Як солити капусту на зиму: калорійність, скільки солі, користь і шкода

Ще з давніх часів солона або, як прийнято ще називати, квашена капуста присмачений олією займає почесне місце на столі російської людини. За допомогою неї можна приготувати не одне смачне блюдо – чудово виходить борщ, приправлені часником, салат з олією та цибулею, та й смажена з копченими сосисками на сковороді вона чудова.

Велику роль відіграє доступність овоча. Солону капусту можна придбати в будь-якому магазині чи на базарі, але смаком ми залишаємося задоволені рідко. Вона дуже кисла, то м’яка. Набагато економічніше і практичніше запастися їй з осені. Навіть якщо у вас немає свого дачного ділянки з городом, то магазинний варіант до кінця сезону коштує дуже дешево.

Користь і шкода

Вживаючи в їжу квашену капусту, мало хто замислювався про її реальну користь. А адже вона надає лікувальну дію на роботу шлунково-кишкового тракту, зміцнює імунітет, врівноважує нервову систему, бореться з алергію і бронхіальну астму. Вживати її потрібно не тільки в разі захворювань, але і в цілях профілактики, наприклад виразки. Овочами рекомендують доповнювати їжу з високим вмістом білка, для поліпшення всмоктування останнього.

Как солить капусту на зиму: калорийность, сколько соли, польза и вред

Квашена капуста використовується як засіб від авітамінозу, кашлю і похмілля. Вона виводить шкідливі токсини і допомагає знизити рівень холестерину. Корисна для представників сильної статі, так як є сильним афродизіаком. Чоловік, регулярно вживає цей продукт, ніколи не зіткнеться з простатитом або сексуальним безсиллям.

Якщо розбирати «по поличках» сам склад капусти, то в неї входять такі вітаміни, як: метилметианин, К, В1, В2, В3, В6, а також мікроелементи – кальцій, фосфор, натрій, залізо, кремній, селен, йод. А так як овоч не піддається обробці високими температур, то і корисні речовини людина отримує в первозданному вигляді. Це особливо актуально для здоров’я вагітних жінок, так як розвивається плід потребує в усіх нутриентах незалежно від пори року.

Енергетична цінність

На 100 грамів:

  • калорійність – 19 ккал;
  • білки – 1.8 м;
  • жири – 0.2 г;
  • вуглеводи – 4.4 р.

Солона капуста при діабеті

Корисно таке блюдо і людям з високим вмістом глюкози в крові. Низький глікемічний індекс дозволяє включити її до переліку дозволених страв. А велика кількість клітковини сприяє нормалізації стільця і виведенню токсичних речовин, що важливо для людей, страждаючих цукровим діабетом.

Солона капуста і схуднення

Как солить капусту на зиму: калорийность, сколько соли, польза и вред

Для бажаючих скинути пару зайвих кіло після січневих свят важливо, щоб спосіб досягнення ефекту був щадним. Досить замінити капустою звичний гарнір і результат не змусить себе чекати. Вже через два тижні такої дієти, стрілка ваг вас приємно порадує. Це диво можливе завдяки впливу квашеного овоча на перистальтику кишечника, його здатності боротися з запорами і виводити токсини.

За рахунок великої кількості клітковини, вона довго перетравлюється шлунком, що сприяє почуття ситості. Дієтології відносять капусту до числа продуктів з негативною калорійністю, тому як на її розщеплення організм витрачає більше калорій, ніж міститься в ній самій. І якщо говорити про енергетичну цінність, то на 100 грамів продукту доводиться всього 19 ккал, що з урахуванням вищеописаних факторів відіграє важливу роль при скиданні ваги.

Не варто забувати про протипоказання в гонитві за красою тіла. Щоб не викликати загострення, від капусти варто відмовитися людям з гастритом, захворюваннями нирок і тахікардією.

Вибір «правильного» качана

Якщо ви вирішили запастися про запас квашеною капустою, то не варто помилково вважати, що підійде будь-яка. Важливо вибрати правильний сорт, який підходить для тривалого зберігання.

Как солить капусту на зиму: калорийность, сколько соли, польза и вред

Для домашньої засолювання абсолютно не годяться ранні сорти з зеленими листочками і пекінська. Вони відносяться до салатним різновидам. Купувати на ринку слід качани пізніх або середньостиглих сортів, які до моменту зрізання вже встигли насититися всіма корисними речовинами і цукрами, що забезпечують процес природного бродіння. Зазвичай їх збір припадає на останні місяці літа і вересень, хоча різати можна до настання морозів, за умови, що ще не випав сніг. Зберігаються вони аж до березня. В кінці квітня овочі стануть млявими і для закваски непридатними.

Перевагу варто віддавати великим кочанам білого кольору як на картинці, які при посиленому натисканні злегка потріскують. Це говорить про повному дозріванні овоча. Варто звернути увагу на наявність таких листочків. Бактерії в них можуть нашкодити і зіпсувати страву.

Можна солити підмерзлу капусту

Якщо ви не встигли вчасно зібрати врожай або раптово стукнули заморозки, не впадайте у відчай. Насправді, пізні сорти білокачанної капусти цілком здатні простояти аж до снігу і не замерзнути. За цей час вони накопичують максимальну кількість вітамінів. Єдиним мінусом буде вважатися псування верхніх листів, які, перед шинкованием необхідно видалити. Обривайте «одежинку» до тих пір, поки не доберетеся до міцної серцевини і після сміливо приступайте до заквашиванию.

Якщо капусту наздогнали лютневі сибірські холоду, не біда. Повністю морозивом кочанам можна повернути колишній вигляд, але варто потрудитися. Проводиться дефрост в кілька етапів. Спочатку залишаємо при температурі не більше 5 градусів за Цельсієм на ніч, а потім від 10 до 15. До моменту повного розморожування качана, овоч відновить свої якості.

На яку місяць солити капусту

Как солить капусту на зиму: калорийность, сколько соли, польза и вред

Слід зазначити, що вибір правильного сорту не єдина умова для отримання відмінного хрусткого продукту. Досвідчені господині рекомендують дивитися місячний календар і приймати до уваги перевірені народні повір’я за вибором часу. Не рекомендується робити солку в період спадання місяця, якщо не хочете, щоб капуста стала м’якою і втратила своїх смакових якостях. Оптимальний період коли місяць починає зростати. Крім того, не прагнете заквасити овоч рано, краще всього зробити це в жовтні або листопаді.

В які дні солити капусту

Не поспішайте солити капусту і в жіночий день. Кращим вибором буде чоловічий день тижня, такий як понеділок, вівторок. Варто уникати приготування страви і жінкам в період менструації, щоб капуста довго зберігалася і не втратила свого смаку та хрусту.

Якщо говорити про сприятливі дні для засолу капусти запас, то в 2018 році вони припадають на 10 вересня і жовтня, а також на 8 листопада і грудня.

Як капусту нарізати тонкою соломкою

Будь-яка господиня прагне не тільки запастися на зиму смакотою, але й оптимізувати свій час і працю. Це ж стосується і шинкування жорстких, щільних качанів, особливо якщо немає можливості вдатися до допомоги чоловіка.

Неважливо, за яким рецептом ви вирішили капусту посолити, по-німецьки, корейськи, з додаванням оцту, розсолу або за традиційною рецептурою з морквою важливим фактором, що впливає на кінцевий підсумок, є те, як тонко ви нашинковали капусту.

Как солить капусту на зиму: калорийность, сколько соли, польза и вред

Існує кілька пристосувань серед кухонного начиння, які можуть полегшити це завдання.

Перше, що знайдеться на кухні це великий ніж. Правда, без належної вправності доведеться важкувато. Поділіть качан на дві частини, і уклавши його як би на відрубане реберце під нахилом ріжте, не відриваючи кінчик від кухонної поверхні. Ви повинні пристосуватися так, ніби лезо це продовження вашої кисті.

Ще одна річ, яка, на жаль, мало у кого збереглася спеціальна шинкування, якою активно користувалися в радянські часи. Вона максимально прискорять процес подрібнення і не вимагає великих енерговитрат. Якщо такої в арсеналі немає, то можна замінити її більш новими аналогами, забезпеченими до того ж спеціальним тримачем для овочів.

Полегшують життя спеціалізовані ножі й топірці як на фото зі спеціальними отворами посеред леза, що дозволяють нашинковывать шматочок відразу в два заходи, забезпечуючи довгу тонку соломку. На крайній випадок можна скористатися звичайною овочечисткою, але цей спосіб актуальний при невеликому обсязі, тому що доводиться затрачати багато часу.

Якщо не хочеться мороки, зробіть малосольну капусту по-мексиканськи або пилюску з буряковим соком по-грузинськи. Рецептиками передбачена велика нарізка, яку заливають кисло-солодким маринадом.

Навіщо капусту кладуть у солону воду

Досвідчені господині перед шатківницею рекомендують опускати вилки в концентрований сольовий розчин на годину (1 ст. л. солі на літр). Великі необхідно розрізати на кілька шматків. Це допомагає позбутися від причаїлися дрібних комах і слимаків, що мешкають між листям.

У чому солити капусту

Как солить капусту на зиму: калорийность, сколько соли, польза и вред

Для отримання оптимального результату важливе значення має і вибір посуду. Ні в якому разі не укладайте квашенку в алюмінієві каструлі, якщо не хочете в результаті отримати сіру капусту з неприємним присмаком. Оптимальною буде бочка з дерева або тара зі скла. На крайній випадок можете скористатися спеціалізованими пластмасовими або пластиковими ємностями, які продаються в магазинах для соління овочів і грибів. Хороший вибір тим, що в ньому є спеціальний гніт для притискування, відповідний за розміром.

Як засолити капусту, щоб вона була хрусткою

Для досягнення хрускоту дотримуйтеся одного простого правила. Під час періоду природного бродіння, необхідно кожні добу протикати овочеву масу за допомогою дерев’яної палиці до самого дна. Таким чином ви випустите надміру утворюються гази. Завдяки цьому капуста не стане м’якою і не з’явиться гіркуватий присмак. Ось і весь секрет.

Чому солона капуста стає “сопливої”

Так називають продукт, сік якого починає тягнутися і стає схожим на слиз, що часто трапляється при додаванні цукрового піску або меду. Це не означає, що слід уникати рецептур з застосуванням даних компонентів. У більшості випадків солодкість дозволяє домогтися більш ніжного і м’якого смаку. Головне, дотримуватися пропорції. Якщо ж ви зіткнулися з проблемою і готові спробувати виправити ситуацію – ретельно промийте продукт водою. Часто це допомагає врятувати блюдо.

Також, слиз може з’явитися при виборі підходящого солі, тривалому стоянні в теплі або при недотриманні принципів технологічного процесу.

Скільки часу солиться капуста

Как солить капусту на зиму: калорийность, сколько соли, польза и вред

Що стосується часу, який необхідно для отримання дійсно якісного продукту, то однозначної відповіді немає. Існує безліч рецептів приготування класичного, які господині змінюють і діляться власними варіантами та порадами в мережі. В більшості випадків вже через 3-4 доби при кімнатній температурі капуста закінчує процес природного бродіння. Але це залежить від сорту качана і об’єму готового продукту. Після цього її потрібно прибрати в холодильник або зберігати в сухому і холодному місці в квартирі.

Існує і швидкий спосіб – триденка. Для нього використовують гарячий розсіл, завдяки чому страва готова через 3 дні.

Як посолити гостру капусту

У кулінарії існує стандартний рецепт засолки, прийнятий ГОСТом. З опису виходить, що на 1 кг капусти йде 100 грам моркви і 25 солі. Ним користувалися ще наші бабусі. Саме ці пропорції забезпечують якість кінцевого продукту і його неперевершений смак з кислинкою. Але для любителів можна приготувати гостру капусту, додавши всього один інгредієнт перець чилі. Його необхідно промити, вийняти насіння, порізати на невеликі частини і викласти в основній масі одним або декількома шарами. У підсумку вийде пікантна закуска до горілки, яку гідно оцінять чоловіки.

Как солить капусту на зиму: калорийность, сколько соли, польза и вред

Блюдо доповнюють та іншими інгредієнтами: червоним солодким перцем, журавлиною, хріном, буряком, свіжим помідором, яблуком, імбиром. Це дозволяє урізноманітнити смак і зробити зовнішній вид капусти більш яскравим і кольоровим.

Скільки часу вариться квашена капуста

Так як ферментированная капуста вже сама по собі є готовим продуктом, то довгої термічної обробки не вимагає. Наприклад, для гасіння або смаження досить півгодини. В супі ж вона вариться швидко і додавати її варто лише в кінці, коли картопля майже повністю готова, в іншому разі вона матиме тверду структуру і не буде розсипчастою.

Можна солити капусту йодованою сіллю

Для засолу вибирайте тільки сіль крупного помелу, без будь-яких добавок. Така раніше називалася «Кам’яна» і продавалася в найпростіших синьо-білих пачках. Зараз її на прилавках знайти важко, але є аналог в пакеті, не поступається за своїми властивостями. Важливо пильнувати і за складом солі.

Как солить капусту на зиму: калорийность, сколько соли, польза и вред

Не беріть йодовану або морську, краще відкладіть квашення на інший раз. В іншому випадку капусту ви викиньте у відро для сміття, так як вона зіпсується – стане м’якою і покриється слизом.

Що робити, якщо пересолили капусту

У разі якщо під час закваски ви переборщили з сіллю, зневірятися не варто. Кінцевий результат можна врятувати, промивши разносол під прохолодною водою. Для стабілізації смаку полийте ароматним соняшниковою або оливковою олією і поріжте ріпчасту цибулю.

Не лінуйтеся і приготуйте вже сьогодні хоча б одну трилітрову банку на зиму, скориставшись покроковими або відео-рецептами на нашому сайті. Це займе занадто багато часу. Якщо у вас маленька сім’я такої кількості буде достатньо. Корисне, соковите і смачненьке страва стане одним з улюблених у вашому домі.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: