Як солити підберезники на зиму в банках – простий рецепт в домашніх умовах гарячим і холодним способом

У сезон тихого полювання багато намагаються знайти якомога більше благородних грибів, і одним з улюблених видів вважається підберезник. Правда, щоб відшукати достатня кількість, необхідно знати місця. Але якщо вам пощастило знайти багато обабков, тоді кращий спосіб запастися ними про запас – це засолити підберезники.

Закуска з цих грибочків виходить відмінна і навряд чи знайдеться той, хто не оцінить її по достоїнству. Ми зібрали ряд рецептів, в яких детально розпишемо, як солити підберезники на зиму в банках, щоб у вас вийшла першокласна закуска.

Солоні підберезники холодним способом

Как солить подберезовики на зиму в банках - простой рецепт в домашних условиях горячим и холодным способом

Цей простий рецепт дозволяє зробити в домашніх умовах без особливих зусиль якісну заготівлю, яку можна буде поставити в салатнику на стіл як закуску або ж додати в будь-яку страву. В останньому випадку рекомендується або попередньо промити підберезники, або не досолювати приготавливаемую їжу.

Інгредієнти

  • підберезники 2 кг
  • бутони пряної гвоздики 9 шт.
  • чорносмородиновий лист 6 шт.
  • лаврушка 6 шт.
  • сіль 100 г
  • чорний перець горошок 9 шт.
  • запашний перець горошок 9 шт.
  • листи хрону 3 шт.
  • зубки часнику 10-12 шт.
  • кріп (парасольки) 6 шт.

На порцію

Калорії: 13.4 ккал

Білки: 1.5 м

Жири: 0.6 м

Вуглеводи: 0.7 м

Кроки 50 хв. Відео-рецепт

  • Как солить подберезовики на зиму в банках - простой рецепт в домашних условиях горячим и холодным способом

    Ретельно очистіть гриби від лісового сміття, зішкребіть верхній шар з ніжки. Нарубаєте досить великими шматками. Залиште недоторканими тільки дрібні екземпляри.

  • Как солить подберезовики на зиму в банках - простой рецепт в домашних условиях горячим и холодным способом

    Очистіть часник, наріжте. Розподіліть всі спеції і зелень на три частини – першу укладіть на дно емальованої посуду, другу в середині, останньої укрийте соління. Гриби укладайте так, щоб нижня сторона капелюшка «дивилася» вгору. Не забувайте прокидатися кожен шар сіллю.

  • Как солить подберезовики на зиму в банках - простой рецепт в домашних условиях горячим и холодным способом

    Прикрийте обабки шматком полотна бавовняної тканини і придавіть плоским предметом, який вільно увійде в отвір ємності (тарілка, кришка або дерев’яний круг). Встановіть вантаж.

  • Как солить подберезовики на зиму в банках - простой рецепт в домашних условиях горячим и холодным способом

    Через 14 днів розкладіть гриби по банкам, які попередньо обробіть від бактерій. Не забувайте про зелень і спеції. Прикрийте кришкою і перенесіть в холод.

Порада: протягом просолення підберезників у великій тарі звертайте увагу на обсяг виділяється грибами соку. Його має бути достатньо, щоб покривати в надлишку всю масу. Якщо цього не відбувається, проблема полягає в тяжкості вантажу – його варто замінити більш вагомим.

Солоні підберезники гарячим способом

Как солить подберезовики на зиму в банках - простой рецепт в домашних условиях горячим и холодным способом

Цей рецепт на зиму з фото покроково розповідає, як правильно зробити заготовку більш швидким шляхом, яку можна починати дегустувати через півтора місяці, а зберігати протягом дев’яти. Подібним чином можна заготовити й інший гриб – підосичник, або ж скомпонувати обидва види в одному солінні.

Кількість порцій: 30

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 15 ккал;
  • білки – 1.5 м;
  • жири – 0.6 г;
  • вуглеводи – 0.9 р.

Інгредієнти

  • підберезники – 2 кг;
  • свіжа зелень кропу – 100 г;
  • лист чорносмородиновий – 12 шт.;
  • лавровий лист – 4 шт.;
  • сіль – 90 р.

Покрокове приготування

  1. Очищені і нарізані підберезники відваріть в двох літрах профільтрованої води протягом ½ години з додаванням десяти грамів солі. По мірі необхідності збирайте утворюється на бульйоні пінку з допомогою шумівки.
  2. Поставте на друшляк каструлю відповідного розміру і відкиньте на нього обабки. Дані маніпуляції необхідні для збереження грибного відвару (його потрібно процідити згодом).
  3. Прожарити над парою банку номіналом в два літри протягом 20 хвилин.
  4. Розділіть на купки гриби, зеленушку і прянощі. Чергуючи, укладайте шарами всі компоненти, пересипаючи кожен столовою ложкою кам’яної солі.
  5. Залишився розсіл закип’ятити і залийте їм підберезники. Герметично, з допомогою закрутки, укупорьте банку, переверніть її на кришку (дном вгору) і утеплите. Коли ємність стане кімнатної температури, перенесіть у прохолодне місце.

Рецепт консервованих підберезників

Как солить подберезовики на зиму в банках - простой рецепт в домашних условиях горячим и холодным способом

Смачно і швидко виходять ці гарні грибочки, що немов зійшли з картинок, якщо їх маринувати. Така заготівля підкорить будь-якого, хто її спробує. Рекомендується використовувати молоді екземпляри невеликого розміру, які необхідно нарізати всього лише на кілька частин.

Кількість порцій: 30

Час приготування: 1 година 10 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 24.3 ккал;
  • білки – 1.5 м;
  • жири – 0.6 г;
  • вуглеводи – 3.4 р.

Інгредієнти

  • підберезники – 2 кг;
  • кислота лимонна – 0.4 г;
  • цукровий пісок – 4 ст. л.;
  • чорний горошок – 15 шт.;
  • оцет столовий 9% – 40 мл;
  • лаврове листя – 5 аркушів;
  • гвоздика – 6 суцвіть.

Покрокове приготування

  1. Проваріть підготовлені гриби близько п’яти хвилин при помірному вогні, додавши лимонки. Дуже важливо не перетримати підберезники – вони мають досить ніжну структуру капелюшки і при довгому варінні можуть розповзтися. Відкиньте на сито, прополощіть прохолодною проточною водою і остудіть.
  2. У двох літрах чистої рідини (колодязної, фільтрованої або бутильованої) прокип’ятіть разом з прянощами обабки. Через десять хвилин додайте сипучі компоненти і залиште на конфорці ще на чверть години.
  3. В цей час займіться скляними ємностями. Якщо збираєтеся зберігати заготовку в півлітрових баночках, то їх зручно кип’ятити у великій каструлі з водою. Туди ж рекомендується кинути кришки. Якщо використовуєте закаточні без гвинта, то вийміть гумки, а після встановіть їх на місце.
  4. Розкладіть гарячі гриби в тару, залийте киплячим маринадом і додайте оцту. Герметично укупорьте. Переверніть. Не забудьте прислухатися до того, що не виділяється з банок повітря. Якщо виявили протечку, перекрутіть. Після охолодження поставте у відсік холодильника або льох.

Це цікаво: для різноманітності смакової палітри можна замість звичного оцту використовувати виноградний, а також доповнити список компонентів цибулею, часником або такими прянощами, як гвоздика, імбир, мускатний горіх або кориця.

Будь-яка заготовка з підберезників сподобається вам з першої вилки, в цьому можете бути впевнені. Приємного апетиту і смачною зими!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Как солить подберезовики на зиму в банках - простой рецепт в домашних условиях горячим и холодным способом

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
DvaGusya
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: