні лежати гриби, присипані сіллю. Поставте плоску перевернуту тарілку і встановіть гніт. В якості нього згодиться трилітрова бутель з водою або іншими закрутками.
  7. Залиште гриби в прохолодному місці на два тижні. Протягом цього часу через день знімайте гніт і міняйте марлю.
  8. Для зберігання корівники розкладіть по банках, залити розсолом, який виділився в процесі. А можна залишити в каструлі, тільки після двох тижнів соління зніміть гніт і марлю і далі просто тримайте під кришкою.

Важливо: якщо будете залишати корівники на зиму в банках, не закочуйте і не закручуйте їх бляшаними кришками. Використовуйте капронові. По-перше, тому що метал вступає з розсолом реакцію, виділяючи отруту. А по-друге, щоб забезпечити до грибів приплив повітря щоб уникнути розвитку бактерії ботулізму.

Смажені корівники з картоплею

Свинушки годяться не тільки для заготівлі на зиму. З них можна зробити смачний ситний вечеря. Приміром, посмажити з картоплею — це дуже просто. Головне, заздалегідь правильно підготуйте корівники.

Как приготовить грибы коровники: простой рецепт жарки с картошкой и маринования в банках на зиму в домашних условиях с фото

Порада: оскільки гриби ви будете обсмажувати, їх можна відварювати в два, а не в три етапи.

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 7

Енергетична цінність

  • білки – 4.8 м;
  • жири – 8 г;
  • вуглеводи – 15.3 г;
  • калорійність – 152 ккал.

Інгредієнти

  • корівники — 500 г;
  • картопля — 600 г;
  • цибуля — 100 г;
  • соняшникова олія — 60 мл;
  • мелена паприка — за смаком;
  • мелений чорний перець — за смаком;
  • сіль — за смаком.

Покрокове приготування

  1. Заздалегідь відварені корівники поріжте на шматочки середнього розміру.
  2. Почистіть цибулю і наріжте її тонкими півкільцями або четвертинками.
  3. Прожарити на сковороді половину соняшникової олії і на великому вогні обсмажте цибулю до золотистого кольору.
  4. Викладіть до лучка свинушки і готуйте, періодично помішуючи, близько 20-30 хвилин.
  5. В цей час почистіть картоплю і порізати тонкими брусочками або часточками. На іншій сковорідці прожарити рослинне масло і готуйте на ньому картоплю. Вогонь повинен бути великим. Смажте 10 хвилин. На самому початку додайте паприку.
  6. З’єднати картоплю з грибами, посипте меленим чорним перцем, посоліть і готуйте, регулярно помішуючи, ще хвилин 10-15.

Подавати таку страву прийнято з будь-яким соусом. Також можна посипати подрібненою зеленню, а в процесі готування додавати спеції.

Смажені корівники зі сметаною

Гриби в сметані — це класика. І свинушки годяться для цієї страви не гірше інших різновидів. В силу того, що гриби будуть проходити термічну обробку, при підготовці їх можна відварювати в два етапи. Якщо ви стежите за фігурою, можете замість сметани взяти класичний йогурт.

Как приготовить грибы коровники: простой рецепт жарки с картошкой и маринования в банках на зиму в домашних условиях с фото

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 15

Енергетична цінність

  • білки – 6.2 м;
  • жири – 13.2 м;
  • вуглеводи – 1.3 м;
  • калорійність – 149 ккал.

Інгредієнти

  • корівники — 1 кг;
  • сметана — 300 г;
  • вершкове масло — 100 г;
  • твердий сир — 150 г;
  • часник — 3 зубки;
  • кріп — 1 пучок;
  • мелений чорний перець — за смаком;
  • сіль — за смаком.

Покрокове приготування

  1. Варені свинушки наріжте невеликими шматочками.
  2. На сковороді з високими бортиками розтопіть вершкове масло. Викладіть туди гриби і обсмажуйте протягом 15 хвилин на середньому вогні. Повністю всю рідину з них випарювати не потрібно.
  3. Викладіть в сковороду до корівникам сметану, перемішайте і тушкуйте під кришкою на малому вогні близько 10 хвилин.
  4. Промийте під проточною водою невеликий пучок кропу, накришити його якомога дрібніше і відправте до грибів.
  5. Почистіть зубчики часнику і з допомогою чеснокодавкі видавіть їх в тушковані свинушки.
  6. Посоліть і поперчіть блюдо, готуйте ще близько 5 хвилин.
  7. Зніміть сковорідку з вогню, посипте вміст дрібно натертим сиром, добре перемішайте і дайте постояти під кришкою близько півгодини.

Порада: блюдо ви можете приготувати в духовці. Для цього після обжарювання гриби перекладіть у форму для запікання і залийте сметаною, в яку попередньо додайте сіль, мелений чорний перець, кріп і часник. Запікайте 40 хвилин при 180 градусах, а після — ще 5, посипавши блюдо сиром.

Омлет з корівниками

Ще один спосіб смачно застосувати свинушки в кулінарії — додати їх в омлет. Вийде справжня білкова бомба — саме те для тих, хто прагне набрати м’язову масу.

Как приготовить грибы коровники: простой рецепт жарки с картошкой и маринования в банках на зиму в домашних условиях с фото

Порада: щоб омлет вийшов пишним і зберіг свій обсяг навіть після охолодження, додайте при збиванні яєць трохи соди, буквально на кінчику ножа.

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 4

Енергетична цінність

  • білки – 9.4 м;
  • жири – 13.6 м;
  • вуглеводи – 3.8 м;
  • калорійність – 173 ккал.

Інгредієнти

  • корівники — 200 г;
  • яйця — 4 шт.;
  • цибуля — 50 р;
  • вершкове масло — 40 г;
  • молоко — 80 мл;
  • солодкий перець — 50 г;
  • петрушка — 1 пучок;
  • мелений чорний перець — за смаком;
  • сіль — за смаком.

Покрокове приготування

  1. Цибулю почистіть і наріжте кубиками як можна дрібніше.
  2. Розтопіть в сковороді олію і обсмажте на ньому цибулю до рум’яного кольору.
  3. Відварені корівники наріжте маленькими шматочками і додайте до лучка. Смажте всі разом хвилин 15.
  4. Солодкий перець наріжте тонкими скибочками і відправте до свинушкам. Готуйте ще близько 5 хв.
  5. За цей час збийте яйця з молоком, додавши до них сіль і мелений чорний перець.
  6. Маленький пучок петрушки вимийте, обсушити і дрібно нарубаєте.
  7. Вилийте збиті з молоком яйця в сковороду з грибами, посипте подрібненою петрушкою, відрегулюйте вогонь до мінімуму і готуйте під кришкою протягом 7-10 хвилин.

Смажені корівники з цибулею

Це найпростіший варіант приготування та відмінне доповнення до картоплі, макаронів, круп і овочів. А готується простіше простого і дуже швидко, якщо ви дотримувалися умови попередньої обробки корівників і варили їх скільки потрібно.

Как приготовить грибы коровники: простой рецепт жарки с картошкой и маринования в банках на зиму в домашних условиях с фото

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 15

Енергетична цінність

  • білки – 4.2 м;
  • жири – 5.7 м;
  • вуглеводи – 5.7 м;
  • калорійність – 91 ккал.

Інгредієнти

  • корівники — 1 кг;
  • цибуля — 500 г;
  • соняшникова олія — 80 мл;
  • борошно — 60 г;
  • мелений чорний перець — за смаком;
  • сіль — за смаком.

Покрокове приготування

  1. Зніміть з лушпиння цибулі та накришить його тонкими півкільцями.
  2. На розпечену сковороду влийте соняшникову олію. Коли воно прокалится, викладіть туди подрібнену цибулю. Готуйте на сильному вогні, постійно помішуючи, поки цибуля не підрум’яниться.
  3. Наріжте великі варені корівники. Невеликі можна брати цілком. Відправте їх до цибулі, посоліть і поперчіть.
  4. Готуйте гриби на середньому вогні, періодично помішуючи. Коли побачите, що рідини залишилося мало, додайте борошно, просіваючи її над сковородою через сито, щоб вона не збилася в грудочки.
  5. Блюдо потримайте на плиті ще пару хвилин і забирайте. Можна посипати подрібненої свіжої або сушеної зеленню.

Порада: якщо хочете, щоб смак у корівників вийшов більш ніжним і м’яким, готуйте на вершковому маслі замість соняшникової.

Всі страшилки, якими обросли гриби корівники, не повинні лякати тепер, коли ви знаєте, як в домашніх умовах підготувати їх до подальшого використання. Так, йде більше часу, ніж на інші гриби, але виходить не менш смачно.

Подавати страви з корівників до столу краще з напівсолодкими винами. А солоні або мариновані грибочки послужать гарною закускою до міцних напоїв типу горілки або самогону. Приємного апетиту!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Как приготовить грибы коровники: простой рецепт жарки с картошкой и маринования в банках на зиму в домашних условиях с фото

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: