Як солити капусту шматочками і качанами: рецепт з буряком, по-кавказьки, швидкого приготування на зиму

Солона капуста присутня в кухні великої кількості країн. Це відмінна закуска і на домашньому вечері, і на святковому обіді. Існує такий вислів про солоної капусти: «Поставиш на стіл – не соромно, з’їдять – не шкода». А якщо серйозно, то це величезний джерело вітамінів не тільки в сирому, але і в тушкованому, вареному і квашеному вигляді.

Как солить капусту кусочками и кочанами: рецепт со свеклой, по-кавказски, быстрого приготовления на зиму

Ще древні римляни відзначали її цілющі властивості. І дипломовані лікарі, і народні рекомендують капусту в якості лікувального засобу. Сік використовується при захворюваннях шлунка, колітах, гастритах. Крім того, це смачний дієтичний продукт.

Квашена капуста – просте і швидке в приготуванні блюдо, але в той же час дуже корисне і смачне. Цінність такої заготовки в тому, що холодний спосіб, більше ніж гарячий, дозволяє зберегти всі вітаміни і мінерали. Наші бабусі знали, що капуста в такому вигляді стає корисніше свіжою. Особливо вона багата вітаміном C, наявність якого зміцнює імунітет і допомагає в боротьбі з інфекціями та вірусами.

Смачненьких варіантів приготування безліч. Кожен з них по-своєму унікальний. Нижче ми наведемо кілька найбільш вдалих рецептів засолов з фото. Як посолити, скільки займає готування, умови зберігання капустяної закуски, – про все розповімо.

Капуста з буряком в банках великими шматками

Как солить капусту кусочками и кочанами: рецепт со свеклой, по-кавказски, быстрого приготовления на зиму

Інгредієнти

  • капуста 2 кг
  • буряк 300 г
  • морква 200 г
  • часник 70 г
  • 40 г сіль
  • цукор 150 г
  • вода 1 л
  • перець духмяний 10 шт.
  • чорний перець 10 шт.
  • соняшникова олія 60 мл
  • оцет 6% 150 мл

На порцію

Калорії: 51.5 ккал

Білки: 1.2 м

Жири: 1.5 м

Вуглеводи: 8.3 р

Кроки 30 хв. Відео-рецепт

  • Как солить капусту кусочками и кочанами: рецепт со свеклой, по-кавказски, быстрого приготовления на зиму

    Головку капусти розрізати на 8 скибочок. Буряк і моркву подрібнити прямокутними шматочками.

  • Как солить капусту кусочками и кочанами: рецепт со свеклой, по-кавказски, быстрого приготовления на зиму

    Перемішати овочі у великій каструлі і укласти в стерилізовані трилітрові банки. Трохи утрамбувати.

  • Как солить капусту кусочками и кочанами: рецепт со свеклой, по-кавказски, быстрого приготовления на зиму

    Приготувати маринад: поставити на вогонь воду, додати в неї цукор, сіль, перець, масло і часник.

  • Как солить капусту кусочками и кочанами: рецепт со свеклой, по-кавказски, быстрого приготовления на зиму

    Прокип’ятити 5 хв. Вимкнути плиту і додати оцет.

  • Как солить капусту кусочками и кочанами: рецепт со свеклой, по-кавказски, быстрого приготовления на зиму

    Залити гарячим маринадом банки. Закрити кришкою.

  • Как солить капусту кусочками и кочанами: рецепт со свеклой, по-кавказски, быстрого приготовления на зиму

    Капуста повинна постояти 2 доби. Зберігати в прохолодному місці.

Рецепт гострої капусти шматками по-кавказьки

Час приготування: 30 хвилин

Кількість порцій: 15

Енергетична цінність

В 100 г продукту:

  • калорійність – 21.5 ккал;
  • білки – 1.2 м;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 4.2 р.

Как солить капусту кусочками и кочанами: рецепт со свеклой, по-кавказски, быстрого приготовления на зиму

Інгредієнти

  • капуста – 1.5 кг;
  • буряк – 300 г;
  • гострий перець – 100 г;
  • зелень – 10 г;
  • часник – 20 г;
  • сіль – 40 г;
  • вода – 1 л;
  • оцет 6% – 40 мл

Процес приготування

  1. Качан розділити на 8-10 частин.
  2. Буряк і перець нарізати соломкою, подрібнити часник і зелень.
  3. У ємність викласти шарами: 1 – капуста; 2 – буряк; 3 – зелень; 4 – гострий перець; 5 – часник.
  4. Приготувати маринад (холодним способом): у воді розмішати сіль і оцет.
  5. Залити їм овочі.
  6. Поставити під прес на 2-3 дні.
  7. Зберігати в холодильнику або підвалі.

Рецепт засолки капусти качанами

Как солить капусту кусочками и кочанами: рецепт со свеклой, по-кавказски, быстрого приготовления на зиму

Час приготування: 1 годину

Кількість порцій: 50

Енергетична цінність

В 100 г продукту:

  • калорійність – 27.7 ккал;
  • білки – 1.7 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 5.2 р.

Інгредієнти

  • капуста – 10 кг;
  • морква – 300 г;
  • журавлина (або брусниця) – 200 г;
  • сіль – 400 г;
  • вода – 10 л

Процес приготування

  1. Очистити качан від верхніх листків.
  2. Потерти моркву.
  3. Опустити капусту в бочку, на дно якої попередньо укласти зняті листочки.
  4. Між вилками, шарами перекладаємо журавлину і моркву.
  5. Зверху прикрити всі капустяними листами.
  6. Покласти тканинну серветку, поставити велику тарілку і придавити якимось вантажем.
  7. В 10 літрах води розмішати всю сіль.
  8. Залити готовим розсолом і настоювати 3 дні при кімнатній температурі. Періодично протикати палицею для того, щоб виходило повітря.
  9. Зберігати в прохолодному місці.

Рецепт капусти шматками швидкого приготування

Как солить капусту кусочками и кочанами: рецепт со свеклой, по-кавказски, быстрого приготовления на зиму

Час приготування: 40 хвилин

Кількість порцій: 50

Енергетична цінність

В 100 г продукту:

  • калорійність – 27.7 ккал;
  • білки – 1.7 г;
  • жири – 0 г;
  • вуглеводи – 5.2 р.

Інгредієнти

  • капуста – 1.5 кг;
  • морква – 200 г;
  • часник – 15 г;
  • сіль – 40 г;
  • цукор – 80 г;
  • чорний перець – 3 шт.;
  • оцет 9% – 40 мл;
  • вода – 300 мл

Процес приготування

  1. Порізати цілий качан на 10-12 частин.
  2. Подрібнити моркву і часник.
  3. Підготувати розсіл: закип’ятити воду, додати в неї цукор, сіль, перець. Прокип’ятити 5 хв, вимкнути і влити оцет. Охолоджувати не потрібно.
  4. Покласти в ємність овочі, можна їх прим’яти.
  5. Залити гарячим розсолом і поставити під гніт.
  6. Через 2 години зняти вантаж, а овочі перемішати.
  7. Якщо приготувати капусту по цьому рецепту ввечері, то вранці її вже можна пробувати.
  8. Соління зберігати в холодному місці.

Як ви могли переконатися, засолити капусту досить просто. Для всіх вищеописаних рецептів краще брати пізні сорти, так як вони більш щільні і хрусткі. Білі качани встигають насититися корисними речовинами з грунту, завдяки чому закусочне блюдо готуватися швидко і виходить смачненьким.

Важливо: вибір тари – одне з важливих умов якісної засолювання. Це можуть бути скляні, дерев’яні та глиняні ємності. Не варто солити в залізній або алюмінієвому посуді. Смак і зовнішній вигляд закуски може зіпсуватися. Закочувати капусту не прийнято, вона і так добре зберігається в холодильнику або льосі.

Готувати можна і бабусиним методом, нашаткувати, перетерши з сіллю уклавши в відро. Такі фото і відео рецепти ви без зусиль знайдете на нашому сайті. Але якщо хочеться різноманітності, краще приготувати солонуваті скиби зі спеціями, полити їх кропом і насолоджуватися новим смаком. З приходом зими, цю смакоту можете їсти не боячись зіпсувати фігуру. Навпаки, капустка сприяє зниженню холестерину і зменшенню цукру в крові.

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: