Як солити гриби горькушки в домашніх умовах на зиму – покроковий рецепт, як приготувати горчак

Існує кілька видів грибів, смак яких не оцінений багатьма, і саме тому вони рідко зустрічаються в кошиках лісників. І якщо вовнянки ще хтось і збирає, горькушки здебільшого оминають стороною. Однак за правильної підготовки з цих грибів виходить відмінна закуска, не поступається за якістю рыжикам.

Ми пропонуємо вам кілька рецептів, в яких розповімо, як солити вовнянки та горькушки на зиму.

Как солить грибы горькушки в домашних условиях на зиму - пошаговый рецепт, как приготовить горчаки

Рецепт солоних грибів

Ростуть досить великими родинами, горчак зовні являють собою гриби з темним коричневим забарвленням. Збирати їх просто задоволення, адже з одного галявинки можна віднести ціле відро.

Щоправда, перевагу варто віддати невеликим або зовсім дрібним екземплярів – такі мають більш щільну структуру і відмінно виглядають в заготовці.

Дана рецептура також підходить і для засолу вовнянок. При необхідності їх можна поєднувати в одній ємності.

Інгредієнти

  • Гриби 1 кг
  • Сіль поварена 35 г
  • Лист чорносмородиновий 4 шт.
  • Кріп з парасольками і стеблами 4 шт.
  • Перець чорний 5 шт.
  • Олія соняшникова 20 мл
  • Перець духм’яний 5 горошин
  • Часник 4 зубки

На порцію

Калорії: 22 ккал

Білки: 3.09 р

Жири: 0.4 г

Вуглеводи: 3.26 р

Кроки 60 хв. Відео-рецепт

  • Как солить грибы горькушки в домашних условиях на зиму - пошаговый рецепт, как приготовить горчаки

    Гриби попередньо очистіть, вимийте і поставте вимочуватися на п’ять днів у воді, мінімум раз на добу змінюючи рідина щоб уникнути псування продукту. Також обов’язково стежте за тим, щоб маса була повністю покрита рідиною.

  • Как солить грибы горькушки в домашних условиях на зиму - пошаговый рецепт, как приготовить горчаки

    Через зазначений час злийте воду. Горькушки промийте і поставте варитися на плиту – в середньому процес кип’ятіння займає 20 хвилин. Після гриби відкиньте на сито і дочекайтеся повного остигання.

  • Как солить грибы горькушки в домашних условиях на зиму - пошаговый рецепт, как приготовить горчаки

    Укладіть горчак щільно один до одного у велику каструлю, пересипаючи сіллю і шматочками часнику. Дно і верх простелите листям смородини і кропом. Встановіть важкий прес. Якщо заготовлює гриби щорічно, запасіться великою каменюкою – він стане в нагоді в якості вантажу.

  • Как солить грибы горькушки в домашних условиях на зиму - пошаговый рецепт, как приготовить горчаки

    Після чотирьох діб перекладіть гриби в банки разом з прянощами і полийте зверху трохи олії, воно запобігає появі цвілі.

Важливо: якщо горчак не потребують особливої чищенню, то з волнушками справа йде інакше. Вони мають махровий край по капелюшку, який необхідно видалити, підчепивши кінчиком ножа.

Как солить грибы горькушки в домашних условиях на зиму - пошаговый рецепт, как приготовить горчаки

Солоні горькушки: холодний спосіб засолювання

Більш простий і швидкий спосіб, що дозволяє отримати хрустке соління. Правда, чекати його результату необхідно не менше 30 діб при наявності холодного льоху.

Час приготування: 1 година 10 хвилин

Кількість порцій: 20

Енергетична цінність

  • калорійність – 22.1 ккал;
  • білки – 3.05 м;
  • жири – 0.6 г;
  • вуглеводи – 3.4 р.

Інгредієнти

  • горчак – 1 кг;
  • сіль велика – 2 ст. л.;
  • прянощі – за смаком;
  • зубчики часнику – 5 шт.

Покрокове приготування

  1. Вимочіть очищені гриби близько п’яти днів в сирій прохолодній воді. Після відіжміть від зайвої вологи. У великих гіркушок відокремте ніжки.
  2. Викладіть продукт разом з часниковими слайсами, прянощами і сіллю шарами в тару з дерева або пластику. Залийте поверхню водою та встановіть гніт. Через місяць можете пробувати.

Порада: для зберігання продукту тривалий час використовувати звичайну кам’яну сіль крупного помелу. Спеція з домішками йоду не годиться ні для однієї заготовки, бо до її складу входить компонент, що перешкоджає злежуванню.

Как солить грибы горькушки в домашних условиях на зиму - пошаговый рецепт, как приготовить горчаки

Рецепт консервованих гіркушок

Грибочки виходять хрусткие, з легкої пікантністю смаку, що досягається за допомогою додавання оцту. Любителі неординарних заготовок можуть доповнити інгредієнти для маринаду пряними гілочками бажаних ароматних трав.

Кількість порцій: 20

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 26.9 ккал;
  • білки – 3.12 г;
  • жири – 0.34 г;
  • вуглеводи – 4.26 р.

Інгредієнти

  • горькушки – 1 кг;
  • гвоздика бутонами – 5 шт.;
  • лист лавра – 2 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • оцет столовий (9%) – 60 мл;
  • цукровий пісок – 1 ч. л.;
  • сіль кам’яна – 1 ст. л.;
  • перець – 10 горошин;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.

Покрокове приготування

  1. Після того як гриби пройшли попередню обробку, відваріть їх протягом 20 хвилин. Перекиньте на сито.
  2. Приготуйте маринад з 450 мл води, сипучих компонентів і прянощів. Додайте горчак і варіть на плиті 10 хвилин, потім влийте оцет.
  3. За цей час підготуйте стерилізовані ємності. У них складіть цибулю кільцями і моркву відносно товстими брусками. Додайте гриби, залийте маринад. Загорніть спеціальної закруткою.

Как солить грибы горькушки в домашних условиях на зиму - пошаговый рецепт, как приготовить горчаки

Це цікаво: відмінним доповненням до волнухам і горчаков будуть сироїжки. Також в таку композицію рекомендується покласти листя смородини, вишні і лавра. Солити можна з будь-якого з вищеописаних рецептів.

Тепер, коли ви дізналися, як солити гриби горькушки в домашніх умовах, і спробувавши хоч раз ці лісові дари, ви будете готувати їх з року в рік. Вдалих заготовок!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Как солить грибы горькушки в домашних условиях на зиму - пошаговый рецепт, как приготовить горчаки

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: