Як солити вовнянки: рецепт на зиму в домашніх умовах холодним і гарячим способом у банках, смачне і швидке покрокове приготування, як правильно маринувати з оцтом і гірчицею без стерилізації, фото

Волнушка – досить смачний умовно-їстівний гриб, який належить до виду сыроежковых. Використовують його, в основному, для засолювання чи консервування, в ході яких гриб зберігає хрустку структуру та відмінні смакові якості.

Правила підготовки вовнянок до соління та маринування

Так як волжанки відносяться до умовних грибів, необхідно дотримувати акуратність у попередній підготовці цього виду для вживання в їжу, щоб не отримати харчове отруєння.

Как солить волнушки: рецепт на зиму в домашних условиях холодным и горячим способом в банках, вкусное и быстрое пошаговое приготовление, как правильно мариновать с уксусом и горчицей без стерилизации, фото
Перш ніж солити вовнянки в домашніх умовах, потрібно строго слідувати наступним правилам:

Інгредієнти

  • Вовнянки 2 кг
  • Хрін, аркуш 2 шт.
  • Лавровий Лист 4 шт.
  • Сіль поварена 50-60 г
  • Олія соняшникова 200 мл

На порцію

Калорії: 24.5 ккал

Білки: 2.5 г

Жири: 0.8 м

Вуглеводи: 1.7 м

Кроки 60 хв.

  • Как солить волнушки: рецепт на зиму в домашних условиях холодным и горячим способом в банках, вкусное и быстрое пошаговое приготовление, как правильно мариновать с уксусом и горчицей без стерилизации, фото

    Акуратно очистіть волжанки від залишків прилиплого лісового сміття, перевіривши наявність комах та зіпсованих місць. Робити це потрібно з особливою делікатністю, щоб зберегти зовнішній вигляд – ці гриби дуже крихкі. Для очищення сміття відмінно підійде проста зубна щітка з м’якими щетинками. Також варто видалити ворсинки з краю грибів. Для цього підніміть вістрям ножика волохатий край і потягніть у бік центру капелюшки.

  • Как солить волнушки: рецепт на зиму в домашних условиях холодным и горячим способом в банках, вкусное и быстрое пошаговое приготовление, как правильно мариновать с уксусом и горчицей без стерилизации, фото

    Розподіліть гриби на кілька купок: білі і рожеві, великі й дрібні. Досить об’ємні примірники розріжте на кілька середніх фрагментів. Фахівці рекомендують заготовляти волжанки різних категорій в окремій тарі.

  • Как солить волнушки: рецепт на зиму в домашних условиях холодным и горячим способом в банках, вкусное и быстрое пошаговое приготовление, как правильно мариновать с уксусом и горчицей без стерилизации, фото

    Вовнянки перед приготуванням обов’язково потрібно вимочувати, щоб позбутися властивої цьому грибу гіркоти. Тривалість процедури — не менше двох днів. В цей час рідина регулярно повинна змінюватися, мінімум чотири рази за кожну добу. Необхідно дотримуватися цієї інструкції, для того щоб рідина не закисає, а продукт не псувався.

  • Как солить волнушки: рецепт на зиму в домашних условиях холодным и горячим способом в банках, вкусное и быстрое пошаговое приготовление, как правильно мариновать с уксусом и горчицей без стерилизации, фото

    Якщо ви маєте намір заготовляти волжанки холодним способом, то у воду для замочування додайте 50 грам солі на один літр води і два грами лимонної кислоти. Завдяки такому методу гриби не будуть гірчити.

  • Как солить волнушки: рецепт на зиму в домашних условиях холодным и горячим способом в банках, вкусное и быстрое пошаговое приготовление, как правильно мариновать с уксусом и горчицей без стерилизации, фото

    Обов’язково стежте за тим, щоб волнянки перебували в товщі рідини і не піддавалися впливу повітря. В іншому випадку на поверхні може утворитися пліснявий наліт, який не зникне, навіть якщо ретельно гриби промити в проточній воді.

Існує кілька способів консервування даного виду грибів. Зверніть увагу на фото і відео, які допоможуть вам поетапно заготовити смачну закуску на зиму. Дізнайтеся, скільки продуктів і часу потрібно для приготування консервації.

Как солить волнушки: рецепт на зиму в домашних условиях холодным и горячим способом в банках, вкусное и быстрое пошаговое приготовление, как правильно мариновать с уксусом и горчицей без стерилизации, фото

Як засолити вовнянки на зиму в банках холодним способом

Досить простий спосіб отримати ароматну заготовку до столу, яка відмінно впишеться у святкове меню. З такими грибами також в подальшому можна смажити картоплю зі сметаною – виходить ситне і доступне блюдо на кожен день.

Кількість порцій: 40

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 24.5 ккал;
  • білки – 2.5 г;
  • жири – 0.8 м;
  • вуглеводи – 1.7 р.

Інгредієнти

  • волнушки – 2 кг;
  • хрін, лист – 2 шт.;
  • лавровий лист – 4 шт.;
  • сіль поварена – 50-60 г;
  • олія соняшникова 200 мл

Покрокове приготування

  1. Обробіть банки. Для стерилізації невеликих ємностей зручно використовувати мікрохвильову піч. Цей спосіб досить швидкий, однак він застосуємо тільки для маленької тари. В банки, залийте рідину на пару сантиметрів і прожарити у відсіку приладу (потужність максимальна) кілька хвилин. Не поспішайте діставати руками, відкрийте дверцята і дочекайтеся, поки не вийде гарячий пар.
  2. У підготовлені ємності викладайте оброблені волнухи (вимочіть їх попередньо три дні), пересипаючи шаром солі і розподіляючи рівномірно зелень і спеції.
  3. Залийте поверхню розпеченою олією. Прикрийте пластиковими кришками.
  4. Коли охолоне масло, помістіть соління в холодильник на постійне місце зберігання. Через пару місяців подавайте на стіл першу партію.

Порада: додати пікантності цій заготівлі можна, включивши в список прянощів гірчицю в зернах, а також перець горошком.

Как солить волнушки: рецепт на зиму в домашних условиях холодным и горячим способом в банках, вкусное и быстрое пошаговое приготовление, как правильно мариновать с уксусом и горчицей без стерилизации, фото

Солоні вовнянки на зиму з часником: холодний спосіб

Ще один спосіб холодного засолу вовнянок з додаванням часнику, в результаті якого виходить заготовка, яку можна вживати вже через кілька тижнів.

Кількість порцій: 60

Час приготування: 1 година 15 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 31.7 ккал;
  • білки – 2.8 м;
  • жири – 0.8 м;
  • вуглеводи – 3.2 р.

Інгредієнти

  • волнушки – 3 кг;
  • часникові часточки – 3-4 шт.;
  • лаврове листя – 3 аркуша;
  • сіль кам’яна – 150 г;
  • кріп з насінням – кілька гілочок;
  • лист вишневий – 3 шт.;
  • лист дубовий – 4 шт.;
  • перець – 10 горошин.

Покрокове приготування

  1. Викладіть дно каструлі (бажано емальованому) листям, кропом і невеликим шаром солі.
  2. Утрамбуйте невелику частину попередньо вимочених і пробланшированных грибів (товщина не більше шести сантиметрів), посипте часниковими слайсами, перцем і лавровим листом.
  3. Повторюйте маніпуляції до моменту, поки не закінчиться основний продукт. Прикрийте марлею, а потім тарілкою або спеціальним дерев’яним колом. Встановіть гніт.
  4. Після 3 днів зверніть увагу на кількість що утворився в ході засолювання розсолу. При його нестачі долийте трохи чистої води або при можливості поставте більш важкий вантаж.
  5. Після можете зберігати безпосередньо в каструлі (в цьому випадку марлевое полотно змінюється кожні 14 днів) або розклавши по банкам.

Важливо: заявлена кількість грибів наведено з розрахунком вже вимочених вовнянок. Свіжих грибів потрібно більше.

Как солить волнушки: рецепт на зиму в домашних условиях холодным и горячим способом в банках, вкусное и быстрое пошаговое приготовление, как правильно мариновать с уксусом и горчицей без стерилизации, фото

Рецепт солоних вовнянок гарячим способом

Незважаючи на необхідність варіння грибів, в результаті готування вони не перестають хрустіти. Гарячий спосіб отримав більшого поширення за рахунок невибагливих умов зберігання соління – температура може бути в межах 16 градусів.

Кількість порцій: 30

Час приготування: 1 годину

Енергетична цінність

  • калорійність – 30.8 ккал;
  • білки – 2.7 м;
  • жири – 0.9 г;
  • вуглеводи – 3.1 р.

Інгредієнти

  • волнухи – 1.5 кг;
  • сіль поварена – 30 г;
  • перець чорний – 4 горошку;
  • духмяний перець – 5 горошин;
  • пряна гвоздика – 5 бутонів;
  • часник – 4 зубки;
  • лавр – 6 шт.;
  • лист чорносмородиновий – 4 шт.

Покрокове приготування

  1. Відваріть близько чверті години в одному літрі води сирі вовнянки, попередньо правильно підготувавши. Регулярно видаляйте пінку. Після відкиньте на друшляк так, щоб зберегти отриманий відвар.
  2. Щільно викладіть волнухи в каструлю з емальованим напиленням, поверх висипте додайте сіль і спеції.
  3. Сюди ж засипте подрібнені зубчики часнику. Залийте заново закипяченным грибним бульйоном.
  4. Встановіть вантаж. Коли закуска досягне кімнатної температури, перенесіть в холодильник на 12 годин.
  5. По закінченні вказаного часу розподіліть продукт за ще гарячим стерильним ємкостей. Укупорьте.

Це цікаво: існує і третій спосіб, за яким можна закривати волжанки – комбінований. Технологія залишається незмінною – гриби відварюють, правда, час скорочується до десяти хвилин і кладеться продукт вже вируючу воду. Вовнянки доготавливаются без додавання відвару у власному соку під важким пресом.

Как солить волнушки: рецепт на зиму в домашних условиях холодным и горячим способом в банках, вкусное и быстрое пошаговое приготовление, как правильно мариновать с уксусом и горчицей без стерилизации, фото

Рецепт консервованих вовнянок

Мариновані волнушки — закуска, яку можна приготувати швидко і смачно, завдяки входить до складу оцту. Відрізняє таку заготовку легка гострота маринаду, а додаткові інгредієнти можна комбінувати на свій розсуд. Приємний відтінок дасть консервації зернова гірчиця, а вишукану пряність – зерна кмину. Також можна додати в баночку кілька скибочок цибулі і моркви.

Кількість порцій: 20

Час приготування: 50 хвилин

Енергетична цінність

  • калорійність – 33.2 ккал;
  • білки – 2.7 м;
  • жири – 0.8 м;
  • вуглеводи – 3.7 р.

Інгредієнти

  • гриби – 1 кг;
  • лаврушка – 2 листочка;
  • сіль крупного помелу – 10 г;
  • гвоздика – 6 бутонів;
  • кріп/насіння – 2 г;
  • цукровий пісок – 15 г;
  • перець горошком – 10 шт.;
  • есенція оцтова (70 %) – 5 мл;
  • очищена вода – 300 мл

Покрокове приготування

  1. Відваріть очищені і отмоченные гриби до повної готовності. Коли вовнянки осядуть на дно каструлі, перекиньте на велике сито і залиште до охолодження.
  2. Обробіть банки з кришками. Із зазначеної кількості компонентів вийде близько двох ємностей по пів-літра. Їх можна прокип’ятити у воді 15 хвилин, після чого акуратно вийняти і залишити на час, щоб обсохнули.
  3. Приготуйте маринад. Додайте в рідину все, крім есенції, прокип’ятіть пару хвилин. Додайте волжанки і залиште на плиті ще хвилин на 10.
  4. Розкладіть гриби в тару, приминаючи акуратно ложкою. Долийте маринад по краю. Закрутіть спеціальним ключем.

Порада: вовнянки підходять для приготування закаток, але вкрай не рекомендується їх заморожувати в морозилці або сушити. Для даного роду заготовок цей гриб зовсім не підходить.

Как солить волнушки: рецепт на зиму в домашних условиях холодным и горячим способом в банках, вкусное и быстрое пошаговое приготовление, как правильно мариновать с уксусом и горчицей без стерилизации, фото
Вовнянки по кожному з наведених рецептів стануть чудовою закускою на будь-якому столі. До того ж, це легкий спосіб замінити під час посту м’ясні продукти. Приємного апетиту!

Сподобався рецепт? Збережіть його до себе в Pinterest! Наведіть курсор на зображення і натисніть “Зберегти”.

Как солить волнушки: рецепт на зиму в домашних условиях холодным и горячим способом в банках, вкусное и быстрое пошаговое приготовление, как правильно мариновать с уксусом и горчицей без стерилизации, фото

Сподобалася стаття? Поділитися з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: